icon

Ako prekonať samotu na materskej dovolenke?

katka269
28. apr 2025

Ahojte baby!Píšem sem lebo už začínam byť zúfalá. Som na materskej,mam skoro 19 mesačného syna a cítim sa strašne sama.Manžel pracuje na zmeny,takže keď ma poobednú tak som s malým skoro celý deň sama.Do našej dediny som sa vydala,takže tu nemám žiadnu kamarátku.Čo som mala z detstva,tak sme spolu nejako prestali komunikovať. Snažila som sa aj si nájsť nejakú novú kamarátku ale bohužiaľ sa mi to doteraz nepodarilo.Neviem,čo mám robiť. Kvôli malému by som chcela aj niekde chodit aby bol aj medzi deťmi,ale nič ma nepadá. Moja otázka znie,máte to aj vy niektorá tak a ako to riešite? Kam chodíte s deťmi,ako trávite čas keď ste samé?Poraďte. Ďakujem.

Strana
z2
crazy_cat_lady
28. apr 2025

mas auto? ak hej, tak sa vies dopravit do nejakeho blizkeho vacsieho mesta, snad su nejake kruzky pre deti k dispozicii, tam si mozes aj najst nove kamosky 🙂

lucia13022023
28. apr 2025

Nemáte v dedine ihrisko? Pripadne autobus /auto/vlak/bicykel a choďte do mesta, tam je možnosti až až.

gribka1
28. apr 2025

V tej dedine nie sú deti? Ešte najbližšie mesto.

katka269
autor
28. apr 2025

Jasné,že sú ale ja ich rodičov nepoznám.

lulula12
28. apr 2025
@katka269

Jasné,že sú ale ja ich rodičov nepoznám.

@katka269 tak najvyssi cas sa zoznamit 😀

maca1984
28. apr 2025

Nemáte tam ihrisko, nejakú " oddychovú zónu", park ?
Kamoška sa nedávno presťahovala do v podstate chatovej osady, a už si našla nové kamošky.
Ak si našla ona v takom " prdelákove", neexist že ty nenájdeš 😄

katka269
autor
28. apr 2025
@lulula12

@katka269 tak najvyssi cas sa zoznamit 😀

@lulula12 To sa ľahko povie,ale ťažšie uskutoční 😊

maca1984
28. apr 2025
@katka269

@katka269 ale no, veď máš ústa.

jomarch
28. apr 2025

ahoj, nemam pre teba radu, iba ti chcem vyjadrit moje pochopenie pre tvoju situaciu ❤️ mam 7m babo, citim sa sama ako nikdy predtym. mam pocit ze odkedy mam dieta tak si kazdy mysli ze sa uz z domu nemozem pohnut a az na par vynimiek sa mi nikto neozve. iniciativu vyvijam skor ja. a to som stale v tom istom meste!! :( spolieham sa na nejake aktivity s babom, na ihriska a podobne, ze tam nadviazem kontakty. niekedy je pre mna vrchol dna aj pokec s predavackou v drogerii 🙁 takze ta uplne chapem, nie si v tom sama ❤️

lucia13022023
28. apr 2025
@katka269

@katka269 ved ani ja nepoznám rodičov detí s ktorými sa moje dieťa vonku hra 🤣 stretli sme sa na ihrisku a dali sme sa do reči. S niekym to bol small talk, s niekym sme si sadli viac. To je život.

katka269
autor
28. apr 2025
@jomarch

ahoj, nemam pre teba radu, iba ti chcem vyjadrit moje pochopenie pre tvoju situaciu ❤️ mam 7m babo, citim sa sama ako nikdy predtym. mam pocit ze odkedy mam dieta tak si kazdy mysli ze sa uz z domu nemozem pohnut a az na par vynimiek sa mi nikto neozve. iniciativu vyvijam skor ja. a to som stale v tom istom meste!! :( spolieham sa na nejake aktivity s babom, na ihriska a podobne, ze tam nadviazem kontakty. niekedy je pre mna vrchol dna aj pokec s predavackou v drogerii 🙁 takze ta uplne chapem, nie si v tom sama ❤️

@jomarch Ďakujem ti veľmi za pochopenie. Nikdy som sa asi takto sama necítila.K tomu sa cítim ešte dosť trápne, že by som sama začala komunikovať.

katka269
autor
28. apr 2025
@gribka1

V tej dedine nie sú deti? Ešte najbližšie mesto.

@gribka1 Najbližšie mesto je od nás vzdialene 25km.

viestta
28. apr 2025
@katka269

@katka269 a uz si sa aj skusila s niekym zoznamit? Hodit rec pred obchodom, v sobotu poobede pred miestnou "cukrarnou" kde chodia ludia s detmi na zmrzlinu, na akcii organizovanej obcou, hoc aj futbalovy zapas miestneho FC Drustevnik alebo Mikulaskej akcii organzovanej v kulturaku. Staci zamienka, zoberies do ruky kyblik do piesku a oslovis mamicku, ci nie je ich, lebo si ho po ceste nasla...

gribka1
28. apr 2025
@katka269

@gribka1 Najbližšie mesto je od nás vzdialene 25km.

@katka269 No to nieje bohviečo, ale zas trápne sa fakt nemusíš cítiť, ak sa ozveš inej mamičke. Pozdravite sa a uvidíš.

mischy00
28. apr 2025

@katka269 ak sa chceš zoznámiť, musíš vyvinúť iniciatívu alebo aspoň chodiť na miesta, kde sú možnosti. Nikto ti nepríde zaklopať na dvere, či nie si náhodou osamelá 🙂. A muž nemá kamarátov, známych co majú deti, manželky v dedine?

michaela329
28. apr 2025

Ja bývam napríklad na lazoch, ale pri kocikovani zakaždým niekho stretnem a to už sa dáme do reči, netreba s hanbiť. A pozrieť možnosti v najbližšom meste. Ja už mám vybratý kurz baby plávania na leto a chodím s malým aj do mesta...len tak, aby som mala príležitosť sa pekne obliecť a prejsť centrom. Tiež sa občas stavim v práci - bez malého, nech tam na mňa moje kuriatka školácke nezabudnú. Choď trochu mimo svoju komfortnú zónu, veď čo najhoršie sa stane? Že budeš pre niekoho za trapku? No a😀?! Pre niekoho ďalšieho môžeš byť naopak tiež pomoc v samote na MD.

maxik24
28. apr 2025

@katka269 ked si nemala kamaratky ani pred tym, nemas ani teraz, a vadi ti to, skor by som povedala, ze ta materstvo nenaplna a hladas zastupne dovody. To, ze si sama, by ti vadilo uz cely zivot, nie az teraz. Deti mam dve, v tomto veku dietata ako mas ty som mala tiez iba jedno, ale nikdy, nikdy som sa necitila sama, materstvo ma naplnalo a naplna, nikdy som nechodila na ihriska, hernicky, to pre mna nie je. Uzivala som si cas s dcerou, teraz uz s dvoma detmi, aspon na im venujem a nebehaju mi bezprizorne po herniach. Kamaratky mi ale zostali, mala som ich par, niekto by povedal ze malo, ale aspon su to take naozajstne, sme v kontakte. Ak je pre teba naozaj dolezite mat nejaku povrchnu kamaratku z ihriska, urcite ako dievcata pisu. No ja by som sa tym netrapila, ak na to ihrisko pojdes, prirodzene sa date do reci. Len sa nepozeraj do zeme a sem tam sa usmej. Nie je to zlozite. Uz len tym, ze sa tam budete stretavat pravidelne, nadviazete kontakt aj keby ste nechceli. Neskor v skolke budes tych istych rodicov stretavat denne v satni, tam je vzdy priestor na nejaky small talk. Tu si ale myslim skor, ze materstvo prenteba nie je "dost". A muz ked ma poobednu, nie si predsa sama cely den, nie je treba vidiet sa ako obet. Mate pre seba cele doobedie, stihate prechadzku aj zmrzlinu ci nanuk v miestnom pohostinstve.

luccija
28. apr 2025

@katka269 tak osamelo ako ty sa cíti veľa žien, takže sa nemusíš cítiť trápne a niekomu sa prihovoriť cez deti.Ja som kúpila cyklosedacku a chodili sme bicyklovat, alebo len tak sadnúť na autobus a ísť do mesta iné ihriská, detský kútik.Tiez som chodila 17 km.A často vidím na FB, že baby same napíšu, hľadajú kamarátku na spoločné chvíle...a veľa sa ozve, začnú spolu chodiť na krúžok skúšaj....

michaelam2
28. apr 2025

@katka269 najst v meste nejake detske aktivity (baby plavanie, cvicenie,…), sadnu do auta/autobusu a ist 🙂 stretnes novych ludi

michaela329
28. apr 2025
@maxik24

@katka269 ked si nemala kamaratky ani pred tym, nemas ani teraz, a vadi ti to, skor by som povedala, ze ta materstvo nenaplna a hladas zastupne dovody. To, ze si sama, by ti vadilo uz cely zivot, nie az teraz. Deti mam dve, v tomto veku dietata ako mas ty som mala tiez iba jedno, ale nikdy, nikdy som sa necitila sama, materstvo ma naplnalo a naplna, nikdy som nechodila na ihriska, hernicky, to pre mna nie je. Uzivala som si cas s dcerou, teraz uz s dvoma detmi, aspon na im venujem a nebehaju mi bezprizorne po herniach. Kamaratky mi ale zostali, mala som ich par, niekto by povedal ze malo, ale aspon su to take naozajstne, sme v kontakte. Ak je pre teba naozaj dolezite mat nejaku povrchnu kamaratku z ihriska, urcite ako dievcata pisu. No ja by som sa tym netrapila, ak na to ihrisko pojdes, prirodzene sa date do reci. Len sa nepozeraj do zeme a sem tam sa usmej. Nie je to zlozite. Uz len tym, ze sa tam budete stretavat pravidelne, nadviazete kontakt aj keby ste nechceli. Neskor v skolke budes tych istych rodicov stretavat denne v satni, tam je vzdy priestor na nejaky small talk. Tu si ale myslim skor, ze materstvo prenteba nie je "dost". A muz ked ma poobednu, nie si predsa sama cely den, nie je treba vidiet sa ako obet. Mate pre seba cele doobedie, stihate prechadzku aj zmrzlinu ci nanuk v miestnom pohostinstve.

@maxik24 nejde o povrchné priateľstvo z ihriska. Ide o normálnu potrebu dospelého človeka si možno pokecať s inými dospelými. Sú ľudia, ktorým stačí celý deň riešiť dieťa a sú ľudia, čo potrebujú kontakt aj s dospelými. So mnou sa v práci často rozpravali maminy na MD, ktoré si prišli po staršie do školy, nie jedna sa priznala, že som prvý ich dospelý kontakt v ten deň. A teraz to už chápem, keď som na MD, ako to môže človeku chýbať. Aktívnemu a a spoločenskému.

maxik24
28. apr 2025
@michaela329

@maxik24 nejde o povrchné priateľstvo z ihriska. Ide o normálnu potrebu dospelého človeka si možno pokecať s inými dospelými. Sú ľudia, ktorým stačí celý deň riešiť dieťa a sú ľudia, čo potrebujú kontakt aj s dospelými. So mnou sa v práci často rozpravali maminy na MD, ktoré si prišli po staršie do školy, nie jedna sa priznala, že som prvý ich dospelý kontakt v ten deň. A teraz to už chápem, keď som na MD, ako to môže človeku chýbať. Aktívnemu a a spoločenskému.

@michaela329 tiez som aktivna a spolocenska, len tieto dve slova pre mna neznamenaju stat na ihrisku a zoznamovat sa s maminkami. To vobec nie je pre mna. Ale zase som sa vzdy pristavila na jednej terase s obsluhou, byval tam vzdy taky mily pan casnik, alebo ked som na ulici stretla nasu starsiu susedu, vzdy sme postali. Ja som ako prvotny kontakt mala svojho manzela, a tych zopar kamaratok z "minulosti", s ktorymi sme si zhruba raz mesacne zavolali taky dlhsi hovor, kym deti spali. Ide len o to, ze som sa citila a citim v materstve dobre, vzdy som ten den s detmi rada travila, ci doma, ci vonku, vzdy sa hrozim, ked niekde niekto povie takto, ze prvy dospely kontakt, ale casto pocujem, ze konecne mozem s niekym rozpravat normalne, nie ako s dietatom.. Moje deti nikdy nepoculi o kjaaaasnuckom cecenku, bolavom bobenku ci ziarivej zizi.. Asi aj tym, ze sme citali vela knih, vela sa rozpravali, alebo teda ja na ne kym boli nemluvnata som rozpravala uplne dospelacky, standardne, neprisla som ani o slovnu zasobu ani nic. My sme nepocuvali ani detskych interpretov, tak mi ani nehrabalo z toho 🤣 proste mi vyhovovalo byt aj sama so sebou, aj ist na korcule s kocikom, do mesta na kavu s kocikom, neskor s chodiacim dietatom, vela som jazdila na bicykli s cyklosedackou, neskor von na odrazadle na dlhsie trasy.. Vsetko aktivne, ja by som umrela postavat niekde.. Ale aj u nas su kazde poobedia plne ihriska tych istych maminiek, v zime zase chodia do hernicky alebo kaviarni s kutikmi.. Takze sa o autorku velmi nebojim, len neuhybat pohladom, usmiat sa, a urobit si tak, ako vyhovuje. Len tam citim inu nespokojnost, kedze doteraz kamaratky nemala tiez a sama sa necitila. Aj vyhovorka o tom, ze je cely den sama, ked ma muz poobedne. Smena muza trva tych cca 8 hodin co zacina o 6 ci o 14. Tak bude nieco viac a bolo by fajn, keby si to autorka uvedomila. Za mna, moj pohlad.

michaela329
28. apr 2025
@maxik24

@michaela329 tiez som aktivna a spolocenska, len tieto dve slova pre mna neznamenaju stat na ihrisku a zoznamovat sa s maminkami. To vobec nie je pre mna. Ale zase som sa vzdy pristavila na jednej terase s obsluhou, byval tam vzdy taky mily pan casnik, alebo ked som na ulici stretla nasu starsiu susedu, vzdy sme postali. Ja som ako prvotny kontakt mala svojho manzela, a tych zopar kamaratok z "minulosti", s ktorymi sme si zhruba raz mesacne zavolali taky dlhsi hovor, kym deti spali. Ide len o to, ze som sa citila a citim v materstve dobre, vzdy som ten den s detmi rada travila, ci doma, ci vonku, vzdy sa hrozim, ked niekde niekto povie takto, ze prvy dospely kontakt, ale casto pocujem, ze konecne mozem s niekym rozpravat normalne, nie ako s dietatom.. Moje deti nikdy nepoculi o kjaaaasnuckom cecenku, bolavom bobenku ci ziarivej zizi.. Asi aj tym, ze sme citali vela knih, vela sa rozpravali, alebo teda ja na ne kym boli nemluvnata som rozpravala uplne dospelacky, standardne, neprisla som ani o slovnu zasobu ani nic. My sme nepocuvali ani detskych interpretov, tak mi ani nehrabalo z toho 🤣 proste mi vyhovovalo byt aj sama so sebou, aj ist na korcule s kocikom, do mesta na kavu s kocikom, neskor s chodiacim dietatom, vela som jazdila na bicykli s cyklosedackou, neskor von na odrazadle na dlhsie trasy.. Vsetko aktivne, ja by som umrela postavat niekde.. Ale aj u nas su kazde poobedia plne ihriska tych istych maminiek, v zime zase chodia do hernicky alebo kaviarni s kutikmi.. Takze sa o autorku velmi nebojim, len neuhybat pohladom, usmiat sa, a urobit si tak, ako vyhovuje. Len tam citim inu nespokojnost, kedze doteraz kamaratky nemala tiez a sama sa necitila. Aj vyhovorka o tom, ze je cely den sama, ked ma muz poobedne. Smena muza trva tych cca 8 hodin co zacina o 6 ci o 14. Tak bude nieco viac a bolo by fajn, keby si to autorka uvedomila. Za mna, moj pohlad.

@maxik24 ale veď človek sa môže cítiť v materstve dobre a zároveň potrebuje jednoducho pokecať. Tebe možno stačil teda čašník a suseda a pár slov, niekto potrebuje pokec s nadväznosťou. A dospelý kontakt znamená kontakt s dospelou osobou, nie že niekto šušle na svoje dieťa. Ja s deťmi pracujem, milujem svoju prácu a aj tak som potom potrebovala pokec s dospelými. Tebe možno vyhovuje debata s dieťaťom, hoci samozrejme dospeláckym štýlom, no nahradiť to rozhovor s dospelými...to nie je rovnaké.

katka269
autor
29. apr 2025

Ďakujem všetkým čo mi poradili a pochopili ma a aj tým co ma zvozili. Ani som netušila,že @maxik24 ma tak dobre pozná,aj keď sme sa v živote nevideli 😉 Ale to nie je podstatné,nemám potrebu vysvetľovať ako to naozaj je.@michaela329 to vystihla presne,niekedy potrebujem aj ten dospelacky kontakt.O ničom inom to nebolo.

gov
Odpoveď bola odstránená
mnamko
2. máj 2025
@katka269

@katka269 joj ja 41 rocna stara raketa porodila tretie,už s dvomi dospelými detmi a na ihrisku som sa skamošila s babami vo veku mojich detí,na ihrisku najlepšie zoznamenie ,

majlo1234
2. máj 2025
@maxik24

@maxik24 chapem asi, ako to myslis, ale zaroven si nemyslim, ze je extra spolocenske, ked niekomu staci prehodit par slov s casnikom a polecat raz mesacne s kamoskami😊mozno si iny typ ako ja, mne to teda nestaci. My sme sa odstahovali tesne pred tym ako som porodila, a moje naj kamosky su bud 500 km odo mna alebo nemaju deti. Takze som sa citila velmi osamotena aj s celym tym materskym zazitkom pri prvom dietati. A to syn rozpraval o roka a pol, ale nepovedz mi, ze vies/chces s dietatom zdielat svoje frustracie a vsetky mozne zazitky, ked ma rok dva tri😆

Autorka, mne velmi pomohlo zoznamit sa so zenami, ktore bezne stretavam a mame podobne hobby, ja som naprikad dobrodruzna dusa, nebavi ma sediet v detskom kutiku, alebo na kavickach, bavi ma turistika, bajkovacky, cestovanie a led som nasla take zeny s detmi, drzala som sa ich ako kliest😆

elzena2
2. máj 2025
@maca1984

Nemáte tam ihrisko, nejakú " oddychovú zónu", park ?
Kamoška sa nedávno presťahovala do v podstate chatovej osady, a už si našla nové kamošky.
Ak si našla ona v takom " prdelákove", neexist že ty nenájdeš 😄

@maca1984 ja som sice v meste, ale v takej "nestastnej" stvrti- par panelakov a vacsina rodinnych domov, kde tie deti behaju po vlastnom dvore a maju vlastny bazen(ik). Tak tie nepotrebuju ihriska. Prestahovali sme sa do tejto stvrte v lete a tu naozaj neboli vonku žiadne deti - bola som na ihriskach vacsinou sama alebo sem-tam niekto. Zrejme boli tie male panelakove deti na dovolenke alebo u babiek, pripadne bolo pre ostatných moc horuco na ihrisko. A doteraz si pamatam, ako som bezprizorne kocikovala a z druhej strany mostika doslova pribehla dalsia mamicka a vravi tej svojej "Katarina, pozri, pozri, dieťa! Tam je dievcatko, ako ty! " Tak z tej až sršalo ako baží po kontakte🙂 Este viac ako ta dcera. Tiež nechapala, kde sú vsetci. Teraz nám už dorastla nova generacia (nove rodiny v novostavbach), tak su ihriska plne.
Ja nie som veľmi kominikativna, ale vždy zabralo, keď som sa pytala, kde kupili taku dobru hracku/pekne topanky/prakticku misku. Alebo opacne, že my sme mali nejakú cool vec (napr. take klieste do piesku v tvare kraba), ze ku nám chodili deti a mamicky sa museli prihovorit.

evkatk
2. máj 2025

Nechápem. Ja som nemala času si posediačky vypiť ani rannú kávu. Neustále denne povysávať, celý dom poumývať, 2x denne utrieť prach, prať, žehliť, okná 2x mesačne umývať a aspoň 5 hodín s prestávkami sa s deťmi aJ s miminkom učiť, cvičiť,... atď. Ak som mala mať postarané o dieťa a absolútnu čistotu v dome, 24 hodín denne bolo málo. Keď malo každé jedno 5 mesiacov, nastúpila som do práce. Ráno budíček najneskôr o 4.30 - 5.00 nakŕmiť, obliecť a rozvoz s MHD po meste do jaslí, škôlky, školy. Nič nebolo na jednom sídlisku kvôli preplnenosti. Popoludní detto. Manžel na veľmi vysokom riadiacom poste odchádzal ráno pred šiestou a prichádzal okolo 22.00 hod. a to v noci mal aj niekoľko telefonátov, ak sa na niektorom pracovisku niečo stalo, musel byť informovaný, prípadne pre neho prišli. Večerpo uložení detí nastupovalo luxovanie, zmývanie, utieranie prachu, žehlenie,... cca do 1.30 - 2.00 a o 2 hod. budíček. Takto to šlo cca 15 rokov. Nemala som času ísť ani ku káderníčke. V susedstve sme sa strihali vzájomne. Deti boli neporovnateľne šikovnejšie a bystrejšie pri nástupe do MŠ ako tie z domu. 2 - ročné sa sami vyzliekli a obliekli (pančušky spravidla opačne) jedli výlučne príborom aj s detským nožíkom, od cca 20 mes. plynule rozprávali s pritlačeným r. Logopédiu mali v jasliach každý deň 1/2 hod. s logopedičkou. Úroveň vyspelosti sa nedala porovnať s deťmi , ktoré došli do škôlky. bez jaslí. Jasličkári od cca 1,5 roka vedeli poďakovať, poprosiť, pozdraviť sa bez upozornenia. Po každom najedení, poďakovali aj doma. Brali to ako samozrejmosť. Všetko sa to naučili hravou formou. Ak to všetko tvoje dieťa zvláda, potom si hrdinka.
V jasliach sa tejto výchove 12 deťom v triede venovali 2 zdravotné sestry, 1 učiteľka NŠ a pestúnka. To všetko na jednej smene, takže denne sa in venovalo v jednej triede a to plne kvalifikované. Samozrejme plienky nemali cca od 14 - 15 mesiacov a od 1,5 roka ani na noc. Žena, ktorá hoci len doma, všetko to denne dieťa učí niekoľko hodín tak, aby to zvládlo nemá čas na kamarátky a nudu. Na také niečo majú čas iba tie, ktoré sa o deti nestarajú, nič ich neučia a dokonca ani od plienok neodučili. Typickým znakom zanedbanej výchovy je kŕmiť 1,5 ročné dieťa a to ešte lyžičkou. Ak si to všetko zvládla, dieťa si do jeho veku naučila, čo musí vedieť a nemáš čo robiť, prečo nejdeš do práce? Dieťa, ktoré plynule rozpráva (mama ho to naučila doma), je bez plienok, všetko dokáže od obliekania po jedenie, potrebuje už len spoločnosť detí, pretože doma sa už nemá čo naučiť. Ale deti treba učiť stále, niekoľko hodín denne.

elzena2
2. máj 2025

@katka269 inak, ak sa tak veľmi nudis, keď si s dieťaťom a ten ihriskovy program a detsky režim ta nenaplna, tak by som zvážila nastup do prace alebo skoly. To budeš mat potom inú motiváciu si tie dni uzit, keď budeš vedieť, že sa ti to krati a čoskoro prídes do kolektivu.

michaelam2
2. máj 2025
@evkatk

Nechápem. Ja som nemala času si posediačky vypiť ani rannú kávu. Neustále denne povysávať, celý dom poumývať, 2x denne utrieť prach, prať, žehliť, okná 2x mesačne umývať a aspoň 5 hodín s prestávkami sa s deťmi aJ s miminkom učiť, cvičiť,... atď. Ak som mala mať postarané o dieťa a absolútnu čistotu v dome, 24 hodín denne bolo málo. Keď malo každé jedno 5 mesiacov, nastúpila som do práce. Ráno budíček najneskôr o 4.30 - 5.00 nakŕmiť, obliecť a rozvoz s MHD po meste do jaslí, škôlky, školy. Nič nebolo na jednom sídlisku kvôli preplnenosti. Popoludní detto. Manžel na veľmi vysokom riadiacom poste odchádzal ráno pred šiestou a prichádzal okolo 22.00 hod. a to v noci mal aj niekoľko telefonátov, ak sa na niektorom pracovisku niečo stalo, musel byť informovaný, prípadne pre neho prišli. Večerpo uložení detí nastupovalo luxovanie, zmývanie, utieranie prachu, žehlenie,... cca do 1.30 - 2.00 a o 2 hod. budíček. Takto to šlo cca 15 rokov. Nemala som času ísť ani ku káderníčke. V susedstve sme sa strihali vzájomne. Deti boli neporovnateľne šikovnejšie a bystrejšie pri nástupe do MŠ ako tie z domu. 2 - ročné sa sami vyzliekli a obliekli (pančušky spravidla opačne) jedli výlučne príborom aj s detským nožíkom, od cca 20 mes. plynule rozprávali s pritlačeným r. Logopédiu mali v jasliach každý deň 1/2 hod. s logopedičkou. Úroveň vyspelosti sa nedala porovnať s deťmi , ktoré došli do škôlky. bez jaslí. Jasličkári od cca 1,5 roka vedeli poďakovať, poprosiť, pozdraviť sa bez upozornenia. Po každom najedení, poďakovali aj doma. Brali to ako samozrejmosť. Všetko sa to naučili hravou formou. Ak to všetko tvoje dieťa zvláda, potom si hrdinka.
V jasliach sa tejto výchove 12 deťom v triede venovali 2 zdravotné sestry, 1 učiteľka NŠ a pestúnka. To všetko na jednej smene, takže denne sa in venovalo v jednej triede a to plne kvalifikované. Samozrejme plienky nemali cca od 14 - 15 mesiacov a od 1,5 roka ani na noc. Žena, ktorá hoci len doma, všetko to denne dieťa učí niekoľko hodín tak, aby to zvládlo nemá čas na kamarátky a nudu. Na také niečo majú čas iba tie, ktoré sa o deti nestarajú, nič ich neučia a dokonca ani od plienok neodučili. Typickým znakom zanedbanej výchovy je kŕmiť 1,5 ročné dieťa a to ešte lyžičkou. Ak si to všetko zvládla, dieťa si do jeho veku naučila, čo musí vedieť a nemáš čo robiť, prečo nejdeš do práce? Dieťa, ktoré plynule rozpráva (mama ho to naučila doma), je bez plienok, všetko dokáže od obliekania po jedenie, potrebuje už len spoločnosť detí, pretože doma sa už nemá čo naučiť. Ale deti treba učiť stále, niekoľko hodín denne.

@evkatk prepac ale toto je skor smutne ako ukazkove fungovanie …

Strana
z2