icon

Kedy sa z materskej dovolenky stala súťaž o dokonalosť?

marianna6
7. nov 2025

Baby, mám pocit, že sa z materstva stal Instagramový šport. Každá musí mať bio detské jedlo, Montessori hračky a drevený tanier s logom, milion zážitkov treba odfotiť na insta každý deň byť na inom mieste.

Ja som normálna žena – niekedy dám malému aj instantnú kašu, inokedy pozerá rozprávky, lebo potrebujem sprchu. A mám pocit, že hneď som „zlá mama“.

Kedy sa to zmenilo? Kedy sa materstvo prestalo brať ako niečo prirodzené a začalo byť o porovnávaní? Cítite to tiež tak?

Strana
z2
baskustek
7. nov 2025

Tak to tu bolo vždy, ja mám 12ročnú dcéru, vtedy bol ešte insta v plienkach, ale už tu na koni sa riešilo nekonečné kojenie do 3 rokov, UM bolo strašné zlyhanie, nosili deti v šatkách do zbláznenia, barefoot topánky s 1cm nadmerkom, boli sme odsúdené za očkovanie, lebo naše dieťa určite dostane potom autizmus, deti museli byť oblečené do Nextu od hlavy po päty, to bol len samý album nextík jar, nextík leto a pod, mohla by som pokračovať. Teraz zase letí ten instáč a môžeme nahliadnuť do života bohatých ľudí, tak sa porovnávame a chceme sa im vyrovnať. Treba si len uvedomiť, že je to len fotka, dokonalý záber, kúsok reelska, dobré svetlo a uhol a vďaka iPhonu máme pocit, aký dokonalý život majú, pritom sú to také isté ženy ako sme my, a zvyšok dňa prežívame rovnaké starosti, len s tým sa už nepochvália

anonym_791d8b
7. nov 2025

@marianna6 nie, nikdy som sa tým nezaoberala, ako to majú iné mamičky.Nie som typom na kvákanie pri preliezkach na ihrisku o príkrmoch a grckách, iným mamičkám, hlavne tým premotivovaným som sa vyhýbala. Nemám IG, na Facebook nedávam žiadne foto, nikoho nesledujem, takže ma to vôbec netrápi

denithestrange1993
7. nov 2025

@marianna6 to nie je len ohladom materstva, cely ig je tym nasiaknuty,resp v kazdej skupine ludi sa najdu insta dokonale profily. Ja praveze skor sledujem tie real pribehy,jasne daju aj nejake rozkosne fotky profi upravene, ale takisto realitu materstva - neporiadok, krik, tazke chvile, chorôbky atd. Neobklopuj sa falosnou viziou materstva,falosnym svetom. Poznam kopu ludi aj mimo materskej komunity co maju "dokonaly profil", ale v skutocnosti si tym kompenzuju len svoje mindraky. Na konci dna je dolezita len tvoja spokojnost so svojim zivotom,nie srdiecka,likes a ostatne blbosti.

greywolf
8. nov 2025

@marianna6 Naco mas instagram? Ved to nieje realita. A ano novodobym matkam je*e 😀

rorino
8. nov 2025

@marianna6 vypni Instagram a užívaj si materstvo,netrvá to večne

kat_y
8. nov 2025

Ja mám trochu ten pocit, aj keď instagram nesledujem. Stačí mi, keď niečo niekde vyhľadávam. Mám druhé dieťa 6 mesačné a prídem si ako najneschopnejšia matka na svete. Nejako nič nestíham. Aj keď niečo neplánujem tak kým deti pochystám jedno chce znova jesť alebo spať....bordel všade (skoro stále) ešte dokončujeme dom tak všade aj kúsky náradia a materiálu. Dookola len upratujem a poriadok nevidno. Keď vatim alebo upratujem tak deti občas plačú. Keď neplacú a chcem sa im venovať tak nič neporobim. Každý deň si píšem zoznam vecí, čo by som chcela spraviť. Niekedy stíham niekedy sa celý deň nezastavím a aj tak nič z neho nespravím. Každý deň periem, vešám, skladám....som z toho na prášky a prídem si fakt neschopne. Švagriná ma doma stále poriadok, jednu dcérku a celý deň sa jej venuje AVŠAK brat nikdy nemá navarené (vraj si ma dat klobásu alebo niečo rýchle) nemôže si nič kúpiť lebo by z toho bol bordel (ani šróbovák, požičiavame mu my...) ja mám dvoch chalanov. Starší pozerá rozprávky kým mladšieho uspávam lebo inak ho budí a nebudem ho trestať za to, ze chce byť pri maminke...ale na druhu stranu, dnes nam na video volala jedna pani z rodiny, chcela vidieť deti a hovorí, že také hračky ani nepozná čo deti teraz majú moderné - kus polystyrénu čo nám včera prišla mraznička obhádzaný loptičkami.

greywolf
9. nov 2025
@kat_y

Ja mám trochu ten pocit, aj keď instagram nesledujem. Stačí mi, keď niečo niekde vyhľadávam. Mám druhé dieťa 6 mesačné a prídem si ako najneschopnejšia matka na svete. Nejako nič nestíham. Aj keď niečo neplánujem tak kým deti pochystám jedno chce znova jesť alebo spať....bordel všade (skoro stále) ešte dokončujeme dom tak všade aj kúsky náradia a materiálu. Dookola len upratujem a poriadok nevidno. Keď vatim alebo upratujem tak deti občas plačú. Keď neplacú a chcem sa im venovať tak nič neporobim. Každý deň si píšem zoznam vecí, čo by som chcela spraviť. Niekedy stíham niekedy sa celý deň nezastavím a aj tak nič z neho nespravím. Každý deň periem, vešám, skladám....som z toho na prášky a prídem si fakt neschopne. Švagriná ma doma stále poriadok, jednu dcérku a celý deň sa jej venuje AVŠAK brat nikdy nemá navarené (vraj si ma dat klobásu alebo niečo rýchle) nemôže si nič kúpiť lebo by z toho bol bordel (ani šróbovák, požičiavame mu my...) ja mám dvoch chalanov. Starší pozerá rozprávky kým mladšieho uspávam lebo inak ho budí a nebudem ho trestať za to, ze chce byť pri maminke...ale na druhu stranu, dnes nam na video volala jedna pani z rodiny, chcela vidieť deti a hovorí, že také hračky ani nepozná čo deti teraz majú moderné - kus polystyrénu čo nám včera prišla mraznička obhádzaný loptičkami.

@kat_y este na to budes spominat s usmevom

vuvu163
9. nov 2025

@marianna6 odkedy začali sociálne siete....na jednej strane to pomôže s radami, no mám pocit že viac poškodí, že väčšina žien sa cíti ako neschopné matky.....rozhovory na ihriskách sú väčšinou hrane, teda nikto nepovie pravdu, ale väčšina sa realitu snaží opísať tak, akoby aj oni žili "dokonalo" a zrazu sa cítime, že sme jedine, čo sú mimo. A, že kde žijeme, že sme pozadu, neschopné, a nič nestíhame....poznám to......realita na sociálnych sieťach vyzerá TOP, ale neverím, že reálne takto ženy dokážu nonstop fungovať a mať pri tom ešte 100,,% poriadok. A ešte stíhajú všetko vešať na sociálne siete. Buď majú upratovačku, au-pair, male byty, pomoc rodičov....a aj ja som bola dosť eko-bio, postupne tak s rozumom a ak dieťa začne vymýšľat s jedením, si rada, že ti zje aspon parky 🙈 čo som vravela, že nikdy.....možno aj tá influencerka kŕmi svoje deti parkami, sálami, instantnú krásami keď jej dieťa nechce jest a má doma bordel keď nestíha, ale samozrejme, že toto tam vešať nebude....
A ešte dodatok, fakt Instagram nesledujú, oberá ťa to o vás a dieťaťom, čas pre seba a rodinu a len depku budeš mať. Ja Instagram nemám, a ver že mám depku aj z iných sociálnych sietí, aj keď využívam len minimálne a len nutné. Instagram by som už nerozdychala. Je tam všetko, len nie realita....

lauricka
9. nov 2025

@marianna6 musíš si uvedomiť, že to je v tvojej hlave, tvoje vnímanie, koľko si si nechala ovplyvniť myslenie nejakým Instagramom. Proste ži svoj reálny život, hádam neveríš insta svetu, nemáš už 15 rokov, či?

zuzubb007
9. nov 2025

Nie nikdy som to necítila, a vieš čím to bude nesledujem videá a druhých, navyše nemám ani Instagram, takže sa starám o svoju rodinu a seba, keď toto zmeniš pochopíš, nevidím žiadny význam sledovať ľudí

anonym_2fcdb1
10. nov 2025

OK dakujem za nazory. Tie co nesuhlasite viete aj potrvrdit sebareflexivne ze neplati pravidlo trafena hus zagaga? 😀 😀 😀 dakujem

anonym_f76b2d
16. nov 2025

@marianna6 ved na to to robia, idú tam a tam aby mali fotky na IG, kúpia montesori aby mali fotky na IG, fotia cele dni a následne upravujú a strihajú videá, tak načo také trúby sleduješ? Ja nemám ani IG

marianna6
autor
17. nov 2025
@anonym_f76b2d

@marianna6 ved na to to robia, idú tam a tam aby mali fotky na IG, kúpia montesori aby mali fotky na IG, fotia cele dni a následne upravujú a strihajú videá, tak načo také trúby sleduješ? Ja nemám ani IG

@anonym_f76b2d nesledujem, vyskakuju mi same hoci mam zaujem o iny obsah

Strana
z2