icon

Čo sa zmenilo u dnešných mladých mamičiek?

19. júl 2025

Ako by dnešní mladí ľudia a dnešné mladé mamičky žili 20 rokov dozadu?

Ahojte, trošku zo zdesením sledujem, ako sa dnešné mladé mamičky a dievčatá zo všetkého rútia. Mám otázku - čo sa stalo? Kde je chyba v matrixe?

Aj ženy pred 20 rokmi a dokonca aj pred 35 rokmi mali deti.

Ak by ste mali dieťa v roku 2000, tak by ste boli rada, že ste odrodili prirodzeným spôsobom alebo sekciou. O bondingu po pôrode by ste mohli iba snívať. Laktačná poradkyňa bola nadávka a slovo dula znamenalo ovocie.

Neradili sme sa s problémami na MK a dokonca sme ani negooglili. Nemali sme FB skupiny, a nehľadali pomoc pri každej otázke v diskusiách. Na pomoc nám prichádzali lekári, naš mamy a staré mamy, kamošky v parku alebo odborná literatúra.

Naše deti nemali mobily, ani hodinky, ani iné pomôcky na sledovanie polohy. A žili, hrali sa, mali kamarátov, a plnohodnotné detstvo. Mobily sme mali my, tlačítkové a boli sme happy za hadíkov na spríjemnenie pobytu v parku.

Depresie a úzkosti po pôrode boli, ale nie takto ako je to teraz. V mojom okolí som poznala jednu ženu, ktorá mala depresiu, ale zvládla to nakoniec bez liekov.

Nerobili sme mega problém so zastavením laktácie. Slovo panický atak sa začínalo pomaličky dostávať do povedomia, ale na úzkosti sme si dali večer deci červeného vínka.

Mám pocit, ale nie je to len pocit, že sme boli emočne, psychicky viac vyspelé a hlavne pripravené na život a nástrahy života. Že sme sa nerúcali pri prvom probléme a nehľadali problém pod každým kameňom na chodníku.

Čo sa to stalo? Že sme teraz tu?

oceanahory
19. júl 2025

Porovnavat dobu s pred digitalizacie s dnesnou dobou a rovnako dobu, kde este stale mnohe zeny volili moznost byt velmi mlade uz matkami a "zienkami domacimi" napr. namiesto moznosti slobodneho cestovania a karierneho rastu je totalna blbost...
Svet sa zmenil, ludia sa menia...je to prirodzeny progres a tvoje argumenty su uplne nepodstatne.

mikadooo
19. júl 2025
@anonym_0180d2

@mikadooo máš štatistiku? nemáš. tak presne nevieš. ale viac kojilo pred 20 - 30 rokmi.

@anonym_0180d2 hmmm možno by som našla, ale načo ti bude? Zmení sa potom tvoj názor na "dnešné matky"? Nech viem, či si mám dať tú námahu.

ivik4
19. júl 2025
@anonym_0180d2

@ivik4 možno by si sa aj opýtala, len žiaľ nebol internet. čo je niekedy aj škoda.

@anonym_0180d2 nebol internet ? Ved som na koni bola od 19tich rokov, porodila som v 22ke . Uz 3 roky som tu bola. Ja mam len 32,nie 50😄 davno internet bol

mimacaci
19. júl 2025
@anonym_autor

@babababka no veď je a výborné. Aj dulovica existuje 🙂

@anonym_autor som nazoru, ze prispevok zbytocny, pretoze rozputas tu sialene emocie, vasne a mnozstvo zien naseries, neviem, mozno budu patrit prave k tym, co sa o vsetkom radia vazne cez net. ALE, v jednom suhlasim. v istych veciach mame prehnanu dobu vo vseobecnosti. tolko psychickych diagnoz, kolko sa rozbehlo za poslednych 10-15 rokov napriklad. pomaly kazdy clovek, dieta, ma diagnozu. suhlasim aj s tymi vecami ohladom porodu. ved pridem do nemocnice, odrodim, personal sa postara o dieta aj o mna a idem domov. niektorym je aj to malo. v tomto suhlasim. myslim, ze narazas na temu, ktora sa tu dnes vyskytla o tej matke, ktora ma 7 tyzdnov po porode a mysli si, ze kvoli tomu, ze jej brali dieta hned po porode prec, tak jej trvalo dlho budovat si nejaky citovy vztah k tomu dietatu. mimochodom, mnozstvo zien jej to vyvratilo s odovodnenim, ze vztah sa buduje cely zivot a nie len na zaklade toho, ci dieta bude ihned po porode prilozene alebo nie.
takze suhlasim s viacerymi, ze zbytocna tema a s tebou, ze ano, mnozstvo veci v sucasnej dobe sa vyslovene prehana. neviem, comu to pripisat. asi sme prilis uz narocni ako ludske bytosti.

anonym_85ab38
19. júl 2025
@anonym_autor

@mdse teraz je už každý troll hm? Tiež zvláštna doba. Nemôžem sa opýtať a prejaviť svoj názor, bez toho, aby som bola troll? Hľadám odpoveď na to, čo sa stalo, kde sa spravila chyba... that´s all. Je to trolling?

@anonym_autor nie všetky sa rútia, naopak, niektoré obdivujem, ako zvládajú deti, popri MD či RD aj vysokp čkolu dokončia, alebo vyrábajú pre deti rôzne hračky v duchu montessori, pestujú zeleninu, ovocie, majp domáce zvieeazá, háčkujú, už v mladom veku vedia super variť, piecť...Rútia sa podľa mňa len ženy, ktoré boli doma rozmaznávané, nemali žiadne povinnosti, nevenovali sa žadnemu športu a sú zdesené z toho, že zrazu povinnosti sú. Alebo potom ženy, ktoré to majú skutočne ťažké, majú postihnuté dieťaťko, chorého rodiča, alebo manžela, alebo mažela debila a vtedy je to hádam pochopiteľné.
Čiže opäť výkrik do tmy, paušalizovanie ako je na MK dobrým zvykom

autor
19. júl 2025
@mimacaci

@anonym_autor som nazoru, ze prispevok zbytocny, pretoze rozputas tu sialene emocie, vasne a mnozstvo zien naseries, neviem, mozno budu patrit prave k tym, co sa o vsetkom radia vazne cez net. ALE, v jednom suhlasim. v istych veciach mame prehnanu dobu vo vseobecnosti. tolko psychickych diagnoz, kolko sa rozbehlo za poslednych 10-15 rokov napriklad. pomaly kazdy clovek, dieta, ma diagnozu. suhlasim aj s tymi vecami ohladom porodu. ved pridem do nemocnice, odrodim, personal sa postara o dieta aj o mna a idem domov. niektorym je aj to malo. v tomto suhlasim. myslim, ze narazas na temu, ktora sa tu dnes vyskytla o tej matke, ktora ma 7 tyzdnov po porode a mysli si, ze kvoli tomu, ze jej brali dieta hned po porode prec, tak jej trvalo dlho budovat si nejaky citovy vztah k tomu dietatu. mimochodom, mnozstvo zien jej to vyvratilo s odovodnenim, ze vztah sa buduje cely zivot a nie len na zaklade toho, ci dieta bude ihned po porode prilozene alebo nie.
takze suhlasim s viacerymi, ze zbytocna tema a s tebou, ze ano, mnozstvo veci v sucasnej dobe sa vyslovene prehana. neviem, comu to pripisat. asi sme prilis uz narocni ako ludske bytosti.

@mimacaci vdaka, asi to zdielame spolocne. Nenarazam len na tuto temu, ta uz bola len takou pomyselnou ceresnickou na torte. Narazam vseobecne na dnesnu nesamostatnost, a hladanie chyb vsade, aj kde nie su a pre istotu v kazdom, len nie v sebe. A s tymi psychiatrickymi diagnozami je to zial pravda. Neviem - ci to je vychova, genetika, strava, moderne technologie, alebo kde je problem.

momusik
19. júl 2025
@anonym_autor

@julish 80te roky vseobecne boli kapitola sama o sebe. Vtedy nebola ani literatura, ani casopisy, rozhlas, televizia apd. Vtedy sa vsetky psychiatricke temy bagatelizovali.V case milenia uz bola situacia ina. Preto som zobrala dozadu jednu stvrtocnicu a nie pol storocie. To su hrusky s jablkami.

@anonym_autor ja som '82,brat'85 a mama mala doma knihu ako sa starat o babatka, a rodit inak nevies ako prirodzene a sekciou ani teraz

sulavikova
19. júl 2025
@lucia13022023

Admini sa veľmi snažia ale nejde im to 😅 na toto nikto normálny neodpíše, však toto ani nejde brat vážne.

@lucia13022023 ale stačí napísať V….d a už sú v pozore, mažú ostošesť

lion777
19. júl 2025

Každá generácia doniesla niečo nové. Akože predtým boli ženy doslova " robotníce", bez nejakých vymoženosti, v nezrelých partnerstvách, s mužmi , ktoré boli deti. Nemali čas na nič , lebo robili všetko iné a zabudli svojim deťom dat cit a lásku. Pretože zväčša tí muži boli ešte aj alkoholici, bitka doma, nebola nič nezvyčajné. A čo by si chcela, akože? Toto deti hodne poznačilo. Teraz je to lepšie a čo keď sa opýta, menia sa zaužívané presvedčenia a celkovo spoločnosť. Kto si ty, aby si mohla dnešné ženy posudzovať ? Áno ohľadne pôrodu sa to hádam zlepšilo, prečo by nemohli dať dieťa na matku, po pôrode? Spamätaj sa prosím ťa.

mandzula
19. júl 2025

Ano, a kedysi sme nosili bedrove rusko a potom este zeny rodili na poli do plahotky. Tieto zbytocne porovnavania.

alica110
19. júl 2025
@anonym_autor

@123andy123 nie, mne dnešná doba viac menej vyhovuje. Mám rada moderné technológie a veci, ktoré mi uľahčia život. Iba nemám potrebu sa rútiť pri každej príležitosti a nehľadám chybu vždy v niekom inom - lekárovi, sestre, systéme - ako v sebe. Snažíím sa veciam postaviť, spracovať ich a neutápať sa v sebaľutosti. A podľa možnosti nevychovávať takto úzkostne svoje deti.

@anonym_autor Bolo ti to treba? Tu ti akurát každý vynadá, ľudia sú zlí a sebeckí bez štipky empatie. Vidíš to aj tu.

lienka.7
19. júl 2025

@anonym_autor toto si inak trosku prepiskla...
Jedine co súhlasím, sú tie diagnózy. Ľudia sa ich naučili pekne využívať vo svoj prospech.

mimacaci
19. júl 2025
@anonym_autor

@mimacaci vdaka, asi to zdielame spolocne. Nenarazam len na tuto temu, ta uz bola len takou pomyselnou ceresnickou na torte. Narazam vseobecne na dnesnu nesamostatnost, a hladanie chyb vsade, aj kde nie su a pre istotu v kazdom, len nie v sebe. A s tymi psychiatrickymi diagnozami je to zial pravda. Neviem - ci to je vychova, genetika, strava, moderne technologie, alebo kde je problem.

@anonym_autor ano, presne. toto hladanie chyb v kazdom inom, len nie v sebe, toto mrzi aj mna. neskutocne vytazenym povolanim sa stava pravnik, lebo 90% ludi sa ide sudit a 2/3 z nich kvoli uplnym blbostiam, lebo vedia, ze maju nadej uspiet a nieco niekde vytlct - to len tak na okraj. nemam rada tuto dobu v tomto zmysle. zacinaju byt v prevahe ludia sebecki, bohuzial.

anonym_85ab38
19. júl 2025
@mimacaci

@mimacaci myslím, že to bolo zámerom, rozpútať šialenú diskusiu, nech to tu žije, ale neviem, či to nemalo byť včera, dnes je pekne, maminy idú von, idem aj ja

mimacaci
19. júl 2025
@anonym_85ab38

@mimacaci myslím, že to bolo zámerom, rozpútať šialenú diskusiu, nech to tu žije, ale neviem, či to nemalo byť včera, dnes je pekne, maminy idú von, idem aj ja

@anonym_85ab38 je to mozne, nevylucujem. ale z velkej casti ma autorka pravdu. ano, je pekne, treba si to uzit.

annm81
19. júl 2025

Ja súhlasím, že ľudia sú dnes často precitlivelí. Na druhej strane, sociálny tlak je dnes niekde úplne inde, než bol kedysi. Pred 20+ rokmi keď si neposlušnému decku v obchode strelila facku, nezazeral na teba celý obchod ako na psychicky chorú matku. Keď si potrebovala odbehnúť na úrad, nehrozilo ti, že ťa bude prešetrovať polícia, lebo si doma v postieľke nechala ročné nemluvňa. Keď ti dieťa plakalo uprostred noci, netrieskali ti bezdetní susedia besne na stenu, aby si ho okamžite utíšila. Nikto po tebe nechcel, aby si popri tom, ako sa plnohodnotne venuješ dieťaťu, mala ešte aj úspešnú kariéru, kde súťažíš s bezdetnými ženami. Keď si dieťaťu dala Sunar, nezosypala sa na teba spŕška odsudzovania, že nekojíš. Keď si ročné dieťa nechala na starosti 5ročnému, nikto to nekomentoval. Že si sa s dieťaťom nehrávala, neučila ho od narodenia dva cudzie jazyky, nenaučila si ho do 5. rokov čítať a nevenovala si sa jeho najširšiemu rozvoju, nikoho nezaujímalo. Dať pokočíkovať dieťa susedovmu dievčať, kým si doma upraceš, bola bežná záležitosť. Zabezpečiť si bývanie a teda najzákladnejší predpoklad pre to mať rodinu, bolo omnoho jednoduchšie. Nájsť si partnera koniec-koncov tiež.

Súčasne si bola obklopená rovnako nedokonalými ženami, a nie bombardovaná sociálnymi sieťami, ktoré svojou falošnou realitou v tebe vzbudzovali dojem, že ty si tá neschopná, čo to nezvláda ani z pätiny tak dobre ako ostatné. A samozrejme, rodilo sa podstatne skôr, keď ženy mali viac energie a ak mala žena dieťa v 35+, tak jej s ním bežne pomáhali staršie deti. Nezabúdajme na starých rodičov, ktorí žili v tom istom meste a nie 1000 km ďaleko, čo reálnu pomoc s výchovou dostáva na nulu.

Nároky na dnešné matky sú úplne niekde inde než boli v dobách nášho detstva.

stanislavicenka
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor je to vacsie povedomie, ziadna chyba. Vacsie pomedomie, ziadne tabu. To je vsetko. Ty to vidis inak, este aj negativne. A generalizujes, ale vsade sa najdu vynimky, ktore aj tu hladaju radu ako obliect dieta do nejakeho pocasia, nspriklad. Ja vidim mudre zeny, ktore hladaju informacie, chcu veci robit lepsie, lebo maju skusenost, kedy to tak nebolo😉

anonym_b180f9
19. júl 2025
@anonym_autor

@123andy123 nie, mne dnešná doba viac menej vyhovuje. Mám rada moderné technológie a veci, ktoré mi uľahčia život. Iba nemám potrebu sa rútiť pri každej príležitosti a nehľadám chybu vždy v niekom inom - lekárovi, sestre, systéme - ako v sebe. Snažíím sa veciam postaviť, spracovať ich a neutápať sa v sebaľutosti. A podľa možnosti nevychovávať takto úzkostne svoje deti.

@anonym_autor ja ciastocne suhlasim. Ale ja to beriem vseobecnejsie. Nízka frustračná tolerancia, tazko zvladaju stres. Neochota vystupit z komfortnej zony. Nevedia si poradit s jednoduchym problemom. Ci to je vychovou alebo niecim inym tazko povedat. Toto su dost nepopularne temy.

lienka.7
19. júl 2025
@annm81

Ja súhlasím, že ľudia sú dnes často precitlivelí. Na druhej strane, sociálny tlak je dnes niekde úplne inde, než bol kedysi. Pred 20+ rokmi keď si neposlušnému decku v obchode strelila facku, nezazeral na teba celý obchod ako na psychicky chorú matku. Keď si potrebovala odbehnúť na úrad, nehrozilo ti, že ťa bude prešetrovať polícia, lebo si doma v postieľke nechala ročné nemluvňa. Keď ti dieťa plakalo uprostred noci, netrieskali ti bezdetní susedia besne na stenu, aby si ho okamžite utíšila. Nikto po tebe nechcel, aby si popri tom, ako sa plnohodnotne venuješ dieťaťu, mala ešte aj úspešnú kariéru, kde súťažíš s bezdetnými ženami. Keď si dieťaťu dala Sunar, nezosypala sa na teba spŕška odsudzovania, že nekojíš. Keď si ročné dieťa nechala na starosti 5ročnému, nikto to nekomentoval. Že si sa s dieťaťom nehrávala, neučila ho od narodenia dva cudzie jazyky, nenaučila si ho do 5. rokov čítať a nevenovala si sa jeho najširšiemu rozvoju, nikoho nezaujímalo. Dať pokočíkovať dieťa susedovmu dievčať, kým si doma upraceš, bola bežná záležitosť. Zabezpečiť si bývanie a teda najzákladnejší predpoklad pre to mať rodinu, bolo omnoho jednoduchšie. Nájsť si partnera koniec-koncov tiež.

Súčasne si bola obklopená rovnako nedokonalými ženami, a nie bombardovaná sociálnymi sieťami, ktoré svojou falošnou realitou v tebe vzbudzovali dojem, že ty si tá neschopná, čo to nezvláda ani z pätiny tak dobre ako ostatné. A samozrejme, rodilo sa podstatne skôr, keď ženy mali viac energie a ak mala žena dieťa v 35+, tak jej s ním bežne pomáhali staršie deti. Nezabúdajme na starých rodičov, ktorí žili v tom istom meste a nie 1000 km ďaleko, čo reálnu pomoc s výchovou dostáva na nulu.

Nároky na dnešné matky sú úplne niekde inde než boli v dobách nášho detstva.

@annm81 👍👍👍👍👏👏👏👏👏

anonym_d4827c
19. júl 2025

@anonym_autor v roku 2000 nebol facebook. bolo oveľa viac časopisov do ktorých mamičky vypisovali otázky. Boli hlupe mamičky ktoré
neprišli vôbec do našej školy a nezasiahli, napriek tomu čo všetko robila škola - velakrát veci škodlivé až nelegálne. Boli mamičky, ktoré panikárili. Boli 16ročné aj mladšie mamičky, aj u nás v meste, a aj toho boli plné časopisy, aj show na MTV to ukazovala.
Mamičky ako moja boli nervozne, agresivne workoholičky čo ostávali v práci do 21:00.
Mamičky sa vypytovali susedy, učitelky, a robili hlúpe rozhodnutia, lebo nevedeli poriadne porovnať s väčšou škálou na internete.

Dvaja 12roční chlapci sa v roku 1999 predomnou chválili, ako týrali mačku doma.

Deti žili, hrali sa s nintendo, s gameboyom, s Tamagochi. Velakrát nemali kamarátov, boli šikanované, rovnako ako dnes, rovnako ako v roku 1970. Deti čítali komiksy, hrali videohry.
Doma sme mali videohry ako Wolf3d, Doom, dysneovské.
Deti hrávali Super Mario.
Deti sa učili animovať napríklad na programoch ako 3d Max alebo aj Maya, na ktorej bol animovaný Shrek.

Deti vonku týrali zvieratká, hádzali kamene po holuboch, pálili lupou mravce, bili najlsabšie dieťa na ulici.
Nemali plnohodnotné detstvo o nič viac ako dnes. Jedna dievčina na našej škola spáchala samovraždu v roku 2007.
Piatich spolužiakov vyhodili zo školy - záškoláctvo, drogy...
Anorexia bola v móde, v roku 2000 sme všetci chceli mať ploché bruško ako Britney Spears a vysmievať sa jej za psychické zrútenie a za neskoršiu
nadváhu bolo akože ok.
Spolužiačky zúfalo chudli, tajne si kupovali lieky na chudnutie, a pritom mali BMI pod 20. Mamičky a učitelky to len podporovali, iba časopisy učili, že to nie je zdravé.

Dnes je oveľa viac možností do akých programov deti zapojiť. Viac vzdelania ohľadne psychického zdravia.
Viac hier na mobile, a preto viac láskavosti voči zvieratám.

kavenkaa
19. júl 2025

“ale na úzkosti sme si dali večer deci červeného vínka.”
Wau :D Táto rada boli od lekára, či od tých kamošiek v parku? :D

miskakyska
19. júl 2025

....mne skôr teraz prídu matky také, že pozor idem JA kto je viac...uhni z cesty 😁

Aaaaa idú mi na nervy všetky anonymi cgd321lpo67_2rt😝

biba_18
19. júl 2025
@anonym_autor

@mikadooo a prezili sme? Sme boli radi, ze nam zobrali dieta po porode a mohli sme si oddychnut. Bez traumy a bez hladania priciny nasej emocionalnej nestability vo vsetkom ostatnom.

@anonym_autor ja som rodila v 2000 a mne po pôrode dieťa nevzali, bola som na rooming-in… kamoška ktorá rodila 3 roky predo mnou mala super popôrodnú depku že skončila na liekoch a musela k nej prísť mama asi na 3 mesiace, absolutne nebola schopná sa starať o malú… laktačné poradkyne sme mali, mne pomáhala v pôrodnici spustiť laktáciu, a muž nebol pri pôrode len preto že nestihol… 🤷‍♀️

doriiis
19. júl 2025

Tak,ako už odznelo.Za mnoho môžu sociálne siete a ich vplyv.Ja som vďakabohu tomuto trendu nikdy nepodľahla a netuším a netušila som pri oboch mojich pôrodoch a malých deťoch,čo sa má,čo sa smie,atď.
Áno,po pôrode druhej dcéry som doslova prosila sestričky nech mi ju zoberú aspoň na tie dve hodiny.Rodila som 24 hodín a bola som neskutočne unavená.Cely bonding mi bol v tej chvíli úplne ukradnutý.Takisto kojenie.Kojila som prvého syna týždeň a potom nikdy viac.Je to najnechutnejsia časť celého materstva.Ziadna dula,laktačná poradkyňa.

anonym_d4827c
19. júl 2025
@kavenkaa

“ale na úzkosti sme si dali večer deci červeného vínka.”
Wau :D Táto rada boli od lekára, či od tých kamošiek v parku? :D

@kavenkaa alkoholizmus je ohromná zábava. zaháňať uzkosť alkoholom je totálne že bezpečné....

anajka266
19. júl 2025

Ako vravíš, ty si z doby “opíc” a tam si sa aj zasekla😀 nastastie my ostatní sme sa posunuli a naše pocity a názory nepotláčame, nehanbíme sa priznať, že niečo nezvládame a naše deti učíme, že psychické problémy treba riešiť odborne.
A propo, keď si taká šťastná, silná a nezávislá, prečo ťa trápia dnešné slabé matky? Ty máš problém sama so sebou moja, a keď si ho priznáš (čo ťa nenaučili), tak ti bude lepšie 🫶🏻 krásny deň

stanislavicenka
19. júl 2025
@anajka266

Ako vravíš, ty si z doby “opíc” a tam si sa aj zasekla😀 nastastie my ostatní sme sa posunuli a naše pocity a názory nepotláčame, nehanbíme sa priznať, že niečo nezvládame a naše deti učíme, že psychické problémy treba riešiť odborne.
A propo, keď si taká šťastná, silná a nezávislá, prečo ťa trápia dnešné slabé matky? Ty máš problém sama so sebou moja, a keď si ho priznáš (čo ťa nenaučili), tak ti bude lepšie 🫶🏻 krásny deň

@anajka266 ❤️

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
tykat
19. júl 2025

@anonym_autor co sa stalo? Je to jednoduche, starneme, kazda starsia generacia v urcitom veku nechape tu mladsiu. Taky je zivot. Ludstvo sa vyvija. Kym pred 150 rokmi zena zlahla na poli, porodila dieta, zaviazala ho na trojnozku a dalej pracovala tak dnes sa chodi ku gynekologovi, robia sa porodne plany a zeny su na materskej.

kavenkaa
19. júl 2025
@anonym_d4827c

@kavenkaa alkoholizmus je ohromná zábava. zaháňať uzkosť alkoholom je totálne že bezpečné....

@anonym_d4827c no veď práve.
Fascinuje ma, že brať úzkosti vážne je pre ňu “precitlivenosť”, ale zapíjať to alkoholom je vraj v poriadku.