icon

Ako zvládnuť pocit viny z práce pri malom dieťati?

arasidove_maslo
9. mar 2025

Ahojte,

prosím o radu ženy ktoré s tým majú skúsenosť, ja som chodila na brigády od 6 mesiacov syna, tak raz alebo 2x do týždňa, vždy bol u babky a bolo to bez problémov, ale teraz som si musela nájsť už 3/4 uvazok, niekedy som v práci aj tri dni za sebou po 10 hodín, skúšali sme školku ale tú sme zrušili po 2 dňoch lebo tam nechcel, tak keď som v práci tak je buď s manželom ktorý si berie dovolenky a home office, alebo s babičkou a výnimočne aj so slečnou ktorú máme na stráženie, je to aj pre mňa hrozné že spolu už toľko nie sme ale dnes sa stalo, že som mala ťažší deň, po 3 dňoch v tej práci som ochorela, aj syn bol celé tie tri dni čo som bola preč chorý, a keď sme boli vonku na dvore tak som ho nechala samého si hrať na piesku a sedela som pri ňom v aute a pozerala sa na neho (máme novostavbu a na dvore sa ešte nedá nikde sadnúť) a večer som si išla na chvíľu ľahnúť a manžel mi večer pred synom vyčítal, že sa na mňa tri dni tešil a ja poľahujem a schovávam sa pred ním a vonku si sedím v aute keď sa on hrá. Nechápala som a strašne ma to dostalo. Ako si mám uľaviť od tých pocitov viny? Doobeda sme sa dnes samozrejme celý deň spolu hrali. Je mi tak zle asi preto lebo bol tie tri dni chorý a potreboval ma a ja som bola v tej práci. Moj odchod do práce inak je z dovodu náročnej fin situácie, nie že by som nechcela byť doma.

amelia89
9. mar 2025

Nooo takze to chce hlbsiu analyzu toto 😁. Po 1. nemas mat zaco vycitky svedomia, potrebujes chodit do prace, dieta ma 2.5 roka nie 2.5 mesiaca. Je to uplne bezne a normalne. A v tvojich chvilach volna si s nim ale takisto to neznamena ze sa nemozes ist pomaly ani …. aby si nahodou nebola s nim pol minuty. Si clovek, z prace unavena, chora atd atd. Ten kto by sa mal uvedomit je asi tvoj muž s takymi milymi komentarmi.
A este dodam - po 2 dnoch v skolke sa naozaj neda usudzovat ci tam dieta chce alebo nechce, adaptacny proces je kludne aj 3 mesiace. Nemuseli by ste to vykryvat otcom/pani na strazenie a neviem cim vsetkym ale mat normalnu rutinu skolka-praca- doma. Ale jasne, ak sa neda tak sa neda.

kiki68
9. mar 2025

Jemineee, v at som isla po 2 rocnej materskej, v podstate menej neu dva roky som bola a dieta v pohode prezilo. Druhe by som dala aj skor do skolky, na pol dna a tahala to viac luxusne s tym casom. Ale tak Podla mna v 2,5 roku uz su deti take vypiplane a dokazu byt s inymi a benefitovat z toho

tanicka907
9. mar 2025

Mne pomohlo precitat si fakty a studie o tom, ako na dieta pozitivne vplyva pobyt v kolektive a aj napr. ked vidia, ze matka pracuje. Da ti to minimalne upokojenie, ze vas spolocny vztah sa tymto nijako nezmeni. Ale ja zijem v krajine, kde sa aj po pol roku chodi do prace a deti do jasiel a ked niekomu poviem, ze matky byvaju doma s detmi aj 3.5 roka tak na mna kukaju 🙂
Ale predpokladam, ze ty zijes v okoli, kde to kazdy rad okomentuje ako "by dieta malo byt doma s damou a najlepsie kojene do nastupu do skoly..."

pribinak
9. mar 2025

V zahraniči ženy bežne pracujú od 6 mesiacov či roka. Nemecko je aká silná ekonomika a mamičky s deťmi rozhodne nie sú doma 3 roky

Neurobila si nič zle. Potrebujete platiť úcty. To by som skôr ja vykricala na tvojom mieste mužovi že musím ísť od dieťaťa do prace pretože on malo zarobí, ale to je tiež take zraňujúce

2,5 ročne dieťa, už mie je bábätko. Neboj. On to zvládne

guiseppinka
9. mar 2025

Ma 2,5 roka, je marec. Najneskor v septembri by siel do skolky tak ci tak. Co by sa tym zmenilo? Slova, ktore ti adresoval manzel boli blbe. Ako to myslel vies len ty - ci to bolo vycitavo alebo len poznamka... aj ty si len clovek a aj keby si dnes prelezala, tak mas na to pravo - si chora. Neboj, synovi nic nie je a ani nebude.

oblecenie99
9. mar 2025

@guiseppinka Presne, tých pár mesiacov hore dole. Potom už zrazu matka šibnutím čarovného prútika prestáva mať výčitky a okolie ju tiež prestane konečne riešiť? Ja som rada, že máme umožnené byť doma tri roky, určite je to pre dieťa fajn a najlepšie (ja som to ale napr. nevyužila,.môj syn mal o rok menej, keď išiel na celý deň do jasliciek), ale všímam si v diskusiách, a najmä na živo, že kým dva a pol roka je pre matku pomaly trauma, od troch rokov, kedy sa už musí, tak zrazu je to v pohode. Málokedy sa už vtedy radí, že nechoď do práce ešte, veď dieťa evidentne nie je pripravené do škôlky a pod.

svetlonos
9. mar 2025

Tak ty robis koli fin situacii a muz ta zdrbe ked si dovolíš po chorobe seduet v aute a nie na piesku??
By zaslúžil preolesk až by očami gulal!
Môj Mac teraz dovolenku, prebral moje úlohy, dve deti do 5 rokov. Za chvíľu mam termín pôrodu a uz sa mu teda nestane, ze o jednej v noci je fit. Spi pri detoch, menší kade v noci sa budil. Mu o 22:00 padá dole hubou!
Len aby ja som sa v klude mohla vyspať sama v spálni.
Zijeme v AT, tiez som šla do prace v 2 rokoch, maly najskôr k pani opatrovatelke. Potom v 3 rokoch skolka.
Mladsi - chcela som nastúpiť aspom na 15 hodin tyzdenne, išiel v 1,5 roku do jasliciek. Opatrovatelka po mesiaci zial skončila, koli opatrovaniu rodicov. Mala som výčitky chvíľu veru. Ale neustále si musim pripomínať, sme tu len s muzom, ziadne babky súrodenci. A keď som chorá, mam možnosť si v čase skolky jasli trochu pospať. Práca sa nekonala, keďže som otehotnela.
Ale mali sú v skolke a jaslickach radi.
Tu však adaptácia na jasle teva 2 mesiace a na skolku tiez 1-2 tyzdne, nie ako na Sk, ze čau a výdrž to tam.
Vychovávateľky sú úžasné, nemôžem povedať kryveho slova.
Ty proste musíš pracovať, robíš najlepšie čo hier a chcem vidieť mamu, ktorá je chorá unavena a potom sa s radosťou hra na piesku!
Muz nech sa láskavo správe do koze a uvedomí sa! Samu ta to mrzí a on ešte rype! Véd keď je taky chytrý, nech ide robiť mimo SK, zarobi viac a ty budeš moc byt pri malom doma a hrať sa s nim na piesku od rána do večera. Ked budes chorá, zavoláš pani k synovi a vyliečiť sa. On nech teda bud maká alebo nemá blbe reci!
Srdečne ho pozdravujem, ido mna by už ušiel alebo ja od neho!

guiseppinka
9. mar 2025

@oblecenie99 moja najstarsia sla v 1,5 roku do jasli na pol dna. Potom som bola doma s mladsou a ta tiez sla v roku a tristvrte do jasli, potom v 2 uz na cely den, ja som zacala robit na plny plus dochadzanie. Prcek siel tiez ako 2 rocny do jasli. My sme to riesili primarne kvoli jazyku a kazdy na svk nam to dokonca odobril😅 co si mysleli mi bolo a aj je uplne jedno...

olimuc
9. mar 2025

V ES je MD/RD tusim 4-6 mesiacov … v strednej vrstvu potiahnu tak do 12m. Nemas sa preco citit zle. V Zahranici je bezne, ze 2,5 rocne dieta je v jasliach … ziaden narod zatial na jasle nevyhynul… vacsi problem ako dieta mate vy dvaja … evidentne ste sa preratali a to je vina vas obidvoch a Teraz to zliepate ako sa da, takze tvoj manzel nema pravo otvorit usta, ked nevie pocitat. Dieta si v 2,5 roku na skolku zvykne … len mu treba nechat cas. Aj chora mama si potrebuje oddychnut. Si len clovek a ked si v psychickej ne pohode nalepi sa na teba kazdy bacil, co ide okolo.

tanicka907
10. mar 2025

@olimuc na Slovensku mas tiez MD len 8 ci 9 mesiacov, potom RD, rovnako ako v zahranici, AT 12 mesiacov materska, FR, NL, Luxembursko 4 mesiace, potom RD,
To len na Slovensku zeny nejdu do prace "lebo to tak ma byt" a system tiez na to ani nie je nastaveny (napr. nie su jasle) a tak mnozstvo zien doslova trie biedu a je takot psychicky tyrana partnermi a aj rodinou, lebo ziju z rodicovskeho prispevku. kazdy jeden den tu nejaka uboha mama pise ako by sla do prace z roznych dovodov, ale doslova musi byt doma, lebo "co y susedia povedali, krkavcia matka jedna"

deninka233
10. mar 2025

Keď začnem mať pocity viny, začnem makať ešte viac/tvrdšie, nech ten čas, ktorý pracujem je aspoň využitý na 110%.
V 2,5r najstaršieho som začala pracovať, mladý išiel do súkromného klubíku na 3 dni do týždňa, normálne na celý deň.
V 2,5 r strednej som začala makať v reklamke, tendre často až do noci, muselo sa stíhať. Mladá dostala opatrovateľku na celý deň, kvôli neurologickému ochoreniu nemohla ísť do kolektívu. (Ináč takmer celý zárobok išiel na opatrovateľku…) Piatky som mala homeoffice, bola som čo najviac s dcérou ale tak makať sa muselo, ona sa pri mne hrala.
Od 6 mesiacov najmladšieho makám na voľnej nohe - znova naplno, počas tých 6 mesiacov len dáke neodkladné práce. Platím si kancel, makám 4 hodiny doobeda a keď mladý zaspí, makám večer ak treba. Mladý je zatiaľ s tatom. Stredy sú naše, ale reagujem na maily, správy ak treba.
Čo som si porevala, že malé chúďatko nechávam s tatom, pusinku malinkú. Ale potom som sa zaťala a povedala som si, že keď už, tak nech to má zmysel. A zas môj manžel je plnohodnotný rodič, príkrmy, prebaliť, zabaviť….
Všetky moje decká sú úplne super, samostatné, s dobrými vzťahmi s oboma rodičmi, také “do sveta”. A žijeme na SK, takže som teoreticky “nemusela” ale mne sa takto žije lepšie keď nie som len mama domáca.

7lenka11
10. mar 2025

Vôbec nemaj výčitky. Všetky moje kamošky v zahraničí neboli doma dlhšie ako rok-rok a pol. Ony dokonca nechápu, ako môžeme vydržať doma tri roky a prečo sme presvedčené, že je to správne. A keď sa bavíme o nejakom predĺžením rodicaku, tak to už ani radšej nekomentujú. 2,5 ročne dieťa je dosť “staré” na kolektív, aj na to aby ho strážili ini ľudia. Nestresuj sa. Som síce na RD, ale tiez svoju staršiu dcéru (práve od jej 2 rokov) nechávam čoraz častejšie hrať sa samu. Však ani v škôlke nikto pri nej nebude sedieť 8 hodín vkuse. A žena-matka má tiež nárok na čas pre seba, alebo na preliečenie sa z choroby.

bielasovicka
10. mar 2025

Daj ho do škôlky. 2 dní je malo nato aby si zvyklo. Každé dieťa robí drahoty v začiatkoch, ale potom si zvykne.

olimuc
10. mar 2025

@tanicka907 no len v ES RD neexistuje… dostanes max 100€ predtym to bolo len pre zeny, kt sa po tych 4-6 mesiacoch vratili do prace … myslim, ze sa nieco zmenilo ale ca 4-6 rokov do zadu to bolo tak… tu su jasle od 4M a cena ca 600-800 € minimum. V podstate je na tom Svk este ok. Detske pridavky tu tiez neexistuju … len pre urcite skupiny su kadejake podpory … ale maju aj 4-5 deti a zena nejde do roboty cely zivot …

tanicka907
10. mar 2025

@olimuc ale vsak takto to je vo vacsine krajin sveta a stedre pridavky su skor vysadou Europy. Vacsina krajin nena ani ken zdravotne poistenie, nieto este socialne 🙂

kristinka92
16. mar 2025

Podľa mna to bolo len vyvrcholenie muzovej frustrácie za tie tri dni. Maly keď bol chorý, určite pýtal mamu a muž síce robil čo mohol, ale nestačilo to možno pre maleho…určite bol z choroby uplakaný a vieme ako všeobecne muži znášajú choroby, nieto ešte keď je malé dieta choré a je to na nich.