icon

Ako zvládať návrat do práce po rodičovskej dovolenke?

23. nov 2025

Dobrý večer, dúfam že tu rovno nedostanem len škaredé komentáre. Od januára nastupujem do práce po rodičovskej dovolenke a úplne mám strach z toho ako to zvládnem. Byť v práci a stíhať venovať sa dieťaťu aj mať domácnosť v poriadku. Mám trošku problém s Adhd. Takže bežné činnosti mi trvaju dlhšie lebo popritom ma rozptýli milión iných vecí a činnosti. Hlavne nemám pravidelnú pracovnú dobu, takže raz prídem domov o tretej a raz o desiatej večer. Bojím sa ako zvládne partner starostlivosť o dieťa a trošku už bude musieť pomáhať aj s domácnosťou. A všeobecne organizovanie domácnosti, programu jedálnička všetko je na mne a to sa bude ťažko riešiť keď nebudem práve doma keď oni. Myslíte že len dopredu stresujem a zvládnem to? Potrebujem len povzbudiť a poradiť ako organizovať aby sa všetko zvladalo ako doteraz. Ďakujem a pekný večer

vilma7
23. nov 2025

Neboj, bordel ti neujde ;).
Tiež robím nepravidelne, uprace ked mám čas a možnosť, variť varíme polievku aj na tri dni, niekedy aj druhé (podľa toho čo).
Ono si sama musíš nájsť systém, partner starostlivosť o dieťa zvladne možno lepšie ako ty, často sa na MK chlapi podceňujú.
Konkrétne poradiť neviem, kdeže nepoznám ako to máte zabehnuté.

anonym_052828
23. nov 2025

@anonym_autor budete doma minimalne, takže bordel bude tak jedine z raňajok a z večerí, to hodíš do myčky. Kúp si roboticky vysávač urobí zvyšok roboty. A prať môžeš cez víkend. Dokonca ti poviem tajomstvo ale tvoj muž to možno bude zvládať lepšie ako ty - to je v poriadku. Netreba ho však podceňovať, aby nerobil menej než vie 🙂. Nákupy vieš na celý týždeň už aj objednať (tesco, košík, lunys,…). Takže nástup do práce nemusí byť náročný ako si myslíš. Aj keď prvé týždne/mesiace budeš naozaj veeeeeľmi vyčerpaná a unavená. To postupne ustúpi.

anonym_73dcd8
23. nov 2025

Cez týždeň upratovanie: riad, smeti, prádlo
Cez víkend/alebo keď máš čas: wc, kúpeľňa, podlahy
Nákup v piatok po práci, sobota navariť jedla a niečo aj zmraziť

anonym_34f669
23. nov 2025

@anonym_autor partner bude musieť trosku pomáhať s domacnostou? To akoze doteraz nerobil nič? Bože ženy, prečo tých mužov tak hyckate? Ja idem o par rokov do dôchodku a moj muž fungoval od začiatku ako sme spolu začali byvat. Samozrejme, že keď som bola na materskej, rodičovskej, tak som viac v domácnosti robila ja, ale to neznamenalo, že muž mal veget. Začni ho zapájať už teraz, rozprávajte sa, ako to budete riešiť, keď budeš chodiť do práce. Ste dvaja. Véd kopa žien pracuje na zmeny, lekárky, sestry ťahajú aj víkendy a muži normálne s dielmi funguju

anonym_34f669
23. nov 2025

@anonym_autor mozno ti na začiatok pomôže, ak už teraz, ak budeš variť polievky - vyvar, zeleninové, strukovinove, navar viac a naporcuj do menších doz, daj zmraziť. Tiež gulas, maso so šťavou a pod. kysnute kóláče, keď nebudeš stíhať, vytiahne a mas večeru. Prílohu urobíš rýchlo. Snaž sa mať doma viac balení trvanlivych potravín- ryža, cestoviny, a pod. aby si nemusela po každú blbosť do obchodu.

patta89
23. nov 2025

Urcite to zvladnes, len si musis najst system...ja len nechapem, preco partner uz teraz nepomaha v domacnosti? lebo ja som tiez doma na rodicovskej, ale moj manzel robi vsetko doma co ja- umyva riad, upratuje kuchynu, umyva zachod, vanu, sprchovy kut, okna, vari atd...preto ja sa neobavam, ked skoncim po rodicaku, ze nebudem doma stihat

olimuc
23. nov 2025

V standardnej domacnosti este od hladu ani na spinu nikto neumrel … 1-3 mesiace sa budete organizovat a potom to bude mat system. Chlap, ak nie je tulen s plutvami tiez dokaze potbierat riady do umyvacky, takisto pradlo do pracky- farboslepy tiez asi nie je a postlacat par gombikov nie je tazke, to dokaze aj 7-8 rocne dieta, citat vie tak aj nakup zvladne. Vysavace v najjednoduchsom mode su len on/off … a na vareni sa dohodnete a mrazak a tupperdozy su dobri kamarati.

petamich
23. nov 2025

No asi by si mala zacat tym, ze partner sa bude starat o domacnost, v ktorej predpokladam aj on zije a nie ze ti bude musiet trosku zacat pomahat 🤷‍♀️

My mame obaja narocnu pracu (mentalne a aj casovo) a napriek tomu zvladame, lebo dieta mame jedno, lebo si delime vsetky cinnosti suvisiace s dietatom, domacnostou....

A hlavne netreba mat vysoke ambicie a ocakavania, vecera moze byt aj studena, ver mi nik neumrel na studene vecere. Domacnost nemusi byt tip top. Ak sa da kupte roboticky vysavac, ....

luccys
23. nov 2025

"Trosku" bude musiet POMAHAT s domacnostou. 🙄

viestta
23. nov 2025

@anonym_autor manzel nebude trosku pomahat s domacnostou, on sa ma podielat na chode domacnosti a vychove a starostlivosti o dieta v rovnakej miere ako ty. Toto si uz teraz reba vyjasnit, ked ste si to neujasnili doteraz. Ziadny chlap nema pomahat doma, pomoct moze susedovi, svokrovi, kamaratovi. Doma robi pre svoju rodinu, stara sa o domacnost, ktora je aj jeho, nielen zenina. A je rovnaky rodic ako matka, takze o dieta sa ma postarat rovnako dobre ako jeho matka.

euka210
23. nov 2025

@anonym_autor zvladnes to, najdete si system ako budete fungovat. Ale treba na to cas. Kazda nova zmena je stres, aj pri zmene prace sa musia veci inak zariadovat.

siska53
23. nov 2025

@anonym_autor Hlavne normalne zapoj muza.. Ved budes robit aj ty. A kedze budes robit nejaku tu poobednu, tak si v klude upraces ci navaris a co nestihnes, dorobi muz. Dolezite, aby sa aspon o dieta postaral, povenoval, jest mu dal a spratal ci umyl aspon riad. Neboj, muzi tieto veci vedia zvladnut rovnako dobre ako zena, len nesmu mat vyhovorky a tvarit sa, ze im to nejde. Pochopim, ze varenie mu nemusi ist, ale pustit pracku, ci povysavat/utriet prach? A ze by sa o vlastne dieta nevedel vobec postarat? Ano, moze na nieco zabudnut zo zaciatku, ale potom to uz pojde.

kitycat
23. nov 2025

@anonym_autor ak ty vies vsetko najlepsie, tak lahke to nebude... on sa otec doteraz angazovat nechcel ci nemohol?

barka1
23. nov 2025

Dietatu netreba byt stále za zadkom a robit mu animatora.
Ak jete všetci teply obed, dalšie teplé jedlo netreba. Pripadne vymysliet nieco na viac dni alebo polievku. A tiez robit jedla hotové do pol hodiny.
Ked nebudete cez den doma, nebude tam neporiadok. Pranie je otázka pár minut, rovnako vyskladat myčku. Vacsie upratovanie stačí raz za týzden. Pocula som sice o ženách, co zmyvaju podlahy každý den, ale fakt to nie je nutné.
Bude to v poriadku, zvládli sme to vsetky. Len si treba určit priority, zapojit otca a nechciet mat všetko na 100% perfektne.

andrejka1974
23. nov 2025

@anonym_autor tak keď nebudeš doma den dopredu navarím aj na ten den , aby mali pokoj a vermi dá sa všetko zvládnuť ha som takto robila dlhy krátky týždeň , ale časom som prešla len na obedy upratovala som vtedy jed bol čas však sa nikto nezbláznili , keď nie je úplne tip top a keď som bola dlho tak som zabezpečila aby bolo navarené a kto pôjde do dss pre najmladšiu a kto ju postráži pokiaľ muž príde domov vždy mohol buď starší jeden so synov alebo mama a dalo sa všetko keď som bola krátko vyriešila som všetko ostatné

autor
23. nov 2025

Doteraz mal partner ospravedlnenie že on je živiteľ, ktorý zarába. tak ja sa starám o domácnosť a záhradu...čo som brala že ok
, asi je to fér. Ale z jeho nastavenia, ktoré sa naozaj časom zmenilo sa bojím že to tak bude aj naďalej 🫣.no uvidím. A naozaj mu asi budem nechávať aj odkazy načo nemá zabudnúť a podobne. So synom sa pekne vyhrajú toho sa neobávam. Skôr asi tá strava, trošku režim že o 8 smej do postele lebo potom nezvláda stavať do škôlky a či sa nebudú váľať celý deň pred telkou. Väčšinou organizujem zábavu ja. Zbytočne sa tým trápim, dopredu neviem aké to bude.

minenkaa
23. nov 2025

Ja som presne vedela ,že to bude ,či to partner zvládne pomáhať domácnosti
Partner bude robiť presne polovičku toho čo ty doteraz a neboj žiadna robota neutečie ,spravíte to keď bude čas

brrunetkaa
23. nov 2025

Tak ked on je živiteľ, tak potom ty nemusíš chodit do práce keď to mate takto podelené. Ak budeš nosit peniaze aj ty, tak aj pan živiteľ nech pohne zadkom po pracovnej dobe

januska12323
23. nov 2025
@anonym_autor

Doteraz mal partner ospravedlnenie že on je živiteľ, ktorý zarába. tak ja sa starám o domácnosť a záhradu...čo som brala že ok
, asi je to fér. Ale z jeho nastavenia, ktoré sa naozaj časom zmenilo sa bojím že to tak bude aj naďalej 🫣.no uvidím. A naozaj mu asi budem nechávať aj odkazy načo nemá zabudnúť a podobne. So synom sa pekne vyhrajú toho sa neobávam. Skôr asi tá strava, trošku režim že o 8 smej do postele lebo potom nezvláda stavať do škôlky a či sa nebudú váľať celý deň pred telkou. Väčšinou organizujem zábavu ja. Zbytočne sa tým trápim, dopredu neviem aké to bude.

@anonym_autor pána živiteľa treba prestať ofukovať a dohodnúť sa čo bude robiť on, máte niekoľko týždňov na zabehnutie režimu.

anonym_459710
23. nov 2025
@brrunetkaa

Tak ked on je živiteľ, tak potom ty nemusíš chodit do práce keď to mate takto podelené. Ak budeš nosit peniaze aj ty, tak aj pan živiteľ nech pohne zadkom po pracovnej dobe

@brrunetkaa Klasika slovenskych domacnosti- obaja chodia do prace, ale muz nahodou nosi o 100 e viac, tak uz nemusi robit nic ine.

anonym_02cd85
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno. Nechavam muža oddýchnuť si , snažím sa mu pripraviť oddych pred nočnou , po nočnej robím všetko na 110% aby nemal hluk a spal čo najviac. Pred rannou ho ženiem skoro spať. A tam , to končí. Ja ťahám 24/7 deň , noc. Keď je doma rano mu položím dieťa do rúk a idem spať. Keď sa ja venujem malej umýva, mycka, kuchyňa, varí 80% on, smeti. Ok prádlo si robím ja ale keby musí v pohode aj vyvesa aj všetko.
Je pekné že je živiteľ rodiny. Starám sa mu totižto aj o jeho dieťa vieš. Keby sa nestarám bola by som v práci ja a zarábala ja.
Vieš si predstaviť, že by boli role vymenene a ty prídeš domov s neurobis nič okrem pohrania sa s dieťaťom?
Asi nie čo. Prišla by si domov na ďalšiu šichtu. A prezila by si ? Tak prežije aj on. Treba začať hneď. Žiadne výhovorky. Kokos tlak mi dvitahe s takýmito témami.

anonym_11c779
23. nov 2025

@anonym_autor domácnosť zaobstaráš ako sa podarí, nemusíš každý deň upratovať. Ja poznám ľudí čo majú doma večný bordel, špinu a vôbec ich to netankuje.

petamich
23. nov 2025

Zeny ja to nepochopim, to preco si toto robite, ze ospravedlnenie, lebo je zivitel a ty si doma lebo sa ti robit nechcelo ano? Ani nahodou sa nestaras o VASE dieta a VASU domacnost. No asi mas zopar tyzdnov na to, aby ste to nastavili inak. V opacnom pripade ta caka fungovanie vacsiny slovenskych domacnosti - zena robi za dvoch a ide zo sichty 1 (praca), do sichty 2 (domacnost), lebo pan zivitel je unaveny a hlavne zvyknuty, ze doma nemusel ani prstom pohnut, lebo on zivil....

Ano mne sa asi jednoducho hovori, kedze prijmy mame vyrovnane ale raz by mi muz povedal, ze on je zivitel, on nemusi, na druhy den by siel na matersku/rodicovsku. Vsak on aj bol na materskej a velmi rychlo si uvedomil, aka ja to dovolenka a to uz bol v case, ked dieta komunikovalo a fungovalo (niezeby dovtedy neriesil dieta a domacnost, hoc zivil).

anonym_1b924b
23. nov 2025

Zvládneš to 🙂 každá jedna z nás to zvláda a občas aj nezvláda a domácnosť sem tam padá na hlavu, ale neporiadok si počká pokojne až do soboty a našťastie existujú aj suché večere a z času na čas nejaký ten polotovar 😁ale neboj, dobre bude♥️ja ešte stále nemám systém, a to pracujem od rodičovskej už tretí rok..tak nejako som zmierená s tým, že cez týždeň je zhon..ale teda pomáha aj manžel a obaja máme čo robiť..sobota je o varení, upratovaní ale niekedy sa už aj na to upratovanie vykasleme a radšej sa dačo s deťmi zahráme a nedeľa zbehne ani neviem ako..a tak dookola..drž sa🍀

anonym_05df89
24. nov 2025

@anonym_autor zvládneš.