Budovanie imunity u adolescentov s alergiami a astmou
Dobrý den, mám dceru 15 rocnu. Od malého decka je to velká alergicka, však sledovana na alergologii, astmu má a chodí aj na liecenia. Nie je nejaka extra chorlava, aj ked od septembra je doma s angínu po 3 krát. Stále mi hovori, že choru z nej robime my, pretoze pretapame jej izbu, tak jej tam vždy pridam teplo a ona si odoberie, že otuzivanie, takto ju niekde ofukne a hned ochorie, hned je to zle. Na Vianoce sa stazovala, ked som mala dennu, že manžel ju nechcel pustit do kostola, ktory je kusok, že je hmla vonku a stále zima. A že ked je škola, tak mozu aj tragace padat a do školy musí chodit. Tak ale kostol a škola je rozdiel. Do školy nesla len raz, ked bola ladovka a cestou 2x spadla, nastastie bez urazu, ale radsej som sa s nou vrátila, aby sa nestal, to bola malá, do školy chodí sama alebo s kamarátkou. Tiez hovori, že do školy ju velmi balím, že v marci este stále pancuchy, nikam nepustat že hmla, ale astmatikom to škodí. Co myslíte? Že vychovám náchylnu skleníkovunkvetinku..
Tvoja dcera ma viac rozumy ako vy dvaja dokopy. Uplne zbytocne ju ofukujete. Ona uz nie je novorodenec
Toto snáď nemyslíš vážne.. 15 ročnú obliekaš do školy?... je dosť veľká na to, aby si regulovala teplotu v izbe, vedela ši chce výjsť von do daného počasia a obliekala sa podľa vlastného pocitu, veď hádam vie, či jej je alebo nie je zima...
Ja neviem, čo budem robiť, keď bude mať dcérka 15. Ale už teraz, keď má 5, sa jej pýtam, či jej včera v tých pančuškách nebolo teplo a ak áno, oblečiem slabšie…
tvoja dcéra má pravdu, pre astmatika vykurovať miestnosti nie je dobré, spať sa má v chladnejších izbách, prekurovanie = suchy vzduch, čo pre sliznice sliznice vôbec nie je dobré, to, že je vonku zima neznamená, že prechladne, Prechladnutie vzniká vírusmi, chlad to už len potom môže zhoršiť stav , to, že je zima vonku neznamená , že nemôžeme chodiť von, práve naopak, pre ňiu je to idálne na otužovanie + šport. A nechajte dcéru žiť a byť samostatnou, lebo z nej bude sklenená babika nepripravená do života- takto jej robíte len zle.
Za pančušky na koníku všetci kritizujú, ale aj ja davám chalanom ešte pančuchy, rovnako tak zimné topánky, bundu, čiapku a je jedno či je marec alebo apríl a pokojne aj v máji keď bude zima. Lenže naši chlapci chodia veľa pešo, Väčšina detí sa vozí autom do školy aj zo školy aj na športové tréningy. Naši chlapci sú veľa vonku a doma nijako neprekurujeme av noci máme teplotu pod 20.
Ja ako alergik súhlasím čo tu píšu
Robíš zle a to vykurovanie je najhoršie 🫣
A tvoj prispevok je plný irónie
Takže si to musíš aj uvadomovat, že robíš zle..
Ja ako alergik súhlasím čo tu píšu
Robíš zle a to vykurovanie je najhoršie 🫣
A tvoj prispevok je plný irónie
Takže si to musíš aj uvadomovat, že robíš zle..
@anonym_c1923e no myslím, že manžel prehnal, Ked ju nechcel pustit do kostola, ale doma som nebola. Ale zase, v zime tam chodia aj chori ludia, vsetko hned chyti.
@anonym_autor Dcéra má úplnú pravdu, škoda, že na to prišla až v 15tich, ak takto rástla, vôbec sa nečudujem, že je chorľavá.
Za pančušky na koníku všetci kritizujú, ale aj ja davám chalanom ešte pančuchy, rovnako tak zimné topánky, bundu, čiapku a je jedno či je marec alebo apríl a pokojne aj v máji keď bude zima. Lenže naši chlapci chodia veľa pešo, Väčšina detí sa vozí autom do školy aj zo školy aj na športové tréningy. Naši chlapci sú veľa vonku a doma nijako neprekurujeme av noci máme teplotu pod 20.
@sagitta33 napriklad my s muzom v spálni snad nikdy nezapíname topenie, ale dcere vždy zapnem, ona to vždy stiahne. O dva dní nato zas prechladnutie. No možno by bola aj bez toho. Ja tie novoty ako otuzovanie neuznavam. Maju ist o dva týzdne zo školy na plavaren, škola mi to zaplatí, 2 hodiny bazén, je to sice 30 km, ale autubus zabezpečeny bude, manžel je proti, zas chorobs, ale zas bude jediná, kto nepojde.
@sagitta33 aj ja nosím pančuchy kľudne aj v apríli ak je zima, keďže ja som stále uzimená, ale v 15 som sa už naozaj rozhodovala sama, či si ich dám alebo nie
@sagitta33 napriklad my s muzom v spálni snad nikdy nezapíname topenie, ale dcere vždy zapnem, ona to vždy stiahne. O dva dní nato zas prechladnutie. No možno by bola aj bez toho. Ja tie novoty ako otuzovanie neuznavam. Maju ist o dva týzdne zo školy na plavaren, škola mi to zaplatí, 2 hodiny bazén, je to sice 30 km, ale autubus zabezpečeny bude, manžel je proti, zas chorobs, ale zas bude jediná, kto nepojde.
@anonym_autor Neverím, že to to dokáže niekto robiť vlastnému dieťaťu. Otužovanie nie je žiadna novota, je dávno známe, že organizmu a imunite prospieva. Spravili ste z nej skleníkovú kvetinku, bude tým trpieť celý život. Do bazéna nech určite ide, je to dobrý začiatok.
Ale aby mohli mať v spálni chladno, musia mať teplú deku, teplé pyžamo a možno aj ponožky.
Mám doma 5 ročnú celoročnú alergičku a rozhodne nie som tak šialená ako ty. K tej teplote v spálni - vieš o tom, že prechladnutie nie je z chladu, že je to mýtus? Prechladnutie je najčastejšie vírus, chlad mu neprospieva ale rozhodne ho nespôsobí.
Izbu pred spaním dcére vždy riadne vyvetrám, aby bola riadne vychladená, kúrenie je medzi 1-2, čiže radiátor studený. Teplota v spálni ma byt do 20°C, snažím sa aby mala max tých 19°C, vtedy spí najlepšie. Už moja 5 ročná sa v noci zakryje, keď jej je chladno, verím, že aj tvoja 15 ročná to už zmákne.
PS: neviem, niečo mi hovorí, že si tak troška troll 🙂 Mama 15r alergičky a astmatičky už musí mať všetko zvládnuté zhora aj zdola.
Má 15 rokov nie 5 aby si ju musela ofukovať ako maľované vajco. Sama vie či jej je v izbe zima nemusíš jej tam šaškovať s radiátorom. Oblečenie do školy si má už dávno riešiť sama aj to či pôjde do kostola. Najlepšie by pre ňu bolo keby išla na strednú školu mimo domov a naučila sa fungovať sama.
Má 15 rokov nie 5 aby si ju musela ofukovať ako maľované vajco. Sama vie či jej je v izbe zima nemusíš jej tam šaškovať s radiátorom. Oblečenie do školy si má už dávno riešiť sama aj to či pôjde do kostola. Najlepšie by pre ňu bolo keby išla na strednú školu mimo domov a naučila sa fungovať sama.
@januska12323 no má podanu prihlášku v mieste bydliska. Bude doma.
@anonym_autor ved plavanie je super na imunitu. Moje deti - silni alergici - chodili so mnou plavat od cca 1.5 roka a byvali minimalne chori. Najmladsia dokonca raz potiahla takmer 6 rokov bez choroby, od 5 rokov do 10. Ked potom ochorela, nechapala, co sa s nou deje, lebo si nepamatala, ake to je mat horucku. Ja sama mam alergie a mala som astmu (presla) a sama lekarka vravela, ze pohyb, plavanie a otuzovanie je len plus. A na astmu aj hra na flautu 😉
@anonym_autor ved plavanie je super na imunitu. Moje deti - silni alergici - chodili so mnou plavat od cca 1.5 roka a byvali minimalne chori. Najmladsia dokonca raz potiahla takmer 6 rokov bez choroby, od 5 rokov do 10. Ked potom ochorela, nechapala, co sa s nou deje, lebo si nepamatala, ake to je mat horucku. Ja sama mam alergie a mala som astmu (presla) a sama lekarka vravela, ze pohyb, plavanie a otuzovanie je len plus. A na astmu aj hra na flautu 😉
@simsalabim pocula som o tej flaute. Ale dcera je úplne hudobny antitalent. Ani ju to nikdy nelákalo. Ale v jednom krestanskom zbore spievala asi 3 roky.
@simsalabim pocula som o tej flaute. Ale dcera je úplne hudobny antitalent. Ani ju to nikdy nelákalo. Ale v jednom krestanskom zbore spievala asi 3 roky.
@anonym_autor tak ved ta hra nemusi byt na urovni virtuoz 😂 Len ciste terapeuticka vec. Ale suhlasim so vsetkym vyssie, robite z dcery sklenikovu kvetinku.
@anonym_autor vy ste ziarivy priklad helikopterovych rodicov. Neviem kto z vas dvoch je horsia jelikoptera. Necudujem sa, ze to decko nema ziadnu imunitu a vysanti sa na nom kazdy polozdochnuty bacil, ktory okolo nej preleti.
Nas chodil zo skolky na plavanie, hodinu autobusom, neochorel. Zo skoly tiez chodili plavat, dokonca v januari a nikto neochorel. Tiez je alelrgik a celu zimu ma kurenie v izbe na 1, kvoli tomu, ze je haklivy na suchy vzduch, ten ho drazdi do kasla. Chodi do skoly autobusom, za celu zimu mal teple gate oblecene len vtedy, ked bolo pod -10, aj to remcal, ze si ich v skole nema kde vyzliect a je mu horuco. Minulu zimu taka zima ani nebola, takze za cely cas teple gate ani nemal.
Na mava casto kasle, sople, hlavne v zime zo sucheho vzduchu ci uz v skole alebo doma a zistili sme, ze najlepsie mu spravi pobyt vonku. Za kazdeho pocasia. A ano, aj nas je alergik.
Chorobu chytis aj v obchode. V skole ani nehovorim, co sa kokteil virusov tam maju..
A ano, prehanate.. alergik/astmatik sa ma v orvom rade liecit- uzivat lieky ako ma, zvazit imunoliecbu, ale to je na lekarovi. Vy co mozte urobit, je dohliadat na lieky
Prekurovat je zle aj kvoli suchemu vzduchu, ktory tam potom je. Byt vonku je fajn, za kazdeho pocasia pre vsetkych.
Plavanie je super, ked tam bude aj sauna o to lepsie. Nech ide. A kludne castejsie chodte..
A neviem na co ma alergiu, ale domacnost skor zbavit alergenov, ak teda da sa (pri roztococh napr)
Plavanie je super, ked tam bude aj sauna o to lepsie. Nech ide. A kludne castejsie chodte..
A neviem na co ma alergiu, ale domacnost skor zbavit alergenov, ak teda da sa (pri roztococh napr)
@anonym_54749d ano, na to upozorňuju na alergologii. Tak dcera používa na spanie ovcie runo, koberce máme len malé na okrasu, vysávame aj každý druhý den. Má alergiu na suchu trávu, seno, roztoce, prach, pel. Istu dobu nemohla ani med, už moze.
Mám alergicko- astmaticke 9 r dieťa, ale nespravam sa k nej ako k ročnému bábätku. Pančuchy nosila tak do 6 rokov , v izbe 21 stupnov, von skoro za každého počasia.

Ma pravdu. Prehanas to. Ani nema vyznam riesit, ci ma naozaj nejake diagnozy, 15 rocna by si mala sama riesit oblecenie aj chodenie vonku, nezavisle od pocasia. Cely tovj pristup nie je spravny.