icon

Ako presvedčiť muža na druhé dieťa?

16. aug 2024

Ahojte , čo by ste robili ak by ste túžili aj po druhom dieťati no muž odmieta ?
Vždy mi hovoril že chce mať minimálne dve deti no nejak ho druhé dieťa absolútne neláka , mala tu nejak mamička niečo podobne ? Ako ste to s ním riešili ? Alebo skôr ako ste seba ukludnili a vysporiadali ?

anjelicek26
16. aug 2024

No nie je asi vo vzťahu nič horšieho,ako keď sa 2ja nezhodnú na počte deti.. robiť to z donútenia je zle q tlačiť toho druhého je tiež zle.. na druhej strane je nenaplneny sen o dieťati psychicky neskutocne ubijajuci.. toto rozumne riešenie veľmi nemá,len si prebrat,čoho sa muž boji, lebo dve deti nie je žiaden sen o piatom,proste je to normálny počet. Možno ten strach je iracionálny a vieš jeho názor zmeniť. Ale keď nie, tak bohužiaľ. Ja som v tomto tak vdacna za môjho muža, ze ten so mnou šiel aj do vysnívaného piateho🥰Lebo potlačiť tu túžbu sa mne nepodarilo...

hederamonstera
16. aug 2024

No treba sa o tom vazne porozpravat, ze ci je to z jeho strany naozaj definitivne, ze nie a hotovo (slovo nelaka to nenaznacuje).
A ked je to z jeho strany definitivne, tak to len prijat, na splodenie dietata treba dvoch (fyzicky ale aj psychicky). Ja som to takto prijala (aj ked ta tuzba po dalsom sa obcas objavi) ale zamerala som sa o to viac na aktualne deti a ze konecne aj rastie opat volny cas pre mna. Obcas rozum musi potlacit srdce

autor
16. aug 2024

@anjelicek26 to je krásne mať toľko deti 😍 prajem veľa zdravička a ďakujem za odpoveď

autor
16. aug 2024

@hederamonstera ďakujem , napísali ste to krásne ❤️

adeladulova
16. aug 2024

Ahoj, mala som to tak istí. A už sa o druhé dieťa snažíme (syn má 4,5r), nevravím ze z tej predstavy teraz pláva na ružovom oblaciku, ale veľa pomohlo sa rozprávať.. o mojich pocitoch, o jeho, o budúcnosti. Tak ako máš ty právo chcieť druhé dieťa, tak on ma pravo ho odmietnuť. Ale toto muži nikdy nepochopia aká silná dokáže byť túžba po dieťati.
Držím palce. Prvé dieťa má koľko rokov? U nás napr zafungovala 1 rok pauza a nebavili sme sa o tom vôbec. Každý zvážil po svojom ci ani/ nie a potom sme opäť rozpravali

autor
16. aug 2024

@adeladulova prvé dieťa má 5
Ďakujem aj tebe za odpoveď , snáď sa nejak zhodneme alebo sa už len zmieriť s tým čo

30katrusa40
16. aug 2024

A aký má dôvod ? Vek, financie, dieťa je náročné a preto nechce ďalšie ? Názor na počet detí sa vekom mení.

terry658
16. aug 2024

Môj takto isto keď som chcela tretie. Tak som sa s tým nejak vnútorne zmierila a keď som s tým už bola v pohode tak si on povedal, že ak sa zadarí samo bez nejakého snaženia,tak prijímeme tretie. A teraz tu vedľa mňa odfukuje v postieľke.

wonder13
16. aug 2024

U nás je to naopak, muž by chcel 3.ale ja ani náhodou. A akceptuje to.
Najlepšie by bolo, ak by si vedela konkrétny dôvod prečo odmieta...

tramtada31
16. aug 2024

Chapem, bolo by mi luto nemat dve deti, ale s mužom sme sa zhodli, že sme mali zostat pri jednom. V podstate od jedného roka mladsieho sme riešili súrodeneckú žiarlivosť, vzajomne bitky, keď nerobi sceny jeden, robi sceny druhy, stále nie je pohoda ist s nimi niekam. Aj finančne je to narocne, staršie dieťa ma 6 rokov a len kruzky/vzdelavanie stoji 300 eur mesačne, k tomu strava, oblecenie, zmrzlinky, výlety, športové potreby a už si kľudne na 600 eur mesačne. Ak máš rozdielne pohlavia, tak nárok na vlastnú izbu, nepodedi oblecenie, ale aj casovy nárok na iné športové cinnosti, čiže sa kruzky pri dvoch detoch zladuju tazko. Taký letný tabor pre jedno dieťa 200 eur na tyzden, za dve máš 400 eur (napr staršie dieťa ide tento mesiac do tretieho tábora, lebo si nevieme zobrať toľko dovolenky, takze len na jeho hlavu išlo 600 eur, stari rodičia tiež postrážia keď tak jedno dieťa a nie dve. Nie, že by som sa na všetko pozerala cez financie, ale možno tvoj manzel na to pozera aj z tejto stránky, že radšej dat všetko jednemu dietatu ako dat po troske viacerým a tie náklady budú vekom stupat (aj dovolenka pre 4roch je o dosť drahšia ako pre troch). Čo poznam jedináčikov, z detstva si nesu oveľa menej traum ako ľudia, ktori sú z viacpocetnych rodin a ešte sa nebodaj medzi surodencami robili rozdiely.

lucia147852
16. aug 2024

No rešpektovať. Ja som tiez vždy chcela dve, muž aj 3. Z prvého porodu som sa dávala do kopy roky a o ďalšom som nechcela ani počuť. Dnes mame dve dcéry ale muž to zobral statočne a sám hovorí že už ani nedúfal, že predsa len to druhé bude. V živote sa veľa veci mení, treba zistiť prečo keď chcel 2 odrazu nechce. Vek? Financie?

tehulka2011
16. aug 2024

@tramtada31 konecne realny pragmaticky nazor 👍

dzejny656
16. aug 2024

U nás je to opačne, muž by druhé aj prijal, ja nechcem z dôvodov podobných ako napísala @tramtada31 vyššie. Našťastie môj muž to rešpektuje. Možno časom názor aj zmením, ale skôr si myslím že nie.

kepassa
16. aug 2024

Otázka počtu detí nie je otázka pre užívateľov MK. Toto je jedna zo zásadných otázok ktoré si treba dohodnúť pred manželstvom (pred založením si rodiny). Nie je fér z manželovej strany, že to takto prehodnotil. Pokiaľ existujú páry ktorým stačí jedno, druhým nie je dosť ani päť.
Mať ale iba jedno dieťa je za mňa trochu priveľkým riskom. Netreba myslieť nikdy na nič zlé ale žiaľ život sa neraz ťažšie žije ako si predstavujeme ...poznám pár obaja su dávno po 40tke, ktorý prišiel o jediného 12 r syna. Viac detí už mať nemôžu. U nás v rodine sa pominul 22 r bratanec a určite to nebolo náplasťou, že tete ostal starší syn ale neviem si predstaviť ako by trpela ak by bol jej jediným synom. Mojim susedom zomrel 29 r syn, nestihol zanechať vnúča. Ostali sami. Samozrejme to su extrémy, nikto toto nechce zažiť Boh chraň, len vravim, že sa žiaľ stávajú aj takéto veci. Bojíš sa o ne rovnako či máš 1 ci 5. Miluješ ich ako prvé tak aj posledné...ale ak financie dovolia mať aspoň 2 je ideálny počet. Budú sa vadiť, budú 2x také starosti ale aj 2x toľko lásky. Neviem si predstaviť, ak by som musela ostať pri manželovi, ktorý by vedel ako túžim po ďalšom a nešiel by do toho lebo bude treba platiť 2x tábor...
Vykomunikujte si to. Trebalo by mu pripomenúť, že vedel ze pre teba to jedným končiť nebude

dzejny656
16. aug 2024

@kepassa Prepáč, ale toto je úplne absurdný dôvod prečo mať druhé dieťa. Ja som aj neverila, že existujú ľudia čo takto rozmýšľajú kým mi môj muž nepovedal že jeho mali rodičia ako druhé dieťa 9 rokov po jeho bratovi preto, lebo jeho mama pozerala nejaký film kde bol jeden súrodenec chorý a druhy mu daroval obličku ci co. Tak preto si "pre istotu" urobila ešte jedno dieťa ako poistku ak by náhodou prve ochorela. Za mňa totálne choré rozmýšľanie.

banalu
16. aug 2024

@kepassa pre pana! Toto je absolutna absurdita.. to aj moja babka mi povedala, nech si spravime druhe, lebo co ak sa tomu 1dnemu nieco stane... tak som len sucho skontatovala, ze ona je tiez jedinacik a zatial to vyzera, ze prezije aj mna 🤦‍♀️
Deti sa maju robit lebo su chcene pre ne, pre ich dusu a pritomnost, nie preto - co ak nahodou 🤦‍♀️

ina2405
16. aug 2024

Z mojich skúseností je veľa mužov, čo milujú mať deti až keď ich majú a nehrnú sa veľmi do druhého, tretieho... Ale aj sú takí, ktorých narodenie dieťaťa ešte od manželky odsudzí. Tu radu nemám. My sme sa s mužom v tomto zhodli.

kepassa
16. aug 2024

Pozrite sa zeny. @dzejny656 ja som vyjadrila nazor ktory som si urobila ked som videla ako to vnimaju matky ktore prisli o svoje jedine dieta. Ked nam na pohrebe plakali a ako sa jedna z nich zrútila sa ze dom je tak prázdny...plakala som a nimi.
Každý ma svoj nazor. Nemozeme komentovať kedze sme si tym neprežili. Pokial sme to Bohu vďaka nezazili, mozeme byt nanajvys cdacne, ze to nie je nas pripad a nevieme ake je to na slucku...
Teta je s odstupom 5 rokov vdacna za to, ze ma ešte toho jedneho syna. Velmi jej pomohlo prezit myslienka ze ma stale pre koho zit, kym sa s tym naucila zit
Ak sa na to pozerate inak, v poriadku. Vas nazor. Toto je moj
Ešte dodam @banalu nesúd kým si si nekracala v rovnakých topankach. Ked tak hrdo sväto sväte vies povedat co je a co nie je absolútna absurdita... prisilné slova...ano, samozrejme, deti sa robia pre to ze po ne tuzime. Tuzime ich mat, milovat, vychovavat. Ja som v tom mala jasno, tuzila som po 3 detoch a Bohu vdaka mi to bolo dopriate. este raz idealny pocet nie je, ale určite by som nechcela mat jedinacika. (To som ja) Minimalne preto ze vidim rozdiel byt vychovavany so súrodencom a bez neho...
A uz kto si uzná ake dovody pre a proti v jedináčika je jeho uhol pohladu. Urcite je mnoho dalsich zien, ktoré zohladnuje aj dovody, kt.sa tebe mozu zdat absurdne

banalu
16. aug 2024

@kepassa zivot pise rozne pribehy, a neviem co nas caka. Ale tak ako ty si vzdy chcela 3 a nevies si predstavit jedinacika lebo vies porovnat ake su tie deti s a bez surodencov (tiez forma sudenia mimochodom), tak si ja neviem predstavit spravit si dieta len "pre istotu".
Ty tiez nevies preco som sa ja rozhodla pre jedenacika a tiez keby si chodila v mojich topankach, rozhodla by si sa rovnako... ale tak sudim tu len ja, vsak?

lavender94
16. aug 2024

@kepassa keby to má každý vnímať cez životné tragédie cudzích, tak by sa svet delil na 1. Čo ak mi dieťa umrie a ja už nebudem môcť mať ďalšie tzn. urobím si pre istotu ešte jedno a na druhu kategóriu- nebudem si robiť žiadne deti, lebo čo ak umriem a moje dieťa skončí samé a opustené? Takže asi tak. Nie vždy rozhodnutie mať viac ako jedno dieťa skončí happyendom. Súrodenci si môžu neznášať, alebo sa ignorovať… myslím, že každá poznáme take prípady a nemám pocit, že by to bolo zrovna zriedkavé.
Nie je to ani vec, ktorá by sa dala vykomunikovať pred svatbou. Ako si môžu byť dvaja bezdetní ludia istí v tom, kolko chcu mať detí? Ľudia sa menia, menia ich životné skúsenosti. Môj muž tiež chcel dve a po narodení dcéry o súrodencovi ani nepípol. Lebo už tak mame malo času a financii pre seba a celé si to pred jej narodením strašne romantizoval. Jeden skratka bude musieť ustúpiť a nakoniec nebude spokojný. Tak to proste je. Nemôžeme čakať, že sa náš partner časom nezmení, neprehodnotí priority, hodnoty… bolo by divne, keby po 10 rokoch bol ten istý človek. Je už len na nás v čom sme ochotní ustúpiť a čo je pre nás no go. Ale podľa mňa tlačiť chlapa do ďalšieho dieťaťa nedopadá vždy dobre, odchod od neho kvôli tomu tiež nemusí dopadnúť o autorkinej spokojnosti.. skrátka ten čo chce viac detí ťahá za kratší koniec a musí sa podľa toho zariadiť.

kepassa
16. aug 2024

@lavender94 myslim si, ze partner /hlavne ak to riesili pred svadbou a vedel, ze jeho partnerka chce minimalne dve deti/ by sa takisto mal snazit o to aby jeho partnerka bola stastna a spokojna. Nemoze automaticky cakat, ze on to prehodnotil a citi sa iba na jedno /vynechame vyhrotene situacie typu: dlzoby, slaby prijem, nestala praca, choroba, chore dieta, atd..../ a jeho partnerke neostane nic viac iba sa prisposobit. Netvrdim, ze to nie je jedna z moznosti ak sa na nej dohodnu obaja manzelia /manzelka nechce rozvod, alebo je submisivna a pre dobro v rodine a partnerove modre oci z toho upusti a zas atd dovodov moze byt milion/
V podstate to je podla mna neferove pre toho z partnerov, ktory si vyberal svoju polovicku aj na zaklade toho co mu ta druha osoba "naslubovala". Je to pre mna takisto dovod k ukonceniu vztahu akokeby sa stal partner napr. alkoholikom, gemblerom alebo mal milenky. Tiez ked ideme do manzelstva tak s tym neratame ale stat sa to moze a po vacsine su to manzelstva, ktore koncia rozvodom.
Moj manzel je jedinacik a chcel mat dve dcery /mal na to dovod. Po pravde chcel asi iba jedno dieta kvoli chorobe jeho rodicov. Z lasky ku mne pristupil na druhe a Bohu vdaka aj na tretie. Samozrejme som ho nenutila. Vedel vsak o tom, ze mne jedno dieta stacit nebude /ak by som samozrejme nemohla mat riesila by som to inym sposobom, hoci aj adopciou/
Zaklad bola totiz komunikacia a laska. Nechcel aby som bola nestastna a ja som mu zas dala priestor na to, aby to chcel aj on.
Nie, poctom deti ti nik nezaruci ani ich prezitie, ani ich vztahy medzi sebou ani vztahy deti k tebe. Lenze detom sa dostava bezpodmienecnej lasky od mala. Milujeme ich uz len preto, ze su. Spravnou vychovou, nasim zaujmom a vstiepovanim urcitych hodnot zvysujeme moznosti, ze si v ich dospelosti nebudeme trieskat hlavu o stenu. /Este raz, hovorim, ze zvysujeme moznost, nikto nam na to zaruku neda, pretoze okrem tychto faktorov su tu dalsie, kt. maju vplyv na to ako sa to vyvinie od blbej partie, cez blby vyber manzelky alebo pre povahove crty niektoreho dietata, kt. si bude narokovat majetky atd.../ Ja som si robila neraz srandu, ze cim vacsi pocet deti mas, tym je vacsia sanca, ze ti aspon jedno vyjde..../vtip/

@banalu nesudim, konstatujem. Moje dve najblizsie osoby, kt. vyrastali ako jedinacikovia maju narcisticku poruchu osobnosti. Je to moja zivotna skusenost. Na psychologii sme sa tomu venovali a profka psychologicka, s kt.som o tom viedla rozhovor v podstate suhlasila o tom, ze rodicia davaju castokrat /nie vzdy zamerne, niekedy si to naozaj neuvedomuju/ na piedestal svoje jedine dieta. /opacne zvyknu mat aj prehnane naroky, teraz som uviedla prvu moznost/ Dost som sa tejto teme venovala, pretoze ma osobne zaujimala nakolko sa ma osobnostne dost dotkla a som presvedcena, ze urcite je na tom nieco, ze sa inac vychovava jedno dieta, inac dve a inac sa vychovavaju tri a viac deti. Kazdy si vyberie podla svojho uvazenia a moznosti, resp. kazdemu nejako zivot nadeli ten jeho pribeh

ivangeline
16. aug 2024

Nemala sex. 🙂

banalu
16. aug 2024

@kepassa ved ale to, ze vychova jedneho a viac deti je odlisna je uplne logicke a tu uz zachadzas do detailov, ktore su uz mimo podstaty, kde zacal konflikt, respektive rozdielnost nasich nazorov. Okrem toho, pri vychove zalezi este od povahy deti a moznosti rodicov... tu neni o com diskutovat.
Podatata mojho prispevku bola, ze robit si viac deti na zaklade toho "ze co ak sa tomu prvemu nieco stane" je absurdna. Ty to uz zaobalujes na ine temy a snazis sa vyvolat emociu odvedenim pozornosti od gra nasho konfliktu. To je cele.
Zhodli sme sa, ze ame sa nezhodli. A to je v poriadku.

autor
16. aug 2024

Tak baby , ďakujem za vaše odpovede , s mužom sa sa dnes rozprávala nakoľko dnes to na mňa cele padlo a konečne mal aj on náladu sa rozprávať ( pritom ako dokončujeme dom , sme si našli konečne aj čas na seba )
Povedal mi že sa o mňa boji , nechce aby som trpela , nakoľko prvý pôrod bol katastrofálny ( mohla som zomrieť , našťastie je všetko tak ako má byť )
Keďže v nemocnici kde som rodila (už naposledy )
Ma nechali rodiť dcérku na záchode kde zo mňa šlo neskutočne veľa krvy , mali mi robiť klistýr v tom mi povedali aby som 10minut čakala
Avšak ma tam nechali skoro pól hodinu , zo mňa šla len krv a krv , po necelej pól hodine som sa sama vybrala za sestručkami na chodbu že už rodim , všetko bolo od krvy , sestričky ma vysmiali a žrali tam koláče ( sála bola nepripravená , v tom mi bolo už aj na odpadnutie )
Samozrejme že sa bojím aj ja , no moja túžba po dieťati je neopísateľná , muž sa boji toho že budem trpieť a to nechce

anjelicek26
16. aug 2024

Autorka aspon to konecne pomenoval. To je uplne super, ze vies, co sa deje. Boji sa o teba, je to pochopitelny a opravneny strach po takom zazitku. Ale v dnesnej dobe si staci zazmluvnit lekara, spravit cisarsky a ste safe ty a aj babatko...

autor
16. aug 2024

@anjelicek26 o tom som nevedela že si viem nejak dohodnúť cisársky

kepassa
17. aug 2024

@banalu 🙂 okej...len tolko

autorka, vidis, presne to, že ste si to vykomunikovali vrha uplne iny tien na vas problem. viete ho pomenovat co je zakladom preto aby ste to vedeli vyriesit. Dojednate si porodnika porodnicu podla odporucani. Ked bude mat aj on pocit bezpecia pre teba tak sa bude na to pozerat uplne inac. drzim vam prsty a az sa zadari, tak hlavne bezproblemove tehotenstvo a porod

autor
17. aug 2024

@kepassa ďakujem ☺️