icon

Ako si nájsť čas na seba, keď mám náročné dieťa?

21. jún 2023

Mám dve deti starší má 15 už je samostatný,mladší má 4.Je to náročné dieťa od narodenia.Neobsedi nikde,stále niečo robí a všade ho je.Takto cez týždeň v práci končím o 15tej,idem preň do škôlky,peši domov 30 minút.Doma sa zahrá v detskej,ja zatiaľ rýchlo niečo navarim.Lenze malý ma volá toto chce hento chce.Hovorim mu upraces jednu hračku môžeš vytiahnuť druhu atd.Ako poslúcha,len žiadnu činnosť nevydrží dlho robiť.Ide vymaľovať,ja zatiaľ rýchlo spracem kuchyňu.Najeme sa,je slabý jedák,ide sa hrať.Ja ešte chcem dojest,chce ísť von na dvor.Ked poviem nech dočká že dojem ako dočká,len otázky mami a koľko ešte ti to bude trvať.Na dvore on chce na trampolínu,pomôžem mu tam vyliezť.Ja si zatiaľ sadnem že idem čítať časopis.Ani jednu stranu nestihnem už kričí že on chce do pieskoviska.Tak odokryjem pieskovisko,sadnem si.Maly robí koláče z piesku,kričí mami pes olizuje piesok.Ideme dať jesť psovi,malý že on mu chce hádzať loptičku.Hladam loptu,hádže psovi chvíľu.Potom chce ísť donutra že mu je teplo.Umyjem mu ruky ešte sám nedociahne hore na umývadlo.Chce ísť na prechádzku,dobre bereme aj psa na voditku.On ho chce držať,mrnci že pes ho ťahá.Chce ísť pozrieť to a to vonku.Uvidi zmrzlinu on chce ísť na zmrzlinu.Smola nezobrali sme peniaze.Hodinu dve sme vonku.Doma nechce sa kúpať.Citam mu rozprávku na dobrú noc,listujem knihu nechce počúvať že mi to dlho trvá čítať.Vsetky činnosti robí len chvíľu a stále chce ine

Strana
z3
nickpick
22. jún 2023

@1gramofon toto tu je diskusia, my tu diskutujeme, ak ma niekto iny nazor na vec ako ty, znamena to, ze ta napada??
ja teda neviem, ale na mieste autorkinho starsieho syna by som si vybrala radsej tu hodinu s mladsim bratom ako pulirovat dom, to ale neznamena, ze nesuhlasim s tym, ze deti maju byt vedene k domacim pracam, mimochodom to ani nie je autorkin problem, z jej prispevku skor vyplyva ze by prijala pomoc s mladsim synom, uplne ju chapem, pozna to kazda z nas….mne tu argumentacne skor nesedi ze niektore diskuterky tvrdia, ze si predsa nerobime deti aby sa starali o mladsie deti, ale asi si robime deti aby nam upratovali byty a domy, to je uz vlastne ok…

1gramofon
22. jún 2023

@nickpick na komentáre inej ženy ste sa zasmiali, ty a aj ďalšie 2, že čo to je zmýšľanie a to je napadánie/poníženie iného názoru. Keby ste normálne diskutovali, mali argumenty, nereagovala by som.

nickpick
22. jún 2023

@1gramofon ??? precitajte si prosim moje prispevky, tentokrat s porozumenim…

simca06022011
22. jún 2023

@1gramofon ja nenapadam nikoho názor;) ale jasne niečo proti napísať je hneď napádanie. A co ti muži co sa o deti nestarajú, ved zena sa? Lebo aj doma sa len mama? ;) to je zase iné?

denkabemommy
22. jún 2023

@nickpick Chcela som aj dačo napísať a argumentovať ale áno, urobila som si otrokov do domácnosti, nech nemusím ja upratovať, len sa narodili a šupla som im handru do ruky, tak to je správne, ty si to tak neurobila? Naprav chybu šup, šup.

1gramofon
22. jún 2023

@nickpick ??? Sama si pozri svoje príspevky 😉

luccija
22. jún 2023

@lalala94 potom, že vyrastajú neempaticki sebecki ľudia.Ved ho nebude strážiť denne, ale ako si majú budovať vzťah?Suseda má 14 r a stavia Lego so 6 r aj sa pohadaju aj zabavia.Ci súrodenci sú len na to, že sedia vedľa seba pri stole a bývajú pod jednou strechou?prečo by si s ním nemohol kopať loptu, alebo mu prečítať niečo z knihy, stavať puzzle?

lalala94
22. jún 2023

@luccija starostlivosť o malého súrodenca nemá vôbec nič s empatiou ani sebectvom. Žiaľ, majú medzi deťmi veľký vekový rozdiel a je úplne normálne, že tínedžer sa nebude zabávať s malým bratom, keď má úplne iné aktivity a ani nevidím význam ho do toho tlačiť, ak nemá záujem. Ak by mal, super, ak nie, tak nie. Možno v dospelosti si k sebe cestu nájdu, ale teraz asi sotva.

@elizabet173
@vamajka
@marianarem s domácimi prácami súhlasím, so zvyškom sa nezhodneme. Chalan možno vôbec nebude chcieť mať v dospelosti deti, toto fakt neberiem ako argument, prečo by mal rodičom pomáhať riešiť malého brata. Autorka to od neho ani nechce a podľa mňa dobre robí.

bluka2
22. jún 2023

Tiež mám 4 ročného a toto ma unavilo iba z čítania - u nás nikdy by sa toto nemohlo stať. Pri stole sme spolu kým nedojeme všetci. Ak jem dlhšie, on čaká s tým, že si môže dať keď dojemne niečo “sladké “ (čučoriedky, melón, domácu zmrzlinu bez cukru, ….) s tou víziou tam sedí v pohode. Po večeri už nie je čas na hranie, rovno ide do vane a tam sa hra s vodou, kým spracem kuchyňu. Dá pyžamo a môže mať knihu v posteli. Dôjdem k nemu, to už hneď zaspí, lebo škôlka do 15/16 v tom veku je na neho ešte dosť. A dodám, nie je nejaký kľudný typ, čo nasleduje pokyny s radosťou. Ale toto je rutina, na ktorej trvám a po istom čase to robi sám od seba / bez dlhých komentárov k tomu.

bluka2
22. jún 2023

Tým som chcela povedať - skús nejaký taký systém…

babulkomale
22. jún 2023

@bluka2 keby odisiel od stola a nijako by si ho neprinutila sa vratit?

bluka2
22. jún 2023

@denkabemommy Ale snáď ani vy natrávite čas s ľuďmi, s ktorými nechcete.
To teda myslím, že bohužiaľ každý robí. Práca - sef/šéfka, kolegovia, úrady - v reálnom živote robíme dosť veci, ktoré ani tak nechceme, ale treba (vybaviť, zarobiť). Staršiemu dieťaťu stačí len vysvetliť, že sme tim a ako to funguje v správnom tíme - každý priložíme ruku k dielu 😄 tak to je s mojou 8 ročnou, ktorú tiež práve prestavajú baviť jeho hry s vlakmi a tak. Ona vie, že pre nich tiež urobím veci, čo sa mi nie vždy chcú, ale sú pre nich dôležité. Fakt jej viac vysvetliť nemusím. Uvidíme, ako to postúpi v puberte…

bluka2
22. jún 2023

@babulkomale naozaj to nerobi, ale by som mu povedala, že v tom prípade nebude dezert ani kniha s ideme rovno spať a aj by som to spravila tak - nepamätám si ani, kedy sme niečo také museli riešiť. Pamätám si len, že raz nechcel ísť za stôl a to som ho nechala tak, lebo mi to prišlo úplne divne, že s ním nie je niečo v poriadku. A bola to pravda, išiel vracat neskôr, takže nečudo

nwnw
22. jún 2023

Kludne ho nauc na trampolinu sameho. To menej ako 3r detsko s obmedzenou hybnostou zvladne. Ked sa bojis daj pred schody tuli vak. Na dvor dokup hupacky, hracky cokolvek.. u nas je topka v lete ten babatkovsky bazen za 5€ a v nom plastove pohare.. sice su tam 3 minuty astale chodia do vody a utret,no nemusim sa bat,ze sa utopia. Sportove hracky su tiez super, len u nas sa s nimi chce hrat hlavne pes a po svojom 😂. Treba spravit z domu a dvora bezpecny priestor a ulahci ti to zivot. Niekde som videla, ze si deti malovali prstovymi farbami vonku na velku bielu podlozku, taku umyvatelnu. No a stale ma laka kupit detsky hrnciarsky kruh a hlinu nech sa hraju s tym...

denkabemommy
22. jún 2023

@bluka2 ono ale dosť záleží od veku detí, tu je naozaj obrovský vekový rozdiel. Ja mám medzi synmi 3r a milujú sa spolu hrať a občas zas nie 😅 ale nenútim, robia to obaja dobrovoľne.
11 rokov je medzi deťmi fakt veľa, ďalšia vec je to, že dievčatá majú skôr ten materinský cit, než chalani (prípad u teba doma), takže ono neraz nechcú preto, lebo nevedia ako na to, nemajú to v sebe, je to dané prírodou.

bluka2
22. jún 2023

@denkabemommy hm, tak to môže byt ako hovoríš aj ten vek, aj pohlavie

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
thoughtfulweirdo
23. jún 2023

Ale dievčatá, to niektoré fakt nevidíte rozdiel medzi zapájaním sa do chodu domácnosti, v ktorej sám žije a teda aj špiní a opotrebováva; a starostlivosťou o brata, ku ktorému sám nijako neprispel? 😅 Ja mám ako najstarší súrodenec k tomuto povinnému opatrovaniu mladších veľké výhrady, lebo tiež som musela. Vzťah k súrodencom mi to nepokazilo, ale k mame áno ;) veľmi často tam totiž vzniká problém, že sa zrazu ocitne ten starší v pozícii, kde má za mladšieho obrovskú zodpovednosť, ale zároveň nemá rodičovské páky, ako ho presvedčiť k spolupráci a čokoľvek za ten čas mladší vyparatí, je na svedomí staršieho. Nedajbože príde mladší k úrazu, keď odmietne poslúchnuť súrodenca. Ja som toto vnímala v puberte ako veľké krivdy. A teda ani mi to nepomohlo pri starostlivosti o vlastné deti, hoci medzi najmladším bratom a mojím prvým dieťaťom sú len 4 roky 😅

Strana
z3