icon

Ako vysvetliť 4-ročnému dieťaťu, že otec ho má rád?

21. feb 2023

Idem si po radu lebo zjavne niekde robím chybu ja. Priateľ je taky ten typ co potrebuje stále niekam chodiť. Zo 7 dní v týždni je v podstate cely večer doma možno 2 krát, spravidla tie ostatne dni chodí cvičiť alebo na pivo s kamarátmi na 2 hodiny. Robí na 2 zmeny kedy sa jeden týždeň vracia domov okolo 4 a druhy okolo 7 večer. Mali sme to tak od kedy sme spolu teda mala prišla na svet s tým ze už sme takto fungovali niekoľko rokov. Problém nastal posledného pol roka kedy sa mala začína pýtať kde ide, kedy sa vráti a kde bol. To bolo tiež ok. Ja sa to nikdy nepýtam lebo vždy viem kam ide. Ale posledne mesiace začína mať divne reči ze ju ocko nemá rád lebo je stále s kamarátmi, že ma radšej pivo ako ju, casto sa už stáva sa ze keď odíde o pol hodiny sa spýta kde je ocko ja jej poviem ze sa to pýtala zopakujem jej kam išiel je chvíľu smutná a potom už ok. Najviac sa ma dotklo keď odišiel a ona sa rozplakala. 😪 Malej keď je smutná vždy poviem ze ocko ju ľúbi, ma ťažkú prácu tak potrebuje si urobiť voľno, nikdy partnera pred malou nezhodim ani o ňom nehovorím v negatívnom zmysle. Ale včera keď išiel preč z ničoho nič mi povedala ze ocko ju neznasa a pomaly sa rozplakala, keď som sa jej spýtala prečo tak ze je stále preč. Baby ja už som zufala akokoľvek sa malej snažím vysvetliť ze ocko ju má rád, je rád s nou stále musím riešiť ze je z toho smutná. Bolo to aj predtým ale nie z tak ako teraz ze je to už stále keď odíde. Priateľa nezmením on je taky vždy bol a keď som ho poprosila aby troska brzdil tak to nepadlo na úrodnú podu ma proste v hlave ze to ma zo mňa 🤗 ako jej môžem pomôcť aby to tak nebrala?

vespertine
25. feb 2023

Odpovedz si sama, čo ti ten vzťah dáva. Úprimne asi priznáš, ze nič. Ak by ste sa aj rozišli, dcéra ďalej môže tráviť čas s otcom podľa rozhodnutia súdu, pripadne vašej dohody. Ono až tak veľa by sa pre ňu nezmenilo, iba by si utvrdila to, čo iba cíti, ale nikto jej to nechce potvrdiť. A keďže máš skvelých rodičov, isto by ti pomohli, aspoň na nejaký čas. Možno by sa aj potešili, že si dostala rozum. Ak si ale presvedčená o tom, že toto je ten muž pre teba do konca života a nechceš sa rozchadzat...skus nájsť aj nejaky iný dôvod prečo zostať spolu, nie len to, že sa dve hodiny venuje dcére (ako vravím, to môže aj po rozchode, a dokonca dlhšie, lebo tam možno dostane víkend) a "výpomoc" jeho financií (na dcéru by si dostávala výživné, ak nie je úplný idiot).

veronicka88
25. feb 2023

Z tvojich slov cítiť ja ani neviem....zúfalstvo a smútok....ale toto nie je len o dcérke(aj keď áno ok aj o nej)ale aj o tebe a tvojich potrebách!vieš čo si myslím?že keby ste s dcérou odišli on snáď o ňu ani nezákonné viac akoby mal určené súdom....mne je ľúto že ty sa tyras....nemlai by sme život prežiť štýlom musím,mám,prispôsobím sa....ale tá spokojnosť by tam mala byť tiež.drzim palce nech nájdeš sama v sebe rovnovahu

autor
25. feb 2023

@vespertine viem ze sa s partnerom nechcem určite rozísť kým dcérka nemôže do kolektívu. Nedala by som to. Už teraz to zvládam horko ťažko. Žiaľ rodicia majú teraz vážnejšie problémy nechcem im pridávať ďalší.

katkine_terapie
25. feb 2023

Autorka: Ved sa s nim nemusis rozchadzat hned teraz. Take veci si treba naplanovat. Ok, teraz nemoze ist do kolektivu ale o rok to moze byt inak. Najdolezitejsie je, aby si dietatu nevyvracala jeho pocity. Ak povie, ze ocko ju nelubi, nehovor, ze to nie je pravda urcite ju lubi. Povedz, ze chapes jej pocity aj to, ze jej je smutno Povedz jej, ze aj ked tu ocko nie je, ze ty tu pre nu stale si. Ubezpec ju, ze ju nadovsetko lubis, nech by sa dialo cokolvek. Rovnako jej vysvetli, ze vztah medzi tebou a jej ockom nijako nesuvisi s nou. A ak ti to moznosti dovolia, nezostavaj v nefunkcnom vztahu, dieta si prebera vzorce z rodiny do svojho zivota. A zvladla by si to aj bez neho. Ano, nebolo by to mozno tak komfortne ako teraz, ale zvladla by si to 🙂

zuzuliennka1
25. feb 2023

v prvom rade tvojmu partnerovi a z toho potom vyplyvajucich jeho reakcii - aj voci tebe.
aby sa potom fakt neprebral neskoro a nechcel hrr zacat budovat vztah k dcere, ktora ho bude mat v pate, a bude to on cele vycitat tebe.

mirco50
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
25. feb 2023

Kolko hodin v tyzdni stravi priatel s dcerou a kolko hodin s nou stravi cez vykendy tak ze sa jej aktivne venuje, hraju sa, cita jej, nieco spolu robia, niekam spolu idu?
Mala by si odvahu nechat dceru doma s nim cely vecer tak ze by sa s nou hral, nakrmil ju, okupal a uspal?

autor
26. feb 2023

@andreatytler písala som ze priateľ sa jej venuje. Už od mala keď som bola na MD tak k nej vstaval v noci a dával jej mlieko, kupal, prebaloval, zehlil, detto ju brava/l na prechádzky. Teraz keď nastúpila do škôlky tak bol prvú OCR s nou doma on. Komplet jej navarí, osprchuje sa s ňou, bezne jej číta rozprávky, umýva zuby, dáva lieky, ucese ju atď on ma vie zastúpiť na 100%. Keď nemá poobednajsiu sú spolu cez týždeň cca 3 hodiny denne, aktívne sa jej venuje možno 2, cez víkend sú spolu cca 8-9 hodín spolu, s tým ze v sobotu väčšinou sa zbalia a idú na 2-4 hodiny preč na výlet alebo k jeho rodine kým ja upracem a navarím. Keď ma poobednajsie tak sú spolu max pol hodiny-hodinu. Cez víkend si to nastavil tak aby prišiel z cvičenia domov najneskôr o 9 ráno. Večer už potom zbehne len na pivo.

autor
26. feb 2023

@veronicka88 osobne si myslím ze by rozchod bol najlepším riešením len pre mňa. Na jednej strane by som mala voľno keď by ju mal na starosti on, lepšie by som si vedela plánovať čas. Na strane druhej sa bojím ze by ich vzťah ochladol, lebo kým teraz sú spolu denne potom by to bolo už vzhľadom na jeho nie najlepší pracovny čas a aktivity pre neho únavné. A vzhľadom na to ze súhlasím ze je sebecky je otázne nakoľko a kedy by sa s ňou videl. Čiže by tým trpela opäť len dcérka. Ja si skutočne myslím ze sa jej teraz venuje dostatočne a jediný kto dopláca na jeho aktivity som len ja keďže jediná jeho starosť je chodiť do prace, venovať sa svojim koníčkom a aktívne tráviť čas s dcérkou. V domácnosti pomáha minimálne. Ak by som chcela aby participoval na spoločnej starostlivosti tak by som o ten čas ukratila dcérku.

lucka_ke
26. feb 2023

"Cez víkend si to nastavil tak aby prišiel z cvičenia domov najneskôr o 9 ráno. Večer už potom zbehne len na pivo."
a to sa jej ešte vládze venovať, keď niekde žúruje celú noc??? nemá náhodou ešte druhú ženu niekde? veď toto je celé veľmi divné, stále je preč

elisebah91
26. feb 2023

Akoze som len nejaká cudzia pozorovateľka...ale už má normálne irituje to ,,jeho pivo,,....nech si ho strčí niekde..pivo, pivo, pivo...nieje náhodou závislí od piva, spoločnosti? Akoze žena, si chúďa..aby som sa delila o muža a pivom?
Nemáte nejaké spoločné záujmy? Aj časovo náročnejšie ..však dieťa dáte nejakým rodičom a máte vybavko...my máme deti tri to už je náročnejšie na logistiku...ale vy?

elisebah91
26. feb 2023

@autormate nejaký spoločný čas ako rodina? Super že muz zoberie malú a dá ti pokoj na varenie a riadenie..ale , chodis aj ty na prechadky s nimi keď sa dá? Lebo neporiadok neutecie...teda ja som si povedala viac krát,kašlem na to. Je pekný deň, ideálne podmienky,muž ide s babami von...čo ja buďme snu a malým riadiť, idem aj ja..a mali sme peknu vychádzku, spolu, lebo som to čo sa dalo odložila na neskôr, A z prechádzky/prechadzok mám mile spomienky doteraz...normálne som sa muzovi vtesnala do rozpočtu...a čo, aj ja chcem byť na vzduchu...
Lebo mi príď že dcéra začala vnímať vás ako celok, že ste alebo nie ste spolu ako rodina, zážitky, výlety...

aurora33
26. feb 2023

Vôbec to nemáte dobre rozdelené.

veronicka88
26. feb 2023

Ja všetkému rozumiem,som mama a taksito prihliadať na potreby svojich detí....ale ty si uvedomujem aký príklad dávaš dievčaťu,dcére do budúcna?že jej takéto fungovanie môže do budúcna veľmi veľmi poškodiť?pri hľadaní partnera,vzťahu....Je mi to celé ľúto....naozaj by vám obom bolo lepšie samym

autor
26. feb 2023

@lucka_ke on chodí na jedno pivo max 2 na hodinku max dve nikdy nechodí "zurovat" to možno raz do roka keď majú akciu v práci. Ina zena neviem možno dáka sa mu páči ma kolegyne ale to ze ide na pivo alebo cvičiť viem isto lebo chodí s rovnakými ľuďmi a dohaduju sa miestami predomnou.

lucka_ke
26. feb 2023

ty si písala, že chodí ráno najneskôr do deviatej domov... tak asi je preč celú noc, či? pozri mňa do toho nič, ale toto by som ja svojmu mužovi netolerovala v žiadnom prípade

autor
26. feb 2023

@elisebah91 my sme spolu boli niekde naposledy pred 4 rokmi na 2 dní 🤗 ja odvtedy som nebola nikde a mala na prázdninách u babky. Ale tam to ma super čiže dáko jej to veľmi nechýba, beriem ju cez leto na ihriska, detské atrakcie a potom je mesiac u starých rodičov a tam ma bazén, zvierata, malé ihrisko atď. Čiže si to užije. Potom už len jednodňové výlety do lesa a tak ako som písala....

autor
26. feb 2023

@elisebah91 ja na prechádzky čas nemám, keď sa zapojím tak nestíham. Zo začiatku som sa snažila ale žiaľ povinnosti nepockaju. Kým oni idú na výlet spolu ja dobieham ci robotu, domáce práce alebo varím. Málokedy sa stane ze mam voľný čas. Proste to ze robím 8 hodín a starám sa aj o malu keď nechcem ju nechať len pred telkou a samospadom.... proste nedá sa to .....

elisebah91
26. feb 2023

Všetko sa dá keď sa chce, alebo kto chce hľadá spôsoby, majebby učíte neublížilo trochou tv(sú tam a poučné veci) určite z toho naraz nezdementnie.. možno malé práve chyba, že sa nemá kedy nudiť, je to dôležité, nerobiť nič nemáte program len sa nudiť ..
Je to asi ťažké, ale hladaj čas... váš spoločný čas s mužom., Ktorý vás moze posilniť...ani ja by som nemala čas na prechádzky(po ceste na koniec ulice a spat) keby si ho neurobím, pri troch deťoch je roboty stále dokola...treba vedieť stopnúť, dosť.

aurora33
26. feb 2023

To je veľmi smutne že ako rodina spolu nikde nechodiť. Takto bude vlastne pre malú normalne že otec chodí kade tade a matka doma otročí. Krásny príklad jej dávaš.

sandria
26. feb 2023

Slová nepomôžu keď činy sú opačné. Už keď malé 4 ročne dieťa vidí ze to čo robi jej otec nieje ok.

veronicka88
26. feb 2023

Ja som mala 4 ročného jedináčik a,a robila som aj 8 hodín denne aj manžel začínal novú prácu chodil domov 3-4krat v týždni o 20tej ale nikdy sme nedali prednosť upratovanie či vareniu pred spoločným časom....NIKDY!dieťa si nebude pamätať čisté umývadlo,dlážku,či sviečkovú na obed,dieťa si bude pamätať kde ste boli a čo ste spolu robili....keby si sa vtedy môjho 4 rovnaká opýtala čo chce na narodeniny tak ti povie: tortu a výlet!nie hračku,ale výlet!nie s taktom,ale S NAMI!skús nad tým porozmýšľať a nehlqdaj výhovorky. Poupratovať s ada aj za behu,kura sa pečie samé,takisto aj špagety s hotovou omáčkou vás raz v tyzdni nezabiju. Ja ale mám taký pocit že ty s ním už nevieš tráviť čas,tak aby ste boli spolu....a to je dosť smutné...PS. prosím neber to že útočním,iba sa to celé snažím pochopit

autor
26. feb 2023

@veronicka88 nie neberiem to ze utocis vôbec. Ja naopak fakt sa nad tým zamyslím keď mi niekto niečo napíše 🙂 ja mam aj zaflusane umývadlo, aj sem tam špinavú dlážku. Namiesto dvojhodinoveho vyvarania sa snažím dostat do pol hodiny, hodiny, varím vždy na 2 dní. Len dcérka keď vstane je to aj dvojhodinova práca s nou vkuse, ale začíname robiť zoznamy s obrázkami a keď sa veľmi moce ide pozrieť na zoznam 🙂, vstáva o 7-8 a kým sa vymoceme vonku je pol 12 (ranná hygiena, hra, desiata, vonku, obed, sem tam hodinku pospi, olovrant, poobednajsia prechádzka/hra - kým ona papka ja spravím kuchyňu, tak spoločne hračky, potom si pripravíme aktivitu pred spaním, príde partner, ja začínam pracovať, odide, malej dám večeru, pripravím ju do postele ak není doma prečítam rozprávku, ak je ja pracujem on ukladá, ráno vstanem dám kávu pracujem, tak vstane mala a kolotoč s tým keď nemám navarene vkladám to do tohto programu) to sú moje dní 🙂 sem tam ráno kým sa motka vysavam, postieram dlážku atď. V sobotu alebo v nedeľu keď idú na výlet ja dohanam to co som nestihla teda bud upratujem alebo pracujem. Málokedy sa stane ze cez týždeň stíham všetko.

autor
26. feb 2023

@aurora33 ono je pravda ze ta jedna ruka v domácnosti chyba ale stále si hovorím ze to stíhajú ženy co majú mužov mimo aj týždne a majú viac detí tak to nejako musím dať aj ja a je to o mojej schopnosti/neschopnosti 🙂

brigelka
26. feb 2023

Ahoj, začala som začiatok čítať a som prekvapená že ti tu ženy nakladajú až po 6.stranu. Nečítala som všetky príspevky. Len ti chcem povedať, že keď ti 4 ročné dieťa povie, že ho otec neľúbi, nemusíš z toho robiť vedu ak ho otec naozaj ľúbi. Raz ti dieťa povie že ťa nenávidí a nebude to tak myslieť. Dieťaťu treba prejavovať lásku a lásku ti vráti,aj keď bude tvrdiť opak. Neboj sa, bude to ok.

veronicka88
26. feb 2023

Môže sa opäť bez rypania opýtať prečo nemáš dieťa v škôlke?myslím že by sa ti tým veľmi veľa vyriesilo

autor
26. feb 2023

@veronicka88 imunolog nám dal odporúčanie nenavstevovat kolektív kvôli tomu ze ma oslabenú imunitu- zistili jej to cez krvné testy 😒 ale není to na RD len odporúčanie. Ze potom sa uvidí keď bude mať 5 rokov co ďalej lebo ma byt predskolacka...

autor
26. feb 2023

@brigelka ďakujem. Ja som sama z toho prekvapená ako to vypálilo lebo si nemyslím osobne ze partner je nejaky zlý otec, len zlý partner ale to je už na mne. 🤗

simca06022011
26. feb 2023

keby som sa odporucaniami imunologicky riadila, moje dieta by nebolo v kolektive asi nikdy :DDDD

veronicka88
26. feb 2023

Daj ju do škôlky,ak to nie je nejaká katastrofa...všetky deti idú v prvý rok choré....ja sa ti osobne veľmi divím že sa ti voľný čas s partnerom chce takto vypĺňať pracou....ale musíš vedieť ty...zmena je možná len asi treba skúsiť.