icon

Dilema mať druhé dieťa

molkapolka
7. jan 2026

Ahojte,
ani neviem, co ocakavam, mozno sa len potrebujem vyrozpravat..druhe dieta sme odsuvali, najskor covid, potom nova praca, potom ze pockam na zmluvu na dobu neurcitu, nech sa mam kam vratit a uz 2r je u nas na stole tema 2.dieta, stale tak, ze ved uvidime. Nam nema ani kto pomoct, syn bez nas bol len v SVP, my ho nemame kam poslat na prazdniny k babkam, ani len na vikend. Od zaciatku r.2024 to ale opakujem castejsie doma. Manzel stale skor nie, ze uz ma 40r, syn ma uz 8r, ze je zla doba, 3.sv vojna za rohom atd.. od maja 2024 sme si nedavali pozor, nie vzdy, manzel bol stale skor nie ako ano. Koncom septembra som otehotnela, skoncilo to ale biochemickym. Co beriem mozno ako znamenie, ze druhe nemame pokusat, neviem, spatne sa na to pozeram z roznych uhlov a viem, ze vsetko sa deje pre nieco, hoci to prave v tej chvili nechapeme. Odvtedy sme mali sex do konca vacsinou mimo plodnych dni..vcera som uz polozila otazku narovinu, ci ano alebo nie, tiez mam 37r, medzi detmi by bol uz velky vekovy rozdiel aj tak. Manzel mi povedal, ze vie, ze by som chcela druhe, on by tiez chcel, ale ze sa proste boji a nestoji mu to za to. Z hladiska celosvetovej situacie a dalsia vec, ze on sa boji, aby bolo to babo zdrave, ze mame jedeho zdraveho syna a nechce riskovat, ze druhe sa nenarodi zdrave. Ze mame vek uz, vselico sa moze stat, ci uz pocas tehotenstva, pri porode alebo potom. Ano ja mu rozumiem, tiez mam tieto myslienky, ze co ak sa nieco pokazi, ale keby takto rozmyslali vsetci, tak nikto nema deti. Zial situacia vo svete nikdy nebola horsia ako teraz, co sa tyla nasej doby, do ktorej sme sa narodili. Ale to my obycajni ludia neovplyvnime. Trapi ma to od vcera, ze uz s nim asi nepohnem a druhe babo nebude. Vzdy som chcela dceru, hoci viem, ze ani druhe by nemuselo byt dievcatko. Ano zdravie je najdolezitejsie, ale vnutorne sa citim neuspokojena tym, ze mame len syna. Znie to povrchne a nevdacne, uvedomujem si to. Zial neviem to vysvetlit, nechapte ma zle, som stastna, ze mame zdraveho syna, je to uzasny maly muz, ktoreho nadovsetko lubim, ale mam pocit, ze mi cosi chyba. Nechcem si nasilu vydupkat druhe babo, lebo ak by sa ozaj nieco skomplikovalo, tak by som si to vycitala cely zivot. No na druhej strane viem, ze ma cely zivot bude mrziet a budem lutovat, ze sme nemali 2 deti..

Strana
z2
anonym_289685
7. jan 2026

@molkapolka medzi deťmi mám 9rocny rozdiel, tiež mi s deťmi nikto nepomáha, nechodia na prazdniny . A aká vojna? Ta, ktorá je “za rohom” už 4roky? 🫣 babky si svoje deti už vychovali, ty si vychovas svoje najlepšie 😉 vekový rozdiel nie je prekážka. Deti sa bežne rodia, život pokračuje aj napriek zlobe vo svete. Ja nevidím nikde prekážku. Isteze strach zo zdravia dieťaťa je,… každopádne držím palce.

anonym_06db5c
7. jan 2026

@molkapolka súhlasím s tvojím mužom, ak sa on veľmi di druhého nehrnie, na čo sú ti dobré naše názory?

domkakvet
7. jan 2026

@molkapolka pises iba ako nie, ale ani jedna vec ako ano, daj si otazku ci vam vo vztahu vsetko funguje tak ako ma, lebo to moze byt aj podvedome, ze nieco nefunguje a potom sa vynaraju iba obavi, ako to ze je zla doba a nikdy taka zla nebola, ale bola, ved boli vojny aj u nas.

anonym_7a2f73
7. jan 2026

“Situácia vo svete nebola horšia ako teraz” to je snáď vtip.

sisska96
7. jan 2026

3.sv vojna za rohom ma pobavila sorry 😂 Samé výhovorky. Buď chcem alebo hladám výhovorky

klotildabazarik
7. jan 2026

@molkapolka ta posledna veta co konkrétne budes ľutovať ze si na tento chory svet nepriviedla dalsie dieta?, tvoj muz druhe dieta nechce uz, cize nevymyslaj a staraj sa o to ktore mas,

zmrzlinka2021
7. jan 2026
@sisska96

3.sv vojna za rohom ma pobavila sorry 😂 Samé výhovorky. Buď chcem alebo hladám výhovorky

@sisska96 To je dobre, ze ta to pobavilo, ale zial je to realita a myslim si ze s tym treba normalne pocitat a nie potom sa cudovat.

To, ze nic nemoze nastat, tomu sme verili vsetci, az kym proste Rusko nenapadlo Ukrajinu. Kde mas istotu, ze ty si v bezpeci? Proste ziadne istoty neexistuje. Jedina istota v zivote je Pan Boh.

molkapolka
autor
7. jan 2026
@anonym_06db5c

@molkapolka súhlasím s tvojím mužom, ak sa on veľmi di druhého nehrnie, na čo sú ti dobré naše názory?

@anonym_06db5c asi som to zo seba len potrebovala dostat..nic viac

zmrzlinka2021
7. jan 2026

@molkapolka

Ak mas milujuceho manzela, ak to obaja chcete, chodte do druheho dietata.

Vies, zivot mozes mat idealny, aj prostredie, aj spolocnost, proste genialna doba na deti a predsa sa vsetko moze dramaticky zvrtnut. Taky je zivot a preto dieta je vzdy vecou rozhodnutia, nie okolnosti.

molkapolka
autor
7. jan 2026
@domkakvet

@molkapolka pises iba ako nie, ale ani jedna vec ako ano, daj si otazku ci vam vo vztahu vsetko funguje tak ako ma, lebo to moze byt aj podvedome, ze nieco nefunguje a potom sa vynaraju iba obavi, ako to ze je zla doba a nikdy taka zla nebola, ale bola, ved boli vojny aj u nas.

@domkakvet vojny boli vzdy a doba bola aj horsia, to ano, myslela som to tak, ze my sme to nezazili.. vo vztahu mame vsetko ok, funguje nam manzelstvo, vzdy sa vieme dohodnut na vsetkom, nehadame sa, max nejaka vymena nazorov, asi ako vsade.

januska12323
7. jan 2026

Keď muž nechce netlačila by som na neho, poslednýkrát sa porozprávajte a ak sa nezhodnete tak sa chráň. Najhoršie by bolo keby si otehotnela, on by názor nezmenil a váš vzťah by už nikdy nebol dobrý.

molkapolka
autor
7. jan 2026
@januska12323

Keď muž nechce netlačila by som na neho, poslednýkrát sa porozprávajte a ak sa nezhodnete tak sa chráň. Najhoršie by bolo keby si otehotnela, on by názor nezmenil a váš vzťah by už nikdy nebol dobrý.

@januska12323 ano nasilu nechcem nic, on by aj chcel, len vzdy vidi vsetko cierne, proste on je pesimista, ja optimistka 🙂

molkapolka
autor
7. jan 2026
@zmrzlinka2021

@sisska96 To je dobre, ze ta to pobavilo, ale zial je to realita a myslim si ze s tym treba normalne pocitat a nie potom sa cudovat.

To, ze nic nemoze nastat, tomu sme verili vsetci, az kym proste Rusko nenapadlo Ukrajinu. Kde mas istotu, ze ty si v bezpeci? Proste ziadne istoty neexistuje. Jedina istota v zivote je Pan Boh.

@zmrzlinka2021 dakujem, ze to niekto vidi realne..pretoze ano hrozba celosvetoveho konfliktu je asi najvacsia od konca 2.sv.v a kto sa z toho smeje, tak nech..ale je to realita

zmrzlinka2021
7. jan 2026
@molkapolka

@zmrzlinka2021 dakujem, ze to niekto vidi realne..pretoze ano hrozba celosvetoveho konfliktu je asi najvacsia od konca 2.sv.v a kto sa z toho smeje, tak nech..ale je to realita

@molkapolka

Ja aj chapem ludom, ktory to zlahucuju a vysmievaju sa - je to normalna forma sebaobrany mozgu, aby clovek nezcvokol.
Ale ani to neznamena, ze nemame sa radovat kazdy den a zit naplno zivot. Fakt nevieme co pride a ja osobne kazde rano, kedy sa doma vsetci prebudime povazujem za dar.

molkapolka
autor
7. jan 2026
@anonym_7a2f73

“Situácia vo svete nebola horšia ako teraz” to je snáď vtip.

@anonym_7a2f73 preco vtip? Myslim tym pre nas, ludi narodenych po r.1980..ja nemam pocit, ze doteraz nam tu hrozil celosvetovy konflikt.

anonym_fd7ca1
7. jan 2026

@molkapolka ako ti tu napisala zmrzlinka, dieta je vec rozhodnutia a nie okolnosti. Okolnosti mozes mat idealne a vzdy sa naraz moze nieco zvrtnut, vzdy. To by potom nikto nikdy nemal zo strachu deti. Neviem ci si veriaca, ale strach je dielom Zleho. Ja sa odmietam podriadit strachu. Mame 4 deti a k nim ziadnu pomoc, 2 su uz dospele a 2 male. A je to uzasne, ano, obcas narocne, ale citime sa silnejsi, deti aj my tvorime uzasny celok, v ktorom kazdy ma svoju hodnotu a kazdy do nasej rodiny prinasa nove impulzy, vyzvy, a ked sa vsetci stretneme pri stole, naplna nas radost a vdacnost. Dakujem Bohu kazdy den za nasu rodinu.

molkapolka
autor
7. jan 2026
@anonym_fd7ca1

@molkapolka ako ti tu napisala zmrzlinka, dieta je vec rozhodnutia a nie okolnosti. Okolnosti mozes mat idealne a vzdy sa naraz moze nieco zvrtnut, vzdy. To by potom nikto nikdy nemal zo strachu deti. Neviem ci si veriaca, ale strach je dielom Zleho. Ja sa odmietam podriadit strachu. Mame 4 deti a k nim ziadnu pomoc, 2 su uz dospele a 2 male. A je to uzasne, ano, obcas narocne, ale citime sa silnejsi, deti aj my tvorime uzasny celok, v ktorom kazdy ma svoju hodnotu a kazdy do nasej rodiny prinasa nove impulzy, vyzvy, a ked sa vsetci stretneme pri stole, naplna nas radost a vdacnost. Dakujem Bohu kazdy den za nasu rodinu.

@anonym_fd7ca1 sme veriaci, ale tak po svojom..nechodime pravidelne do kostola. Hoci sviatosti mame, ale to je vedlajsie..
Ale ano, dieta je vec rozhodnutia, to mate pravdu, bez ohladu na vonkajsie okolnosti.

alison11
7. jan 2026

@molkapolka Ahoj chápem tvoju túžbu mať dcérku aj druhé dieťa.ja sama som na prvé čakala 4roky keďže som mala PCOS a po pôrode mi gyn. oznámil že nevidí šancu mať ďalšie,nevzdávali sme to zmužom časom som otehotnela po 3potratoch aj z liečením od gyn. sa podaril druhý syn na 3roky po prvom po ňom som mala 2potraty a zavesila som na klinec túžbu mať dcérku i keby bol chlapec už som sa bála o svoje zdravie pri kyrete v 10tt som silno krvácala nastala liečba krvi už som ok ale čas prešiel a ja som sa zmierila že ´dalšie nebude a som ztým ok rodila som v 24 a v 27 rokoch a garancia zdravého dieťaťa nie je ani v mladosti starší má elektívny mutizmus mladší disgrafiu a dislexiu.To aké dieťa rodičia dostanú sme si pred narodením dohodli lebo sme sa máme od nich niečo naučiť.Bratová žena rodila v 20tich a tiež ich syn má Disgrafiu a dislexiu moja svokra v 33roch a švagor tiež má disgrafiu a dislexiu.Ja som brala pri deťoch femibion pri prvom a Ledyvita pri druhom zdravom som jedla takže neovplyvníš čo má byť to bude.naše prastarké aj počas vojen rodili a vychovali zdravé deti alebo aké mali.Ja som 87čka a muž 83 už by som odznova nezačínala deti 14 a v apríli mladší 12.Ani môj muž druhé až tak nechcel ale ma ľúbi a vedel že aspoň dve chcem aby prvý nebol sám po nás.Aj na 3tie sa dal nahovoriť pokým som nebola v ohrození života.Držím palce za mňa je super mať súrodenca brat majú 7ročný rozdiel medzi chalanmi. Ja mám brata o 1,5roka mladšieho ale nevlastného otca a aj sestru o 14rokov mladšiu a ľúbime ju z bratom 🙂

domkakvet
7. jan 2026
@molkapolka

@domkakvet vojny boli vzdy a doba bola aj horsia, to ano, myslela som to tak, ze my sme to nezazili.. vo vztahu mame vsetko ok, funguje nam manzelstvo, vzdy sa vieme dohodnut na vsetkom, nehadame sa, max nejaka vymena nazorov, asi ako vsade.

@molkapolka strach z toho co bude, netreba brat ako dovod nemat dieta, aj pri jednom mozu nastat zle casy.

anonym_7a2f73
7. jan 2026
@molkapolka

@anonym_7a2f73 preco vtip? Myslim tym pre nas, ludi narodenych po r.1980..ja nemam pocit, ze doteraz nam tu hrozil celosvetovy konflikt.

@molkapolka na základe čoho? Je najnižšia dojčenská úmrtnosť, najnižšia úmrtnosť matiek pri pôrode, najvyššieho veku sa dožívame. Počet ľudí žijúcich v extrémnej chudobe sa drasticky znížil. Ľudia hladujú najmenej ako za celú históriu. Počet úmrtí v konfliktoch klesá. Čo sa týka hrozby celosvetového konfliktu tak je nižšia ako v minulosti, lebo veď v minulosti nastali celosvetové konflikty. Ak myslíš jadrovú vojnu tak je stále málo pravdepodobná. Svet je neskutočne prepojený a jednotlivé ekonomiky a aj spoločnosti sa navzájom potrebujú. Regionálne vojny existujú a aj budú ale stále je nepravdepodobné, že by to eskalovalo do celosvetovej vojny. Máme na to omnoho lepšie mechanizmy ako kedysi a konflikty sa riešila oveľa viac diplomaticky. Ak sa chlap na dieťa necíti, tak to zrejme nezmeníš, ale argument celosvetovej vojny je divný. Je oveľa pravdepodobnejšie že vojna nenastane a ľutovať neskôr, že som druhé dieťa nemala by mi za to nestálo.

anonym_0adfaf
7. jan 2026

@molkapolka my sme mali dieta v roku 2013, 2015 a tretie pocas pandemie, v roku 2020, rodila som v case delty, v decembri, mala som 37 rokov. A dalsie dieta, ked som mala 39, takmer 40. Moja starka sa vydavala v roku 1942, pocas druhej svetovej a prve dieta mali za vojny. Tak ja neviem, aka zla doba. Zla doba je koniec koncov vzdy.

anonym_f64805
7. jan 2026

@molkapolka radsej budes cely zivot lutovat ze si to dieta nemala? co nakoniec aj moze nastrbit vas vztah doma.. lebo chlap, co ma byt chlapom, sa obava a radsej "nie". Ale cas nevratis, v 45rokoch asi rodit nebudes chciet, uz teraz si stravila roky cakanim a riesenim ci ano/ci nie.
Samozrejme co pisem nemusi byt pravidlo, ale bola som na tvojom mieste a dala som na "mudreho" opatrneho. Aktualne sa na neho ani pozriet nemozem, pretoze stale je tam to, ze som doma chcela mat viac deti, ze moje dieta nema surodenca ani nikoho.. len pre niekoho vymysalnie. Lebo to je vymyslanie. Ak niekto tuzi po viacerych detoch, nema vazne dovody na to nemat ich, bude to lutovat, vynori sa to skor ci neskor, alebo clovek proste otupi a neriesi uz, co nevie zmenit.. no nebolo by lepsie mat spokojny zivot s takou velkou rodinou ako si prajes?

anonym_4dd4a8
7. jan 2026

@molkapolka vieš, že buď teraz, alebo nikdy.Dala by som si pol roka, rok čas kedy sa pokúsite a, keď nie tak to takto malo byť.Ak muž vôbec nechce nech povie na rovinu.Z teba cítim, že druhé chces a vždy mu to pripomenies, ak to teraz stopne.Vlastna skúsenosť tiež som chcela dve deti.Ale bolo to trocha komplikovanejšie a nešla som hlavou proti múru.Teraz to je pase, ale zle som to prezivala

anonym_781870
Autor odpoveď zmazal
molkapolka
autor
7. jan 2026
@anonym_4dd4a8

@molkapolka vieš, že buď teraz, alebo nikdy.Dala by som si pol roka, rok čas kedy sa pokúsite a, keď nie tak to takto malo byť.Ak muž vôbec nechce nech povie na rovinu.Z teba cítim, že druhé chces a vždy mu to pripomenies, ak to teraz stopne.Vlastna skúsenosť tiež som chcela dve deti.Ale bolo to trocha komplikovanejšie a nešla som hlavou proti múru.Teraz to je pase, ale zle som to prezivala

@anonym_f64805
@anonym_4dd4a8 my sme spolu 14r, este pred svadbou sme sa bavili o detoch, z oboch stran to bolo, ze chceme 1.. ale s odstupom casu sa na to pozeram, ze aj 2 by boli super. Obaja mame surodencov. Mozno zo mna hovori len nenaplnena tuzba po dcere, kebyze ju mame ako prvorodenu, mozno by som po druhom netuzila.. ale keby bolo keby.. stratili sme vela rokov, obaja to vieme.

marci9
7. jan 2026

Na vašom mieste by som už do druhého nešla. Buďte radi, že máte syna už "veľkého" a užívajte si život.

molkapolka
autor
7. jan 2026
@marci9

Na vašom mieste by som už do druhého nešla. Buďte radi, že máte syna už "veľkého" a užívajte si život.

@marci9 ano to je ten moj druhy pohlad na celu situaciu..je super mat velkeho partaka, nie je problem ist kdekolvek uz, netreba balit plienky, kocik, mlieko, prikrmy.

anjelok
7. jan 2026

My sme boli v uplne rovnakej situacii ako vy, vekovo, aj co sa pomoci tyka, na vsetko sami. Ja 37, manzel 39, dcera 8. Na 40ku dostal manzel syna 😀. Nelutujem ani sekundu, u nas sa tym kruh uzavrel a uplne som spokojna. Aj ked niekedy si poviem, aky som uz mohla mat klud, dcera o chvilu dospela, ale viem, ze stale by som mala ten pocit v kutiku duse, ze nieco chyba.

molkapolka
autor
7. jan 2026
@anjelok

My sme boli v uplne rovnakej situacii ako vy, vekovo, aj co sa pomoci tyka, na vsetko sami. Ja 37, manzel 39, dcera 8. Na 40ku dostal manzel syna 😀. Nelutujem ani sekundu, u nas sa tym kruh uzavrel a uplne som spokojna. Aj ked niekedy si poviem, aky som uz mohla mat klud, dcera o chvilu dospela, ale viem, ze stale by som mala ten pocit v kutiku duse, ze nieco chyba.

@anjelok to je krasne 😃 tak si uzivajte rodinku!

abbey1
7. jan 2026

@molkapolka Prepáč, ja zareaguje len na tvoje tvrdenie, že situácia vo svete nebola nikdy horšia. To nemôžeš myslieť vážne však.

Strana
z2