icon

Ako sa rozhodnúť pre druhé dieťa?

17. okt 2024

Ahojte. Mám 4r malú, mala bola extremne naročné dieta. Spala 40min denne, v noci 500x hore na kojenie, jedlo hrôza. Pomoc od rodiny 0, naši su daleko, svokrovci 0, muž je najlepší tato no náš život sa točí v 99% s malou čo nám neprekáža, sme zvyknutí, že je všade s nami. Je dosť nerváčka, resp tvrdohlavá a reve pre x veci denne a to som dúfala, že vekom to bude lepšie. No aj tak, je to moje zlatíčko a proste som si zvykla, že je taká povaha.
Tvrdila som, že druhé dieta NIE. No malá vidí, že kamosky majú surodencov a ona sa stále pýta kedy bude mat aj ona, že ona chce aby sme mali babo,že ona mu chce stekliť nozicky atd, povedala mi, že učitelke v školke povedala, že mama ma v brušku babo 😲

Dosť to vo mne zatriaslo, lebo som bola rozhodnutá nemať druhe. Muž chce druhé takmer odkedy mala malá rok, no ja som STRIKTNE odmietala. Skôr mi ide hlavou, že malej bude veselšie, aj nám predsalen mala je už "veľká". No ked si predstavím kolotoč nespať, malá škola/skola, venovať sa staršej, nemôžeme tam a tam lebo "babo" spi/nespi atd. Proste som zvyknuta už na aký-taký klud a pohodu...
Do toho sa liečím dlhé roky na obličky, pred porodom boli okej, pocas porodu okej, a teraz na kontrole mám opäť horšie výsledky a dali mi lieky. Jasneže to je na debatu s dr, no myslím, že napor ako tehotenstvo, porod a kolotoč 2 deti mi na obličky nepritaží.
Ako zvládate 2 deti vy? Ak nemáte pomoc od rodiny?

autor
17. okt 2024

*nepomôže

kiki68
17. okt 2024

Mame podobnu dilemu, akurat my chceme a nas mlady pan velmi nie.

autor
17. okt 2024

@kiki68 moja je zas uplne nadšena, ked pridu kamosky aj s mladšími detmi. Pomáha im, hrá sa s nimi. Ona celkovo ma rada kolektiv/deti, no nečakala som, že až takto jej to pôjde hlavou

kiki68
17. okt 2024

Ono ja som jedinacik a do 9 som pilila nasim usi, zial neslo to

zuzkacik4
17. okt 2024

Tak zaciatky su vzdy narocnejsie, kym si najdete spolocny system, ono aj dcerka si bude musiet zvyknut na novu situaciu, je to narocnejsie...ale potom sa to uz da v pohode zvladnut si myslim...a viem, ze to nie je pravidlo, ale to, ze si mala narocnu dcerku, neznamena, ze to moze byt tak aj teraz... moja bola tiez extrem, dodnes ma svoje vrtochy, je to tazka povaha a to uz ma 7... a syn bol uplny opak..kludne spokojne babatko... je to taka blba veta, ale proste kym nevyskusas, nezistis 🤷‍♀️😁 drzim palce v kazdom pripade 🙂

yoxinka
17. okt 2024

Mám tri deti, pomoc od rodiny sme nemali, ale iné som chcela. Pokiaľ by jediný dôvod, prečo mať dieťa, mal byť sen 4 ročnej o súrodencovi, tak by som do toho nešla. Môže to byť úplne v pohodičke, druhé bábo môže byť úplne iné a všetko môže byť OK a ty sa na tejto tvojej dileme budeš len smiať. Ale môže to byť celé nanič. Takže, pokiaľ máš v pohode muža, ktorý chápe, že byť otcom neznamená len zarábať peniaze a je ti plnohodnotným partnerom, tak by som si to upratala v hlave a ďalšie dieťa zvážila. Pokiaľ máš byť
na všetko sama, nonstop deti a domácnosť, žiadna pomoc od partnera v tejto oblasti a ešte máš žiť s vedomím, že si ďalšie dieťa vlastne nechcela, tak vysvetli malej, že iné deti súodencov síce majú, ale ona mať nebude 🤷‍♀️. Časom to v tebe možno dozrie a ďalšie bábo bude neskô. Kamoška bola na tom ako ty, druhé porodila, keď mala prvá 9 rokov. Staršia má malú veľmi rada 🙂.

autor
17. okt 2024

@yoxinka Práveže tie pocity, že druhe malé by som chcela. Teda, malé nie keby mi dá niekto už ročné dieťa že ho take porodim berem hned 😀 Pre mna bol najhorší prvý pol rok, možno som mala aj poporodnu depresiu... neviem.
Práveže aj to je problem, že začíname stavať v inom meste, výška pôžicky cca 1000e lebo už predtým jednu mal muž a teda utiahnúť 4 osoby z jedného platu + požička 1000e ... aj to je otázka :/

ivik4
17. okt 2024

Fu no hlavne musis dieta chciet naozaj, naozaj ty a nie tvoje dieta surodenca lebo vsetka zodpovednost a bremeno bude na Tebe hlavne. Ano aj ocino ma svoju ulohu ale chapeme sa. Same vieme ake je to narocne a na ako dlho . Drzim palce nech sa spravne rozhodnes
Tiez som mala velmi narocne dieta, chapem

yoxinka
17. okt 2024

Tak, musíš si to celé zvážiť. Nikto ti v tomto neporadí, lebo žiť to budeš musieť ty. Ja mám super chlapa, máme tri deti, vždy sme všetko zvládali sami, nejaké pomoci a pravidelné opatrovania a pomáhanie neboli nikdy od nikoho. Keď som ja zvládla tri deti, pôjdeš ty mať druhé, lebo poviem, že je to OK??? Chápeš. Každý máme iné okolnosti, podmienky, všetko. Musíte si všetko zvážiť a rozhodnúť sa - sami.

majus2323
Autor odpoveď zmazal
domka222
17. okt 2024

Hlavne rodičia si to musia dobre zvážiť. Dcéra chce,ale predsa toto je len a len rozhodnutie dospelých.

autor
17. okt 2024

@domka222 ano samozrejme, že malá netuší že to nie je hranie sa a clovek sa jej bude venovať na 100% ako doteraz.
Len vravím, že skrz malu sa začalo vo mne prebudzať to, že možno by druhé bolo fajn..

evcagabi
17. okt 2024

No uz len podla malej by som sa riadila, ze chce surodenca 😅😅

kikusenka1
17. okt 2024

Ja mam deti po roku a druhe je presne také ako tvoje . Je to len na tvojom rozhodnutí ci chceš ďalšie alebo nie... ak sa na to necítiš tak do toho nechoď... pokiaľ áno tak všetko sa dá zladiť za pochodu...

yoxinka
17. okt 2024

Zase tieto detské rečičky o bračekovi a setričke, to trochu filtruj. Moje tri deti furt pištia o ďalšom bábatku a to majú 12,8 a 5 rokov. Ja im hovorím, že to nie je bábika. Furt si idú svoje, ale oni chcú bábo a to je zlaté a blablabla. Keď poviem OK, komu ho môžem dať do izby??? A v tom momente mám vybavené, zrazu si stačia vlastne len oni traja. Tvoja malá nevie, že keby máš ďalšie bábo, ona chtiac-nechtiac pôjde na druhú koľaj. Ty sa budeš veľmi snažiť venovať sa im obom, ale bábo ťa proste bude potrebovať viac. Staršia môže začať žiarliť, robiť prieky, začať sa náročky pocikávať a všetko, len aby mala takú pozornosť ako bábo. Takže aj na tieto aspekty treba myslieť a keď sa na to necítiš, tak ďalšie dieťa buď nemaj alebo ešte počkaj.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
17. okt 2024

@evcagabi píšem vyššie v komentároch a aj v hlavnom príspevku, že už aj mne ide hlavou, žeby malej aj nam bolo veselšie a celkovo že už nemam v hlave to striktne nie 🙂

cookie29
17. okt 2024

mam. Moje starsie bolo rvnaky pripad ako Tvoje. A narocne je dodnes. Ja som sa na druhe odhodlala a som zan nesmierne vdacna, pretoze toto dieta je anjelik s charakterom.Cez den pospalo aj 3-4 hodiny, v noci od narodenia sa budilo raz. Ma nastaveny rezim od narodenia, samo... ja som len respektovala a odvtedy takto fungujeme. Pritulne usmievave slniecko, pri ktorom si duskami uzivam materstvo. Ano boli aj horsie obdobia, kym nam objavili aBKM a pod a kym sa to dalo do poriadku, tak sme prve noci pregrckali a pod. Ale niekedy sa az zle citim voci prvemu, lebo toto je skutocne krasne. Pri tom prvom, ktore neskutocne milujem, tak materstvo = boj, 24 hodin vo dne a 7 dni v tyzdni. Ale je uzasny starsi surodenec

deti95060810
17. okt 2024

nešpekuluj tak dlho... zbytočne komplikuješ a kombinuješ...
možno bábo bude dobré , čo ty vieš.

ketrint
17. okt 2024

To je (pre dcérku) len take obdobie teraz… Mali sme doma to iste. Učiteľka v skolke bola tehotná, plus 3deti v malej súkromnej skolke očakávali príchod súrodenca, niektoré mali už mladších surodencov doma, takze sa o bábätkách/surodencoch často hovorilo…

Pomohlo, keď sme jednu kamosku išli navštíviť a mladsi brat-bábätko mal akurát mrzutu chcilu a len reval a reval 😂 Nebolo to teda take rozkošné bábätko z reklám a plagátov 😅
Ja som to vyriešila tak, že sme sa viac začali stretávať s bratrancom a potom s jednou kamoskou zo skolky, aj sme si baby menili na prespavacky… takze im ten pocit súrodenca prestal chýbať potom.

Úplne to prešlo. Teraz, keď je už stvrtacka a ideme na návštevu ku kamoske čo ma aj malého, tak moja dcéra si až moc uvedomuje aký ma doma pokoj keďže je sama. Krpec ich nenechá hrať, všade za nimi chodi, berie veci, atd, proste 2r živé striebro.

Rozhodni sa správne ☺️