icon

Ako zvládnuť vyhorenie na materskej dovolenke?

19. feb 2025

Som už šesť rokov doma dve materské po sebe... Prvá bola cez koronu a druhá plynie... No už mi to udiera na hlavu, mám hrozne problémy s pamäťou, mozgová hmla od pôrodu. Po tom poslednom pôrode som intenzívne s najmladšou.... Všetci odporúčajú nájsť si čas na seba. Našla som, no nenapĺňa ma nič. Hobby keď robím a niečo pokazím mám nervy že som minula čas energiu a peniaze.... Taktiež som sa dala na cvičenie. Čaká ma štvrtá hodina a mne sa nechce. Cvičiť áno, ale nie tam ísť. Mám nejaký sociálny blok. Keď ste šesť rokov 90% času len s deťmi 🤪... Mám až úzkosť z toho že napr zajtra mám preventívnu u dr... Najradšej by som len doma sedela... A aj z toho mi šiši... je toto normálne? Ako prekonať tie všetky negatívne pocity 😒 kedysi keď som si našla chvíľku na hobby ták som sa tešila...teraz nemám už chuť na nič kreativita ma opustila.... A z nových vecí úzkosť... A návrat do práce o rok? Absolútne si neviem predstaviť. Pri staršej sme chodili aj na detské krúžky...no pri mladšej nič... lebo obe sú non-stop choré zo škôlky...
Plienky, prádlo, kašle, sopliky.... ja svoje deti milujem aj starostlivosť o ne...ale neviem sa postarať o seba... manžel nonstop v práci a po práci brigády a stavba...
Tak som sa tešila že aspoň to cvičenie mi zaručí me-time... Ale chodiť tam s úzkosťou asi to nechám.... Či.... Me-time má človeka tešiť... nie stresovať týždeň dopredu....

bolarazjedna
19. feb 2025

Tak skus na to ísť pomaly a postupne, cvičiť napr môžeš aj dona, napr cez fitshaker.... Ale nie he dobre vyhýbať sa ludom, skus robiť malé kroky, napr ze pôjdeš cvičiť s dobrou kamoškou, nie sama, pôjdeš si s nou sadnúť na kávu do menšej kaviarne, potom neskor niekde, kde je viac ludi.... Nie je však hanba obrátiť sa na psychologa, sú aj online terapie, napr ja chodím cez mojra.sk a som velmi spokojná (tiež som doma už 4.rok s 2 deťmi a mala som už pocit, že to potrebujem).

floki1994
19. feb 2025

U mna ked zacala uzkost bol to pre mna jasny znak ist k psychologovi lebo tie sa bez ponoci zvyknu zhorsovat a nechcem aby ma moje deti videli ako kopu nestastia...cvicenie nerus, premoz sa lebk to je dobry krok...navstiv psychologa a on ta nasmeruje... 🙂

pokemonkaa
19. feb 2025

Ja som bola na MD 9 rokov, aby som nevyhorela, kedze som s detmi bola vacsinou sama, dala som sa na 5rocne externe VS pedagogiky - inak najlepsie rozhodnutie v mojom zivote.

dasa234
19. feb 2025

...splniť ci cieľ, ktorý chceš a vykročiť zo svojej komfotnej zóny. Kamoška na materskej ma ročnú dcéru, dala sa na externe štúdium zdravotnej sestry, kedy keď nie teraz, pokiaľ čerpá matersku. Upozorňujem, že jej mama ma sama psychické problémy, svokra zomrela, bratov ma v zahraničí, muž robí týždňovky, takže k decku si vybavila opateru...nič také, že ma ju niekomu dať...Keď je vôľa, tam je cesta....ale beriem, ty už 6 rokov na MD, ona rok....cvičenie neruš, skus nájsť co ta baví, aj krúžok, je potrebné sa začleniť do kolektívu, svorky 😀 a pracovať...

snowflakenel
19. feb 2025

Akoby som to ja pisala. ...vies co, mne pomahaju prechadzky,,prisla som na to nedavno, ked som malu uspavala v kociku. Hovorim si, ispim ju a dam ju spat na terasu. Ale som si potom povedala, ze teda nie, 2 hodiny som sa prechadzala po dedine, postretala lisi, prehodili par slov....a zistila som, ze som prisla domov oddychnuta.
Pri prvej som si robila skolj prvy stupen, velmi som sa tam tesila, sice som vecer dorabala veci v dome, plis ucenie v noci, no mozog asi potreboval mysliet na daco one ako na stwreotyp, o ktorom pises.a.ktoremu sa asi maloktora.z nas vyhne na md.