Je zodpovedné mať dnes viac ako tri deti?
Akurát sa nad tým zamýšľam... je podľa Vás zodpovedné v dnešnej dobe mať viac ako tri detí ? Viem je to každého vec. Internetové siete robia veľa, no v dnešnej dobe okrem problému s financiami si človek nemôže byť istý ani , či mu poslúži zdravie. Veď je už bežné , že odchádzajú 40 ročný ľudia. Práve čítam, že pomôcť rodine. Zomrel 40 ročný otec a zanechal po sebe 5 detí . Veď to je hrozné. Ja pri druhom dieťati som mala obavy a myslela na to, že, ak by sa nám niečo stalo ako to dáme. Či už sa v dnešnej dobe spoliehame na silu internetu, veď keby niečo ľudia sa poskladajú ? Viem, že samozrejme málokto uvažuje, že nešťastie sa môže stať veľmi skoro.
Kedysi mala minimalne 5 deti skoro kazda rodina a ich zivotna uroven bola nizsia, ako teraz, socialny system v podstate ziadny a zivobytie (pole) zavisle na pocasi. K tomu pravidelne vojna.
Kedysi mala minimalne 5 deti skoro kazda rodina a ich zivotna uroven bola nizsia, ako teraz, socialny system v podstate ziadny a zivobytie (pole) zavisle na pocasi. K tomu pravidelne vojna.
@patrike poznám históriu ako bolo niekedy. No myslím, že v dnešnej dobe by mal človek viac uvažovať a beriem, že je aj rozumovo vyspelejší.
Poda mna je nezodpovedne mat viac deti, ako zvladne zena sama uzivit.
@anonym_autor a bola niekedy lepšia ‘doba’? Však sa mame lepšie než kedykoľvek v histórii… vždy bolo niečo… momentálne sa ľudia dožívajú v priemere viac ako kedykoľvek predtým… a okrem toho, to, koľko ma kto deti teba absolútne nemusí zaujímať.
@anonym_c8cdd6 určite si to prečítala s pochopením textu
Je nezodpovedné, ak majú ľudia viac detí ako vedia sami (jednotlivec) uživiť. Ak už aj majú, tak treba mať k tomu aspoň na hlavného živiteľa rodiny uzavretú dobrú poistku. Je hlúposť každej rodiny, ak nemajú zabezpečené financie na prípady typu “čo ak…” a potom sa spoliehajú na cudzích, lebo úprimne, rada prispejem chorým, útulkom, aj starým ľuďom ale nikomu by som nikdy neprispela na splátku hypotéky 🙄. 40 roční ľudia umierali vždy, dokonca si dovolím tvrdiť, že väčšina z nás sa dožije vysokého veku, skrz vyspelejšie zdravotníctvo ale treba mať zadné dvierka.
@anonym_autor To je individuálne. Kto sa nato cíti a dokáže sa o ne postarať, chce ich..prečo nie..hoc aj desať 🥰🍀
@anonym_autor dnes uz ma malokto 3 deti. Klesa nam porodnost a ziadne tehotenske prispevky tomu vobec nepomohli.
Niekto má na účte takú rezervu, že aj keby sa niečo stalo, tak sa zvládnu postarať aj o 10 detí a zase pre niekoho s "holým zadkom" môže byť nezodpovedné mať aj iba 1 či 2 deti, takých prípadov nájdeš tiež veľa, že zakladajú zbierky a nemusí to byť vôbec mnohopočetná rodina, čiže pri tých by sme sa potom mohli pýtať, či je zodpovedná mať vôbec jedno dieťa... a nie je to už dnes bežné, vždy to tak bolo, len práve ako píšeš, tie sociálne média robia veľa a takéto informácie sa šíria omnoho ďalej ako keď o tom vedeli len v dedine
Dnes su priemer 2 deti. Obcas tri. Styri a viac su na 99% indikator tuheho katolicizmu a nepouzivania antikoncepcie. Taki ludia "uvazuju" stylom "ved nam nejako pan Bozko pomoze".
To, co sa tebe a mne javi ako skoro tyranie deti (4 - 5 deti) v 2-izbovom byte alebo starom dome, neustaly nedostatok penazi, recyklacia oblecenia, ziadne dovolenky, na to oni maju vyhovorku, ako ide hlavne o duchovne hodnoty a sudrznost rodiny.
Zodpovedné je mať toľko detí, koľko zvládne jeden z partnerov uživiť aj sám, ak by sa tomu druhému niečo stalo. Za mňa je zodpovedným uživením to, že deťom dokážem poskytnúť nielen jedlo, ale aj vzdelanie, zázemie, lekársku starostlivosť, zážitky, rozvoj a bezpečie domova. Niekto to zvládne poskytnúť 5 deťom, niekto ani jednému. U nás sú strop dve deti, viac by som mentálne nezvládla 😀
@anonym_autor babka mala štyri deti s prvým manželom ktorý padol v 2svetovej, áno zostala na deti sama. Bola však mladá a po čase si našla môjho ,,dedka,, a narodil sa otec a ujo(dvojičky). Ten sa však po čase vyparil a našiel si mladšiu slobodnú a bezdetnú. Tentkrat zostala sama na šesť. Napriek tomu všetkému babka vychovala vyškolila všetky svoje deti. Bez sili netu, bez verejnej zbierky. Staršie pomáhali s mladšími, keď boli väčši šli pracovať na družstvo ako babka.
Pozri si donio, sú tam zbierky kde zdraví rodičia s jedným zdravým dieťaťom žiadajú o peniaze.
@anonym_autor je zodpovedné mať toľko detí o koľko sa dokážem postarať... u mňa s veľkým dôrazom na fakt, že môžem ostať s deťmi sama
@anonym_autor Ú niektorých ľudí je nezodpovedné mať i jedno dieťa či dokonca psa. Každý by si mal sám posúdiť, koľkým deťom je schopný a ochotný poskytnúť lásku, starostlivosť.
moja svokra hovori ze maximum 2 deti, mala tazky zivot a vychovat 2 sama je tazke nieto 3. A neuznava relacie napriklad modre z neba, kde zeny s 5 detmi su uplne v chudobe, ze naco si 5 deti narobili. A to ona mala hlupakov, ale 5 deti si nenarobila
Nie je bezne umierat v 40, je to vynimocne, preto sa o tom pise. A ak si rodina moze dovolit deti a rodicov bavi investovat do nich cas a energiu, mozu mat aj 10 deti. Poznam 4 rodiny, kde maju 4 a viac deti a dokazu pritom udrzat standardny a nadstandardny zivotny styl vratane kruzkov, slusneho byvania a dovoleniek, deti vedu k zodpovednemu zivotu a vzdelavaniu. Za mna su taketo rodiny pokladom kazdeho statu a velmi im fandim, tiez by sme ufinancovali 4 deti slusne, ale proste mna byt domacnost vobec nebavi a odrovnaju ma i dve decka, o to viac obdivujem tieto obetave matky, pze i s dostatkom financii su tri a viac deti extremny zahul.
v minulosti bola ina doba, mnozstvo deti sa robilo, aby mal kto pracovat na poli, o mudrost a vzdelanie deti vobec neslo. O mladsie sa starali starsie. Preco to tu stale spominate, si myslite ze vase babky s 12 detmi boli stastne? Ho.. on, vlastni muzi ich znasilnovali a este aj tlkli, tie ktore mali smolu, tak ich muz pil. Ved aj nase velkonocne tradicie su presne o tom, vytlct zenu, sak co ine si zasluzi. Dolezite je posluchat chlapa.
v minulosti bola ina doba, mnozstvo deti sa robilo, aby mal kto pracovat na poli, o mudrost a vzdelanie deti vobec neslo. O mladsie sa starali starsie. Preco to tu stale spominate, si myslite ze vase babky s 12 detmi boli stastne? Ho.. on, vlastni muzi ich znasilnovali a este aj tlkli, tie ktore mali smolu, tak ich muz pil. Ved aj nase velkonocne tradicie su presne o tom, vytlct zenu, sak co ine si zasluzi. Dolezite je posluchat chlapa.
@anonym_5f088b to kde si k tomu prisla ze toto je velonocna tradicia? Skus si to pozriet napr u etnologičky aky je vyznam. Istotne nie vytlct zenu 🙈😂
@anonym_autor babka mala štyri deti s prvým manželom ktorý padol v 2svetovej, áno zostala na deti sama. Bola však mladá a po čase si našla môjho ,,dedka,, a narodil sa otec a ujo(dvojičky). Ten sa však po čase vyparil a našiel si mladšiu slobodnú a bezdetnú. Tentkrat zostala sama na šesť. Napriek tomu všetkému babka vychovala vyškolila všetky svoje deti. Bez sili netu, bez verejnej zbierky. Staršie pomáhali s mladšími, keď boli väčši šli pracovať na družstvo ako babka.
Pozri si donio, sú tam zbierky kde zdraví rodičia s jedným zdravým dieťaťom žiadajú o peniaze.
@anonym_d38046 Cit : "Staršie pomáhali s mladšími, keď boli väčši šli pracovať na družstvo" - a tu je prave na mieste otazka, ci maju deti znasat nasledky zaluby tatka a mamicky v sviatostnom striekani a robit zadarmo domacich sluhov a opatrovatelov.
Zaujimave je, ze casto citame o neplatenej zenskej domacej praci, ale zapriahnut takto deti nevadi ?
@anonym_c8cdd6 určite si to prečítala s pochopením textu
@anonym_autor určite! Dopytujes sa, či je zodpovedne mať viac deti v DNEŠNEJ dobe. V ktorej dobe to bolo ok, keď v dnešnej je to už podľa teba nezodpovedne? Opakujem, nikdy sme sa ako ľudstvo nemali lepšie!
@patrike poznám históriu ako bolo niekedy. No myslím, že v dnešnej dobe by mal človek viac uvažovať a beriem, že je aj rozumovo vyspelejší.
@anonym_autor rozumovo vyspelejší asi nie lebo práveže ľudia su oblbovani a svoje možnosti a finančné prostriedky- čo ich nieje málo, míňali na biznis miesto potrebných vecí
Inak sa máme vážne najlepšie ako kedy bolo
A starí rodičia vedeli uživiť 5-6-7 detí zo záhrady a remesla na dedinke o kt.ani Slováci nevedeli,že existuje a počas vojen a chorôb
No v dnešnej dobe informácií a možnosti je sveta žit
len si to ľudia zle usporiadajú ale to je len ich samotna chyba
Stale su tu situacie, na ktore sa pripravit nevies, napriklad si obcianka Ukrajiny, bezna rodina, 2 deti. Zacne vojna, muz odvedeny na front, v lepsom pripade nepadne alebo nie je mrzak, ty musis utiect prec, dom alebo byt zniceny ruskou bombou. Zacinas od nuly v novom state, musis sa ucit jazyk a pracovat. Miestni na teba skaredo pozeraju.
@anonym_autor nie je zodpovedne mať veľa detí. Čím je človek rozumnejšie, inteligentnejší a vyspelejší, tým menej detí má. V Afrike sú ľudia bez možnosti, príležitosti a vzdelania, preto pripadá na 1 ženu 7 pôrodov, nie deti, lebo kopec deti zomrie. V Európe sa žije inak, sú možnosti, vzdelanie a tých detí je na ženu cca 1, až 1,5, čo je rozdiel. Dúfam, že trend rodenia 1, 2 deti bude aj naďalej. Planéta je preplnená a znečistená, aj to by si mali všetci uvedomiť.
Odchádzali aj kedysi. Len rodina bola súdržnejšia, skromnejšia a hlavne deti mali ako mladí ľudia. Ženy sa bežne vydávali v 18 - 20 .
Nie ako dnes. žena má dobre po 30tke a ešte stále čosi vymýšľa resp. hľadá vhodného kámoša na oplodnenie.
@anonym_autor rozumovo vyspelejší asi nie lebo práveže ľudia su oblbovani a svoje možnosti a finančné prostriedky- čo ich nieje málo, míňali na biznis miesto potrebných vecí
Inak sa máme vážne najlepšie ako kedy bolo
A starí rodičia vedeli uživiť 5-6-7 detí zo záhrady a remesla na dedinke o kt.ani Slováci nevedeli,že existuje a počas vojen a chorôb
No v dnešnej dobe informácií a možnosti je sveta žit
len si to ľudia zle usporiadajú ale to je len ich samotna chyba
@anonym_a5743e Uzivit na sposob ako kedysi by slo aj dnes, nevidim ziadny rozdiel medzi drevenicou na lazoch pred 150 rokmi , kde vpravo krava a konik, vlavo ludia, vecer pravidelne nazorna sexualna vychova a medzi chatrcou v osade dnes.
Podľa mňa to je nezodpovedné vtedy, ak si sama priznas a uznas, že to nezvládnes...postarať sa, zabezpečiť všetky potreby dieťaťa, štúdium a všetko čo k tomu patrí. Ak sa má človek len trápiť a odtrhat si od úst,tak radšej mať menej detí a pohoda. Doba je aká je, stále sa to obmieňa,no teraz posledné roky len k horšiemu. Vojny, krízy, zlá politika.....dosť sa to kopí. Ja osobne by som tri deti nechcela, v dnešnej dobe mi stačí jedno 😚
Je zodpovedné mat 3 a viac detí? Alebo sa spýtaj, je vobec pri niektorých zodpovedne mat aj to jedno?
Alebo je zodpovedné mat 3 psy, 3 auta, 3 domy atd?
Kto na to ma, preco nie... Nech sa kazdy stara sam o seba a neriesi iných, ci je zodpovedné... Co druhého do toho, nechodi v jeho topánkach, nerieši jeho šťastie ci problemy. Nemáš nic ine na práci?
Absolutne zbytočná diskusia
@anonym_d38046 Cit : "Staršie pomáhali s mladšími, keď boli väčši šli pracovať na družstvo" - a tu je prave na mieste otazka, ci maju deti znasat nasledky zaluby tatka a mamicky v sviatostnom striekani a robit zadarmo domacich sluhov a opatrovatelov.
Zaujimave je, ze casto citame o neplatenej zenskej domacej praci, ale zapriahnut takto deti nevadi ?
@patrike moj dedo, narodený v 1911 mal 11 súrodencov, a na zimu mali jedny topánky. Keď chceli ísť na sneh sa na slame šmýkať po kopci, vždy sa striedali. Celý život robil pomocného robotníka. Ich otčim ich nepoznal ani po mene. Nevedel si spomenúť, koľko súrodencov emigrovalo do Ameriky.
Takže asi tak ku minulosti. Moja dcéra má bycikel,.korčule, skateboard,.lyže, snowboard, kolobežky, má krúžky, má dostupného lekára, má vzdelania, teplé oblečenie a nemusí muklovať na poli, ktoré ani nemáme, lebo kúpime v obchode. Takže asi toľko k počtu detí.
@anonym_autor k čomu táto diskusia má slúžiť? Ty sa pýtaš i odpovedáš .... minister Taraba má 5 detí a asi je to v poriadju lebo môžem byť žena dona a on ich materiálne zaistí a sú rodiny kde je problém jedno dieťa uživiť, takže otázka úplne zbytočná
Ale je pravda, keď je dobré,tak si ľudia,, vymýšľajú,, problémy a mentálne upadajú, ľahko sú ovplyvniteľni na nepodstatné veci
A keď je zle,vojna,hladomor,choroby a také tie naozaj vážne,tak musia byt obratní,odhodlani,odselektuju nepodstatu a ide to
sú radi, že prežili keď zmrzla úroda, keď prezili choleru, keď ich na fronte nezabili atď atď a sú šťastní prestastni, že majú kopec deti ktorým pomáhajú a oni im pomáhali a ajtak sa ctili,mali radi
bez tv, mobilov, nových spotrebičov, áut,miliardu oblečení, hračiek, kozmeticky, kaderníčky,dovolenecky
A teraz
ťa decko pošle do r.ti, keď mu nekupis iphone alebo žena muža, keď jej neodovzda výplatu a nebodaj musí niečo rodine navariť, on na oplátku si zaplatí nejakú luxusnú ludru... Atď atď
Ak sa ľudia produktívni maju ,,zle,,tak len vďaka sebe

@anonym_autor a bola niekedy lepšia ‘doba’? Však sa mame lepšie než kedykoľvek v histórii… vždy bolo niečo… momentálne sa ľudia dožívajú v priemere viac ako kedykoľvek predtým… a okrem toho, to, koľko ma kto deti teba absolútne nemusí zaujímať.