Bolo vám zle po 4 decilitroch Prosecca?
Ahojte. Bolo Vám už zle keď ste si dali len 4dc proseka?
@katarinaba no ďakujem za odpoveď. Normálne má to prekvapilo no dlho som nikde nebola mám veľmi citlivé črevo aj žalúdok ale toto som nečakala. Aj som vracala:(
@petrapod ked nie si zvyknuta, tak je normalne, ze ti pride zle. Obzvlast ak to bolo na prazdny, poloprazdny zaludok. Ja mam tocaky po deci vina, moja kamoska stiahne flasku a je uplne v pohode. A obcas to moze byt len to, ze to zle sadlo.
Ja si dam poldeci vina a mam kovovinu tri dni. Ale mam histaminku, a ta sa s vinom ozaj nelubi. Tak pijem gintonic ;)
Urcite to je tym histaminom, ja teda len obcas si dam nejaky glg vina, 4 deci neviem co by urobilo, ale ked su alergie alebo histamin tam je potom asi problem urcite.
Toto býva často skôr o kvalite než o samotnom proseccu 🙂
Veľa lacnejších šumivých vín (hlavne z obchodov alebo čapované) vie byť dosť agresívnych na žalúdok.
Pri kvalitnejšom proseccu, napr. z oblasti Valdobbiadene (DOCG), je to väčšinou jemnejšie – aj perlenie, aj celkový pocit po vypití.
Samozrejme ak má niekto histamín, tam už to môže robiť problém všeobecne, ale rozdiel v kvalite vie byť dosť citeľný.
Ak by si chcela skúsiť niečo kvalitnejšie, určite sa oplatí pozerať skôr menšie vinárstva alebo už vybraný sortiment, kde človek nemusí riskovať, že trafí úplný priemer. Fajn eshop je napríklad https://primavino.sk
Stalo sa mi, ale som si istá, že ten, s kým som to prosseco pila, mi tam niečo nasypal...

@petrapod nie