icon

Čo sa zmenilo u dnešných mladých mamičiek?

19. júl 2025

Ako by dnešní mladí ľudia a dnešné mladé mamičky žili 20 rokov dozadu?

Ahojte, trošku zo zdesením sledujem, ako sa dnešné mladé mamičky a dievčatá zo všetkého rútia. Mám otázku - čo sa stalo? Kde je chyba v matrixe?

Aj ženy pred 20 rokmi a dokonca aj pred 35 rokmi mali deti.

Ak by ste mali dieťa v roku 2000, tak by ste boli rada, že ste odrodili prirodzeným spôsobom alebo sekciou. O bondingu po pôrode by ste mohli iba snívať. Laktačná poradkyňa bola nadávka a slovo dula znamenalo ovocie.

Neradili sme sa s problémami na MK a dokonca sme ani negooglili. Nemali sme FB skupiny, a nehľadali pomoc pri každej otázke v diskusiách. Na pomoc nám prichádzali lekári, naš mamy a staré mamy, kamošky v parku alebo odborná literatúra.

Naše deti nemali mobily, ani hodinky, ani iné pomôcky na sledovanie polohy. A žili, hrali sa, mali kamarátov, a plnohodnotné detstvo. Mobily sme mali my, tlačítkové a boli sme happy za hadíkov na spríjemnenie pobytu v parku.

Depresie a úzkosti po pôrode boli, ale nie takto ako je to teraz. V mojom okolí som poznala jednu ženu, ktorá mala depresiu, ale zvládla to nakoniec bez liekov.

Nerobili sme mega problém so zastavením laktácie. Slovo panický atak sa začínalo pomaličky dostávať do povedomia, ale na úzkosti sme si dali večer deci červeného vínka.

Mám pocit, ale nie je to len pocit, že sme boli emočne, psychicky viac vyspelé a hlavne pripravené na život a nástrahy života. Že sme sa nerúcali pri prvom probléme a nehľadali problém pod každým kameňom na chodníku.

Čo sa to stalo? Že sme teraz tu?

Strana
z7
mdse
19. júl 2025

@anonym_autor trol?

autor
19. júl 2025
@mdse

@anonym_autor trol?

@mdse teraz je už každý troll hm? Tiež zvláštna doba. Nemôžem sa opýtať a prejaviť svoj názor, bez toho, aby som bola troll? Hľadám odpoveď na to, čo sa stalo, kde sa spravila chyba... that´s all. Je to trolling?

really8
19. júl 2025
@anonym_autor

@mdse teraz je už každý troll hm? Tiež zvláštna doba. Nemôžem sa opýtať a prejaviť svoj názor, bez toho, aby som bola troll? Hľadám odpoveď na to, čo sa stalo, kde sa spravila chyba... that´s all. Je to trolling?

@anonym_autor jezis toto co za trapas si vyplodila. Skus hladat pricinu v rodicoch dnesnych mladych mamiciek😉

autor
19. júl 2025
@really8

@anonym_autor jezis toto co za trapas si vyplodila. Skus hladat pricinu v rodicoch dnesnych mladych mamiciek😉

@really8 no to je odpoved. To si aj ja myslim.

julish
19. júl 2025

@anonym_autor kokos, tieto sentimentalne vylevy si treba nechat na dochodok, ked uz nebude o com. Tak ti teda poviem, ako to je: moja mama mala postporodne psychicke tazkosti. Uzasne 80. roky, antidepresiva len nnzapade, nase uzasne zdravotnictvo ju nechalo dojst do stadia, ze takmer umrela - bez spanku, v uplnych psychozach. Hospitalizovana pol roka, otcovske vtedy neexistovali, sestra babatko sla z ruk do ruk. Dalsie deti nechceli, no stalo sa o 10 rokiv - postup lekariv velmi podobny. Taka je idylka, hroza

mdse
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno troll, zrazu sa tu mladá žena vypíše, čo zažila a hneď takáto rýpavá téma. Ja som mala aj pred 22 rokmi popôrodnú depresiu, ale ani som netušila, čo to je, za nikým som nešla. "Chcela si dieťa, tak máš" A moja profka zo školy skončila s popôrodnou psychózou na psychiatrii. Veľa vecí nebolo ani vtedy v poriadku, len nebol internet.
Mojej mame umrelo 2 týždňové dieťa, chodila na cintorín a chcela ho vyhrabať zo zeme. Tak si odpusť tento debilný príspevok.

lucia13022023
19. júl 2025

Admini sa veľmi snažia ale nejde im to 😅 na toto nikto normálny neodpíše, však toto ani nejde brat vážne.

mikadooo
19. júl 2025

@anonym_autor nie neboli sme viac "vyspelé". Len nebola iná možnosť ako to prežiť. Tak sme to nejak prežili tak ako to bolo, to je všetko. Ja sa teším všetkým tým možnostiam a pokroku z ktorého terajšie ženy môžu benefitovať. Len tak ďalej.

autor
19. júl 2025
@julish

@anonym_autor kokos, tieto sentimentalne vylevy si treba nechat na dochodok, ked uz nebude o com. Tak ti teda poviem, ako to je: moja mama mala postporodne psychicke tazkosti. Uzasne 80. roky, antidepresiva len nnzapade, nase uzasne zdravotnictvo ju nechalo dojst do stadia, ze takmer umrela - bez spanku, v uplnych psychozach. Hospitalizovana pol roka, otcovske vtedy neexistovali, sestra babatko sla z ruk do ruk. Dalsie deti nechceli, no stalo sa o 10 rokiv - postup lekariv velmi podobny. Taka je idylka, hroza

@julish 80te roky vseobecne boli kapitola sama o sebe. Vtedy nebola ani literatura, ani casopisy, rozhlas, televizia apd. Vtedy sa vsetky psychiatricke temy bagatelizovali.V case milenia uz bola situacia ina. Preto som zobrala dozadu jednu stvrtocnicu a nie pol storocie. To su hrusky s jablkami.

simsalabim
19. júl 2025

To co za blbosti si vyprodukovala? Napr “ Ak by ste mali dieťa v roku 2000, tak by ste boli rada, že ste odrodili prirodzeným spôsobom alebo sekciou. O bondingu po pôrode by ste mohli iba snívať.”- to bolo akoze dobre? Nic netreba menit? Zlepsit? Ak by sa kedysi zeny nevzopreli muzom, nemohli by sme volit a podobne. Kazda zmena a zlepsenie je dosledok nespokojnosti, co nas posuva dalej. PS Rodila som 1x v r.1999 ( a potom este raz) . Velmi traumaticky porod.

morgue
19. júl 2025

fuj, toto je strasny vylev zatrpknutej zeny 🤮

autor
19. júl 2025
@mikadooo

@anonym_autor nie neboli sme viac "vyspelé". Len nebola iná možnosť ako to prežiť. Tak sme to nejak prežili tak ako to bolo, to je všetko. Ja sa teším všetkým tým možnostiam a pokroku z ktorého terajšie ženy môžu benefitovať. Len tak ďalej.

@mikadooo a prezili sme? Sme boli radi, ze nam zobrali dieta po porode a mohli sme si oddychnut. Bez traumy a bez hladania priciny nasej emocionalnej nestability vo vsetkom ostatnom.

mikadooo
19. júl 2025
@anonym_autor

@mikadooo a prezili sme? Sme boli radi, ze nam zobrali dieta po porode a mohli sme si oddychnut. Bez traumy a bez hladania priciny nasej emocionalnej nestability vo vsetkom ostatnom.

@anonym_autor nie, ja som nebola rada. Hovor o sebe.

anonym_0f6119
19. júl 2025

Kedysi neexistovali automatické práčky a pralo sa v potoku. Namiesto elektrickej varnej dosky sa pieklo v peci a namiesto auta sa jazdilo na koňoch. A ľudia žili. Mysli na to, keď si v regáli v Tescu budeš vyberať obľúbený jogurtík🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

mdse
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale psychicky zdravá aj tak nebudeš, takúto somarinu napísať.

stanislavicenka
19. júl 2025

@anonym_autor ty mas nejake zvlastne nazeranie na svet. Takze, ked tomu ty nerozumies, ze nemas dostatok empatie, tak su teda zeny "rozmaznane"? Skutocne zvlastne. Je vidiet, ako nevedomost ma skutocne negativny vplyv

autor
19. júl 2025
@mdse

@anonym_autor ale psychicky zdravá aj tak nebudeš, takúto somarinu napísať.

@mdse a akú mám podľa teba diagnózu?

babababka
19. júl 2025

a dula je fakt ovocie.

mikadooo
19. júl 2025
@mikadooo

@anonym_autor nie, ja som nebola rada. Hovor o sebe.

@mikadooo ešte niečo - moja svokra vďaka tomuto "braniu detí" nekojila ani jedno dieťa - lebo dieťa dostala na kojenie v presných intervaloch. A tie deti v tých intervaloch spali. Tak dostali pekne sunarik a vybavené. a tety sestričky jej povedali, že nevadiiiii, však to máte lepšie ten sunar, čo sa budete trápiť s nejakým kojením. Literatúra nikde, dula bola ovocie, všakže, tak si nechala poradiť, mlieko ako sa rozbehlo, tak aj dobehlo, a bolo. Bože, toto škatuľkovanie, aké my sme boli úžasné a pokrok je fuj....

autor
19. júl 2025
@stanislavicenka

@anonym_autor ty mas nejake zvlastne nazeranie na svet. Takze, ked tomu ty nerozumies, ze nemas dostatok empatie, tak su teda zeny "rozmaznane"? Skutocne zvlastne. Je vidiet, ako nevedomost ma skutocne negativny vplyv

@stanislavicenka ako sme si ich vychovali, tak ich máme. Nepoužila by som termín rozmaznané. Skôr veľmi citilivé.

autor
19. júl 2025
@babababka

a dula je fakt ovocie.

@babababka no veď je a výborné. Aj dulovica existuje 🙂

anonym_0180d2
19. júl 2025
@mikadooo

@mikadooo ešte niečo - moja svokra vďaka tomuto "braniu detí" nekojila ani jedno dieťa - lebo dieťa dostala na kojenie v presných intervaloch. A tie deti v tých intervaloch spali. Tak dostali pekne sunarik a vybavené. a tety sestričky jej povedali, že nevadiiiii, však to máte lepšie ten sunar, čo sa budete trápiť s nejakým kojením. Literatúra nikde, dula bola ovocie, všakže, tak si nechala poradiť, mlieko ako sa rozbehlo, tak aj dobehlo, a bolo. Bože, toto škatuľkovanie, aké my sme boli úžasné a pokrok je fuj....

@mikadooo koľkým ženám deti brali po pôrode a kojenie sa rozbehlo. Tvoja svokra to mala nejak inak nastavené.

stanislavicenka
19. júl 2025
@anonym_autor

@stanislavicenka ako sme si ich vychovali, tak ich máme. Nepoužila by som termín rozmaznané. Skôr veľmi citilivé.

@anonym_autor pochybujem. Generacia dozadu zazila sutdeny odchov, kde sa nedbalo na pocity. Preto, ze ty si nezazila nic, co by sa dotklo tvojej duse, este neznamena, ze niekto, kto to zazil, je divny. Spolocnost skutocne nema pochopenie. Ty si toho prikladom. Ked este nieco neviem pochopit, neznamena to, ze je to zle

mikadooo
19. júl 2025
@anonym_0180d2

@mikadooo koľkým ženám deti brali po pôrode a kojenie sa rozbehlo. Tvoja svokra to mala nejak inak nastavené.

@anonym_0180d2 a koľkým sa nerozbehlo. Čo myslíš, kojí viac žien teraz alebo vtedy? Myslím si, že tie precitlivené ženy viac dbajú na to bábätko, ako sa kedysi dbalo, študujú, zisťujú si, chcú preňho len to najlepšie. Vtedy? Tak ako ti nakázali pán doktor, tak si spravila, hoc aj bábo reve, vlastný rozum sa nepoužíval, ústa takisto nie, že by sa človek opýtal, len sa slepo poslúchalo. Však nebudeme citlivky.... 😉. A nevychováme citlivky z tých dvojdňových bábätiek, nech si len poplačú...

123andy123
19. júl 2025

... keď sa u nás v dedine stratilo dievča. 12 ročne. Dodnes sa nenaslo. Co by rodičia dali za to aby mala mobil alebo hodinky aby jej mohli zavolať. Nemohli bol to rok asi 2002. Co sa stalo? Toto sa pýtaš? Naozaj? No posúvame sa dopredu medicína aj technológia. Chvalabohu za to. Ty by si asi najradšej zostala v roku 80 Co?

anonym_0180d2
19. júl 2025
@mikadooo

@anonym_0180d2 a koľkým sa nerozbehlo. Čo myslíš, kojí viac žien teraz alebo vtedy? Myslím si, že tie precitlivené ženy viac dbajú na to bábätko, ako sa kedysi dbalo, študujú, zisťujú si, chcú preňho len to najlepšie. Vtedy? Tak ako ti nakázali pán doktor, tak si spravila, hoc aj bábo reve, vlastný rozum sa nepoužíval, ústa takisto nie, že by sa človek opýtal, len sa slepo poslúchalo. Však nebudeme citlivky.... 😉. A nevychováme citlivky z tých dvojdňových bábätiek, nech si len poplačú...

@mikadooo máš štatistiku? nemáš. tak presne nevieš. ale viac kojilo pred 20 - 30 rokmi.

ivik4
19. júl 2025

Necitam vsetko co pises, ale ja zasnem ake su dnesne mamky neschopacky neschopne a na kazdu pizdovinu sa musia pytat. Ja som v zivote nemala dieta v ruke kym som nemala to svoje ,v 22 som porodila ako mlada šťanda, naucila som sa varit, vsetko okolo dietata robila bez pomoci a pouzivala bezny sedliacky rozum kt. Pouzivam doteraz a tu sme . Nikdy som sa na take kraviny ktore su schopne sa dnesne matky pytat, ja pytat nemusela. A to som ozaj nic nevedela. Ked uz som si ozaj nevedela s niecim rady, spytala som sa doktorky ale to uz boli ozaj problemy, nie napr. Co obliect dietatu😑

anonym_0180d2
19. júl 2025

autorka, dnešné matky sú pohodlné. niektoré až moc.

autor
19. júl 2025
@123andy123

... keď sa u nás v dedine stratilo dievča. 12 ročne. Dodnes sa nenaslo. Co by rodičia dali za to aby mala mobil alebo hodinky aby jej mohli zavolať. Nemohli bol to rok asi 2002. Co sa stalo? Toto sa pýtaš? Naozaj? No posúvame sa dopredu medicína aj technológia. Chvalabohu za to. Ty by si asi najradšej zostala v roku 80 Co?

@123andy123 nie, mne dnešná doba viac menej vyhovuje. Mám rada moderné technológie a veci, ktoré mi uľahčia život. Iba nemám potrebu sa rútiť pri každej príležitosti a nehľadám chybu vždy v niekom inom - lekárovi, sestre, systéme - ako v sebe. Snažíím sa veciam postaviť, spracovať ich a neutápať sa v sebaľutosti. A podľa možnosti nevychovávať takto úzkostne svoje deti.

anonym_0180d2
19. júl 2025
@ivik4

Necitam vsetko co pises, ale ja zasnem ake su dnesne mamky neschopacky neschopne a na kazdu pizdovinu sa musia pytat. Ja som v zivote nemala dieta v ruke kym som nemala to svoje ,v 22 som porodila ako mlada šťanda, naucila som sa varit, vsetko okolo dietata robila bez pomoci a pouzivala bezny sedliacky rozum kt. Pouzivam doteraz a tu sme . Nikdy som sa na take kraviny ktore su schopne sa dnesne matky pytat, ja pytat nemusela. A to som ozaj nic nevedela. Ked uz som si ozaj nevedela s niecim rady, spytala som sa doktorky ale to uz boli ozaj problemy, nie napr. Co obliect dietatu😑

@ivik4 možno by si sa aj opýtala, len žiaľ nebol internet. čo je niekedy aj škoda.

Strana
z7