icon

Je vám ľúto, že ste boli jedináčik?

mamamasama
1. jún 2021

Ahojte. S manželom sa rozhodujeme o druhom bábätku. Zaujíma ma pohľad jedináčikov na takýto život.

w123
1. jún 2021

obcas ma to zamrzelo ale nic strasne zahrala som sa s bratrancami sesternicami mala som kamaratov a teraz v dospelosti mi to uz vobec nechyba 😃

1angelika
1. jún 2021

@acrobaleno prepáč toto neviem k čomu patrí. ja som reagovala na toto: Lenže nikde nie je záruka, že o rodičov sa budú súrodenci starať rovnako alebo, že si to rozdelia. Takéto kalkulovanie je divné.

vikusjk
1. jún 2021

@acrobaleno ja som s tym nekalkulovala, len vravim, co mi povedala kamaratka, ked som sa pytala, ci nelutuje, ze je jedinacik

avril299
1. jún 2021

absolutne nie 🙂

blabla22
Autor odpoveď zmazal
aduskatt
1. jún 2021

syn sa od malička vyjadroval, že nechce súrodenca - nie že by to z
záležalo od neho, ale tak medzi rečou. Dnes má 17 a stojí si za tým, že je rád, že je sám🙂

dominika_sk
1. jún 2021

Ja mam brata a neviem si predstaviť že by som ho nemala. Aj preto mam dve deti lebo keď už nebudeme my, budu mať jeden druheho 🙂

elizabet173
1. jún 2021

@dominika_sk to nikdy dopredu nevieš, či budú mať jeden druhého. A to píšem ako človek, ktorý má súrodenca.

sella38
1. jún 2021

Ja tiež nerozumiem tej otrepanej vete, že súrodenec je to najkrajšie, čo môže rodič dieťaťu dať. Vážne?? Nie, nie je. Koľko je takých súrodencov, ktorí si nevedia v dospelosti prísť na meno a len sa hádajú, naťahujú, popr. sa nestretávajú. Nie, súrodenec nie je to najkrajšie, čo môže rodič dať. To najkrajšie je úprimná láska rodiča a starostlivosť o dieťa. To, že má dieťa súrodenca mu nezaručí, že sa "budú mať" po smrti rodičov.

marsmykkok
1. jún 2021

@acrobaleno a aj iné, ja si myslím, že čo sa týka vzťahov je to na rodičoch ako vedú a vychovávajú deti, aký príklad majú v rodine, ak dobrý tak je veľká šanca že vzťahy so súrodencom/súrodencami budú dobré. A jasné, že ked sú napríklad traja, nemusí to vplyvom okolností byť tak že ak rodič ochorie, delí sa starostlivosť na tretiny, lebo možno je jeden v zahraničí, druhý má malé deti a je daleko, ale minimálne majú morálnu podporu a takisto podporu ked sa stane to najhoršie a prídu o rodiča. Jedináčik je na všetko sám, aj psychicky aj fyzicky.

koala666
1. jún 2021

ja som jedinacik a nikdy ani ako dieta som nechcela surodenca ..dnes mam 37 rokov a bola by som rada ak by som mala sestru alebo brata a mali sme už rodiny deti by spolu vyrastali a podobne, moj muž ma 3 bratov s jedným sa nestretáva vobec a s druhým sa vidime tak 2-3 krat za rok napriek tomu že bývame kusok od seba ciže je otazne ako by sa naplnila moja aktuálna predstava... mam jedno dieťa - 6rokov a o surodencovi nechce ani pocuť :D napriek tomu si teraz uvedomujem že ju tu nechcem raz nechať samu a chceme pre nu surodenca len nas trochu zabrzdila covidova situácia ale som rozhodnutá pre 2 dieťa aj ked sa v okoli cuduju že s takým odstupom že už možem mať "klud" ale tak to teraz citim že je ten vhodný čas...a to som este pred rokom tvrdila že zostavame pri jednom dietati 🙂

vevesh
1. jún 2021

@aduskatt to tvrdil aj moj bratranec, ze je rad, ze je sam, dokym sa mu nenarodila sestra (v 16r.). Teraz ako dospely lutuje, ze ju ich rodicia nemali skor. Ja takisto i ked oficialne mam surodenca, som a vyrastala som ako jedinacik a teda to velmi citim a lutujem, ze som nemala este jedneho surodenca. Moje tri deti su nadmieru nadsene, ze maju surodencov, a pytaju dalsich🤭🤭🤭

aduskatt
1. jún 2021

@vevesh no, nech by tvrdil čokolvek, nepomôže si. Niekedy to proste príroda zariadi tak, že počet detí neovplyvníme. takže som rada, že mám aspoň jedno

potvorka88
1. jún 2021

Ano. Chybal mi surodenec aj ked som mala 10 aj teraz ked mam takmer 40. Mala som sice kamaratov, ale to nie je ono. Sesternice a bratranci boli odo mna ovela starsi. Najmensi rozdiel je 15 rokov, najvacsi myslim 25-30. Takze tam tiez nic. A ked nastali tazke chvile s rodicmi, bola som na vsetko sama. A teraz sa tiez citim osamelo.

littleloves
1. jún 2021

@mamamasama ahoj 😊 tak ja som jedináčik, moji obaja rodičia pochádzajú zo 4 deti.. v detstve som to nepociťovala, no čím som staršia (momentálne 34), tým viac mi je smutno.. keď sa pominuli starí rodičia, tak naši si so súrodencami pomáhali, boli si oporou..hoci nie s každým súrodencom človek vychádza rovnako.. ja ostanem na tieto veci “sama”..aj celkovo, súrodenec mi chyba..preto pri prvej som si povedala, že chcem aspoň 2 deti, hoci po pôrode som tvrdila, že dcéra bude jedinacik 😁 teraz mám už dve dievčatá..

vevesh
1. jún 2021

@sella38 ak je spravna vychova a rodicia buduju puto medzi surodencami, tak ta teza plati. Ak nie je patricna vychova a vybudovane puto, tak je to naozaj len fraza. Mm pochadza z 8 deti, kde sa dbalo na vztahy a surodneci medzi sebou by az zomreli za druheho, o materialnych statkoch nehovoriac- ak mam, tak dam a daju aj fakt z mala. U nas v rodine sa kladla dolezitost na vlastne potreby a ego a vztahy su nadmieru vlazne, takze ani koberec by mi nikto nedal/nepozical obrazne povedane, nieto cas obetoval ci vzdal sa niecoho na ukor ukratenia seba...

alja20
1. jún 2021

Áno,je mi to ľúto a často mi chýba súrodenec chýbal aj v dectve a chýba aj teraz

vevesh
1. jún 2021

@aduskatt ja chapem, ze su zdravotne ci objektivne obmedzenia. Takisto nie kazdy moze mat deti. Ale ked niekto ma moznost dat dietatu surodenca, myslim si, ze je to okratenie toho dietata o nieco velmi dolezite...ano, da sa zit aj bez toho. Ale spolu so surodencom je ten zivot akokeby "bohatsi"

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@mamamasama moj muz je jedinacik a je maximalne spokojny.

miadi
1. jún 2021

@mamamasama skor je to o povahach ako si sadnu. Je to risk ale Nebolo by uzasne dat sancu? Nech mà taky vztah ako ty zo sestrou hoci je sanca zeby bol ako s bratom? Ale Hlavne ty sa musis citit ze chces este jedno dieta . Pre seba . Aj ked si myslis zeby si nevedela tak milovat ako to co uz mas. Nie je to tak. Milujes aj druhe rovnako. Hoci je ine.

any_soj
1. jún 2021

@mamamasama som jedináčik a nie nejako extra materský typ, ale rozhodnutie mať rodinu pre mňa automaticky znamenalo aspoň 2 deti. Keď som bola dieťa, chýbalo mi to plus som vnímala ako pozitívne ako sa rodičia správajú k dieťaťu keď ich majú viac (že nie je pre nich stredom vesmíru). Manžel je zo 6 súrodencov a je to pre mňa úžasné, zážitok takej rodiny, som vďačná za nich.

miadi
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl no Keby to bolo len na chlapoch boli by vsetci jedinacikovia 🤣

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@miadi ved jasne😉 ale je to o ludoch. Napr. ja som strasne tuzila po surodencovi, aj ked teda som si to nepredstavovala tak, ze budem mat nejake mimino-ja som chcela okamzite partaka😀 Moja starsia dcera nikdy neprejavila zaujem o surodenca, naopak mladsia ta strasne chcela, aby sme mali este dalsie dieta-ta bola schopna niekde ukradnut z kocika😝

1katus1
1. jún 2021

@mamamasama ja by som dala neviem čo za to aby som bola jedináčik hlavne teraz sestra si zobrala volá vďaka ktorému sa celá rodina rozhadala

aduskatt
1. jún 2021

@vevesh no, poznám, že sa 20 rokov spolu nebavili.........Uvidíme, ako sa vyjadrí syn, zatial ešte stále tvrdí to isté🙂 netvrdím, že sa to nemôže zmeniť

betty_image
1. jún 2021

Tiež som jedináčik, som s tým celý život v pohode, ale ja osobne by som rada raz mala 2 deti, lebo si myslím, že je krásne mať súrodenca. Každopádne, nemyslím si, že to je problém byť jedináčik, ak to nejakí rodičia tak cítia, že chcú mať len jedno dieťa, príde mi to úplne v poriadku a netreba sa do ničoho nútiť.

sella38
1. jún 2021

@vevesh a niekedy sa môžu rodičia aj rozdať a snažiť sa a výchova funguje a potom príde jedna "nevychovaná" nevesta a rozháda bratov na život a na smrť napr. 🙂 Takže na nič sa nedá spoliehať 😉

vevesh
1. jún 2021

@sella38 ak sa podari "nevychovanej" neveste rozhadat surodencov, a zanevriet na rodinne zvazky, tak som vo vychove zlyhala....😉 pretoze ak ta kazdy opusti, rodina zostane. Nie nadarmo sa vravi prislovie krv nie je voda....

pimpulka
1. jún 2021

ja som jedinacik a nikdy by som nemenila...ani ako dieta som nikdy neplakala za surodencom- vzdy som chcela tak o 6r starsieho brata haha, a kedze takeho som vedela ze nemam tak za inou variantou mi srdce nikdy nepistalo a som naozaj rada ze nemam mladsieho surodenca....takto som bola spokojna cely zivot,aj ako dieta a duplom ako dospela....my jedinacikovia slovo samota ani nepozname, aj ked si kazdy mysli ze sme samotari...samotar moze byt ten kto ma surodenca a kaslu na seba...ja nikdy samotar nebudem aj ked budem sama na opustenom ostrove...vsetko je v hlave....ja milujem "my time" - neviem ako sa to presne popise v slovencine

lelinka611
1. jún 2021

Som jedináčik, nikdy mi súrodenec nechýbal. Až teraz keď mám dieťatko a som dospela tak by som ho veru brala 😊