Ako skĺbiť aktívny život s bábätkom?
Ahojte mame aktivny zivot a konecne som tehotna po 2 rokoch snazenia. Nechcem sa vzdat nasho aktivneho zivota tak vas skusene mamicky ziadam o pomoc. Ja viem ze sa nam zivot zmeni na ruby a ze sa budeme musiet prisposovat babatku a krmeniu a spankom ale sem tam pocujem strasne optimisticke mamicky ze sa netreba prisposovat babatku ale ze babatko sa prisposobi nám 😀. Ked pocujem inych rodicov ze napr nemozu sa dohodnut sa stretnut s niekym na čas lebo sa to s babom nedá tak len krutim hlavou ako je to mozne? Ze prisposobia cely zivot babu a nemaju ziadny zivot??? Alebo ze nemozu ist na nejake nove miesto lebo to ich dieta to tam nepozná? …
Prosim o rady, nechcem tak dopadnut ze mi dieta bude dirigovat zivot takymto stylom 🥰 dakujem
Keď budeš mat náročné dieťa, neurobíš nič.....
zavisi to aj od dietata ale nie len, aj clovek sa sam zmeni ked sa stane rodicom, jeho hodnoty a priority v zivote sa upravia, u niekoho radikalnejsie ako u ineho. A prisposobovat sa vzdy musia do urcitej miery obidve strany, nemusis sa nechat "dirigovat" dietatom ale urcite nechces byt ani despoticky rodic, ktory zaveli a tak bude. Proste je to o kompromise a respektovani potrieb toho druheho. Uvidis ked to dieta budes mat ci este budes krutit hlavou. Samozrejme, ze to rodicia nemyslia doslova, ze sa neda s nikym sa dohodnut lebo maju dieta len proste im to zato nestoji, lebo mozno vedia ze dieta to bude znasat zle a koniec koncov by z takeho vyletu nemal zabavu nikto - to len ako priklad. To ale neznamena, ze su odkazani sediet doma na zadku, ale skratka idu von v case ked vedie, ze aj dieta bude spokojne a ked to vedia zosuladit s jeho potrebami.
Urcite si nic neplanuj v hlave a nestavaj vzdusne zamky, nech nie si sklamana, tiez som mala plno reci ako sa dieta ma prisposobit a ano mala som taku prvu, druha je presny opak a viac chapem ostatnych rodicov☺️
To ani tak nie je o tom.... Kľudne môžeš raziť teóriu, že dieťa sa prispôsobí rodičom a môžeš s ním ísť obrazne aj na Everest, len otázka je, za akú cenu? Keď sa ti narodí a zistíš, že vďaka režimu je kludnejsie, nepočúvaš celý deň rev za uchom a keď sa bábätku prispôsobíš ty, tak budeš mať viac času si vydýchnuť... Lebo počúvať rev svojho dieťaťa je veľmi stresujúce a málokto to chce robiť dobrovoľne... Tak možno úplne zmeníš priority a povieš si, že ti to za to nestojí 🙂
Máš to tam napísané: “ze sa budeme musiet prisposovat babatku a krmeniu a spankom”.
Tak pozri, nase prve som aj cudziemu mohla dat postrazit od babatka, ziadny problem. Druhe - kebyze sa ma ono prisposobit mne, tak mi umrie od hladu. Nevedela sa nakojit nikde okrem domaceho prostredia. Mala priserne koliky. Trvali strasne dlho a mala pruh a ten si tym placom este zhorsila. Takze som sa snazila ju nestresovat viac, nez je nutne. A dalsie 2 deti boli nieco medzi tymi dvoma. V autosedacke nam kazde jedno do cca 2 rokov vrieskalo. Tak vies, niekedy sa mozes aj na hlavu postavit a nepomozes si. Toto uvidis, ake to budete mat Vy. Su deti a deti. Nehodnot, nesud, neplanuj. Uvidis za pochodu. Na toto nie je ziadny vzorec. A ani jeden rodic nie je lepsi alebo horsi. Vlastna skusenost je neprenosna.
Ako ti tu píšu, uvidíš sama, aké budeš mať dieťa a podľa toho sa zariadiš 🙂 ja som si napr. myslela, koľko času budem s bábom tráviť vonku, ale tiež bol z tých, čo kočík nenávidel cca do pol roka (už je to našťastie lepšie), nosič síce mal rád, ale to som zas ja nevládala pochodovať dlhšie než dáku hodinku, keďže mal v 3 mesiacoch už 7,5 kg (a keď som si s ním sadla, tak do 5 minút rev). Cesta s autom dlhšia ako hodinu bola tiež utrpenie, chvíľu pospal a potom rev taký, že mi až mozog stŕpal v hlave… a doma pritom zlaté spokojné bábätko :D takže človek potom ozaj radšej sedí doma…
kamarátkine bábo je zas doma umrnčané, ale v kočíku vydrží byť hocikoľko a v aute prespí aj 3 h, no tak radosť cestovať :D
Je to o kompromisoch ako tu uz zaznelo, v niecom sa prisposobi dieta, v niecom ty respektive najdes si aktivity, ktore vam budu obom vyhovovat. Napriklad nas maly odmietal akykolvek nosic ci satku (krik, plac, amoky) a vysnivane prechadzky v lese a tury sa nekonali, mali sme lepsi sportovy kocik, no obmedzenie to iste bolo. Hlavne nemat ocakavania a potom sa tesit aj z malych veci napr ze ste sa dostali z domu po prvu lesnu odbocku 😀
Inac sa nam osvedcila rutina, ked deti vedia co cakat - aj v ramci aktivit, nie len domov beznych ukonoch.
Neobavaj sa dopredu. Uz je super doba, ze sa da vymysliet kadeco .tolko moznosti . Nosič, terenny kocik, cyklo vozík, vybava je bohata... Nevies ake bude babo, mozno sa ono lahko prisposobi vam.. pozri fb outdoormamas 😉
Ja ti poviem takto. Nerešpektovať biorytmus bábätka bude nesmierne náročné - pre teba. Samozrejme, nemusíš sa "prispôsobovať", nikto ťa nútiť nebude. Aj diskotéku pokojne dáš s dieťaťom v manduce, ak CHCEŠ. Akurát sa potom moc nevyspíš, je dosť možné, že na časť "aktívneho života" jednoducho nebudeš mať energiu. A možno budeš mať super bábo a ani nebudeš vedieť, že ho máš, aj také vraj sú. Nechaj to plynúť a čo bude to bude, potom sa napasuješ podľa aktuálneho dňa/týždňa/vyťaženosti partnera atď.

@simsalabim paradoxne, ja som mala prve narocne a druhe s refluxom, kde som prala viac krat denne a radsej to refluxove ako to uvrestane... neviem si to predstavit dokopy
A tiez, s uvrestanym deckom ma zastavila nejaka starsia pani s komentarom "hladne je pravda" skoro ma vystrelo... hej ja koza sprosta sa tu premavam po parku s uvrestanym deckom namiesto aby som sla domov a nakrmila ho, ze mi to nenapadlo skor