icon

Aké sú výhody mať druhé dieťa po dvoch rokoch?

2. mar 2026

Ahojte , chceme druhe dietatko, no aktuálne mam 1.5 rocneho syna , co je na mna dost naviazany (asi ako kazde dieta na mamu 😃) a začali sme riešiť otázku že kedy. Zaujímali by ma pre a proti mat ho do 3 rokov , alebo počkať kym bude 3+..samozrejme ked si odmyslíme že sa to nemôže alebo môže podariť hned. Ja momentálne do 3 rokov vidím skôr negatíva, no muž by chcel menší vekovy rozdiel..úprimne so všetkým čo vám napadne privítam. A taktiež bývame v bytovke bez výťahu tak aj to hra pre mna rolu. Pre muža nie ten si mysli ze to problém nieje

Strana
z2
0silvia0
2. mar 2026

výhodu vidím nie pre rodiča, ale pre deti. je možnosť, že tým, že si budú vekovo bližšie, nadviažu užší vzťah a je možnosť, že si budú lepšie rozumieť a mať cca približné záujmy.
Ale to môže a nemusí byť, hlavne ak pôjde o chlapca a dievča, alebo diametrálne odlišné povahy. Mnohé rodiny majú vzťahy o ničom, či boli vekovo približne či neboli.
Pre rodiča možno jediná výhoda, že si nezvykne mať odrastené dieťa a odbaví si ten kritický vek naraz.

mikitilik29
2. mar 2026

@anonym_autor ja mam dve dievčatá vekový rozdiel 2 roky a nemenila by som už. Aj keď začiatky boli ťažké 😃

anonym_7ce548
2. mar 2026

Mam 3 deti po roku a ma to velke mnozstvo vyhod. Nevyhoda - kym su uplne malinke ze to najmensie nema aspon rok tak mas obmedzene fungovanie najma co sa tyka nejakych vyletov, navstev, takeho toho aktivneho zivota.

Pri druhom tehotenstve sme sa nastastie stahovali z bytu bez vytahu - to bolo otrasne a dakujem kazdy den za zmenu byvania, s dvomi deckami si to ani nechcem predstavit, ak sa da byvanie zabezpecit ine a inak.

anonym_b98e13
2. mar 2026

Mám takmer 3r rozdiel (chýba 11 dní) a je to super, nemenila by som. Čím sú starší, tým sú väčší parťáci. Ale to asi záleží aj od pohlavia a pováh detí. Prvé roky to bolo extrémne náročné ale majú 5 a 8 a je to naozaj super

siska53
2. mar 2026

@anonym_autor Mne to vyhovovalo, ze su po 2 rokoch, ako som aj chcela. Vsetko sme si pamatali, vela veci sme mali po starsom, odbila sommai vswtko behom 5 rokov.

anonym_e542f1
2. mar 2026

@anonym_autor muž v tom problem nevidí😂😂😂. Ani ja by som nevidela, hlavne, keď žena dieťa vynosí, porodí a maká na deťoch od rána do večera. Schody? no problém. Jedno decko do jednej ruky, druhé do druhej a kočiar do zubov a ideš. Skvelý muž taký ako všetci. Ty hlavne ber ohľad na seba a nie na muža.

anonym_0b5db1
2. mar 2026

@anonym_autor pre mna bol zaciatok riadne tazky, kedze som sa musela starat o male babo co chcrlo byt stale na prse a zaroven o dieta ktore este nechodilo do skolky. Takze za mna je lepsie mat druhe vtedy,ked uz prve je v skolke. 😄 Ale inak sa da zvladnut vsetko.

autor
2. mar 2026

Dakujem ženy za odpovede , a tehotenstva ste ako zvládali popri deťoch? Mali ste podobne alebo ine ako prve ? Ta extrémna tehotenská únava popri nezastaviteľnom dietati a nevoľnosti 😃

pr85
2. mar 2026

@anonym_autor Vôd do toho. Odbijes si 2 deti naraz.

amelia89
2. mar 2026

ja som nechcela byt vela rokov doma a zaroven som vedela ze chceme 2 deti. mame ich s odstupom 2 rokov,som za to rada, lebo uz ked by mal starsi 5 mna by uz nikto nedonutil ist do toho znova (to som ja)
tehotenstvo bolo ok ale clovek je 30x viac unaveny a oddych minimalny, dieta nezaujima ze ty si tehotna 🤣
ide o to co vyhovuje vam.. kazdy to mame inak. pre mna ten maly vekoby rozdiel ma svoje vyhody a samozrejme aj svoje nevyhody.

anonym_7ce548
2. mar 2026
@anonym_autor

Dakujem ženy za odpovede , a tehotenstva ste ako zvládali popri deťoch? Mali ste podobne alebo ine ako prve ? Ta extrémna tehotenská únava popri nezastaviteľnom dietati a nevoľnosti 😃

@anonym_autor to je uplne zbytocne porovnanie. Budes mat uplne ine tehotenstvo ako hocktora z nas. Moje prve bolo des, druhe bolo relativne fajn, a to tretie bol zas taky des popri malych detoch ze som si povedala ze keby co bolo, je to posledny krat.
Ak do toho pojdete, Vasa situacia bude proste jedinecna, vzhladom na vas, zivotne podmienky a rozdielnost deti. Zbytocne budes porovnavat.
Ale ja osobne by som zacala tym byvanim, ak teda nezvazujete v tom byte dozit, organizovala by som postupnt presun predtym nez budem po schodoch vlacit decko, tazky a velke brucho.... A to hovorim z vlastnej skusenosti.

majlo1234
2. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor presne take tehotentsvo, myslela som ze zomriem. Keby som mala este mensie dieta, nedajboze ze treba este vlacit na rukach, prebalovat, koniec🤣 vkuse unavena, ubolena, asponze ni zle nebolo.
Ja vnimam jedinu vyhodu mensiwho rozdielu, ze to mas rychlo za sebou, a ze nepreskladuvavas detske vecicky roky. Inak nic, vzalo mi to polovicu zivota🤣

anonym_d5d0a5
2. mar 2026

máme chlapec a dievča, 2 roky rozdiel. Rozumejú si stále (15 a 13 rokov aktuálne), sú ako dvojčatá. Druhé tehu mi bolo zo začiatku zle, ale dalo sa to zvládnuť. Branie na ruky, v stoji u nás moc nebolo. Prvé týždne po narodení boli náročné, muž spal so synom v detskej, ja s malou v spálni. Ale nemenila by som. Ak by som sa mala rozhodnúť znova, tak by som do toho išla ešte s menším rozdielom. Najhoršie bolo, keď bolo treba riešiť obidvoch naraz. Napr. starší spadol vonku, mladšia revala v kočíku.

lucka_ke
2. mar 2026

povedala by som drahému, že druhé bude keď sa presťahujeme do bytu s výťahom

stvura
2. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ahoj, no ja mam rozdiel medzi prvymi dvoma dva roky a mesiac, medzi druhym a tretim dokonca rok a pol...prve tehotenstvo zle, druhe lepsie a tretie som si uz ani nevsimla...unavena som nebola, problem bola nevolnost a dobre planovanie.
K tomu vytahu co si pisala - u nas bol minivytah, byvali sme na 4tom poschodi, bol to harcore. Ale chce to len dobry manazement - ja som nechavala kocik dole v pivnici, dceru brala len v tej vnutornej vlozke. Do vytahu sa dokonca mestil i syn s odrazadlom/traktorom 🙂.
Co sa rozdielu tyka...no bol to boj, ale ja som to vzdy tak uhrala ze moje deti boli do prichodu dalsieho uz plne odplienkovane. Tiez mam stastie na sikovne deti, vsetky velmi pohyblive, chodili este pred dovrsenim 11m (treti v 10m)...takze tieto veci ma obisli...potom troska uvidis boj ako budu kruzky, ale to sa tiez da pri dobrom planovani zvladnut (mozem dat skolenie, vsetky deti mi sportovali - rozumej nie kruzky ale uz repre-skupiny, ja full job, no dali sme to s muzom dajako). Teraz si uz len uzivam: 17r, 15r a cochvilka 14r maju 🙂
Este som ti zabudla napisat ze dojcenie 2r a 10m, 2r a 4m a 2r a 1m...vzdy tandem medzitym 🙂 (to posledne sa dlhsie nedalo, lebo som sla do prace)

anonym_d326b0
2. mar 2026
@anonym_e542f1

@anonym_autor muž v tom problem nevidí😂😂😂. Ani ja by som nevidela, hlavne, keď žena dieťa vynosí, porodí a maká na deťoch od rána do večera. Schody? no problém. Jedno decko do jednej ruky, druhé do druhej a kočiar do zubov a ideš. Skvelý muž taký ako všetci. Ty hlavne ber ohľad na seba a nie na muža.

@anonym_e542f1 Jemu je lahke povedat, ked uvidi deti tak 2 hodiny po praci...klasika.

autor
2. mar 2026
@stvura

@anonym_autor ahoj, no ja mam rozdiel medzi prvymi dvoma dva roky a mesiac, medzi druhym a tretim dokonca rok a pol...prve tehotenstvo zle, druhe lepsie a tretie som si uz ani nevsimla...unavena som nebola, problem bola nevolnost a dobre planovanie.
K tomu vytahu co si pisala - u nas bol minivytah, byvali sme na 4tom poschodi, bol to harcore. Ale chce to len dobry manazement - ja som nechavala kocik dole v pivnici, dceru brala len v tej vnutornej vlozke. Do vytahu sa dokonca mestil i syn s odrazadlom/traktorom 🙂.
Co sa rozdielu tyka...no bol to boj, ale ja som to vzdy tak uhrala ze moje deti boli do prichodu dalsieho uz plne odplienkovane. Tiez mam stastie na sikovne deti, vsetky velmi pohyblive, chodili este pred dovrsenim 11m (treti v 10m)...takze tieto veci ma obisli...potom troska uvidis boj ako budu kruzky, ale to sa tiez da pri dobrom planovani zvladnut (mozem dat skolenie, vsetky deti mi sportovali - rozumej nie kruzky ale uz repre-skupiny, ja full job, no dali sme to s muzom dajako). Teraz si uz len uzivam: 17r, 15r a cochvilka 14r maju 🙂
Este som ti zabudla napisat ze dojcenie 2r a 10m, 2r a 4m a 2r a 1m...vzdy tandem medzitym 🙂 (to posledne sa dlhsie nedalo, lebo som sla do prace)

@stvura ďakujem za taku krasnu odpoveď, velky klobúk dole ze ste to tskto vsetko dali , a velmi ma zaujima ten tandem, kedze ja este kojim a este by som aj chcela kľudne cez 2 roky , tak počas tehotenstva ste to zvládali fajn? Nemali ste kvoli tomu nejaké nepohodlie alebo ine problémy?

autor
2. mar 2026
@anonym_d326b0

@anonym_e542f1 Jemu je lahke povedat, ked uvidi deti tak 2 hodiny po praci...klasika.

@anonym_d326b0 ano , povedal mi ze vsak susedia mali aj viac deti a su tu..a ano mali ale na prvom a aj keby mali vyššie neznamená to ze ta zena z toho bola nadšená 😃 ja som po porode s babom spadla práve na schodoch ked som isla hore , ked som bola celá ubolena a zivo si to pamätám ako som nevládala a práve preto sa bojím ze by som takto musela chodit s dvoma , ked je muz v praci . No on to hold nechápe

anonym_f88f3e
2. mar 2026

Ja mam 20mesacnny rozdiel, 2 chalanov vo veku 2 roky a 3,5 roka. Ja si myslím, že to závisí aj od povahy matky aj detí. Sú tie salamistky, však nejako bude a všetko sa vyrieši, ja som peefekcionalista, uzkostna, stresujúce matka (pracujem na tom). Po 2 deťoch som zistila, že ma maximálne stresuje a frustruje, že celý deň som v strehu, moja nervová sústava v pohotovosti, lebo nemôžem 1 vec urobiť aby ma niekto pritom neprerusil, samozrejme ich učím k tomu, aby chvíľu počkali, že aj ja potrebujem danú vec dokončiť a mat chvíľu pre seba, no ale sú ešte len vo fáze učenia, takže to tak aj vyzerá. Aktuálne máme stav, že starší 3.mesiac nechodí do škôlky, lebo choroby. Chodia za mnou aj na záchod. Ak sa zamknem niekde, tak mladší reve pred dverami a neprestane, kým nevyjdem. Každú chvíľu sa po vadia na niečom a hryzu jeden druhého. Minulý týždeň som bola s mladším v nemocnici, ja som pritom normálne psychicky oddýchla.
Možno keď budu väčší, bude to ľahšie a pocitim aj výhody.
My sme kvôli nášmu veku nechceli väčší rozdiel, no a malý nás aj trochu prekvapil, prišiel skoro hneď, na staršieho sme 1,5roka čakali...
Keby sa môžem druhýkrát rozhodnúť, určite som za väčší vekový rozdiel.

anonym_f99d9e
2. mar 2026

Ja mám chlapcov 4r a 2,5r a až teraz to začína byť únosné... Nie že dobré, naozaj len únosné 🤣 postupne stále verím, že sa to bude zlepšovať a nakoniec malý rozdiel ocením, ale zatiaľ každému hovorím, že môcť sa rozhodnúť 2.krat, rozhodnem sa pre väčší rozdiel, aby som si to aj užila, nielen prežila

lucka_ke
2. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_d326b0 ano , povedal mi ze vsak susedia mali aj viac deti a su tu..a ano mali ale na prvom a aj keby mali vyššie neznamená to ze ta zena z toho bola nadšená 😃 ja som po porode s babom spadla práve na schodoch ked som isla hore , ked som bola celá ubolena a zivo si to pamätám ako som nevládala a práve preto sa bojím ze by som takto musela chodit s dvoma , ked je muz v praci . No on to hold nechápe

@anonym_autor tak mu nechaj deti a nákup aspoň jeden celý víkend keď je doma, s ničím mu nepomáhaj nech si to skúsi aspoň 48 hodín po schodoch a sám s deťmi

anonym_7d089e
2. mar 2026

@anonym_autor výhodu nevidím žiadnu🤣starší je ešte málo samostatný, môže žiarliť, nechtiac dieťaťu ublížiť, a ani ty sa nestihes ešte spamayat a si v tom istom.Mozno jediná výhoda je to oblečenie, ale, ak budeš mať rozdiel 5 r nič sa nestane Ja som išla do práce a, keď ma to tam zase nebavilo rada som bola doma🤪mám 6 r rozdiel hlavne som bola rada za prázdniny a potom už bola staršia väčšia a bolo to ľahšie vo všetkom aj mi pomohla, priniesla, úplne samostatná v jedení, obliekani

anonym_980523
2. mar 2026

@anonym_autor ja som sa rozhodla pre takyto rozdiel, lebo: chcela som s deťmi ostať doma, kým to bude potrebné, a bolo mi jasne, že 3 roky mi nikde miesto držať nebudú, hľadať 2x novú prácu sa mi nechcelo, takže som si to spojila, bola doma 4 roky a potom keď boli obe deti v skolke som si našla prácu. Ďalší dôvod, chcela som, aby deti rástli spolu, napr. chodili sme na ihriska a ZOO a také veci, kým boli mali. Teraz už sú starší a už na ihriska nechodíme. Keby som mala rozdiel medzi nimi 6 rokov, tak na to ihrisko musím ist zasa s tým mladším. Takto to mám za sebou, vďakabohu a chodíme spolu do kina na filmy, do múzea, na ťažšie túry…Chodíme na dovolenky vhodne pre velkacov, ak by som mala malé dieta, musela by som brat ohľad na obe deti a ako najstaršie dieta viem, že to väčšinou dopadne tak, že staršie dieta sa proste musí prispôsobiť. Toto som pre svoje deti nechcela.

martyzpp
2. mar 2026

@anonym_autor prve dva roky masaker a teraz by som nemenila. Hraju sa spolu cely den. Ja len davam pozor aby sa nezabili

dadis
2. mar 2026

Ja mam rozdiel 23 mesiacov a nemenila by som..teraz maju deti uz takmer 17 a 19, tak mozem uz povedat, ze to malo viac vyhod ako nevyhod.

euka210
2. mar 2026

@anonym_autor deti budu viac pri sebe a hrat sa. Ale inak je to tazke. My mame po 2r2m. Ale aj tak som za dieta okolo 3r. Nad 4 uz je ako jedinacik.

anonym_e542f1
2. mar 2026
@lucka_ke

@anonym_autor tak mu nechaj deti a nákup aspoň jeden celý víkend keď je doma, s ničím mu nepomáhaj nech si to skúsi aspoň 48 hodín po schodoch a sám s deťmi

@lucka_ke tak, keď nevidí problém, tak mu povedz, že po pôrode ideš hneď za zaraz, najneskôr po 600 nedeli do roboty od 8 do 16: 30, plus cesta, že ty sa nato necítiš, ale keď on nevidí problém, tak to je super, určite to dá. Užije si s detičkami a vypyple ti ich a ty si v práci oddýchneš, večer sa pohrajkáš 2 hodky a je to , za dva roky môžeš rodiť tretie. 🤣🤣

anonym_0119f3
2. mar 2026

Ja obdivujem všetky ženy s malým vekovým rozdielom medzi deťmi. Sesternica má dvojčatá a do 18 mesiacov dalsie bábo. Čistá psychiatria, bez srandy. Naozaj klobúk dole. Hlavne ako baby vyššie písali, že celý deň samé s deťmi. ....no, Ale zas na druhej strane, kto uživí deti,ak otec nepracuje?
Moja mama nás mala 3, tiež s minimálnym rozdielom. No vtedy u nás v meste muži robili v mestskej fabrike,o 14:30 padla, babky v 50&je na dôchodku, pomohli. Môj pohľad a spomienky.

weruska1311
2. mar 2026

Ja som mala prvé dve deti po 2r2m a na začiatku masaker, ale prežili sme.. potom sme mali po 4 rokoch ďalšie to sme si užili najviac.. teraz majú 12, takmer 10 a 6 a v máji k ním pribudne ďalší parťák 😀

anonym_d326b0
2. mar 2026
@anonym_e542f1

@lucka_ke tak, keď nevidí problém, tak mu povedz, že po pôrode ideš hneď za zaraz, najneskôr po 600 nedeli do roboty od 8 do 16: 30, plus cesta, že ty sa nato necítiš, ale keď on nevidí problém, tak to je super, určite to dá. Užije si s detičkami a vypyple ti ich a ty si v práci oddýchneš, večer sa pohrajkáš 2 hodky a je to , za dva roky môžeš rodiť tretie. 🤣🤣

@anonym_e542f1 Po 600 nedeliach? To ma este cas🤭

Strana
z2