icon

Ako vysvetliť 4-ročnému dieťaťu, že otec ho má rád?

21. feb 2023

Idem si po radu lebo zjavne niekde robím chybu ja. Priateľ je taky ten typ co potrebuje stále niekam chodiť. Zo 7 dní v týždni je v podstate cely večer doma možno 2 krát, spravidla tie ostatne dni chodí cvičiť alebo na pivo s kamarátmi na 2 hodiny. Robí na 2 zmeny kedy sa jeden týždeň vracia domov okolo 4 a druhy okolo 7 večer. Mali sme to tak od kedy sme spolu teda mala prišla na svet s tým ze už sme takto fungovali niekoľko rokov. Problém nastal posledného pol roka kedy sa mala začína pýtať kde ide, kedy sa vráti a kde bol. To bolo tiež ok. Ja sa to nikdy nepýtam lebo vždy viem kam ide. Ale posledne mesiace začína mať divne reči ze ju ocko nemá rád lebo je stále s kamarátmi, že ma radšej pivo ako ju, casto sa už stáva sa ze keď odíde o pol hodiny sa spýta kde je ocko ja jej poviem ze sa to pýtala zopakujem jej kam išiel je chvíľu smutná a potom už ok. Najviac sa ma dotklo keď odišiel a ona sa rozplakala. 😪 Malej keď je smutná vždy poviem ze ocko ju ľúbi, ma ťažkú prácu tak potrebuje si urobiť voľno, nikdy partnera pred malou nezhodim ani o ňom nehovorím v negatívnom zmysle. Ale včera keď išiel preč z ničoho nič mi povedala ze ocko ju neznasa a pomaly sa rozplakala, keď som sa jej spýtala prečo tak ze je stále preč. Baby ja už som zufala akokoľvek sa malej snažím vysvetliť ze ocko ju má rád, je rád s nou stále musím riešiť ze je z toho smutná. Bolo to aj predtým ale nie z tak ako teraz ze je to už stále keď odíde. Priateľa nezmením on je taky vždy bol a keď som ho poprosila aby troska brzdil tak to nepadlo na úrodnú podu ma proste v hlave ze to ma zo mňa 🤗 ako jej môžem pomôcť aby to tak nebrala?

marisoul17
21. feb 2023

Jediná chyba je, že ho stále obhajujes. To, že ty si vedela aký je a že to akceptujes, neznamená, že to akceptuje aj dcéra, ona nie je ty. Má potrebu citového a fyzického kontaktu, ktoré vám zreteľne tlmočila. A namiesto toho, aby ho otec vyplnil, ty hľadáš spôsob ako vyriešiť dcéru, aby bola spokojná s tým čo aj ty. Kopec báb ti tu písalo kde je problém aj ako ho vyriešiť, tak si nechanj pre boha poradiť, alebo ďalej vtlkaj dcére do hlavy, že jediným problémom sú jej pocity.

autor
21. feb 2023

@marisoul17 ja len vychádzam z reality v ktorej žijem. Priateľ sa nezmení žijem s ním 8 rokov, chodíme spolu už 11 vždy bol taky. Čiže rozprávať sa s ním to je ako hádzať hrach o stenu, rozísť sa s ním neplánujem, mala by to nedala je na neho naviazaná od mala, tiež nemám dôvod, väčšina žien má chlapov ktorí chodia športovať, na pivo, do prace. Možno sú mimo domu 3 krát do týždňa môj je 5 krát. Ale stále je aspoň tie 2 doma nonstop a počas toho sa jej venuje, nesedí za PC, mobilom je s ňou. Ja chápem ze to vyznieva katastrofálne to co mala hovori ale ak by nás niekto osobne poznal verím ze nikto by ani neuveril. Ani moja mama čo má na môjho priateľa vyhranený názor a ver ze by najradšej bola keby som si veci zbalila tomu nechcela veriť lebo vidí aký majú vzťah medzi sebou.

ankare
21. feb 2023

Nepoznám diagnózu dcérky, ale vraj každá choroba pramení zo psychiky... Chudinka malá.

autor
21. feb 2023

@ankare tak to sa teda fakt zle cita. Uistiť ta môžem chudinka nieje 🙂 je až príliš živá. Nič vážne má len poruchu imunity od mala a nezvládla kolektív v ňom bola stale chora tak sme ju radšej zo škôlky stiahli kým nebude mať lepšie výsledky.

januska12323
21. feb 2023

A pritom by stačilo keby dcéru o siedmej uložil spať a do krčmy a neviem kde išiel až potom. Malá by mala naplnenú potrebu a ani by nevedela, že je s kamošmi a nie s ňou. Ale to by pánko musel najprv pochopiť.

marisoul17
21. feb 2023

Aj čítaš čo ti tu píšeme? Lebo len verklikujes dokola to isté. Všetko je ok, otec je úžasný, niekde žijú horšie a fungujú...tak vysvetli dcére, že jej pocity sú neoprávnene, že to nesmie tak cítiť, ani to hovoriť a zadup jej sebavedomie hneď v rannom veku... dceru akceptovať nechceš, partnera meniť nebudes (a tým nemyslím rozchod) No čo iné ti poradiť.

autor
21. feb 2023

@januska12323 chodil jeden čas večer ale mala ho čakala kým sa nevráti tak to zmenil, ak by chcel chodiť keď zaspi šiel by o 10 a to už tu v okolí nič otvorené nieje 😶.

podmostom
22. feb 2023

Co ti k tomu povedať. Tvoj chlap kašle na tvoje potreby aj potreby tvojej dcéry. Ale ty by si ho nemenila. Čo vlastne chceš? Ty si si vo svojom vzťahu vedome nastavila latku veľmi nízko. 5/7 dní o teba muž ani nezakopne, len ti na hodinu dve pomôže s malou aby si dohnala domáce práce. Koľko času sa venuje tebe? Inak si neviem predstaviť do akej miery sa jej venuješ na HO. Predpokladám že v práci sa musíš sústrediť a dcéra ide bokom. Celý deň čaká na ocina a ten na chvíľu príde a zas odíde. Je vo veku kedy by normálne veľa času trávila s deťmi a namiesto toho je s rodičmi, ktorí ju stále odkladajú. Nečudo, že sa tak cíti, má to ťažké. Ty si svoje potreby a pocity zavesila na klinec, ale tvoja dcéra ich ešte stále má. Jedného dňa ju to možno ale prejde. Keď sa dostane do takého štádia v akom si ty, že ti na sebe samej nezáleží. Kým ale otupie to môže nejaký čas trvať, takže asi sa ešte nejaký čas budeš musieť pozerať na to, že vám dcéra nastavuje zrkadlo. Že vám jasne dáva najavo, že nie je ok, že tatito je skoro každý deň preč a asi teda až tak nemá rád ani ju, ani teba, má rád hlavne iba seba. A ty sa jej snažíš vysvetliť že je to ok, ale to jednoducho ok nie je.

lucka_ke
22. feb 2023

a nemôže sa chlap proste zaťať a 1 týždeň byť po večeroch s ňou? zrejme má obdobie, kedy sa oňho nechce deliť a ak je ich vzťah ozaj skvelý ako píšeš, tak to pre neho nebude problém

januska12323
22. feb 2023

Kým nepochopí, že otcom bude už celý jej život tak sa nikam neposuniete. Kedy niekam idete von ako rodina? Doma sa hráte spolu? Asi nie, neni čas. Ja som zástancom kamarátov, oddychu ale nie na úkor rodiny. Po práci má byť najviac času stráveného s vami a nie ledva pol na pol s kamarátmi, to mohol radšej ostať bezdetny.

davidofff
22. feb 2023

No sa netreba čudovať keď on stále chodí preč?a to prečo robí??lebo toto ozaj tak vyzerá že sú mu presnejší kamaráti a pivo ako vlastné dieťa....toto by som ja v žiadnom prípade netrpela.vibec. ....neviem ako to chcete vysvetliť malému dieťaťu .keď aj dospelému človeku to nejde do hlavy:/

nykkushka
22. feb 2023

Prepáč autorka, ale tebe ako dospelej žene nevadí, že tvoj frajer brka každý večer niekde nie je s vami /s tebou? Ja teda nie som žiadna furia podpapučnikova ale vadilo by mi, keby manžel takto stále niekam chodí a ešte viac ak by to takto zle vyplývalo na syna 🤷‍♀️🤦🏼‍♀️.
Pre tú malú to musí byť hrozný pocit, necítiť sa lubena svojim otcom 🥺. Deti nie sú hlúpe, vidia viac ako si myslíme. Asi by som v tomto bola hnusná, ale ak by sa priateľ neuvedomil, zariadila by som sa s dieťaťom podľa seba...
Načo je taky chlap a otec keď nie je poriadne s rodinou. Je kopec rodín, kde chlap robí horšie ako tvoj a trávia spolu voľný čas .. Je to o prioritách...

davidofff
22. feb 2023

A to vám vyhovuje takto žiť???divné.ako raz za čas není problém ísť ale toto .to je strasne

rivini
22. feb 2023

Netreba vysvetlovat dcere, ze ocko ju ma rad, ale vysvetlit priatelovi, ze ma dceru a ze by s nou mal travit cas! Chuda dieta…no uprimne, tiez neverim, ze ju ma ten ocko roka tak strasne rad, ked travi 5 vecerov v tyzdni mimo rodiny…co je chces vysvetlovat? Preco je tak csto mimo domu, ked ma svoje deti rad? A ked je taka povaha, tak si nemal zakladat rodinu, ale flakat sa sam po veceroch kade tade aby ziadnym chudatam detom nemusela matka vysvetlovat, preco s nimi netravi cas…kam na tychto chlapov chodite, fakt nechapem…a potom chudata deti. Vacsina normalnych muzov, ktori maju doma male deti, travi vacsinu vecerov s rodinou. To kam chodi otec rodiny po veceroch?

tiffanka
22. feb 2023

Bystré dievčatko! Ty ho berieš takého, aký je, ale malej jednoducho chýba. Dala si dva a dva do kopy, keď ocko uprednostňuje pravidelne pivo s kamarátmi pred ňou. To, že ju má rád, jej nevysvetlis. To musí jednoducho pocítiť. Každý máme nejaké priority, rebríček hodnôt. Pre niekoho je to rodina, pre iného kamaráti, zábava. Škoda len, že potom na to doplácajú deti.

zuzuliennka1
22. feb 2023

@nykkushka presne toto mi napadlo, ze dcera to tak vnima podla seba preto, ze on je proste stale prec.
Jedna vec je, ze autorke/matke to nevadi, pise, ze taky bol, ze je zvyknuta.
No lenze dcera je samostatna osobnost, ktora to uz velmi dobre vnima, a vnima to tak, ze ocko tam nie je. A asi je to pre nu proste pricasto. Nepotrebuje reci, ze ocko ju lubi. Potrebuje skutky, realitu, teda ze bude s nou.
Alebo teda okej, mozno s nou aj to malo casu travi aktivne - tak ale nech potom aspon na to pivo odchadza vecer, ked ona uz spi. Ked to stale vidi a stale sa to opakuje a nespi kvoli tomu, lebo ho caka - hm. To vobec nie je ok

zuzuliennka1
22. feb 2023

vies, su aj muzi otcovia, ktori ani tych 3x do tyzdna nie su prec, ako pises.
su doma, lebo maju rodiny, manzelky a deti.
Tvoj je 5x v tyzdni po veceroch mimo? a cudujes sa dcere, ako to vnima?

zooeynka
22. feb 2023

Decko vyciti ked u rodica nie je prioritou. A tvoja mala to citi uplne presne. U ocka je prvy v rebricku on a jeho zaujmy, kamarati, pivo a az kdesi pod tym je akoby nahodou dieta, ale inak je to vyyyyborny otec a s dcerou maju skvely vztah :/ Tolko sebeklamu ako u autorky som uz dlho nevidela.

barborenka28
22. feb 2023

@elizabet173 musim suhlasit....aj my sme si tym presli....malicka citi co vidi a co dostava....to OTEC pochybil a mal by zacat inak konat😉

beronsche
22. feb 2023

Ved to dieta ma pravdu.. otec radsej travi cas s kamaratmi Ako s nou..
To je tak, ked sa otcami stavaju nezreli muzi..

A dcere nevrav, ze ju otec lubi. Radsej jej uznaj pocity, vecne zhodnot situaciu. A porozpravaj sa s partnerom.

barborenka28
22. feb 2023

@beronsche uuuuplne presne👏👏👏

beronsche
22. feb 2023

Teraz citam tvoje ostatne prispevku a veru sa cudujem, akych partnerov si vyberaju niektore zeny, napr. ty.. on potrebuje to, on je zvyknuty na hento, on sa nemieni prisposobit, lebo on... Cely jeho zivot je o nom a len o nom... A ty s dcerou hrate druhe husle.. ale ked to tebe vyhovuje...

nadjam
22. feb 2023

Tiež si myslím, že to dievča má asi pravdu, a skôr vy dva aby ste sa mali zamyslieť a nechať si niečo vysvetliť. Rodičovstvo isi treba dobre rozmyslieť, neviem ako ste sa dohodli na začiatku, či on neustupi a vy mu to budete tolerovať, aby aspoň nejaký otec bol. Žiaľ, asi to tak nefunguje.

elisebah91
22. feb 2023

5x je moc ...3x je ltt, môj keď ide 3x podvečer cvičiť tak sa má už deti pýtajú kde je ocko ..

semtexka1
22. feb 2023

Dieťa má pravdu a ty s kamošom ste mimo... Postav sa za svoje dieťa a neklam seba a dcéru tým, že vás má rad, ved je vkuse preč za svojimi záľubami, kam očividne nepatríte.

coopis
Autor odpoveď zmazal
lulupulu
22. feb 2023

V prvom rade nakopať otca do 🥚🥚. Keď si decko urobil tak všetok voľný čas by mal venovať jemu a nie kamarátom. A tebe sa divím ze to tolerujes

coopis
22. feb 2023

Ved to dieťa je chapavejsie ako ty!!! Priateľovi je prednejsie všetko iné ako ty a vaše dieťa!!! Zachvilku povie to iste tebe, co povedala o ňom...

ouwecka
22. feb 2023

Vzdy taky bol..akoze okej ale.ked ma chlap doeta tak troska sa zmenim asi nie,dospejem,je rozdiel pivo a.praca panecku nech ide ked spí,ved o tom je dospelost a otcovstvo

tanatim
22. feb 2023

Si úžasná a tolerantná partnerka a máš múdre dieťa. Tvoj partner by mal určite niečo vo svojom správaní zmeniť , lebo vašu dcéru v podstate zranuje a ona to s tebou veľmi pekne komunikuje. Skus to ty s nim nejako nastaviť , pomôžeš tak dcérke, sebe a v konečnom dôsledku určite aj jemu trochu sa posunúť a dozrieť. Čiže polož si inú otázku, nie ako to máš vysvetliť, ale čo máš urobiť, aby sa to zmenilo. Veľa síl! Neboj dáš to!