icon

Kedy ste na materskej zistili, že ste sa stratili?

26. jún 2024

Zažili ste aj vy pocit “že ste stratili samu seba”?

Ako ste to zmenili? Isli ste do prace?

Sú tu take ktoré sa v materskej vôbec nenašli?

Buďte úprimne, bez obáv napíšte - hlavne nech sa nehejtujeme jedna druhu za svoje pocity, každá to mame inak.

doriiis
26. jún 2024

U staršieho syna po dvoch rokoch,u mladšej po roku.Neznasam stereotyp a pocit,že nerobím nič užitočné a že neprispievam do rozpočtu.

autor
26. jún 2024

@doriiis bože ďakujem za takéto správy! 🫶 moje dieťatko ma rok a pol a tiež to pociťujem… ako ste to riešili? Jasličky?

syslik81
26. jún 2024

ked som nevedela najst vrchnak od flase .. hladala som ho taaak dlho ... a bolo po materskej-mala do skolky a ja do prace

autor
26. jún 2024

@syslik81 odpadnem 😂😂😂😂😂😂

doriiis
26. jún 2024

U staršieho dieťaťa jasle a u mladšej sa mi naskytla skvelá pracovná ponuka so skvelým prac.casom.Striedali sme sa s mužom pri nich.
Ja rada pracujem.Ci už doma niečo robíme ale ako zamestnanie.Materstvo ma napĺňa,ale stereotyp a nič nerobenie mi spôsobujú depresie.A mám rada zarábanie peňazí😅

hanaxxx
26. jún 2024

Ja som si matersku nejak neuzila ale hlavne preto, ze som v podstate cely den travila len s dietatom, ziadny iny kontakt s dospelymi a ubijalo ma to. Rodina daleko, maximalne pokec s muzom vecer, ale to mi nestacilo, chybala mi spolocnost. Kebyze mam nejake kamosky, co maju tiez male deti, tak by to.bolo lepsie. Tiez je pravda, ze mi chybala praca hlavou, to ze neprispievam do rozpoctu mi vobec nevadilo 🙂. Ale vydrzala som do konca, podla mna moje dieta nebolo pripravene ist skor do skolky.

lenkakravcova
26. jún 2024

Ja som pri prvom mala chvíľu ten pocit, že som doma vlastne akoby zbytočná. Spoločnosť tlačí ženy späť rýchlo do práce, zarábať - ako by len toto bolo dôležité. Tiež som tým bola ovplyvnená. Rozmýšľala som nad tým ako sa na mňa budú ostatní pozerať, keď ma dieťa 2roky a ja nepracujem. Načo tam som atď atď.
No a potom som došla k tomu, že toto nie je dôležité. Nie je dôležité či mám alebo nemám potrebu zarábať. Moje dieťa je dôležitejšie. A ono ešte potrebovalo mamu. Teraz som doma už 7.rok (ďalšie deti) a neľutujem. Ako tie pocity prišli, tak aj odišli.

pinkgirl
26. jún 2024

Pri staršom synovi som na nejaký pocit vyhorenia nemala čas, robila som si výšku. Pri mladšom som tušila už počas tehu že 3r doma nedám. Vrátila som sa do práce keď mal malý 16m - on do jaslí a ja do práce. Akurát sa to aj v robote hodilo. Na jasličky radi spomíname, boli sme všetci spokojní - dieťa, ja matka aj rodina.

maja22
26. jún 2024

Nikdy som na materskej nezažila pocit nudy alebo vyhorenia, alebo straty samej seba. Práve naopak. Ja som mala stále čo robiť. Ale bývam v rodinnom dome na dedine, s veľkou záhradou, kde je roboty stále dosť. A najmä som si našla čas na všetky moje záľuby, pre mňa to bol úžasný čas strávený s deťmi, s rodinou, stále v kontakte s kamarátkami, v realizácii toho, čo ma baví a vlastnej oganizácii času. Žiadny pracovný stres, nervy, bolesti žalúdka z nadchádzajúceho dňa, vyčerpanosť, pre mňa to bol požehnaný čas. Deti boli spokojné, ja som bola spokojná, muž väčšinu času tiež (trochu nami zamávala jeho strata zamestnania cez covid, ale vtedy bolo takých rodín veľa a vďaka Bohu, prežili sme a je to za nami), u mňa prichádza skôr vyhorenie v pracovnom nasadení v platenom zamestnaní... Ale ak to má niekto opačne, treba hľadať možnosti, ako z toho von...

autor
26. jún 2024

@pinkgirl nemali ste vycitky že ste dali dieťatko do jaslí? Pytam sa lebo sme v podobnom veku a premýšľam či to už skusit alebo počkať kym dieťatko podrastie

pinkgirl
26. jún 2024

Žiadne výčitky sme s mužom nemali a ani teraz po rokoch. Ja som sa z práce tešila domov, šli sme na prechádzku, užívala som si ho pri hrách, kúpaní. Človek je tvor spoločenský, v jasliach mal kolektív, pekne sa odplienkoval, boli sme spokojní. A prínosom bola moja výplata - v tom čase príspevok na jasle prevyšoval RP, takže aj to pomohlo - ako sa hovorí žijeme z peňazí😉.

syslik81
26. jún 2024

ja nie..mala bola medzi detmi,vela sa od nich naucila,vybudovala si imunitu.. doma bola len ona a ja .. nonstop spolu .. hrali sme sa ,ale rodic sa s nou nezahra tak ako ine dieta ... a radsej mat mamu ktora je psychicky v pohode ako vystresovane klbko nervov ... ine staty nemaju matersku ani rok a deti niesu chore ,psychopaticke ci nemaju ziadne ujmy na zivote .. rozhodni sa tak ako to citis ty ,, ak ty si ok a manzel tiez sup do prace

petamich
26. jún 2024

boze na neviem, ale dost skoro 🙂 snazila som si ju co najviac spestrit, vymyslat nam aktivity, mat dost casu pre seba atd. ale teda po 2 rokoch som sla do prace a uz aj pred tym som co to pracovala 😬 ja som sa teda v tej materskej fakt nenasla, ja extrovert najvacsi som vyslovene trpela a aj som si nasla novych znamych ale to kazdy len dieta, prikrmy, kojenie, nocnik...

ahhola
26. jún 2024

Ono je rozdiel matka na MD niekde na Nivach, kora si denne vybehne s babcom na strechu centra🌞 hodi rec s matkami, pocvici, poobeduje, vybavi,nakupi...a matka niekde v Prdelkoviciach, kde vida 4 tvare, z toho jednu svokrinu. 😡

autor
26. jún 2024

@ahhola hahaa je to tak… ja som slobodná mama a v poslednej dobe citim že už som úplne prepadla tomu materinskemu kolotoču… To sa ľahko stane keď je clovek na všetko sám. Mimo dieťaťa som bola za rok a pol 4x asi na 5 hodin. Preto zvažujem jasličky. Rodina pomaha čo to ide - ale malé mi postrážia len na čas čo si možno upracem alebo navarím…

elin2525
26. jún 2024

Akurat som vcera hovorila manzelovi ako neznasam detske ihriska - uz ma to nebavi 😂 Pri oboch detoch som zacala pocitovat vyhorenie po roku. Pri prvom sme mali vycitky, ze isiel do jasli skor,ako sme planovali, ale ked sme videli, ako mu to prospelo (i mne), ide v tom istom veku teraz i druhy (19 mesiacov) a ja naspat do prace medzi ludi 😊 Za mna jasle jednoznacne ano.

beata_k
26. jún 2024

Ja som sa v tom tiez velmi nenasla. Ale beriem to tak, ze dieta sa mi na svet neprosilo, ja som si ho "vyrobila" Do jasli ho teda nedam. Po nociach do vankusa neplacem takze to beriem ako moju docasnu pracu.

hanaxxx
26. jún 2024

@ahhola pocvici, poobeduje, hodi rec? To iba mamy, ktore maju deti, co im to dovolia. Ale takych je pomenej. Kde das dieta kym cvicis ci obedujes? Ja sa pri mojom nemam sancu porozpravat ani na ihrisku. Ja prave chapem ako velku vyhodu byvanie v rodinom dome vo vybavenej dedine. Ked ma clovek dvor, je to s dietatom o niecom uplne inom a staci jedna kamoska tiez s dietatom a nuda nebude.

hanaxxx
26. jún 2024

Minule som bola pozriet jednu skolku, ktora ma aj jasle a tie male deti tam boli take stratene, v zamocenych teplakoch, revala o dusu a nikto si ju ani nevsimol, ci ba vsimol, vychovavatelka skonstatovala "sofia zase zuris?". A to prosim pekne boli jasle s velmi dobrymi recenziami. Ale samozrejme je kazdeho vec ako nalozi s tymi tromi rokmi.

30katrusa40
26. jún 2024

Ja mám pocit že mi začína vyhrávať teraz. Syn má 5 rokov čoskoro. Len kôli jeho stavu sa do práce nedostanem a musím sa oň starať. Ma zase obdobie afektov ktoré striedajú meltdowny takže uz ozaj občas nevládzem. Ešte že dcéra je super a manžel sa snaží . Len ten pocit že nikdy nebude koniec je občas ozaj frustrujúci

mimi3008
26. jún 2024

Som na retazovej MD, doma som 5,5 roka, chlapci maju 4,5 a 2,5 a asi posledny polrok mozno sa tak citim, ze asi mi vybuchne hlava, najma, ked obaja naraz nieco chcu a jasne, ze to chcu hned, alebo ked sa zacnu natahovat, najma, ked robi starsi mladsiemu zle a mladsi pri tom strasne jaci. Do prace by mi stacilo nastupit az v polke decembra, ale situacia sa vyvrbila tak (z inych dovodov - dlha zimna dovolenka), ze nastupujem skor, v polke septembra a uz teraz som zacala obcas odbiehat na par hodin do prace, aby som sa zabehla, a veru, dobre mi to padne

ahhola
27. jún 2024

@hanaxxx no tam su take tie vonkajsie rrotopedy... Pingpong stoly, ked su dve, vidam tam matky v kociku decko spi a oni si locvicia, nemyslela som posilovne vo vnutri a mozno sa najdu aj take, ze tam cvicia a zaplatia si hodinu babysitter. Kto ma lrachy, nema problem a v najbohatsej casti SK.... 😅