icon

Je materská naozaj utrpením?

15. jan 2025

Som mama 5 mesiacov - v noci nespim, kojim kazde dve-tri hodiny, dieta malo reflux do 3m a dusilo sa, plno zdravotnych problemov aj mna aj dietata, kojenie prve tyzdne katastrofa teraz uz ok.. čize aj napriek tomu ze vkuse nieco riesime tak je pre mna toto obdobie najkrajsie a najstastnejsie. Citim sa slobodne ze nemusim chodit do práce a mojou jedinou pracou je starostlivost o babatko.

A tu ide moja uvaha. Ja naozaj nechapem ze kazda jedna mamicka/kamoska mi rozprava ako je ich materska utrpenie, ako nevladzu, ako je ich dieta narocne??? Ked poviem ze som happy tak Kazdy mi hovori ze “ved pockaj… na toto a hento”. Tieto reci uz ani nepocuvam ale ked vidim ako si niekto dava uplakane videá ze ake to je narocne. Prosim vas preco??? (Neberte ma v zlom ja tiez nespim). Ale milujem ten čas s malou aj ked ma zobudi o 5 na stvrte kojenie. Potom clanky od jednej mamicky ako je materska a starostlivost o dieta nocna mora.

Ja neviem jedna place ze kojenie a druha ze reflux. My mame vsetko a neberiem to ze sa mam zle.

Vysvetlite mi to niekto.

Strana
z2
kavasmliekom
15. jan 2025

Napíšem ti tiež. Počkaj. Ma ešte len 5 mesiacov. Napíš o 2 roky.

hederamonstera
15. jan 2025

Zalezi to od tvojej povahy, potom vela zien potrebuje len vyventilovat a tak sa postazuje, potom ci ta dieta naplna zistis az ked ho mas, vela zien to babatkovske obdobie, strata slobody, unava, strach, nervy proste nebavi a psychicky unavuje. si na materskej len 5 mesiacov, asi sa ti to este neokukalo, po dlhsom case uvidis, ci ti to pride stale super. Mozno ano, su aj take zeny.

mimikarol
15. jan 2025

Nie každá sa nájde v materstve. Pre niekoho je to ťažké aj keď má bezproblémové dobre spiace bábätko. Pre mňa to bolo tiež krásne obdobie aj keď som vtedy bola na dcéru viac menej sama

petamich
15. jan 2025

Nie kazdy sa v materstve najde a vnima to ako najvacsi zazrak (ty tak znies, ze si sa nasla a maximalne si to uzivas), kazdy to ma nejako, kazdy ma nejake moznosti, viac ci menej mal rad svoju pracu, partner/manzel sa viac ci menej angazuje 🙂 tak niekto to skratka vnima ako utrpenie, svoje dieta lubi, to ale neznamena, ze sa v materstve nasiel a zaziva extaticke stavy

Ja som bola niekde medzi - nijako extra som si ju neuzivala, utrpenie to zasa ale nebolo, na druhej strane si to zopakovat nechcem - lubim svoje dieta ale aj samu seba, spolocny cas s mojim muzom a pre mna ako maximalneho extroverta proste cas straveny na rodicovskej bol niekedy narocny

moonlight1210
15. jan 2025

Ono su to take vlny. Boli obdobia, ked to bolo fajn. A potom zase, ked ma siel slak trafit.

U nas fajn obdobie bolo, ked dieta naslo rezim a par mesiacov sme fungovali ako hodinky. Potom podrastlo, rezimsa zacal menit a nez sa zase ustalil, tak to bolo hrozne. Potom sa ustalil a zas sme v nom fungovali v pokoji.

Potom prisli dva roky a obdobie vzdoru (inak u najsatrsieho dietata presne viem, v ktorom momente zacalo). Potom prisli surodenci, bojovali sme s rozdelenim pozornosti medzi deti. Potom boli uz starsi a krystalizovali sa ich povahy.

Ale v zhrnuti bola pre mna materska fajn. Ja som si ju uzivala. Aj ked som popri nej musela od polky pracovat.

autor
15. jan 2025

@kavasmliekom nie. Tie co sa stazuju maju rovnako stare deti. ;)

autor
15. jan 2025

@hederamonstera chapem co tym chces povedat. Mas pravdu asi je to o povahe 🙂

autor
15. jan 2025

Len keby ja dam verejne ze si uzivam matersku tak ma zozeru 😀 a ano raz sa mi to aj stalo. Zevraj mi sibe ked si uzivam materskú. Takze tak…

sisaka
15. jan 2025

Ako sa k tomu postavíš, tak to budeš mať, tak ako v hocičom inom. Môžeš si urobiť z materskej peklo alebo raj

denkabemommy
15. jan 2025

Ja som si materskú tiež užívala.. prvý syn bol síce náročnejšie dieťa ale napriek tomu som si to užívala. A pri druhom ešte viac, lebo on bol úplne nenáročný 🙂.. takže asi len zmeniť okolie

kavasmliekom
15. jan 2025

Ja som bola doma skoro 6 rokov, a užívala som si. A naozaj som bola rada aj s deťmi, aj som rada upratovala, aj mi nevadilo, že mi nemal kto po strážiť deti ani na 5 minút. Aj som si užila nočné zmeny, aj 24hodinovky...a dokonca mi aj ľudia hovorili ako mi materstvo prospieva.
No keď som nastúpila do prace, už to nie je také ružové. Skĺbiť škôlku, zmeny, zástupy, marodky, prázdniny, rôzne akcie...a ešte aj vyžiť... Je o držku 🤣 a ešte aj vsrtko sama, lebo manžel je mimo, chodí domov raz za 2 mesiace 🙈

sono2
15. jan 2025

Ťažko povedať. Ja mam dve rozličné deti.
Staršia zle spala, nenávidela kočík, v aute vajíčko, utrpenie. Zle jedla, len ruky, musela som nosiť, len cici a cici, s nikým nechcela ísť len ja a muž. Takže asi takýmto štýlom sa to myslí. Mladšia opak. Mať len ju tak sa fakt nudím.

autor
15. jan 2025

Alebo ze ist co najskor do roboty a uz vobex nie si urobit druhe dieta a byt 6r na materskej lebo ma nikto nezamestná 🙈

aurora33
15. jan 2025

A ty s nimi súťažis akože kto to ma ťažšie a zvláda lepšie alebo čo? Chceš dostať medailu za to že zvladas reflux, čo vstávanie 4krat v noci na kojenie?

autor
15. jan 2025

@aurora33 vobec sa snimi o tom nebavim neviem preco taka ustipacna otazka 🙂 o tom kojeni a refluxe som to povedala tak ze stazuju sa tiez na to isté cize viem co to je. A nechapem to

lonely66
Odpoveď bola odstránená
larena
15. jan 2025

Tak ved logicky asi záleží na povahe ženy aj na iných okolnostiach😄to že si to uzivas je uplne super a vobec mi to nepride divne ani neuveriteľné a to patrím do tábora tých ktore si to neužívali..ja som si materstvo naopak začala užívať na 100% až keď som išla naspat do prace na čiastočný úväzok 3x do týždňa..ja osobne som mala nenáročné dieta od narodenia ale asi to bola aj moja povaha+strašne mi chýbala práca,kontakt s ľudmi,pocit že sa niečo učím alebo pracujem na nejakom projekte..taká rutina pracovného života napr len to sa ráno nachystať a ísť do práce..vypiť si kavu s kolegami.Ja som sa ale presťahovala do inej krajiny keď mala dcéra mesiac a nemala som tam absolutne nikoho žiadne také že ísť von s nejakými kamarátkami s detmi alebo kocikovat spolu..myslim si že keby mám to tak by som to zvladala uplne inak.Dni ked bol muž v praci tak som bola absolutne sama len ja a dieta a vobec som to neznášala dobre.Nemala som absolutne nikoho komu zavolat,stretnut sa atď.A teraz ked je už dcera staršia a chodí do škôlky a ja pracujem stále je to pre mna ľahšie ako byt na materskej vtedy som bola naozaj absolutne vycerpana hlavne mentálne😀takže fakt zalezi od povahy/situácie a inych okolností

nicoletta98
15. jan 2025

A čo na tom nechápeš, že sa niekto sťažuje lebo ma ťažšie obdobie? veď nie každý musí maľovať dúhu na stenu od radosti… že by bol každý jedinec na tejto planéte iný, mal iné povahové črty, zmýšľanie, ciele, sny? 🫣 to toto treba vysvetľovať dospelému človeku a matke? Či ma obišla pointa príspevku?

mabenn
15. jan 2025

Prvy rok som bola v podobnej euforii...potom som sa dalsie 2 roky modlila, aby konecne prespal celu noc...kazdy to ma inak, uvidis ako to budes vnimat casom, telo aj psychika sa vycerpava lebo je to narocne obdobie...niekto po mesiaci, niekto po roku, je to individualne...priroda nas nastavila ale na to, aby dieta rastlo a matka ho postupne pustala do sveta a zivota...uzivaj si, to co je teraz, kazdy rok je iny a svojim sposobom krasny

zuza265
15. jan 2025

No zena co je spoko, tak nezvykne urobit o tom diskusiu a proste nebude pisat ako jej je super a uzasny zivot atd. Teraz nenarazam na teba, ale na slova “kazda jedna mamicka…” ja som bola spoko a do 1,5 roka dietata som nemohla povedat pol slova, bola som extremne stastna a potom prislo narocnejsie obdobie na pol roka a zas je to uzasne. Ale ono to nie je jednoduche. Prvy rok ak je dietatko take normal alebo nenarocne, tak je pre mnohe take fajn a kludne aj uzasne. Zaroven kazdy vnima tie problemy, ktore su inak. A pre mnohe to aj ostane ako najkrajsie obdobie. Neviem ake mas okolie, ale napr ja mam aj take aj take aj take. Aj take, co nevnimaju a preplavaju tym, aj take co su absolutne stastne z materstva za kazdych okolnosti a aj tie, pre ktore je to naozaj velmi narocne. To je ako s porodom. Dva absolutne rovnake porody a kazda si z neho odnesie iny pocit. Jedna uzasny zazitok na cely zivot a druha traumu.
Niekedy je fajn byt iba vdacny ako sa mam, kedze si stastna a len neriesit, ze ini to maju inak. Kazdy sme iny a koniec koncov naozaj to mozu mat tazsie, len to tak nevyzera z tvojho pohladu. A je to okej🙂

lucia13022023
15. jan 2025

Záleží od okolností.
Mam dieťa nenáročné - pekne spi od narodenia, s jedlom nie je žiaden problém, sam sa odplienkoval, oddudloval, po zdravotnej stránke ok, zuby bez väčších problémov, usmievavý...
Ja som spokojna, no viem, že keby nie sú určite okolností (muž home office, ja home office, rodina, koníčky atď) tak si to neuzivam. Jeden týždeň sme mali ťažký, pre mňa ťažký, pre iné ženy bežný deň. Muž bol odcestovaný, rodina chorá, krúžky v našom meste zrušené, a ja som cely týždeň nudila, malý bol podráždený, mali sme každodennú rutinu - vstať, hygiena, hrať sa, jest, ísť von, spať, jest, hrať sa, ísť von, kúpať, jest, spať. Myslela som ze mi drbne doma. Keby mam takýto život na materskej, neuzivam si ju.

simona20201309
15. jan 2025

@kavasmliekom ja už čakám takmer 6 rokov a stále nič....

simona20201309
15. jan 2025

Ja som najprv myslela že ďalšia co sa sťažuje....🙈😆
Vieš, mnohé mali predstavu o materstve že sú to prechádzky po obchodných centrách a predvádzanie sa s najnovším cybexom.
Ty si len naďalej užívaj a nad tými rečami sa len pousmej.
Práve naopak. Bude len lepšie... 😍

simona20201309
15. jan 2025

A to mám náročné dieťa, ktoré bolo nonstop na mne nalepené, ktoré sa samo nezahralo takmer 4 roky, muža ktorý chodil z prace domov po 7 večer... A aj tak to bolo najkrajšie obdobie na svete. Boli sme doma celých 5r

oceanahory
15. jan 2025

Super, mozes sa potlapkat po pleci 👍. Pravdepodobne si nepripustas fakt, ze sme kazda ina a to co naplna teba nemusi naplnat ostatne.

rorino
15. jan 2025

Nedaj sa odradiť rečami,užívaj si toto obdobie naplno,pretože je krátke,ale krásne😉

alenka58
15. jan 2025

ja som si materskú užívala lebo mi pomáhala mama, ináč by som sa bola zrútila, pretože syn v noci nespal do 2 rokov a taktiež nejedol poriadne, aj manžel sa snažil len pracoval a aj študoval tak menej

aurora33
15. jan 2025

Aj tak nechapem o čom je tento príspevok 😀 snažím sa to pochopiť, ale nejde to. Tak teda gratulujem že už 5 mesiacov zvladas kojenie a vstávanie.

oceanahory
15. jan 2025

@aurora33 Neries...autorka pravdepodobne nepochopi ani zeny, ktore chodia do prace radi a materstvom sa mnohe vzdavaju na urcitu chvilu aj svojej kariery, ktoru si niektore krvopotne vydobyli...lebo vsak ona sa "citi slobodne bez prace" a je rada, ze tam nemusi chodit 🤷.

aurora33
15. jan 2025

@oceanahory hej aj nad tým som sa pri citani pozastavila. No je to refluxova hrdinka 😀 zvladla s úsmevom tri mesiace refluxu.

Strana
z2