Ako sa zmení vzťah po narodení dieťaťa?
Zdravím.
Cítite sa šťastné a naplnené v manželstve/vzťahu po rokoch a s ďeťmi? Alebo je už šťastie druhá koľaj a dieťa je prvoradé?
Ja som vo vzťahu 6 rokov, z toho máme pol ročné dieťatko. Bývame spolu 5 rokov. Poslednú dobu sa začínam zamýšlať, že ak by sme dieťa nemali, uvažovala by som o rozchode. Partner je praktický, porobí doma, aj uprace, varí, rieši nákupy, vybavuje čo treba, pobozka, pohladí, povie mi,že ma miluje. Hádame sa málokedy a keď aj,tak pre hlúposti, napr.kde kto čo odložil a pod.
ALE, tu prichádza to ale. Necítim sa pri ňom ako žena. Ako žena, ktorú chce, po ktorej túži. Nepovedal mi nikdy slová páčiš sa mi, pristane ti to, nikdy nezhodnotí moj vzhľad, účes, makeup a pod. Pritom aj cudzí muž mi vie dať kompliment, alebo kolega, sused atď. Úplne akoby ignoroval moju ženskosť, pritom viem,že iné ženy si všimne a zhodnotí napr že čo má hentá oblečené atď. Takže nebude taky typ že tieto veci nerieši. Mne to samozrejme chýba, pretože napr bývalý priatel ma vzdy vedel pochvalit, alebo naopak povedat,ze tamto ti pristane viac a pod. Teraz ked sa svojho opytam napr pri kúpe niečoho, čo je lepsie, povie ze jemu to je jedno. Áno niekomu sa toto moze zdat ako banalita, ale citim sa ignorovana, prehliadana alebo neviem ako to povedať.
Ďalšia vec je,že viem, že sa mu páčia obrovské prsia. Doslova fakt že balóny. Celý život som bola spokojna so svojimi malymi prsiami, ale pri ňom už asi začínam mať komplex, keď vidim čo v mobile očumuje. Pre niekoho mozno znova banalita, ale citim sa ze nie som pre neho dosť. V sexe sme dlho bojovali kym sme sa zosuladili a kým to šlo. Ja som sa chcela rozist ale on bol zasadne proti a chcel na tom popracovať. Dnes je to fajn.
A takisto v neposlednom rade. Nepožiadal ma ani o ruku. Je pravda,že ja sa vydavat nechcem, ale on o tom nevie. Ide mi len o princip, prečo to neurobil, keď sme rodina.
Partner je milujuci a dobry muž, no mám pocit, že nie osudova laska, pri ktorej vas hreje stale srdce, chyba vam a pod. Tak ako sa ja necitim pre neho dosť žensky, už aj z mojej strany tá jeho mužskosť stráca na hodnote. Už mám pocit že sme spolubyvajucu alebo kamarati, ktorí sa ale ani doverne nevedia porozpravat. Jemu to stačí ako to je, ale mne je z toho smutno a chyba mi pocit,že ma niekto fakt chce, že sa mu pacim, ze ho zaujima vsetko ohladom mna a ze o mna stoji. Mam pocit, že jemu je to jedno,že berie vsetko tak ako je a nechce menit nic, ani mna.
Mám prestat vymyslat a vazit si, ze mam zdrave dieta, muža čo sa postará a moje pocity su prehnane a naivne, ked si myslim, ze aj po rokoch bude vztah ruzovy?
Urobte si na seba čas, len vy dvaja, a citlivo sa porozprávajte. Všetko otvorene mu povedzj... Ak ťa má rád, bude sa snažiť ťa chápať a budete hľadať spoločne riešenia. Ale neobvinuj ho, to nikam nevedie. Hovor radšej o svojich pocitoch, ako to vnímaš, nie ako čo "je". Lebo každý má svoj pohľad. Dúfam, že nájdete spoločnú reč 🙂
Vsetko je to proste o tej komunikacii. Ak ti nieco nevyhovuje, treba to povedat nahlas, inak sa nic nevyriesi a budes trpiet ako trpis doteraz.
Tiez si myslim, ze to je o komunikacii - moze pomoct a aj nemusi. Moj manzel napr. takmer nikdy nepovie, ze sa mu v niecom pacim. Napriek tomu viem, ze ma lubi. Ocumovanie inych zien v mobile - no ty musi vediet, ci to uz je prislis, alebo nie...lebo kazdy sa rad pozrie, no to neznamena, ze to chce mat doma. A svadba - to ste mali mat vydiskutovane pred tym, ako sa narodilo dieta. No a z mojho pohladu - nemyslim si, ze to, co opisujes, je dovod na rozchod. Zeny tu pisu o omnoho horsich veciach (z mojho pohladu).
Sme spolu 7r, dieťa má 2r. Prvý pol rok bol extrémne ťažký, nás vzťah bol na tom veľmi veľmi zle. Dialo sa mnoho vecí, od chorôb, po ppd, po zle situácie v rodine, zlý zdravotný stav, do toho práca, dieťa, partner. Bolo to na nás proste veľa a za ten pol rok sa stalo toľko veci, koľko sa nestane za 6 rokov mam pocit 🤣 ale zvládli sme to, veľa veľa sme sa rozprávali, a teraz je ten vzťah asi najlepší aký sme mali.
Z drvivej vacsiny vztahov sa po narodeni deti stane toto co opisujes. Nemyslim si ze to treba hned zahadzovat ale musite si obaja uvedomit ze deti raz odidu a odovedat si, co potom zostane s vas dvoch?
Chcela si sa rozísť a teda logický krok bolo podľa teba dieťa?
Chcela si sa rozist ale on bol proti a "prehovoril Ta", tak ste si spravili dieta.
Chces od neho aby Ta poziadal o ruku, ale vlastne sa vydavat nechces, cize co chces? Situaciu ze Ta poziada a Ty mu ustedris ranu s peknym "nie"? Ano, evidentne Ta nechce za manzelku a nie si prenho dost na poziadanie o ruku, ale uplne rovnako on tak nie je dost pre Teba ked ho takto riesis na fore a defacto priznavas, ze vas viaze iba dieta, inak by si sa rozisla s nim.
Pride mi ze nevies sama co vlastne od zivota chces.
A ano, to ci mi manzel pochvali makeup povazujem za banalitu ze to riesis - a nie, nikdy mi ten moj nepochvalil makeup a ak by to spravil, az by mi to divne prislo 😃 a teda mame dobry vztah aj pri detoch.
A ocumovanie xxl prs v mobile je trapne ano - ale narovinu, isto to robil aj pred dietatom 🙂
Myslim, ze sa treba zacat rozpravat, o tom vsetkom. Podla mna bych pri nejakem bol iny partner to iste, pretoze chybu robis aj Ty a to dost zasadnu. Vztah drzi prave komunikacia a nejaka diplomacia.
Chcela si sa rozist ale on bol proti a "prehovoril Ta", tak ste si spravili dieta.
Chces od neho aby Ta poziadal o ruku, ale vlastne sa vydavat nechces, cize co chces? Situaciu ze Ta poziada a Ty mu ustedris ranu s peknym "nie"? Ano, evidentne Ta nechce za manzelku a nie si prenho dost na poziadanie o ruku, ale uplne rovnako on tak nie je dost pre Teba ked ho takto riesis na fore a defacto priznavas, ze vas viaze iba dieta, inak by si sa rozisla s nim.
Pride mi ze nevies sama co vlastne od zivota chces.
A ano, to ci mi manzel pochvali makeup povazujem za banalitu ze to riesis - a nie, nikdy mi ten moj nepochvalil makeup a ak by to spravil, az by mi to divne prislo 😃 a teda mame dobry vztah aj pri detoch.
A ocumovanie xxl prs v mobile je trapne ano - ale narovinu, isto to robil aj pred dietatom 🙂
@colsami citaj poriadne.. mali sme problem v sexe, kvoli ktoremu som navrhla rozchod.. ale on povedal, ze na tom popracujeme, to sa aj stalo a dany problem vymizol.. vztah bol dobry a rozhodnutie mat dieta bolo spolocne..
a ze sa vydavat nechcem, tak to je samozrejme si myslim, po tomto ako sa citim..myslela som skor to,ze ma nepoziadal davno predtym
To ze to tu riesim vobec neodzrkadluje to, o com hovoris.. ci to riesim na fore, alebo so psychologom ci kamoskou je uplne to iste..
Ropzravala si sa s nim o tom? Ano, po rokoch to moze byt akoby stereotypne, ale mozno staci taka ta drobnost, porozpravat sa, obcas nahodit nieco sexi, ak ma rad napr nejaku peknu spodnu, prosto aj ten sex ozivit.. stravit nejaky cas aj bez dietata, ano je malinke, ale mozno hodka- dve by pomohla. urcite kazdemu dobre padne, ak pocuje aj pekne slova, skus mu pripomenut, ze aj ty by si rada take pocula a aj sama mu vraviet.
@colsami citaj poriadne.. mali sme problem v sexe, kvoli ktoremu som navrhla rozchod.. ale on povedal, ze na tom popracujeme, to sa aj stalo a dany problem vymizol.. vztah bol dobry a rozhodnutie mat dieta bolo spolocne..
a ze sa vydavat nechcem, tak to je samozrejme si myslim, po tomto ako sa citim..myslela som skor to,ze ma nepoziadal davno predtym
To ze to tu riesim vobec neodzrkadluje to, o com hovoris.. ci to riesim na fore, alebo so psychologom ci kamoskou je uplne to iste..
@autorka takze pred 3 rokmi by si sa chcela vydavat? Kedze ked by ta poziadal predtym, vravis ze tak si to myslela? A teraz uz nie? Preco ste to potom neriesili pred svadbou, ak si taku tuzbu mala?
Naozaj mi pride ze nevies co chces. A minimalne u vas zlyhava komunikacia....

Asi klasicka otazka - preco si s nim zviazala zivot?
Musi ti teda v nejkaych veciach vyhovovat, kedze si sa rozhodla napriek vsetkemu s nim zivot spojit. Resp. si sa naor. nechala ukecat, ked si sa chcela rozist (kvoli sexu). Porozmyslaj, co ta tahalo ostat.
Ludia maju rozne dovody. Casto su take, ze ani nechcu povedat nahlas. Ale mali by. Sami pred sebou. Aby si zrobili jasno, preco robia rozne volby. Preco toleruju niektore veci, co im vlastne vadia.
Co je ich motivacia.
A ked si ju povedia nahlas, tak zistia, ci naozaj ma taku hodnotu, aby jej to vsetko ostatne podriadili.