Ako zvládať náročné správanie dvojročnej dcérky?
Prosím Vás poraďte mi. Mám dvojročnú dcéru, ktorú evidentne nezvladam. Veľmi ju lubim, ale materstvo má nebaví. Venujem jej takmer všetok čas, ak samozrejme nerobím niečo v domacnosti. Dcéra nejedava, nerozprava a ešte k tomu je neovládateľna strela.
Stále si dožaduje moju pozornosť. Nič nevie robit sama. Vonku sa s ňou nedá, pre všetko reve a vrieska a ešte k tomu mi uteká. Neposlúcha vôbec. Napriek tomu, že jej stále dohováram, tak nechápe čo od nej chcem a možno chápe, ale je jej to jedno lebo ona chce iné. A ja už nevládzem. Nemám chuť s ňou chodiť von lebo to je scéna za scénou. Nech urobím čokoľvek, všetko je zle.
Chcela by som aby jedlá varené, neje..
Chcela by som, aby sa rozrozpravala, nechce..
Chcela by som, aby bola kludnejsia, počúvala a prispôsobila sa situáciám.
Akože toto nie je o tom, že čo všetko chcem ja. Ale má na to aj vek, aby jej tie základné veci išli. Keby som sa pozerala na nás očami inych ľudí, tak si pomyslim, že je to rozmaznany zasran a neschopná mater.
Ja už neviem čo mám robiť inak.
Veľa sa rozprávame, teda ja jej hovorím.. čítam je stále knižky, kreslime. Vymýšľam jedla vseho druhu, nič nechce jesť... Snažím sa byť kľudná v každej situácii, ale nič.. keď nie je po jej tak vrieska v amoku, hryzie, kope.. ja to nechápem. Ja neviem čo mám robiť.
Dobre je iba keď je doma sama so mnou a pozerá tv (nepozerá ju často).
Super téma aj pre mnňa. Tiež akonáhle prešli 2 roky, tak z mojej scérky sa stalo malé monštrum. A to v rámci mojej profesie pracujem s deťmi a viem teoreticky ako fungovať v období vzdoru, ale na vlastné deti to je ozaj náročnejšie aplikovať. A sme len ľudia, nie vždy máme nervy a vieme byť stále 100%tní rodičia. Niektoré dni už som si aj poplakala, prečo to dieťa tak nespolupracuje.
Skus s nou viac chodit prave do toho lesa, ked je tam taka spokojna a pravidelne
Ahoj. No prvom rade ti chcem povedať že ťa chápem. Mám doma 4 ročného syna a 3 ročnú dcéru. Dcéra dansa . Syn hrôza ale milujem nadovšetko ale sem tam som na pokraji zrútenia. Cca od 2 rokov vrieska hadze sa po zemi proste niečo hrozne keď sa robí to čo on momentálne nechce. Najprv som myslela že to je detský vzdor ale má 4 roky začal chodiť do škôlky vydrží tam Max do 12 hod. Raz mi volali aj skôr aby som preň prišla pani učiteľky skvelé klobúk dole snažia sa pomôcť 21.10 nás čaká neurológia on je ale dosť predčasne narodeny ja aj pani učiteľka máme pocit že to je ADHD s oneskoreným vývojom reči. Dcérka čo je mladšia úplne super ale tiež dáva zabrať. Dohromady mám deti 5 ale ani jedno nebolo toto čo tento môj čertík. Zvykneš si nájdeš si cestu Nebojsa ale vravím ti dopredu obrn sa no nech kukaju máj na háku primi ju taká aká je ale buď rázna keď čosi povieš tak sa to bude robiť a hotovo . Kľudne aj v obchode aj hoc kde kašli na ľudí nech si myslia čo chcú každé dieťa je iné.
@anika nemám toľko možností, máme tu dosť medveďov v okolí, sama sa bojim
Milé dámy, ďakujem za každé povzbudenie a prajem NÁM viac pokojných dní.
Precitala som všetky Tvoje odpovede, a síce nemám veľmi radu, sama mam niekedy co robiť s mojou takmer 3rocnou, je úplne iná ako jej staršie sestry. Ale o tom nejdem písať. Len Ti chcem napísať, ze ZVLÁDAŠ UPLNE PERFEKTNE svoju dcérku. Niektoré deti sú také, ako popisujes. Proste neznesiteľné väčšinu dna. Ona z toho vyrastie a aj Ty zabudneš. Dovtedy ale prajem veľa síl a trpezlivosti. A kľudne jej zapni rozprávku aj častejšie, aby si si mohla vypiť kľudne kávu alebo čaj, alebo len si užiť chvíľu pokoja.
Preco cakas na pochopenie od okolia aby si zasla s nou na vysetrenie? Kasli na okolie. Oni s nou neziju. Toto nie je utrpenie iba pre taba, ale aj pre nu. Ziadne dieta nie je masochysta ze by robli sceny a vreskoty pre radost.
Prve by som urcite zacala odbornikom na autizmus, alebo nieco podobne (vyberavost v jedle, caste hysaky, nerozumie ti, nerozprava - uz tam hned mate 4 znaky autizmu). Centrum vcasnej intervencie, detsky psycholog. Nikto ti diagnozu v tomto veku neda, ale dokazu poruchu vylucit a potom mozes hladat rady inde.
Skus si pozriet internetovy kurz Nevychova. Mne to velmi pomohlo. Velmi dobre rady ako zvladat vychovu deti a zaroven svoje vlastne nervy.
Ako mozes od nej chciet aby rozpravala? Ty veris tomu ze naschval nerozprava? O takom niecom som este nepocula. Tomu neverim. Skus logopeda aby ste nakopli tu rec. 2 rocne dieta potrebuje komunikovat s tebou a detmi naokolo. Inac je frustrovane a nahnevane a vtedy je vsetko zle.
Jedlo prestan riesit. Uplne sa na to vykasli. Verim ze to je jej forma vzdoru a potrebujes povolit svoj natlak aby ona povolila svoj vzdor.
aj ja tam vidim viacero znakov autizmu. navstiv v okoli centrum vcas. intervencie, nasmeruju ta, ako dalej.
prip. za psychiatrickou by som isla, objednaj sa aj hned v pondelok, cakacie doby su dlhe
Milá autorka, ja byť tebou a idem k pediatrovi ako prvé a poviem čo je vo veci. Ten ju vyšetrí a pošle kde treba. Netreba hneď vybavovať intervenciu aj keď mňa hneď napadlo čo by jej mohlo byť podľa indícií.
Bud rada, môj nezje ani toľko...niekedy je celý deň o hlade, nič nejdem do neho dostat
@andreatytler no nikto jej neda v takom veku diagnozu a nikto ani nevyluci ziadnu diagnozu, to je este velmi skooooooooro a 2 rocne dieta este nemusi rozpravat, kludne moze mat v rodine niekoho kto bol oneskoreny v reci, napr aj moj oco a aj moj brat zacali rozpravat az v 4 rokoch. A logoped v 2 rokoch?
mne zatial nepripada na diagnozu, pri diagnoze by mal s nou kazdy problem, ba aj vacsi, ale okolie, otec sa nestazuje. Skor ide o zatate dieta, pises, ze mas pocit, ze skor nepocuva, no ked nerozprava, to tazko. Podla mna vsetko pominie ked sa rozhovori. Odbornici mozu len hadat, ty si s nou dennodenne 24 hodin, ty ju najviac poznas. Ked nie je problem s hranicami, ze ich mas pevne nAstavene a dodrzujes, tak mozno ide o ten druhy pripad, ze vsetko beries vazne a za vsetko upozornujes a vsetko musi byt tip top. V tom druhom pripade treba polavit, riesit iba vazne veci, nic sa nestane ked pojde tam kde nema pokial to nie je zivotu nebezpecne, nic sa nestane ked olize nieco zo zeme, nic sa nestane ked.... vsetky veci co nema mat, dat hore. S detmi sa na nejaky cas nestretavat. Nic sa nestane ked bude bordel a podobne. Nebrat vsetko tragicky a co je dolezite, sprav si ty dobre, vyjdi sama na kavu, kolacik. Alebo si kup nieco, malu moze niekto postrazit, ved nikto sa nestazuje. Mozno len potrebujes vypnut, diagnozu ries neskor ked povyrastie ked budes mat ten dojem.
@kluska Praveze autizmus vedia vylucit uz aj v tom veku. Nie tak ze uplne vylucia natrvalo ale na ten moment, na ten vek. Mala som take vysetrenie so synom. Doktorka povedala ze na teraz autizmus vylucuje a fakt ze nerozprava ani slovo je asi oneskoreny nastup reci.
Ja si tiez myslim ze je pravdepodobnost ze autorka moze mat nevhodny pristup k tvrdohlavemu dietatu. To bazirovanie za malickosti a podobne, ale to by sme museli mat viac informacii. Takzo posudit, kedze nepise vela o svojej interakcii s dcerou. Najvaznejsi priznak ze nieco nie je v poriadku je to ze pise ze jej dcera nerozumie. Toto moze byt bud tym ze skutocne nerozumie, alebo nechce.
@kluska praveze vobec. Presne ako pise @andreatytler v tomto veku ho vedia vylucit, ale aj vie byt dost vysoky faktor ze to autizmus bude. Dvojrocne dieta ma vediet rozpravat, rozumie, zdiela. To je maly hotovy clovek. A vobec nemas pravdu, ze by okolie malo problem. Naopak. Okolie dlho nevidi nic, skor matka si to vsimne a dost dlho je s tymito pocitmi len sama, lebo prave okolie to komentuje: je este maly, je chlapec ti su pomalsi, deti rozpravaju aj neskor,.. ale to je strasne malo. S mojim synom, o ktorom som presne v jeho 2 rokoch zacinala na 90% tusit ze je autista (a aj je, dnes ma 7) nemal v tych dvoch rokoch problem nikto 😅 ziadne okolie. Ja. Ja som videla ze je cosi inak a kazdy ma skor chlacholil. A otcovia praveze dlho nic take ani akceptovat nechcu, aj ked je to realita.
@zuzuliennka1 kazde dieta ine, urcite nie ze kazde dieta v 2 rokoch ma vediet rozpravat, to je ako kazde dieta ma v pol roku sediet a v roku chodit.. a pokial este nerozprava, tak su samozrejostou aj nezhody a tiez nervozita matky a porovnavanie. Ozaj neviem ako pri dvojrocnom dietati co nerozprava dokaze centrum vcasnej intervencie zhodnotit ci dieta je ok alebo nie, tiez je tam len nejaky cas a vsetko zavisi od vela faktorov, dieta moze byt unavene, nervozne, nemusi sa prejavit pri cudzych alebo moze sa spravat upne inac. Ja mam naopak skusenost opacnu, ze namiesto oneskoreny vyvin reci dieta dostalo diagnozu autisticke spektrum. vcasna diagnoza moze pomoct, ale aj uskodit, kedze na dieta sa pozera uz ako na dieta s diagnozou a aj sa tak vychovava. Vcasne diagnozy sa menia, lebo dieta rastie a rozvija sa (aj bez toho aby na neho boli skusane rozne specialne tecniky). Skor psychiater alebo pediater da spravnu diagnozu. A v tomto pripade suhlasim skor s tym, ze autorka ma zmenit sposob vychovy.
Čítam to už tretí krát, ale nepoteším ta, je to o čom čo chces ty 🫣 a nie, čo chce ona 😉 a ak naozaj nechápe, tak smer psychológ, či logoped
autorka, mala nerozprava, ale hovori nejake slova? napr mama? daj? pod? tata? baba? blaboce?
@kluska je rozdiel - ci len nerozprava a ma ine formy komunikacie a rozumie.
alebo nerozumie - nerozprava - z toho prameniace amoky, reve, vrieska, uteka…. ale teda dvojrocne by uz fakt rozpravat malo, resp. teda rozumiet urcite.
autorkine dieta nie len ze nerozprava - ale hlavne nerozumie, ma hysaky,.. ja som si tym presla, toto nie je obycajne oneskorenie v nerozpravani.
nerozpravanie je len spicka obrovskeho ladovca a chlacholit sa, ze to ziadna dg. nie je, nepomoze nikomu.
ja by som to na jej mieste aspon zacala riesit.
lepsie riesit a mozno (hoci pochybujem) z toho nic nebude, ako to odkladat, ze sa “rozhovori”. lebo takto to nie vzdy funguje, vlastne uplne vynimocne
@kluska cvi nema nic zhodnocovat, cvi poradi, kam sa treba obratit. chapes to nespravne.
v prvom rade ale nech navstivi psychiatra. cvi som jej pisala preto, ze na navstevu do cvi bude cakat podstatne kratsie ako na psychiatra. termin u psych. dostane pri uplne najlepsej konstelacii vsetkeho mozneho najskor koncom roka a to som este velmi optimisticka. radsej treba ratat cca s pol rokom cakacia doba
@kluska *k prvemu- ze dvojrocne by rozpravat malo, nemyslim traktaty a prejav ako 10r dieta, ale aspon vlastna rec, nejaka komunikacia, rodic by mal takemu dietatu rozumiet. Uz aj 1,5r deti vedia mat pri normalnom vyvoji cistu peknu rec. A teda dievcata duplom
Skúsme sa o tom baviť inak.. nehovorme o reči ako takej, hovorme o komunikácii - 2.ročné dieťa, ak aj nerozpráva, vie nejakým iným spôsobom vyjadriť svoju požiadavku - ukázaním, privedením osoby na miesto, pohľadom. 2.ročné dieťa má istým spôsobom rozumieť jednoduchým požiadavkám (jedno, dvoj slovným) a vykonať ich. To je základ. Ak to nevie a komunikuje vrieskaním, amokmi, dokonca hryzie a kope, kdesi je problém. Deti takto väčšinou reagujú, keď sú frustrované skrz zlyhávanie v komunikácii. Súhlasím s @zuzuliennka1 - minimálne by som kontaktovala centrum včasnej intervencie, oni ťa už nasmerujú, čo a ako ďalej. A úplne na začiatok ti odporúčam aplikáciu ASDetect. Tam si pomocou videí porovnáš, ako sa v danom veku správa dieťa bez diagnózy a dieťa, ktoré sa už od normy odkláňa. Tvoje dieťa musí vidieť odborník. Takto cez net nik nemôže povedať, či je to vzdor, či je to PAS, či je to len výchova bez hraníc, či niečo úplne iné. Nech je to čokoľvek, začni hneď. Držím ti prsty.
Mne pride, že si z nej veľmi vyčerpaná. Máš možnosť si pravidelne nejako oddýchnuť, prevetrať hlavu, ma ti ju kto postrážiť?
Ďalej by som ju učila väčšej samostatnosti a zodpovednosti. Snažila by som sa jej minimálne radiť, opravovať ju, zasahovať. Aj za cenu, že jej niečo nevyjde, cosi pokazí, spravi inak, v normálnej miere sa buchne, zrani. Darmo niekedy vysvetľovať, keď dieťa nechápe istým veciam, nevidí súvislosti, chýbajú mu skúsenosti.
Ako to máš s tvojimi vnútornými hranicami? Je možné, že ich často prekračuješ, robíš veci, ktoré nechceš, nesúhlasíš s nimi, lebo sa obavas dcerkinych reakcii, a si z toho napokon cela nervózna? Varis jej preto, ze chces, alebo zo strachu, ze by nič iné nejedla?
Možno by pomohlo, keby si v nich bola konzistentná, viac si ich uvedomovala a obhájila, avšak pokojným spôsobom, bez obviňovania a aj opakovaného vysvetľovania. Namiesto toho si šetrí energiu, aby si s pokojom prijala jej nespokojnosť, frustráciu z toho, ze nedostala to, čo chcela. K jej veku je toto (zial) primeraná reakcia.
Ako to myslis s tým lesom? To nemáte ani nejaké miesto, kde sa nebojíš alebo je v tom niečo iné? Môžeš s nou ísť teda aspoň do parku, na záhradu, k rieke, kde na ňu nie sú take nároky ako na ihrisku či v obchode a obe si tam skôr oddýchnete.
@anonym_autor ahoj,ako to dopadlo s s dcerou?Zlepsilo sa to?Mam podobnu,strasny sinter,dufam,ze z toho vyrastie.

moja dcerka bola taka ista ked mala dva roky ... pomahalo len urcit hranice, ale aj ich dodrzat ... ked vyvadzala na ihrisku, zobrala som ju domov plac neplac ... vyvadzala doma, zobrala som jej hracku, alebo nieco scim sa hrala a uz to nedostala ... nepovolila som ani jeden jediny raz ... ked mala zachvat, proste som ju nechala plakat , nevsimala som si ju, ked sa upokojila , az vtedy som sitiaciu zacala riesit ... A co sa tyka jedla, neviem ci touto cestou budes chcet ist, ale nam velmi pomohlo pri jedeni to, ze som ju zacala zapajat do varenia a pripravy jedla ... napr, umyvala zemiaky, alebo premiestnovala z misky do hrnca , alebo supala cibulu, miesala cestoviny a tak ... ranajky sme mali ako svedske stoly, a sama si naberala na tanier co sa jej pacilo , na co mala chut a tak ...