Dobré verzus zlé maminy
Mamicky,
rozhodla som sa obratit na vas 😀
V posl.dobe sa okolo mna nejako zoskupuju dokonale mamicky,kt.maju dokonale a bezproblemove deti LEBO vsetko uz od pocatia,porodu,kojenia,vychovy robia spravne...a samozrejme prave preto,ze vsetko robia spravne,ich deti tabulkovo rastu,priberaju,spinkaju,papaju ako maju,robia tabulkove pokroky,nie su nikdy chore,atd.,atd.,atd.
A co my, ostatne mamy?mame nastudovane zle knihy?napozerane zle videa z youtube?alebo co robime zle,ze nase deti aj placu,malo spia,mali sme tazky porod,kojenie nejde za svet ako ma,bud mame mlieka malo alebo vela,alebo vobec 😎
deti nam zacinaju sediet neskor,bohuzial ani prve prikmy nepapaju s chutou,vykakali sa asi posledne v skupine "-ciatok" 😝
Ale za tymto celym prispevkom-diskusiou stoji status jednej mamicky tu na MK,kt.asi v 30tt pise,ze je stastna,ze zvladla tehotenstvo bez naladovosti,bez tazkosti,lebo sa zdravo stravuje,ze je pripravena 100%tne na porod,lebo cvici a nechce epidural,ze bude kojit aspon dva roky,lebo si vsetko nastudovala a ze,ze,ze
nie,nebolo to take nase klasicke mamickovske pozitivne nastavenie,skor nieco take zvlastne,iritujuce mamicky,kt.sa vytrapili a trapia a kedze maju milion problemov,akoby patrili do skupiny tych horsich,kt.si nezasluzili rychly a bezproblemovy porod,zdrave a sikovne tabulkove deti,atd...
takze ako na tom sme?ste?HM?
@oktoberka hlásim sa do tvojej skupiny zlých mamičiek a som zvedavá na reakcie, co tu pribudnú. 😉 😀
nuz takto... podla mna je to cele kravina. Vytahovanie sa, porovnavanie sa, vychvalovanie sa. Kazde dieta je ine, vsetky mozne tabulky treba brat orientacne. Su situacie, kedy sa neda reagovat knizne, ukazkovo, my ludia nie sme roboti, ale zive bytosti s emóciami, ktore nas niekedy ovladnu.
Povedat vopred, ze som pripravena na porod, budem 2 roky kojit a neviemcoestevsetko, je odvaha, hraniciaca s naivitou. Verim, ze vacsina z nas si vselico precita, nastuduje, nieco si z toho zoberie. Zivot vsak prinesie chvile, kedy toto vsetko ide bokom a my reagujeme intuitivne, instinktivne.
Nerob si tazku hlavu z takýchto kecov. Riad sa svojimi pocitmi, zdravym rozumom, neries nadutost iných.
Kazda normalna zena vie, co sa moze a co a nemoze v tehotenstve. Citi, co je pre nu a pre dieta vhodne a dobre. A uplne, uplne najdolezitejsie je nieco ine. Mat svoje dieta bezvyhradne rada.
Ja som specialny pedagog a zaroven mama dvoch deti - 6 a 11. A ver tomu, ze ani nahodou nereagujem vzdy spravne, ukazkovo a podobne. Svoje deti neskonale milujem, som prisna, ale laskava. A ci sa moja vychova niekomu paci, alebo nie, je mi celkom fuk. (hoci dobre mi padlo, ked ma svokor pochvalil, ze su dobre vedeni 🙂 ).
Je to o mne a mojom muzovi, nie o tabulkach, ci kamoskach a ich nazoroch.
Ono je to diskutabilne. Poznám take maminy, všetko naj... dokonale deti, ktore by som za také chovanie prefackala ale dieta vecne usmudlane, luxusny kocik ako hnoj a o baráku ani nehovorim. No a ide poucat kritizovat. Já sa do nikoho nestaram, nikoho nepoucam nekritizujem , sledujem a len sa pousmejem . Mam dosť svojich starosti.
Tak v tom prípade som zlá zlá zlá matka a asi pošlem na seba sociálku (škoda že samu seba) 😁
Btw. Väčšinou tie 'dokonalosti' až také dokonalé nie sú... Takže vyššie uvedené a popísané mamičky mám hlboko v ..... 😎
Krásne to vystihuje tričko made by Farkasovej - ' ty mojej mamke radiť nebudeš' 😜
Moje baby určite nie sú ukážkovo tabuľkové, no aj tak sa považujem za OZAJ DOBRÚ matku, lebo svoje deti milujem a chcem pre ne to najlepšie.
@evelynm Ja som len obyč. pedagóg a tiež nereagujem vždy výborne, no to neznamená, že som zlá matka. Som len človek, ktorí občas po prebdenej noci nemá náladu na dve hašteriace sa deti o tú istú hračku.
- Záleží mi na tom, čo moje deti jedia, no verím, že hranolky na výlete a sladkosť za odmenu im neuškodí.
- Mala som to šťastie kojiť, no aj tak boli baby už počas prvého roku na ATB.
- Príkrmy /a iné jedlá/prebehli bez problémov, zato o problémom so spaním môžem napísat trilógiu.
- V prvom tehu mi bolo iba 1x zle a kondičku som mala super, teraz pri treťom tehu som celý prvý trimester lietala po lekároch, pretože tie nevolnosti už presiahli únosnú mieru.
Plány sú pekná vec, no život po pôrode je aspoň v mojom prípade o nekonečnej improvizácii a prispôsobovaní sa dcérenkám a ich momentálnym potrebám. Tým nemyslím, že všetko ide bokom, no deti zvyknú ochorieť, mať úraz, mať vystúpenie v škôlke v deň keď levda chodíte a pod....
Kazda mama sa snazi byt co najlepsou mamou. Ja sa povazujem za dobru mamu. Tehotenske nalady som mala, jedla som to,co zaludok udrzal. Obe deti boli kojene mesiac, prve ani tolko. Lasky a pozornost dostavaju kazdy den. Som ale milujuca matka, ale zasadova. Odmenujem,ale aj pokarham.
Zaklad je neporovnavat seba ako matku a svoje dieta s ostatnými. Tabulky mozu byt nejakym voditkom, ako by malo dieta priberat a co by malo vediet v tom-ktorom mesiaci....ale je to len statistika kazde dieta je ine. Je mozne, ze ta moze malinko rozhodit, ked tvoje dieta nezapada do tabulky , ale neverim, ze je mimo tabuliek vo vsetkych ukazovateloch. Kazde druhe zdrave dieta je v niecom mimo tabulky a v niecom zasa popredu, udaje v tabulkach su len priemrne hodnoty. Treba si zacat viac verit a verit aj svojmu dietatku, ze sa vyvine uplne normalne svojim vlastnym tempom 🙂 Maminky chvalenkarky treba pustat jednym uchom dnu a druhym von. Nie vsetko, co povedia musi byt aj pravda...A keby aj, tak co? Materinsky instinkt by ti mal lepsie napovedat, ci je tvoje dieta spokojne a stastne ako nazory nejakch premudrelych mamiciek 🙂
Ja si myslím, že dobrá mama je kazdá, ktorá ľúbi svoje dieťa. Ja som obe deti dojcila, ale aj keby vyrástli na um by som sa považovala za dobrú mamu. Tiež nemusím mamičky, ktoré sa stale chvalia so svojimi deťmi a ostatný ich nezaujímajú. Napríklad môj ujo má už dospelé deti a keď volá mojej mame stále dokola sa chváli koľko zarábajú jeho deti, kde boli na dovolenke, aké majú krásne byty, autá a úžasných partnerov. Samozrejme, že maminy sa ani neopyta ako sa majú jej deti a vnúčatá. Príde mi to totálne blbé. Ja sa tiež rada pochválim úspechmi svojich detí, ale nemám problém pochváliť aj iné deti a uznať, že sú v niečom lepšie ako moje. Ja budem vždy svoje deti ľúbiť aj s ich chybami. Veď aj ja nie som dokonalá, ale pre moje deti som najlepšia mama na svete🙂
@monhla pekne si to napísala... 🙂
Mna take to vytahovanie mamiciek z okolia dost irituje a nie som ochotna to pocuvat, vyhybam sa tomu. Ak niekto nechape ze kazde dieta je ine, individualne, originalne, tak jeho chyba. Specialne mam alergiu na "chodime plavat, na hudobnu, do jazdeckeho klubu, montessori skolky, na anglictinu a na kreslenie. Moja a vy co robite??" nuz, v ziadnom pripade sa nehodlam zapajt do tychto "nonstop aktivity" trendov. A este jedna poznamocka dve z tych ktore mi toto pravidelne predkladaju pod nos su uplne zanedbane zeny ktore uz zdaleka zeny nepripominaju, ale ked vidia upravenu mamicku tak hned "fiflena, len o seba sa stara". Ved to ze zena porodi a stane sa matkou neznamena, ze uz prestava byt zenou (partnerkou, milenkou...)
tolko moj skromny nazor...
fakt je, že moje dieťa je super, lebo ho ľúbim 🙂 a niekedy plače, niekedy nie, niekedy je náladová, niekedy usmiata..ja som tiež niekedy náladová, niekedy usmiata, plošne sa snažím nekričať a neznervózňovať a neporovnávať 🙂 nestresovať, a snažím sa s kľudom "dobré mienené rady" filtrovať.. som najlepšia mama akou viem byť, a tá usmiata copaňa tu ma presviedča o tom, že je všetko ok 🙂
a keď sa niekto chce uisťovať o tom, že je najsamfasa na všetko pripravený? ok 🙂 nech si to užije, dieťa je nová osobnosť, na kt. sa podľa mňa nedá tabuľkovo pripraviť 🙂
aj ja som mala bzproblemove tehu, myslela som si ze na porod som pripravena, vsetko bude ok a ja to zvladnem bez epiduralky 😀 a potom ked som po 24 hodinach bolesti dostala epi bola som najstastnejsia na svete ze uz nic necitim 😀 v tehu som si tuez myslela ze budem kojit... a nekojim lebo som nemala mlieko takze jednoducho smola... jedna vec je co si clovek mysli kym to nezazije...a realita moze byt celkom ina...
trosku si vztahovacny prispevok, zi a nechaj zit. neries ako ziju a ako sa staraju ini.. rob co je v tvojich silach pre svoje dieta a potom nemusis mat zly pocit ak niektora ina napise co robi ona a ako sa pripravuje na materstvo. pochybujem, ze ta mamicka napisala, ze vsetky ostatne co nerobia to co ona su zle, nedokonale matky. tak si nedomyslaj.. mama nech je hocijaka ci pracujuca, ci stale doma s dietatom ci vkuse na nete a pred TV alebo na ihrisku, ci vari domace jedla alebo davat hotove prikmy, ci koji ale dava UM aj tak bude ta najlepsia mama pre to dieta ak to robi s laskou. kazdy sme ini a kazde dieta je ine, ak veris, ze robis to najlepsie pre svoje dieta tak ta nebude trapit ak b to niekto robi inak ako ty, ak ta to trapi tak asi by bolo dobre najst ten dovod, ze preco...
Moja obľúbená-sladká nevedomosť.
No, ja nie som dobra mama. Ale snazim sa... 😝
Mladsiu som porovnavala akurat tak so starsou, ine deti ma nezaujimali.
Obe som kojila mesiac a pol, dalej som to psychicky nezvladla. Spavaju obe kade jako, tych prespatych noci je zatial podstatne menej ako neprespatych.
Su uvrestane, maznave, vydobijaju si svoje. ja tiez vela kricim, som z nich nervozna, niekedy az na psychitriu. Neprezliekam ich po kazdom uspineni, vacsinou prideme po celom dni vecer dovnutra ako cernoskovia... A sem- tam si vezmem cas aj pre seba..
A aj tak su pre mna tie najdokonalejsie dve baby na svete, snazim sa im venovat ako mozem, urobim pre ne vsetko na svete a lubim ich najviac na svete..
Dobra a zla mama nema nic spolocne s dokonalou a nedokonalo mamou. A ja tiez mozem napisat, ze prave sedim na truhlici penazi a mam 45 kil 😀 Ne nete som sa naucila - kym neuvidim, neuverim 😅
Neporovnavat sa je to najlepsie co urobis. Lebo to co citas resp. vidis u inych mamiciek je len ten vonkajsok, ktory pozorujes. Zbytocne ta to vystresuje lebo do hlbky a v "zakulisi" nevidis. Riad sa svojim vedomim a svojimi instinktami.
Užívaj si život bez tabuliek, teš sa z každej peknej chvíle tak aby bolo tebe a tvojej rodine dobre. Akceptuj a aj horšie momenty, taký je život. Ľudia čo sa porovnávajú s tabuľkami, ostatnými a majú potrebu to zverejňovať nie sú vo svojej podstate spokojní a spontánni, nestačí im ten pocit štastia pre seba a svojich blízkych, striehnú s kým a čím sa porovnať, či sú lepší ako ti druhí, no nechcela by som žiť v takom kŕči. A ze niekto ma tip top tehotenstvo? Zďaleka nie je za vodou. Nech nám príde povedať, ked jeho dieťa bude mat 18 rokov, ze ho dobre vychovala, ze je úspešne, ze im zdravie a peniaze dovolili cestovať, ze majú veľa priateľov.... Potom poviem waw klobúk doku...
Čitala som teraz knihu ,,Dosť bolo dokonalých mám,, nie so všetkým suhlasím ale jedna pekná myšlienka ...
Neporovnávajme niekoho vonkajšok so svojim vnutrom.
Každá mama a aj otec (neviem prečo to neustale oddelujeme) su pre svoje dieťa doležití a nenahraditeľní.Nemyslím si, že rodičia su len dobrí alebo len zlí...maju oblasti kde to ,,škripe,, a oblasti kde to pekne fuguje.. Načo sa s niekým porovnávať? Ten dokonalý rodič možno len nahodil ,,masku,, a do vnutra nikoho aj tak nevidíme. Ja mám tiež ,,svoje normy,, netvrdím že nie, ale už poznám z ihrisk tie super matky a vyhybam sa im oblukom a ziadne konverzácie s nimi nenadväzujem v rámci zachovania zdravého tlaku...
Rozbehlo sa to tu pekne.... 🙂 ako som uz písala, som asi ta horšia mama. Moje dieťa nechce pekne papať, vyberá si, v obchode občas spraví cirkus, dokonca na spanie ma este plienku a dudel (3,5 r.)... niekedy ho nechávam v pyžamku aj do pol jedenástej, a to ani nehovorím, ako si občas hovieme doma a nemáme ani upratané, ani riady umyté a este navrch spravíme další bordel. Ale ked dopapame v tom neporiadku čokoládu a maly mi povie: "Dáme si pusinku?" Som ta najšťastnejšia mama na svete... 🙂
Hlavne je s nikym neporovnavat seba a tiez neporovnavat moje deti s ostatnymi detmi. Vsetci sme jedinecni a originalni. 😀
Ja osobne si myslim ze tie "super matky" skryvaju za tento status nejaky komplex.
My mame dobre aj zle dni, vsetci. Aj ja, aj deti.
A nacitane som tiez mala vsetko pred tehotenstvom a dalej som pokracovala ked sa narodili deti, precitala som vsetky mozne teorie o zdravom raste dietata. Aj tak to neurobilo z mojho syna dobreho jedaka. A to som isla pri prvom presne podla odporucanej literatury a navodov. Pri druhom som polavila a ten je v pohode jedak. Takze vyberte si. 😎
Hlasim sa do klubu "zlych matiek" 😀 Moje dieta od babatka zle spi, v kociku neobsedi, stale nieco vymysla, momentalne za vsetko pisti....niekedy mi stoja vlasy dupkom 😀 Ale naucila som sa jedno: moje dieta je jedinecna osobnost, vychovavam ho podla najlepsie vedomi a svedomia....nemam nastudovane tabulky, rezim si urcuje sam, neporovnavam a hlavne ho do nicoho nasilu netlacim, lebo susedov syn uz vie toto a tamto a moj este nie.... a co sa tyka supermatiek so superdetmi a superzivotom, tak nato mam len jednu odpoved: 😎 😀
@oktoberka ja na take kaslem.. Dam radu,ked si myslim,ze viem,ako a co..ale stale..kazdeho vec.. U mna maly do 20.m.v pohode,tabulkovy,ukazkovy..nasledne vzdor.. Nacitane knihy,uplatnovanie,zlepsuje sa to pomaly... Mala od zaciatku kolikova,slabsie priberajuca..k tomu2r.stuplik... Od 24.m.stupnujuci sa vzdor..a co? Nic.. Vysledky vychovy uvidime v dospelosti...
Dakedy sa clovek moze aj pokrajat,skusat vsetko mozne.. No treba tomu dat cas..dakedy len vydrzat..
Kazde dieta ma taku mamu,aku potrebuje..myslim,ze kazda robi,co moze,tatov nevynimajuc,aj ked ti maju zvacsa menej casu.
Tiez si dakedy vravim,ze som zla a tak.. Ale zla je ta,ktora na deti kasle,nestara sa,nevychovava.. Len ta sem nechodi a nepyta si rady..
nikdy sa nedá naprogramovať tehotenstvo, pôrod a ani povaha dieťaťa. Každá sa snaží ako vie. Aj keď nie sme všetci ideálny. Ale každý kto chce mať dieťa je to ich slobodné rozhodnutie. Tu ide aj o sarostlivosť o to dieťa je to aj individuálne záleží od snahy matky o starostlivosť aj od toho akú má dieťa povahu. Ja sa napríklad snažím ale nejde to vždy na 100% ale moje dieťa je šťastné, je najedené, postarané o neho všetko čo treba tu ide aj o tú snahu rodičov o starostlivosť. Takých čo sa málo starajú o dieťa nie je ich veľa ale sem tam sa nájde aj taká. Ale každý má aj na výchovu svoj názor a svoju predstavu o výchove dieťaťa.
@oktoberka treba to vsetko brat s nadhladom pokym to len ide. ziadne dieta nie je tabulkove, tie tabulky su vlastne len informacne, ze v tom ktorom casovom useku by to ako malo byt. jozko sedi skor, no alzbetka moze naopak zacat chodit skkor nez ten jozko. niektore deti su kojene pomaly do prvej triedy, ine v pohode preziju zivot bez kojenia a bez toho, aby mali z toho traumy. rovnako tehotenstvo zvlada kazda inak. kym jedna grcia polku tehotenstva, ina sa citi lepsie nez kedykolvek predtym. a kym nejaka mamina hysterci nad vsetkym ako keby bola smrtelne chora, ina to bere lavou zadnou. ale dokonale nie je nic. ja osobne som mala dokonale tehotenstva, nikdy som nebola krajsia ako vtedy, nikldy som sa necitila lepsie, neopuchala som, pribrala som len 8 - 9 kg, vlasy som mala huste, leskle. myslela som si ako fajne porodim, ako budem kojit a vidis. prirodzeny porod ma minul kvoli komplikaciam, po porode mi polka vlasov vypadala, pribrala som. syn sedel strasne neskoro, nelozil, ale chodil dost skoro. na noc plienku nemal od roka, ale cez den ju mal este dlho. dcerka skoro sedela, cez den plienku nemala skoro, ale na noc ju mala este dlho. zacala chodit neskoro, ale zato velmi skoro lozila. obaja mi neskoro zacali rozpravat, ale teraz sa im usta nezavru. kym syn ma imunitu zavideniahodnu a nebyva chory a vecne by behal len v boxerkach, s malou sme sa vytrapili. maly bol extremny nejedak, mala zase extremny jedak a mohla by som pokracovat. deti si vychovavam tak, aby to boli samostatne a schopne jedince a dokonalost ako z reklamy na cistiaci prostriedok ma vobec nezaujima. ani ma to nedava dole. naco. kazdy mame to svoje a myslim si, ze zlata stredna cesta a kus zdraveho rozumu su tym najlepsim riesenim. som aka som, decka ma zboznuju, nastavene to mame tak ako to vyhovuje nam a komu sa nepaci, tak nech nas neriesi 🙂
@altaya Pekne si to napísala...úplne súhlasím 🙂 Ony sa potom tie "supermatky" zrazu nevedia spamätať z toho šoku, keď im chlap začne behať za inou...Lebo ony nevidia nič iné, len dieťa, ktoré má 20krúžkov, kde neustále riešia veľkosť a gramáž hovienka v nočníku 😀 ALE zato permanentne nieje navarené...nie je upratané....nie je sex, lebo na ocina im "chúďatkam" už čas neostane 🙂

@oktoberka toto je zase len tema kde sa budu maminy napadat,urazat a porovnavat 😒 takych uz tu bolooo 🙄