icon

Ako znížiť vysoký cholesterol?

12. aug 2025

Ahojte, už opakovane posledné dva roky mám vysoký cholesterol a všetky tie jeho zložky, na druhej strane dobrý cholesterol mám nízky. Mám 40r.

Z časti to mám dané aj geneticky, z časti to ovplyvňuje moja hypotyreóza a tú tretiu časť chcem a potrebujem ovplyvniť.

Čo môžete jesť pri diéte s nízkym obsahom tuku?
Napíšem, čo jem ja, a už neviem, čo mám vylúčiť?

Pečivo: celozrnný chlieb, ražný chlieb, bezgluténový chlieb
Tuky: rastlinné maslo Flora light, slnečnicové semienka, olivový olej
Mäso: šunka s obsahom mäsa 90%, kuracie mäso, morčacie mäso
Ryby: Tuniak, treska, pstruh, losos občas
Mäso a ryby dusím, opekám na pár kvapkách olivového oleja, varím vo vode, na pare
Zelenina: brokolica, mrkva, petržlen, pór, cibuľa, cesnak, uhorka, paradajka, kaleráb, cuketa, hrášok, kukurica, šošovica, cícer, sója - surová, alebo varená
Prílohy: bulgur, quinoa, kuskus, hnedá ryža, pšeno, hummus
Mliečne výroby: Bezlaktózové mlieko 1,5%, sójové mlieko, ovsené mlieko, mandľové mlieko, bezlakto syr nízkotučný, cottage cheese
Nápoje: čistá voda, minerálna voda s citrónom/limetkou, bezkofeínová káva bez cukru, špaldová káva bez cukru, matcha čaj, bylinkový čaj bez cukru
Ako sladidlo používam: agávu alebo stéviu (ak je nutné) individuálne hlavne v zime med.

Pohyb mám každý druhý deň, fitko alebo doma, každý deň, min 10 000 krokov.
Užívam Arterin voľnopredajný, predtým Armolipid plus, Omega 3 mastné kyseliny a ostropestrec.

Čo robím zle? Čoho mám veľa? Čo zmeniť?

ajka10000
12. aug 2025

mne pomohlo dlhodobe uzivanie doplnku ARMO LIPID PLUS tento rok na preventivke som mala cholesterol nisi aj dr ma pochvalila .

zalka
12. aug 2025

Vraj rastlinné tuky prispievajú k vyššiemu cholesterolu. Lepšie je normálne maslo, zvyšuje dobrý cholesterol

anna777115
12. aug 2025

Cholesterol zvyšuje aj fajčenie, pite alkoholu a hlavne genetická predispozícia. Hodnotové markery sa stále zvyšujú, hlavne v prospech farma priemyslu.

autor
12. aug 2025
@anna777115

Cholesterol zvyšuje aj fajčenie, pite alkoholu a hlavne genetická predispozícia. Hodnotové markery sa stále zvyšujú, hlavne v prospech farma priemyslu.

@anna777115 nefajčím, ani nepijem alkohol, vôbec. Tie markery mám stále dosť vysoké napriek úprave stavy.

autor
12. aug 2025
@zalka

Vraj rastlinné tuky prispievajú k vyššiemu cholesterolu. Lepšie je normálne maslo, zvyšuje dobrý cholesterol

@zalka rastlinné tuky jem iba posledné 4 mesiace a pekne sa mi znížili tuky, hlavne triglyceridy. Keď som jedla normálne maslo, hodnoty boli ešte oveľa vyššie. A pri normálnom masle som nemala dobrý cholesterol v stanovenom rámci ani náhodou.

zalka
12. aug 2025
@anonym_autor

@zalka rastlinné tuky jem iba posledné 4 mesiace a pekne sa mi znížili tuky, hlavne triglyceridy. Keď som jedla normálne maslo, hodnoty boli ešte oveľa vyššie. A pri normálnom masle som nemala dobrý cholesterol v stanovenom rámci ani náhodou.

@anonym_autor moja internistka mi toto hovorila.