icon

Ako sa ovládať, keď dcérka v noci dobre nespí?

8. feb 2023

Ahojte mamičky potrebujem poradiť. Mám doma rok a pól rocnu dcérku.
Strašne zle znášam keď napr nespí dobre v noci alebo ráno sa skoro zobudí, áno budí sa stále skoro o 6, pól roka v kuse o 5 ráno, je kojená.
Neviem ovládaš svoje emócie, keď sa zobudí skoro, alebo nechce zaspať strašne som zlá, nahnevaná kričím prečo nespí. Ja to neviem zmeniť čo mám robiť. Počas dňa vsetko super zvládam. Nekricim len pri tých jej spankoch som strašná matka 😔😔😔
Potom sa preberiem a vserko je super ale jednudcho nejaké rady, ako reagovať ako sa s rým stotožniť, napr aj keď sa v moci zobudí je hore a ja som hneď nervava zlá ako to že nespí prečo je zas hore. Ona si to nezaslúži strašne ju milujem a porom si to vycitam.
Dajte mi nejaké rady ako vedieť ovládať svoje chovanie k nej keď nerobí “to čo ja chcem”…. Pritom si uvedomujem že to je dieťa a nevie… ale v tých nervoch nie 🥺

Strana
z2
ankare
8. feb 2023

Pracuješ preto,lebo ste finančne zle alebo preto,že chceš?

babulkomale
8. feb 2023

@renab manzel sa staral pocas noci a rano vstal ako rybicka a siel na cely den do prace?

autor
8. feb 2023

@ankare lebo chcem… pomôže to isto. Aj rozmýšľam že skončím nech mám chvíľu voľna ah ja

danica2711
8. feb 2023

samozrejme, že nie každý zvláda všetko na 100%. Práve preto, že to zjavne dlhodobo nezvládaš, ti radím odbornú pomoc, pretože si sama pomôcť nevieš

viestta
8. feb 2023

moj vstaval o pol piatej az kym nebolo treba vstavat do skolky. Potom zrazu by spal do neviem kedy. Tak som chodila spavat skor, aby som nebola kazde rano nevrla z nevyspatia

ankare
8. feb 2023

Skús porozmýšľať nad tým,že si dáš pauzu od roboty. Pomôže to Tebe, malej i Vašim celkovým vzťahom. užívaj si dcérku,kým je ešte malá, narobis sa v robote ešte dosť. Budeš pokojnejsia a práve takú Ťa teraz dcérka potrebuje.nič nie je viac.

renab
8. feb 2023

@babulkomale co mu ine ostavalo? Ked uz som bola vycerpana z neustaleho placu, isla som na brigadu a manzel sa staral. Mne to nepomohlo, co sa tyka unavy, ale co sa tyka psychiky ano. A nechodila som kazdu noc.
Nas syn totiz naozaj nepotreboval spat a vyzadoval neustalu pozornost. Okrem toho kym mu zistili intoleranciu laktozy a kym sa to upravilo, bol aj extremne uplakany.
Keby spal aspon v noci a vstaval o stvrtej rano, bolo by to v pohode. Ale on za celych 24 hodin spaval tak 4 hodiny a aj to prespal maximalne pol hodinu vkuse. Upravilo sa to po siedmych rokoch.

petamich
8. feb 2023

autorka, zmyslom diskusie je diskutovat a obcas v nej ludia vyjadria ja nazor, ktory ti nemusi byt prijemny alebo s nim nesuhlasis, ak si cakala, ze ta tu kazda virtualne objime a povie ti, ako aj ty si len clovek a kludne si pokric na male dieta, tak si cakala zle

ja som maximalne cholericky emocny clovek, no na svoje dieta nekricim a to by som mohla rozpravat pribehy o nespani, skorom vstavani, budeni sa 1034x za noc, je to male dieta, nerozumie ti, akurat nechape, preco na neho kricis 🤷‍♀️ predpokladam, ze mas aj manzela/partnera, no tak nech spi s dietatom xkrat do tyzdna on alebo aspon rano nech sa s nim hra, kym ty to dospis, na jednej strane ta chapem, fungovat dlhodobo v spankovom deficite sa proste neda ale na druhej strane ti skutocne nemozem s kludnym svedomim odobrit to, ze na svoje dieta kazdy den (lebo obcas asi kazdemu ustreli dekel a nik nie je dokonaly) robis krik (a nie nie som ani nahodou dokonala matka, len ta moja na nas hulakala v jednom kuse a za vsetko a toto pre svoje dieta nechcem a kazdy den s tym bojujem, lebo zial asi som cholerik po mamicke)

petamich
8. feb 2023

@babulkomale ano aj moj manzel to bezne robil, ked bolo taketo obdobie na palicu a padala som na usta, tak manzel spal s malym niekolkokrat do tyzdna + vikend a nosil mi ho alebo ma prisiel zobudit, ked bolo treba kojit a do dnes to tak robime, ked nahodou je treba, chapem, ze mal potom narocny den v praci ale aj ja som ho mala narocny doma

a ked sme uz nevladali ani jeden, tak prisla svokra na cely den a spala som cez den (chapem, ze svokru/mamu alebo ineho pribuzneho nemusi mat kazdy k dispozicii)

sim_icek
8. feb 2023

Autorka ďakujem za túto tému. Dlho ma trápi tento problém a práve dnes som takto vybuchla aj som si neskôr poplakala, pretože ma to veľmi mrzelo. Ja len toľko, že nie si v tom sama❤️ a si skvelá mama, uvedomuješ si čo robíš, trápi ťa to a chceš to zmeniť.
Ja som si kvôli tomuto problému zaplatila niekoľko sedení u psychologičky. Dala mi pár tipov ako pracovať s tou emóciou,hnevom. Mne pomáha často aj myšlienka, že sa nechcem správať ako moja mama, totálna neurotička, ktorá vrieskala za všetko vkuse aj keď sa nič nestalo. Žiaľ ešte sa stáva, že zlyhám, ale zlepšuje sa to.
Môžem sem napísať aj tipy od tej psychologičky, neviem, či ti nejaký síce pomôže, ale skús.
1. Dychové cvičenie 4 sekundy nádych , zadržať dych na 7 sekúnd a vydychovať 8 sekúnd. (Sekundy si zvoľ aké chceš, koľko zvládneš , ale medzi nádychom a zadržaním musí byť vždy rozdiel 3s a medzi zadržaním a výdychom 1s)
2. Počas celého dňa sa vždy nachvíľu zastav a viacej vnímaj a precíť tie malé okamihy a buď za ne vďačná, napr. keď sa tvoje dieťa na teba usmeje, keď je šťastné lebo sa bláznite, keď ťa objíme atď.. (toto mi veľmi pomohlo a je neskutočné ako veľmi sa mi zlepšilo vnímanie aj obyčajných drobností, ktoré mi prišli vždy tak prirodzené a samozrejmé, že som sa nad nimi nepozastavovala. Úplne inak budeš vnímať svoje dieťa a veľa ťa naučí ❤️)
3. Predstav si nejakého škriatka (alebo čo ti vyhovuje) a pred tým než hlasno vybuchneš sa s ním v hlave porozprávaj a povedz prečo sa vlastne hneváš a či to za to stojí. (Toto keď mi odporučila tak som si myslela svoje😂 ale nie je to až tak odveci a skutočne zistíš, že 90% toho za to nestojí vybuchnúť lebo sú to blbosti)
4. Zameraj sa na nejaký predmet alebo hocičo a sústreď sa na to akú ma farbu a z akého to je materiálu. Napr. chyť prikrývku a hovor si v hlave, že je jemná, z bavlny alebo že stena pred tebou je biela atď.. (ide k to aby si sa odreagovala a myšlienky premiestnila na niečo iné a doslova zabudneš potom na ten hnev)
Často sú tie emócie také silné, že je ťažké pred výbuchom nejak triezvo rozmýšľať a zastaviť sa, ale dá sa s tým pracovať. Skutocne som prešla veľký kus cesty a neverila som, že je to možné.
Veľa šťastia 🍀❤️

kitycat
8. feb 2023

Pochopim, ked zakricis 1x a uvedomis si, ze ona za to nemoze... Ale robit toto divadlo opakovaně? Uber z prace, miesto oddychu venujes energiu inde a si z toho nervozna

Co ti povedala na ospravedlnenie?

andreatytler
8. feb 2023

Ked ten hnev na teba pride skumaj svoje emocie a hladaj dovod ze preco ta to tak vytaca. Nechaj ten hnev cez seba prejst a pozoruj co sa s tebou deje a kam ta to dovedie.

Ak by som mala sudit podla seba, tak poviem ze kricis, lebo nevies ako inac tento problem vyriesit. Hnevas sa sama na seba.
Chces toho privela.
1. chces mat pracu,
2. byt do tej prace vyspata
3. starat sa o 1.5 rocne dieta.
Toto sa jednoducho neda dosiahnut. A ty davas vynu za to na dieta. Hovoris si: "Dieta mi neda spat a potom padam na hubu, lebo musim nevyspata pracovat a starat sa o dieta. V skutocnosti by si si mala povedat: "Padam na hubu lebo som si toho nabrala prilis vela".
Jedna z tych 3 veci musi prec.
Ja by som sa vykaslala na pracu kedze to nepotrebuje z financneho hladiska. Potom ak nebude spat, si iba povies ze vsak do obeda nejako vydrzim a pojdem si s nou lahnut na obed.
Ak potrebujes pracu koli tomu aby si si oddychla od monotonneho zivota na materskej, tak zapoj manzela do nocneho vstavania.
Ak nemozes zapojit manzela a chces nadalej pracovat, musis sa zmierit s faktom ze minimalne dalsi pol rok budes fungovat ako zombie (nas syn prespal prvy krat noc ked mal 2 roky).
Proste nemozes mat vsetky 3 veci naraz... z niecoho musis zlavit.

To ze sa dietatu ospravedlnis je skvele. Urob to vzdy. Deti su nesmierne chapave a vedia nadherne odpustit a tym ju zaroven ucis co je to ospravedlnenie a ona sa casom zacne ospravedlnonat tebe ked urobi nieco zle.
Poradim pri tom ospravedlneni dodat vetu: "Nie je to tvoja chyba", alebo: "Ty za to nemozes". Proste jej vysvetli ze ona nemoze za tvoje emocie. Lebo deti si automaticky zacnu spajat krik rodica s tym ze su.

autor
8. feb 2023

@andreatytler maminka, od srdca ďakujem
Až ma to dojalo.
Krásne slova ❤️

autor
8. feb 2023

@sim_icek bože ďakujem za takéto mamičky ❤️ budem s tým pracovať

andreatytler
8. feb 2023

Citim s tebou, lebo mam presne taky isty problem. Tiez ma to nesmierne trapi a chcela by som to zmenit. Vsetko to co som pisala som sa naucila z Nevychovy. Internetovy kurz o vychove deti. Myslim ze sa to zlepsuje aj ked ani zdaleka to nie je idealne.
Pre mna bolo najhorsie ked mi syn povedal ze sa ma boji ked kricim. To mi zlomilo srdce.

ivangeline
8. feb 2023

Asi si vsetky rady dostala...Mne pomaha aj sa na to psychicky pripravit a povedat ai vedome,ze moze sa mi dieta v noci zobudit a bude to asi tak a tak prebiehat a chcem vtedy skusit spravit to a to... Potom je to znesitelnejsie. :D Mne sa teraz budi 3r... a chodi spat ku mne,co doteraz nebolo. Niekedy nevie zaspat. Niekedy sa vala po mne aj hodinu nad ranom a potom uz neviem spat ja. Predstav si moje nervy,ked mam este dalsie dve deti a v bruchu babo. :D A najma veodmie,ze dalsi den som s nimi sama doma.. Ine to je,ked viem,ze sama s nimi doma nebudem. xD

animus
8. feb 2023

Dcéra má dva roky a každé ráno vstáva o 5:00. Je ako časovaná bomba, ktorá vybuchne vždy v ten istý čas 😃 s počiatku mi to tiež vadilo ale už som si zvykla. Teraz, keď už je trocha samostatnejšia tak ju nechám v izbe hrať sa a ja ešte chvíľu ležím, máme dvere oproti sebe tak jej vidím do izby čo robí 🙂 ale úplne ťa chápem pred materskou som ráno chodila do práce na 9:00 takže takéto skoré vstávanie bol pre mňa obrovský šok

tykat
8. feb 2023

Ja som bola tiez nervozna ked ma dieta skoro rano zobudilo. Potom som zistila ze ovela lepsie to.znasam ked ja vstanem polhodku skor a preberiem sa sama, umyjem sa, kava, kuknem spravy, vyjdem na minutku na terasu... a ked sa dcera zobudila uz som na to bola pripravena. Vyskusaj.

cecilkaa
8. feb 2023

Aj moj takmer 2-rocny syn, ktory je kojeny, sa stale v noci velmi casto budi. Neviem si predstavit ze by som pri takom nekvalitnom spanku dokazala pracovat. To na psychickej pohode urcite neprida. Mne pomohlo sa zmierit s tym ze kazde dieta je ine a to moje sice dobre nespi od malicka ale je zdrave a uzasne v inych veciach. Vacsinou ked ma rano po zobudeni uvidi a usmeje sa na mna, sustredim sa na ten jeho usmev a vdaka tomu neprejavim hnev aj ked je len 5:30 a v noci bol 15x hore. Ked som uplne rozbita a nedokazem vstat po tazkej noci z postele, necham ho este cuckat mlieko aj pol hodinu, on lezi aj ked uz nespi a ja sa zatial postupne preberiem. A cez vikend moze pomoct, ked k dietatu vstane rano partner a ty este hodinku dospis v posteli. Krik v takej situacii bohuzial nepomoze nicomu..

srferreira
8. feb 2023

Ja som nervna ked nespim. Skus najst pricinu preco ti dobre nespi v noci. Kojis ju aj vtedy? Ak ano v prvom rade by som odstavila nocne kojenie. Tak stare dieta ho uz nepotrebuje.

slnecnica82
8. feb 2023

Na FB je skupina "lepší spánok bábätiek " tam ti poradia

mirco50
Odpoveď bola odstránená
tralala58
11. feb 2023

To máš ešte dobre 😃ja hneď ako som prišla z pôrodnice tak mi maličká robila nočné za celú noc spala 5 min a zaspávala ráno cca 11 12 jej rekord bolo o 2 poobede a nikto mi snou nepomáhal ja som plakala psychika ma dávala dole ale ajtak som sa snažila aby spala a kojila som teraz má rok a pol vstáva ako kedy niekedy raz a to nad ránom a spí ďalej aj do 12 ale nekojím od 4 mesiaca pije UM teraz som jej kúpila 3ku a pred spaním jej vždy dám ešte jesť dávam jej všetko urobím jej krupicu s kakaom alebo cestovinu s kakaom a je spokojná najedená dám jej ešte mlieko a spí chodí spať do 12tej H 😃 a keď ju okúpem a pomasírujem tak ide aj skôr.

miriter
Odpoveď bola odstránená
kristinkakvetinka
14. apr 2023

Ja som mala takého syna ja už som bola zúfalá, som myslela ze sa snáď nikdy nevyspim bolo to hrozne obdobie a vôbec som si to neuzila 😔 kto to nezažil nepochopí to.Musis len vydržať a raz sa to zlepší.

Strana
z2