Kedy začne byť dieťa aspoň trošku už príčetné?
Syn má 16m, je krásny zdravý, rad sa hrá, zatiaľ je v pohode, mame len jeho.. Jasne ze som nečakala ze materstvo je ružová záhrada a ze mat miminko znamená nuchat mu nožičky a pekne kľudne s nim spat... Ale už som asi dlho doma a v stereotype, nemam kde ani s kým vypadnúť, babky su preďaleko, veľmi často som sním sama, cele dni lebo logicky muž chodí do práce, dakedy aj víkendy... Keď je doma pomôže operatívne co treba ale nepretrhne sa.. V najhoršie chvíli keď sa to vsetko namna sype si pomyslím, bože už nech je aspon polopricetny, nech už má aspoň 10 rokov.. Nech sa to už same oblečie ci naje.. Nech sa mi to nevala pod nohami keď muklujem v kuchyni, nech nerozhadzuje jakz-takz uložené veci v dome.. Vtedy si prídem ako chudera a žena ktorá nikdy dieta mat nemala... Neviem sa tomu ubrániť, na terapii som ešte nebola.. Proste neviem si za pomaly rok a pol zvyknúť na tu stratu slobody, elementárneho nároku na 5minutovu sprchu ci ucesat sa nejak základné, ked ideme von. Jeho vyobliekam a na seba nemám čas, chodím po vonku ako zobrak, neobleciem sa dostatočne lebo není čas, potom mam sopeľ... Nejem pravidelne, nestarám sa vôbec o seba, nemam na to čas.. Predtým som upratovala tak, lepší priemer, teraz sa snažím aspoň pred príchodom muža večer pozbierať vsetko zo zeme a uložiť.. Extrémne ma boli driekovy chrbát co sa furt zohybam po niečo celé dni, syn má 13kg a rad sa nosí... Akurat sa začal hádzať o zem vždy keď ideme jesť ci prebalit.. Reve a kričí, dokonca neprijemne zjape.. Mam toho dosť, keby boli peniaze na jasle bez hanby ho tam šupnem a idem do prace.. Ale niesu a musím si to prežiť.. Občas mám pocit že som putka domáca, a ze sa tu zoderiem, pri jednom dieťati... Cez deň spi hodinu, to akurat umyjem riady a upracem kuchyňu po obede, ale v noci odmietam variť ci upratovať, to fakt je pre mňa maximálne neprijateľné, ved niesom mulica ani otrok.... Som s nim. 24/7, vsetko robím s nim, všade ho musím ťahať so sebou lebo nedá sa inak.. Kedy som sama? V noci, aj to spím s nim v jeho izbe ešte stále, a keď raz za mesiac idem do mesta povybavovať alebo kúpiť co treba do domácnosti, max na 2 hodiny, ziadna manikúra, kávička ci masáž, ojoj kdeže.. Pardon ale potrebovala som sa vyrozprávať.. Ženy povedzte mi prosím, kedy toto skončí? A ešte taka myšlienka... Síce asi sprostá ale poviem to, no a čo.. Nieje fer dat život dieťaťu, vypyplat ho od piky a všetko základné ho naučiť, vynervovat sa sním pri komplet vsetkom, a potom v jeho 3r, ked uz je aspoň nejak pricetny, ho dat hotového do škôlky a systému... Preco si neuzijeme 3+vek, ale utekáme do prace..
Väčšina mamičiek to prežíva presne tak, ako ty. Vitaj v klube. Jeden syn ma už prerástol a ja s hrôzou-smútkom zisťujem, že už nikdy nebude malý. Ďalší sú o hlavu nižší. Ešte 2 roky a budú vysokí ako ja. Minule som skúšala, či ich ešte zdvihnem, mojich "malinkých". 😀 Jaaj, rýchlo to ubehne, neboj sa. Veľmi rýchlo. Len si daj troška Magnézia, budeš kľudnejšia. 😉
Neboj, nie si sama☺️ mne pomaha to prijat. Toto obdobie, ten stereotyp, tu “nudu” putky domacej. Hlavne som vdacna, ze sa mame inak skvelo (nevravim, ze ty nie si). Len si to tak pripominam. Ale obcas sa to nazbiera. Poplacem si a hned sa mi ulavi😊 je to len obdobie.
Moj bude mat o tyzden rok a chce sa mi plakat, ze za chvilu bude velky chlapcek (pricom som jeho prvy polrok len skucala, aby bol uz velky a samostatny🙈😁). Bude dobre☺️
Pomohlo mi aj zustatnit sa tzv.zenskych kruhov. Skus popozerat ci nieco take nie je aj u teba v okoli. Stretli sme sa tam rozne zeny a uplne vsetky sme boli na podobnej az rovnakej vlne. Bolo to super na vykecanie sa
neboj, prejde to, prezijes to 🙂 .. hlavne si nerob vycitky a neodsudzuj sa.. tak si proste zena, co ju to moc nebavi s malym deckom, ani mna to nebavilo, s vacsimi je to ovela lepsie 🙂 .. ale ak sa da, tak skus popracovat na tom, aby si mala castejsie kam a s kym vypadnut.. je to potom urcite lahsie, aj ziskas trochu nadhlad nad tym kolotocom kazdodennym a nebudes to brat tak vazne
Ja mam 2 male deti v rozmedzi necele 2 roky. Sme sami. V zivote som nebola tak fyzicky a emocionalne vycerpana. Materstvo je proste najvacsia obeta ktoru zena moze urobit. Ty proste vytvaras novych ludi. A je to vycerpavajuce ano. Ale budme vdacni ze su zdravi,lebo vyrastu a budu to nasi partaci a bude lepsie ❤️
a teraz si predstav, že máš takéto dve 😀 alebo že sa podarí druhé 😀 alebo ako moja kolegyňa - podarilo sa nečakane druhé pár týždňov po pôrode a rovno dvojičky 😂 tá v priebehu 1 roky mala 3 deti...
Nepotrebuješ mať peniaze na jasle, požiadaj o príspevok na jasle. Rozdiel doplatíš, pretože samozrejme že to nepokryje mesačný poplatok za ne.
@janezz ako, chodi mi predsa rodičak, zena ma bud rodičak alebo príspevok na jasle ci?
Ja chapem tieto pocity, ja mam 3rocneho a v principe u mna plati, ze cim je vacsi, tym sa mi to zda lepsie. Na druhej strane viem, ze ked bude uz uplne "pricetny", tak uz nebude taky zlaty a pritulny.
Kazdopadne, co by som poradila je preorganizovat to trochu z jedlom a domacimi pracami. Preco sa pravidelne nenajes? Taketo dieta uz asi mava normalne ranajky, obed a veceru, tak ja by som jedla s nim. Aj som to teda vzdy tak robila. No a riad a kuchynu by som robila, kym je hore. Ta hodina, co spi, by potom bola pre teba na nieco, co ta bavi. Alebo aspon na oddych. Ja robim drvivu vacsinu domacich prac takto, kym je maly hore. Do mnohych veci ho zapajam, resp. pripaja sa ku mne aj sam. Ak nema nejaku svoju robotu, tak spolu aj varime a to uz od veku tvojho alebo aj skor. Teraz uz aj s kadecim pomoze, hentaky maly skor napodobnoval moje cinnosti, hral sa s kuchynskym naradim a potravinami. Takto sa mu aj venujem, aj sa vo vysledku obidvaja najeme, aj mame porobene zakladne domace prace (tip top to nie je, ale ide to), aj mi ostane nejaky cas na seba. Manzel to robi podobne, robotu okolo domu robi s nim a pocas spanku oddychuje. Bol s nim aj pol roka na materskej a tiez by to zvladal horsie, keby nenabehol na tento styl.
@zuzanka.zuzu prepáč ale toto si ozaj nejdem ani len predstavovať.. Áno sú ženy ktore to majú horšie, samozrejme tie ze postihnuté deti, žiaden alebo mŕtvy manžel, iné choroby, viac detí atď.. Ale načo sa porovnávať..
Áno, ale písala si, že keby máš peniaze dáš ho do jaslí a ideš do práce. Požiadaj si na UPSVaR o príspevok na jasle a chod do práce. Ja som tak mala pri staršej dcére.
@janezz okej dali to príspevok a to ti chodil ešte aj rodičak ku tomu?
Nie, veď som poberala príspevok na jasle a normálne som pracovala na plný úväzok v práci.
@janezz nerozumiem, veď popri práci môže poberať rodicak, tým pádom uz príspevok na jasle byť nemôže, či mylim sa?
@marianarem napríklad som esre nespomenula jednu vec ktorej si obrazne povedané, trhsm vlasy už pomaly... Niesom pri nom schopná súvislé spraviť jednu činnosť, hoc len umyť riad, naložiť pracku, ked idem so smetami tak mu pekne poviem počkaj ma, o sekundu som späť ale on reve ako túr.. Od všetkého co robím musím utekať a prerušovaný co robím, som 3minuty v sprche ale keď začne revat nestíham zmyt šampón a tak utekám hola mokrá po dome za ním.. Toto ma velmi hnevá, ze neviem dobre uvariť lebo furt odbehujem, furt ma rusi, furt ho treba zbierať, dávať pozor ci nerobí dačo, ci neskace z gauča..
Jaaaj, pousmiala som sa, ale v dobrom. Dnes som tu čítala diskusiu, kde sa to zvrtlo na riešenie takého príslovia “jedno dieťa- žiadne dieťa”…. A vieš čo, ono to tak ozaj je, aj ty si to povieš, keď budeš mať dve, alebo tri😉
Neboj, toto obdobie, keď je dieťa totálne závislé (väčšinou) na matke, pominie a nakoniec ti bude ľúto, že ťa už nepotrebuje tak často. Skús prijať fakt, že nemusíš mať super upratané, sem tam si kúp jedlo hotové v nejakej restike, obedové menu. To ta tak nakopne, povieš si, že nemusíš hrnce umývať. A skús vydržať aj plač, ak ho dáš napr. do ohrádky/postieľky/stoličky. Zatiaľ sa mu prihováraj, pýtaj sa ho na všetko možné, on sa ukľudní a ty stihnes možno utrieť riad/urobiť si kávu/umyť si vlasy/namaľovať sa… je jasné, že s malým dieťaťom nemôžeš ísť všade, ale ja som si užila aj nákup v potravinách 😄 alebo prechádzku na zmrzlinu. Ja som mala prvú dcéru take ukážkové dieťa, potom prišiel syn (rozdiel 2,5 roka). Mám ich doma na domácom vzdelávaní, teraz máme ešte malú ročnú slečnu doma. Akurat som už druhý týždeň na nich sama. Ale dávame to s humorom😉 držím ti palce, nezabudni, všetko raz pominie, aj zle obdobie🙂
@sweetdreams1 veď dobre, ja netvrdím že popri rodičaku nemôže pracovať, ale že ak bude mať príspevok na jasle, nedostane rodičak. Veď logicky, ak mám príspevok na jasle, je to dieťa asi v tých jasliach, nie? A tým pádom nie som doma pri ňom a môžem chodiť do práce a mám výplatu. Co je na tom nepochopiteľné?
kým si matka stále budeš niečo riešiť či s maličkým či s veľkým ver mi, môj má 15, je samostatný a predsa sa stále točíme okolo neho
@janezz ale príspevok na jasle je menší ako rodičak, to sa potom vôbec neoplatí žiadať, ale keď už, tak osrat na rodicaku ktorý je vyšší, dat ho do jaslí a tak ísť do práce či?
@janezz no ja sa pýtam, či dobre rozumiem, že si musí vybrat medzi rodicakom a tým príspevkom, či mám dobrú info, že nemôže poberať obe, alebo je tam nejaká finta, ako to obísť.
Rodičak je vyšši než ten príspevok, tak to pre autorku asi moc zmysel nemá.
to sa oplatilo kedysi, keď boli RP nízke, ale už dávno sa to neoplatí
Preboha, zmen temu. Ta otazka je pre to dieta tak ponizujuca, a na teba vrha velmi, velmi zle svetlo. To dieta, tvoj syn je pricetny, vnima ta uz v tomto veku. A vnima ta velmi dobre. Snad mu nedavas pocitit tvoju frustraciu. Tu by si mala prebrat s partnering, prvotne, nasledne s odbornikom. Vsetko je v hlave,v tvojom nastaveni.
Mam 7 rocnu dceru, ktorej vzdy hovorim, ze ja sama si robim den, a rozhodnem sa, ci bude dobry, alebo zly. Mozes ta cakat aj najkrajsie den v zivote, mozno s malymi chmarami, a ty si ho nevsimnes, lebo si si povedala, ze to bude den zly. Tak toto ty teraz zijes, draha mamicka🤷
@stanislavicenka 🤦🤷
No, pamatam časy, keď som si hovorila to iste 😅 teraz majú 9 a 7 a s nostalgiou spominam na obdobie, keď boli mali 😂 každým dnom chápem výrok mojej mamy, ktorý mi kedysi tak liezol na nervy - malé deti, malé starosti, veľké deti, veľké starosti. A to sa desim začínajúcej puberty 😅
Tvoje dieťa je ok, to ty nás zlý režim. Popracuj na tom a nebudeš sa nervovat. Keď nás pocit ze muklujes ako mulica, jasle fungujú, môžeš ísť do práce. Mimochodom vtedy ešte len začne cirkus, kombinovať prácu a dieťa :D za mňa najlepšie obdobie dieťa do 1,5roka :D kľud, všetko urobene... áno chrbát boľavý a preto som veľmi rýchlo prestala dieťa vláčit. Menej ako rok mala keď som proste povedala, ze žiadne nosenie a bolo. Jasne, preložiť, preniesť ale nič viac. Ako si spravíš tak nás, to ze ideš do mesta tak malo, a nezaradil si aj nejakú zábavu pre seba, he zase len o tebe a ako si to s otecko zariadite.
@danulicek presne :D
Ja ti rozumiem. Môj takmer 2 ročný tiež nie je extra pricetny 🤭 otvorene priznávam, že ma to s ním nebaví, batoľatá sú proste nuda a občas riadna otrava 😄 staršia má 5 a to už je úplne iná liga, s ňou je radosť tráviť čas a beriem ju so sebou všade, aj keď netreba, lebo mi je lepšie s ňou ako bez nej. Tiež má samozrejme "svoje záležitosti", ale už je to človek 😁 A presne som rozmýšľala nad tým, čo píšeš - ja by som radšej dala do škôlky mladšieho a so staršou si teraz užila dovolenku 🤣
Chapem tvoje pocity a som na tom tak nejak rovnako, moje bude mat 13 mesiacov. V podstate som si len nedavno uvedomila ze preboha ja uz nebudem nikdy sama minimalne najblizsich par rokov. Je to cele velmi vycerpavajuce. A kazdy komu to chces povedat to iba zlahcuje akoze na co sa stazujes bud rada ze mas len jedno a ze je zdrave. Mna to neskutocne ubija cele. A to je celkom zlate usmievave pohodove dieta aj sa vie sama zahrat ale potom ked ma nervy alebo bezdovodne place a neviem preco alebo nechce jest, trucuje, hadze jedlo na zem, ked nechce spat, to je velka skola trpezlivosti pre mna. S tak malym dietatom sa neda dokopy nic robit, este nechodi (zacina) ale uz ma svoju hlavu, tak to je take cele o nicom, krize mam uz tiez v prdeli. Muz robi na tyzdnovky.. no ale este k veci. Pracu robim ked je hore. Varim upratujem, umyvam riad, skladam pradlo. Ked mi moc visi na nohe bud ju dam do veze aby videla co robim alebo jej pustim rozpravku (ano tiez som bola proti zomu ale to sa inak neda ked si sama). Spi iba raz za den, vtedy ja oddychujem, dam si sprchu, dam si kavu. Poobede ideme von (pre mna 1.5 hod klud ked je v kociku) a potom sa jej venujem uz na 100%, nerobim uz domace prace. Jedavam vtedy ked ona. Zaspi o 19.00 a potom uz mam cas pre seba, ale nerobim uz domace prace ani nevarim uz vecer, max nalozim pracku na odlozeny start a rano vyberiem a dam do susicky. Co nestihnem kaslem na to. Malu sa kvoli krizom snazim moc nenosit a vobec ju neuspavam na rukach.
@danulicek úplne súhlasím s výrokom. 👍😅
Náš má vyše 3 rokov a veru tiež si s mužom vravíme aká to bola balada tak do 2-2,5 roka a hlavne keď som ešte nepracovala. Zajtra malý opäť nejde do škôlky, lebo sople 😩 a teda to len bude náročný pracovný deň...obaja s mužom robíme z domu a vždy sa riadne zapotíme aby sme ten pracovný deň s malým tornádom nejak vykryli. 🥵😅

🍿🍿🍿