Ako znížiť vysoký cholesterol?
Ahojte, už opakovane posledné dva roky mám vysoký cholesterol a všetky tie jeho zložky, na druhej strane dobrý cholesterol mám nízky. Mám 40r.
Z časti to mám dané aj geneticky, z časti to ovplyvňuje moja hypotyreóza a tú tretiu časť chcem a potrebujem ovplyvniť.
Čo môžete jesť pri diéte s nízkym obsahom tuku?
Napíšem, čo jem ja, a už neviem, čo mám vylúčiť?
Pečivo: celozrnný chlieb, ražný chlieb, bezgluténový chlieb
Tuky: rastlinné maslo Flora light, slnečnicové semienka, olivový olej
Mäso: šunka s obsahom mäsa 90%, kuracie mäso, morčacie mäso
Ryby: Tuniak, treska, pstruh, losos občas
Mäso a ryby dusím, opekám na pár kvapkách olivového oleja, varím vo vode, na pare
Zelenina: brokolica, mrkva, petržlen, pór, cibuľa, cesnak, uhorka, paradajka, kaleráb, cuketa, hrášok, kukurica, šošovica, cícer, sója - surová, alebo varená
Prílohy: bulgur, quinoa, kuskus, hnedá ryža, pšeno, hummus
Mliečne výroby: Bezlaktózové mlieko 1,5%, sójové mlieko, ovsené mlieko, mandľové mlieko, bezlakto syr nízkotučný, cottage cheese
Nápoje: čistá voda, minerálna voda s citrónom/limetkou, bezkofeínová káva bez cukru, špaldová káva bez cukru, matcha čaj, bylinkový čaj bez cukru
Ako sladidlo používam: agávu alebo stéviu (ak je nutné) individuálne hlavne v zime med.
Pohyb mám každý druhý deň, fitko alebo doma, každý deň, min 10 000 krokov.
Užívam Arterin voľnopredajný, predtým Armolipid plus, Omega 3 mastné kyseliny a ostropestrec.
Čo robím zle? Čoho mám veľa? Čo zmeniť?
Vraj rastlinné tuky prispievajú k vyššiemu cholesterolu. Lepšie je normálne maslo, zvyšuje dobrý cholesterol
Cholesterol zvyšuje aj fajčenie, pite alkoholu a hlavne genetická predispozícia. Hodnotové markery sa stále zvyšujú, hlavne v prospech farma priemyslu.
Cholesterol zvyšuje aj fajčenie, pite alkoholu a hlavne genetická predispozícia. Hodnotové markery sa stále zvyšujú, hlavne v prospech farma priemyslu.
@anna777115 nefajčím, ani nepijem alkohol, vôbec. Tie markery mám stále dosť vysoké napriek úprave stavy.
Vraj rastlinné tuky prispievajú k vyššiemu cholesterolu. Lepšie je normálne maslo, zvyšuje dobrý cholesterol
@zalka rastlinné tuky jem iba posledné 4 mesiace a pekne sa mi znížili tuky, hlavne triglyceridy. Keď som jedla normálne maslo, hodnoty boli ešte oveľa vyššie. A pri normálnom masle som nemala dobrý cholesterol v stanovenom rámci ani náhodou.
@zalka rastlinné tuky jem iba posledné 4 mesiace a pekne sa mi znížili tuky, hlavne triglyceridy. Keď som jedla normálne maslo, hodnoty boli ešte oveľa vyššie. A pri normálnom masle som nemala dobrý cholesterol v stanovenom rámci ani náhodou.
@anonym_autor moja internistka mi toto hovorila.

mne pomohlo dlhodobe uzivanie doplnku ARMO LIPID PLUS tento rok na preventivke som mala cholesterol nisi aj dr ma pochvalila .