icon

Ako zvládnuť vyčerpanie a zúfalstvo z rodičovstva?

8. máj 2025

Píšem anonymne, nechcem, aby ma tu spoznala rodina. Vyskytol sa u mňa problém s podráždenostou myslím, že kvôli nedostatku energie.
Žijeme v zahraničí. Mám 5 detí, 3 ešte malé (4 a 2 ročné). Pracujem od 8-16. Manžel väčšinou tak isto plus občas nadčasy. Máme veľký dom, ešte väčší pozemok. Manžel sa stará o bežné práce okolo domu, pomaly rekonštruuje, pomáha mi s deťmi aj domácnosťou. Väčšinou je ale chod domácnosti na mne. Ráno deti pripraviť a odniesť, celý deň v práci, deti vyzdvihnúť, ak treba tak aj do obchodu. Prídeme domov, zabaviť deti, niečo ich naučiť, venovať sa im, večera, upratať a uložiť deti. O pol 9 -9 zaspia a potom už mám svoj priestor. Každý večer som ale tak vyčerpaná a už nemám žiadnu energiu. Na nejaký svoj koníček alebo relax, nemám energiu na manžela. Padám únavou. Posledné dni sa ale tá únava ozýva už počas ukladania deti do postelí, vymýšľajú ako všetky deti a mňa začína prepadať zúfalstvo, hnev, nechcem to už, mám chuť vybehnúť z domu a nech už mi dajú všetci pokoj. Mám pocit, že už nemám kapacitu na deti ani manžela. Normálne som cez deň veselá, pozitívna ale keď na mňa príde toto zúfalstvo tak by som bola najradšej keby všetci zmizli. Keby na mňa nikto nehovoril, nikto chvíľu nič nepotreboval. Neviem prečo mi ten voľný večer nedoplni energiu. Neviem, či to je normálne, že som až tak vyčerpaná a podráždená z toho. Možno potrebujem nejaké terapie aby som necítila to zúfalstvo. Názor prosím.

ukgirls
8. máj 2025

no sa ti ani necudujem s tolkymi detmi a pracou .. jedine si najst vypomoc s detmi ci domacnostou alebo skratit uvazok a manzel nech zacne viac makat .. hold inak to pri tolkych detoch nejde ... pripadne poziadat starsie deti ak teda su dostatocne stare aby ti pomohli ... este je tu moznost darovat si s muzom jeden det osamote ..teda jeden den bude s detmi len on a ty si vezmes volno a uzijes si to a na oplatku zas aj manzel ...

kristina98z5
Autor odpoveď zmazal
sissy27
8. máj 2025

Ja by som sa cudovala, keby si tu energiu mala 🙈 pri 5 detoch, full time praci, este robota okolo domu a pozemku - tu je kazda rada draha. Ak vam to financie dovoluju, tak by som to riesila zaplatenim pomoci k detom / do domacnosti. A mozno zvazila, ci potrebujete taky velky pozemok - nepises, na co ho vyuzivate, ale my sme napriklad velky pozemok prenajali na pestovanie zeleniny / ovocia, nechali sme len taky kusok na relax, kvety, par jahod… proste aby sa pri tom clovek nezodral.

autor
8. máj 2025
@kristina98z5
Odpoveď bola zmazaná

@kristina98z5 pozriem si ich a skúsim u nás nájsť niečo také. Ďakujem.

autor
8. máj 2025
@ukgirls

no sa ti ani necudujem s tolkymi detmi a pracou .. jedine si najst vypomoc s detmi ci domacnostou alebo skratit uvazok a manzel nech zacne viac makat .. hold inak to pri tolkych detoch nejde ... pripadne poziadat starsie deti ak teda su dostatocne stare aby ti pomohli ... este je tu moznost darovat si s muzom jeden det osamote ..teda jeden den bude s detmi len on a ty si vezmes volno a uzijes si to a na oplatku zas aj manzel ...

@ukgirls dcéra mi pomáha, ale je z nich vyčerpaná aj ona. To sú nesmierne živé 3 tornáda. Každé jedno dieťa ma nonstop potrebuje. Väčšinou hovoria jeden cez druhého. Dcéra už má svoje potreby, potrebuje sa so mnou aj porozprávať, poradiť. Keď ma ona nejakú krízu, ďalšie dieťa pýta vodu, jedlo, iné potrebuje pomoc na záchode. Ďalšie sa chce pritulit. Ja neviem čo skôr. A všetci sú netrpezlivi a nástojčivi. Myslím, že manžel by nezvládol celý deň s nimi. A ja už ani neviem kam by som sama išla.

autor
8. máj 2025
@sissy27

Ja by som sa cudovala, keby si tu energiu mala 🙈 pri 5 detoch, full time praci, este robota okolo domu a pozemku - tu je kazda rada draha. Ak vam to financie dovoluju, tak by som to riesila zaplatenim pomoci k detom / do domacnosti. A mozno zvazila, ci potrebujete taky velky pozemok - nepises, na co ho vyuzivate, ale my sme napriklad velky pozemok prenajali na pestovanie zeleniny / ovocia, nechali sme len taky kusok na relax, kvety, par jahod… proste aby sa pri tom clovek nezodral.

@sissy27 je to kvázi len okrasny pozemok, ktorý treba upraviť. Sú tu veľké voľné časti, ktoré by sa možno dali prenajať, ale pochybujem, že by tu bol dopyt. Okrem domu sú na pozemku ďalšie budovy. Garáž a manželova dielňa. Veľká maštaľ, kde spracováva drevo, všetko sám prerába a jedna nevyužitá pekná ale zničená stavba. Takže kvázi sa len o to všetko starať.

ukgirls
8. máj 2025

tak ist na polovicny uvazok .. to nemas sancu dat sama .. deti chodia neskoro spat ..skusit ich uspat skor.. moja v tom veku ci chce alebo nie o 8 uz prdela do duchny ... teraz ma 11 a chodi o 9 -nepovolim 😀 a manzel hold ked nevydrzi s detmi tak nech maka viac..alebo najde lepsie platenu pracu-nemozes tahat vsetko ..ak aj najdes neaku chemiu s kt das docasne energiu telo jedneho dna vypne a potom ti ani svaty nepomozu .. nasekat si deti je sice pekne,ale treba vediet si oddychnut-lebo my niesme na baterky .. a dlho to nevydrzis

autor
8. máj 2025
@ukgirls

tak ist na polovicny uvazok .. to nemas sancu dat sama .. deti chodia neskoro spat ..skusit ich uspat skor.. moja v tom veku ci chce alebo nie o 8 uz prdela do duchny ... teraz ma 11 a chodi o 9 -nepovolim 😀 a manzel hold ked nevydrzi s detmi tak nech maka viac..alebo najde lepsie platenu pracu-nemozes tahat vsetko ..ak aj najdes neaku chemiu s kt das docasne energiu telo jedneho dna vypne a potom ti ani svaty nepomozu .. nasekat si deti je sice pekne,ale treba vediet si oddychnut-lebo my niesme na baterky .. a dlho to nevydrzis

@ukgirls ja som to práveže zvládala. Tento stav na mňa ide posledné 2-3 mesiace.
Nebolo v pláne mať toľko detí. Chceli sme tri. Tretie prišli ale dvojičky a piate je neplánovane.

veselo_neveselo
8. máj 2025

Zijes ako slobodna mamka troch deti. Manzela treba zapriahnut a hned budes mat viac energie.
Okolo domu, rekonstrukvia, pocka, az budu deti samostatnejsie. Teraz nech zacne vyzdvihovat dva-trikrat v tyzdni deti zo zariadeni, a nech nakupuje on.
Musis si len dupnut, inak nebudes mat nikdy cas na nic.
Uz to ti bude obrovska pomoc.

ukgirls
8. máj 2025

zvladala..ale telo a mysel nie a postupne rezignovalo..proste ten oddych a poriadny spanok je potrebny ..aspon raz za mesiac cely den vypnut oddychovat ist sa prejst do prirody alebo len tak spat .. hocico kde nebudu deti ,povinnosti,praca .. ak nie den aspon hodinku denne najst .. tolko snad manzel s nimi vydrzi .. v zahrade spravit ihrisko a tam sa vysantia ..

autor
8. máj 2025
@veselo_neveselo

Zijes ako slobodna mamka troch deti. Manzela treba zapriahnut a hned budes mat viac energie.
Okolo domu, rekonstrukvia, pocka, az budu deti samostatnejsie. Teraz nech zacne vyzdvihovat dva-trikrat v tyzdni deti zo zariadeni, a nech nakupuje on.
Musis si len dupnut, inak nebudes mat nikdy cas na nic.
Uz to ti bude obrovska pomoc.

@veselo_neveselo píšem, že manžel pomáha. A nie málo.

autor
8. máj 2025
@ukgirls

zvladala..ale telo a mysel nie a postupne rezignovalo..proste ten oddych a poriadny spanok je potrebny ..aspon raz za mesiac cely den vypnut oddychovat ist sa prejst do prirody alebo len tak spat .. hocico kde nebudu deti ,povinnosti,praca .. ak nie den aspon hodinku denne najst .. tolko snad manzel s nimi vydrzi .. v zahrade spravit ihrisko a tam sa vysantia ..

@ukgirls občas si cez deň zvyknem ísť ľahnúť. Na chvíľu to aj pomôže. Ale o pár dní som znova vyčerpaná na zblaznenie. Ihrisko máme, oni ale stále potrebujú dozor a pozornosť. Ale tvoj nápad prespať celý deň bez hluku detí sa mi naozaj páči. Asi si prenajmem hotolevu izbu a strávim tam celý deň v posteli 😅

colsami
8. máj 2025

Ak netrpite nudzou, urcite by som riesila pomoc v domacnosti na domace prace, pripadne na zahradu, a obcasne opatrovatelku k detom, alebo ich k nejakej opatrovatelke nosit. Keby len raz za par dni, par hodin, tie male. Oni sa vyhraju, ty si oddychnes. Taketo nahanacky nie su v zivote na nic dobre. Drz sa, ono to zas bude trosku lepsie ked male podrastu.

autor
8. máj 2025
@colsami

Ak netrpite nudzou, urcite by som riesila pomoc v domacnosti na domace prace, pripadne na zahradu, a obcasne opatrovatelku k detom, alebo ich k nejakej opatrovatelke nosit. Keby len raz za par dni, par hodin, tie male. Oni sa vyhraju, ty si oddychnes. Taketo nahanacky nie su v zivote na nic dobre. Drz sa, ono to zas bude trosku lepsie ked male podrastu.

@colsami ďakujem. Viem, že to bude o chvíľu lepšie. Len sa potrebujem nejako nakopnúť na to obdobie kým to bude.

lasona
8. máj 2025

No 5 deti, je 5 deti. Mam jedno a povedala som si dost. Skus magnézium doplniť, možno opatrovateľku aspoň na pár hodín. Úplne ta chapem ze si unavená. Ja by som to nedala.

euka210
8. máj 2025

No ja neviem, ale pri tolkych detoch a 3 su pod 5r, je to vela. Ja mam niekedy dost z nasich 3 uz skolakov.
Moze byt, ze si fungovala a fungovala a prejavilo sa vycerpanie az casom, ked dosli zasoby energie...dlhodoby stres proste. Ja vidim riesenie skratit uvazok ak by sa dalo.

isis234
8. máj 2025

Kým ty varíš, manžel by sa mohol s deťmi zahrať a spolu by tiež upratali. Môžu sa hrať i vonku aby bolo v dome ticho. Alebo pár krát zavolať na upratovanie niekoho... stráženie detí a vy išli na výlet. Do kina...

sissy27
9. máj 2025

Vies co, dovtedy budes tvrdiť ze to sa neda tamto sa neda, manzel nezvladne a blbosti, az kym neskoncis v nemocnici vyhoreta skolabovana a uvidis, ako sa zrazu dat bude. Ale dufam to nechces nechat zajst az tak daleko. Takze si aj s manzelom upracte priority a jednoducho bud sa zoderiete na nezmyselne velkom zbytocnom pozemku a pri nekonecnej rekonstrukcii, alebo budu mat deti dvoch normalnych rodicov tu a teraz. Kludne by som tu nehnutelnost aj s pozemkom predala a isla do nejakej “nudnej” radovky, kde sa nastahujem a na dvor si dam jednu hojdacku a jeden vyvyseny zahon s paradajkami, ale budem ZIT.

martinadomianova
9. máj 2025

A starí rodičia ? Alebo možnosť opatrovateliek ? Ja by som už bola na prášky.

mandarinka555
9. máj 2025

Vôbec nereaguješ na otázky, že by si prípadne zaplatila opatrovateľku na pár hodín...prečo?

emilia94
10. máj 2025

Máš ešte 2 ročné dieťa? Nemôžeš s ním byť ešte doma a poberať rodičovský? Neviem ako to funguje v zahraničí kde bývate... Tiež máme 5 deti a jedno je novorodenec. Presne z toho mám obavy, ako to budem zvládať keď nastúpim do práce a muž bude pracovať v zahraničí. Držím ti palce a máš môj obdiv 🍀🙂