icon

Ako zvládnuť starostlivosť o novorodenca bez stresu?

19. aug 2024

Ahojte. Prichadzam po radu. Mozno ma tu mamicky aj odsudia, ktovie. Máme doma malé bábo, dnes má 2 týždne a týžden sme doma z nemocnice. V nemocnici to bolo akoby lahsie, i ked som chcela veľmi domov, ale zamrnkal, dala som flasu (nemala som mlieko a musel pit kvoli zltacke) napil sa, grgol, prebalila a spal dalej. Odkedy sme doma je to hrôza a zdá sa mi kazdy den horsí, kazdy den mám pocit ze to menej zvládam. on akonahle sa zobudi, ja nemam cas si ani uvedomit ze je hore ze by dal
vediet mrnknanim, ale spustí taký hurónsky plač, ale tak strašný, akoby ho vyslovene drali z kože. celý cervený, nereaguje ani na prihovaranie sa, chovanie sa, hladaknaie napr. kym priatel robi flasu, reve tak ze z 0 na 100000. zo mna vtedy zacne vyslovene kvapkat pot, lebo to obcas aj ja pospim na hodinku a zobudi ma taky psycho plac ze ani neviem ako som zatial nedostala nejaky infartk od zlaku. Dam mu jest a je ok. no ... ok ako ok, kedze este aj koliky do toho prisli takze nie vzdy je to ok, niekedy sa dalej kričí. kojím uz ale mám tak 20ml mlieka, to mám tak na ukludnenie,nenaje sa z toho. dokonca ani ked si odsajem 60 ml za cely den ked mam dobry den a dam mu vo flaske, mu nestaci. Boli sme dnes u pediatra s kolikami, povedal ze to treba proste prezit. Má coliprev, probiofix, espumizan, masieujem ho, cvicim s nim. mam pocit ze sa dusim, ked pocujem ten rev mam strasne pocity potom ma. za to vycitky svedomia. som strasne nevyspata a ubolena este stale. Lubim ho, je to len babätko malé ale to ako dokaze plakať je pre mňa extrém. aj to kojenie, ked sa zle
prisaje na 1x taky nerv co chytí zacne ma kopat a pästickami buchat cely cerveny, tale male babo a tak obrovske nervy. prosim, je aj vase take? je to normalne? prejde to niekedy? zvyknem si? teraz ma zobudil jeho plac zo spanku ale taky ze som sa počurala, proste riadne
pocikala z navalu zlaknutia ze co sa deje ci ho niekto zaziva reže. prosim mamicky, poradte mi.. je to ok? ked tak reve mam chut nanho nakricat ale nerobim to len to v sebe dusim a hovorim si ze je to len uplne male bábätko. snazim byt kludna prihovarat sa mu milo obcas uz len z donutenia uz. citim sa strasne, som
ohavná matka.

Strana
z4
evkatk
22. aug 2024

V dokumente na ZOOM dosť rozumne popísali potrebu balenia do perinky. Dieťa sa ťažko prehreje, lebo samo nevie udržať teplotu. To balenie vraj podporuje pocit istoty. Mojej susede pred rokom odporúčali kúpiť nejakú modernú perinku, aby toľko neplakalo a silno do nej dieťa zakrútiť. Pomohlo to, ale chúďa vyzeralo ako húsenica. Bežná perinka je určite pohodlnejšia. Čo sa týka ukladania na bok, neznamená celé ho vykrútiť, len podoprieť tak, aby neležalo na chrbte. Pri zástave dychu na chrbte, jazýček hneď zapadne, čo môže spôsobiť okamžitú smrť. Riadiť sa monitorom dýchania a ovládať prvú pomoc pri dusení sa, , to je už ozaj neskoro. Duseniu musíme predísť.
Voda je veľmi potrebná pre mozog. Naplnenie žalúdka vodou je totálny nezmysel. Predsa do dieťaťa nelejeme vodu. Len dostane trochu sa napiť. Mlieko sa mení na tvaroh a dieťa vodu vylučuje močom aj potom. Pred asi 5 -6 rokmi sa rozšírilo tvrdenie, že dieťa vodu nepotrebuje. Po rokoch sa ukázalo, že to nie je pravda a má to následky. Toho času aj lekári na poradni prízvukujú podať dieťaťu vodu najmä v horúčavách. Mám 6 mesačnú vnučku, viem o čom píšem.

lucia245
22. aug 2024

Ja tu ešte poradím nakontaktovať sa na laktačnu, dulu alebo babicu, ktoré sa na tehotenstvo , pôrod, šestonedelie špecializujú. Presne na taketo situácie tu pre nás su. Lebo čo čítam (ako v každej diskusii) je tu veľa protichodných rád a názorov, ako prvorodička z toho musíte mať vcelku chaos v hlave. Jeden rozhovor s odbornickou vám podľa mňa dá viac ako táto diskusia a môže mať pre vás zázračný účinok 🌷

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
22. aug 2024

@evkatk Ano, dieta si nevie samo udrzat teplotu, ale to znamena ze sa ani nevie samo ochladit ak mu je priteplo. Proste nema schopnost si regulovat svoju teplotu a to znamena zohriat a aj ochladit. Dospely clovek sa zacne potit ked mu je priteplo ale malinke dieta to nedokaze a tak moze byt pre neho prehriatie smrtelne.

Voda per novorodencov moze byt velmi nebezpecna. Zase nemozes porovnavat potrebu vody u dospeleho s novorodencom. Voda je potrebna pre mozog u kazdeho, ale:
- novorodenci maju zaludok velky ako ceresna. Aj par hltov vody je privela.
- novorodenci nemaju dostatocne vyvynute oblicky, ktore nadbytocnu vodu z tela vylucuju a tym padom si nedokazu regulovat spravne mnozstvo vody a ked je vody v organizme privela sposobi to zriedenie elektrolitov v bunkach ako sodik, draslik, vapnik a tieto su dolezite pre spravnu osmoticku rovnovahu buniek. Ak sa tato narusi, voda zacne prudit do vnutra buniek. Ak mozgovych buniek, mozog opuchne, sposobi krce alebo aj smrt. Priroda to zariadila tak ze novorodenec by mal pit len mlieko. V tom je uplne vsetko co potrebuje.

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
22. aug 2024

@jenni_p Podla mna boli umele mlieka v minulosti nekvalitne, alebo sa pouzivalo kravske mlieko a vtedy vodu treba. A tak to maju ludia naucene ze treba davat vodu. Ale dnesne umelie mlieka su tak kvalitne ze vodu skutocne netreba a je to doslova nebezpecne ju davat novorodencom.

andreatytler
22. aug 2024

@jenni_p Tiez som citala o tom ze tlmenie morovho reflexu perinkou, alebo tym ze ruky novorodencovi znehybnim nie je najstastnejsie riesenie. To ze ten morov reflex novorodenca casto budi zo spanku je vlastne dobre pre neho. Ze novorodenci by nemali spat dlhym a hlbokym spankom. Je to naviazane na nahlu smrt novorodnecov, kedy v spanku jednoducho prestanu dychat. Preto priroda zariadila morov reflex, aby sa zo spanku casto budili a tym znizili sance umrtia v spanku.
Ono ten dlhy a kludny spanok co umelo vytvori perinka je dobry pre mamu, ale moze byt nebezpecny pre dieta. Zase to vzniklo tak ze ludia porovnavaju spanok dospeleho s novorodencom. Dospely clovek potrebuje dlhy neruseny spanok k oddychu, ale novorodenec to ma inak.

jenni_p
Autor odpoveď zmazal
jenni_p
Autor odpoveď zmazal
juliet86
22. aug 2024

sestonedelie zvykne byt otrasne..vyluc zo stravy vsetko mliecne. abkm? chodte ku fakt dobremu fyzioterapeutovi robert baumann daj si stuple nech to je menej hlasne a odskrtvaja dnim existuje dobry zivot po kolikach. slubujem

brazil
Autor odpoveď zmazal
janka0702
24. aug 2024

Len prežiť kolíky je to strašne obdobie ale väčšinou v 4 mesiaci odznie mala som dve deti také syn mal kolíky a do toho aj reflux a keď mal 5 mesjacou ostala som znovu tehotná takže keď ako tak začal už byť dobrý tak ma čakalo za chvíľku ďalšie malé dieťa a to malo extrém koliky cez deň nespalo vôbec a v noci 20 minút dve hodiny hore a stále do okola prvé 4 mesiace

dmochnakova
24. aug 2024

Ahoj <3
Hlavu hore, u prvorodičiek je furt od všetkých len otázka a kojíš ... Je to len a len na tebe 🥰
Ak chces zachrániť kojenie tak odporúčam HiPP granulovany čaj pre teba (najlepšie ráno na lačno) a tie lactil tabletky za mňa top <3 ja som mala malého v druhej nemocnici na jipke a šlo to...

Mala my zas mala trpezlivosť piť iba keď som kojila v ľahu a to aj veľmi odporúčajú fakt vyzliecť aj drobca aj sebe tričko a skin to skin prikrity vtedy by sa mal drobec aj ukľudniť ... Ak neťahá dostatočne určite odsavaj odsavacku inak zapáli prsníka sú katastrofa ... Tvorba mlieka závisí od dopytu, koľko ide von toľko sa tvorí ...
Ak nepomôže ani toto tak ešte skúsiť probiotické kvapky ...

Jediná rada je SPOKOJNA MAMA SPOKOJNE BABO <3
Takže ak ti to už nestojí za skúšanie, zavolaj na gynku zastav laktaciu bez zápalu prsníkov a rieš mliečko s pediatrom ...

Ešte skúste cumlík bibs supreme u nás záchrana veľká 🥰 a bábo sa ukludnilo <3 iný cumel za nič až ju naplo

Držím palce 😊

zuzikxx
25. aug 2024

ja som aj prikrmovala um aj kojila, mala rychlo rastla prve mesiace a potrebovala dokrmit a o mlieko som neprisla, moze byt hladny tak dokrmuj, urcite sa rozkojis ked si trocha oddychnes.. boze ked si spatne na to spomeniem je mi do placu.. vyuzivala by som viac menu z restik a netrapila sa varenim!!! jest musis a pestru stravu, oddychnut s babom, je to masaker prve mesiace :/

Strana
z4