Mali by ste viac detí?
Podľa prognostikov sa počet obyvateľov Slovenska do roku 2050 zníži na 4,7 milióna, máme nízky prírastok obyvateľstva, starneme.
Prispela by ústretovejšia prorodinná politika štátu (ikeď v porovnaní s inými štátmi je už teraz nadštandardná) k tomu, aby ste sa rozhodli mať viac detí?
Čo by vás podnietilo mať viac detí?
Napriklad dostatocne mnozstvo miest v skolkach (idealne garantovane miesto pre trojrocne dieta), vacsia ponuka polovicnych uvazkov pre matky malych deti je podla mna vacsia motivacia pre rodinu ako to, ze dostanu 60€ na pridavkoch.
Mam 3deti som spokojná
Keby to bolo take jednoduche, mala by som aj 5. Ale neplodnost stale rastie a mat deti bude cim dalej tym vacsi luxus. Nemyslim si, ze vacsina ludi nema deti alebo len jedno preto, ze nechcu, ale ze nemozu.
viac možností zamestnať sa na polovičný alebo 3/4 úväzok
no v mojom veku už nie ale ak by som bola mladšia, tak vyšší príjem. Robíme s mužom v oblastiach , ktoré sú nízko platené. Ale práca nás baví, napĺňa, tak nemeníme, aj keď v inej oblasti by som zarobila oveľa viac. Alebo aj v tejto ale v zahraničí, ale to by sa zase rodina rozpadla. Ale chodiť do práce sodporom a robiť to, čo ma nebaví - ee.
Chcela som mať 4ri deti, mám len tri - z dôvodu že 4te už neprišlo a teraz už by som nechcela, lebo deti sú už veľké a nikdy som nechcela veľký vekový rozdiel medzi deťmi.. ja som teda nemala viac detí kvôli akejkoľvek politike, mala som ich preto lebo som chcela.. s manželom sa o ne dokážeme postarať..
prorodinna politika ale by určite fungovala ak by bola dobre nastavená, hlavne si myslím že by mala byť dobre nastavená ak sa človek alebo jeho dieťa dostane do zdravotných problémov.. a určite by sa mala viac podporovať práca na polovicny úväzok.. sama tak pracujem a môžem povedať že stále sa tu na to pozerá cez prsty, akoby to bolo menej hodnotné..
Ja osobne deti nechcem a absolútne nič by ma nedonútilo ich mať😅
Nie.
Mame tolko deti (1) na kolko sa fyzicky, psychicky a financne citime.
Nespoliehame sa na stat ani sa podla tychto veci neriadime. To je uz len taky bonus k tomu co sme schopni zvladnut my.
Nemala. Okrem ekonomickej stránky je tu aj časová. Dve deti sú pre našu rodinu optimum, kedy viem,že im dokážeme zabezpečiť dobrý materiálny život, vzdelanie, ale aj čas, ktorý im ako rodičia venujeme.
@nafka0483 my tiež. Preto máme 1. Aj keď v istom okamihu sme plánovali 2 ale ke´d to nevychádzalo, tak sme si to potom aj rozmysleli. Podľa mňa by mal štát vytvárať podmienky - lepšie prac.podmienky a nie rôzne dávky. Potom to ľudia len zneužívajú
Ja cakam druhé a viac neplánujeme. My hlavne kvoli financiám a bývaniu. Mame trojizbovy byt, ale ta tretia izba je mala. Chceme sa mat ako tak dobre, dopriat si stravu, výlety, oblecenie… to, ze počet obyvateľov klesne, to ma nedonuti ani len rozmýšľať zachrániť to😀nech maju deti ti, ktorí si to môžu dovoliť. Aj dve deti v dnešnej dobe su luxus…, ked im chces dopriat.
Nemala by som viac detí, nezáleží to podľa mňa od financii, ale od času. Nik sa už nechce obetovať iba pre rodinu, všetci chcú čas aj na seba, na svoje hobby, sú možnosti cestovať a rozhodne je ľahšie cestovať s 1-2 deťmi, než s 5. Rovnako kariéra, kedysi človek po škole mal jedno pracovné miesto, kým nešiel na dôchodok, dnes sa dá kariérne rásť. Čo vlastne dáva rodičom pocit, aby sa snažili dieťaťu zaobstarať vzdelanie, možnosti,... aby sa aj dieťa malo v živote dobre, čo stojí nemalé financie.
Pracovné miesta sú na prd časovo ale to je jedno, či má človek 1 alebo 4 deti, rovnako ich musí odniesť do školy/škôlky, takže s tým podľa mňa množstvo detí nejak extra nesúvisí
Áno prorodinna politika V prospela ale nie vo forme dávok ale vo forme viac jaslí, škôlok plus aby boli otvorené dlhšie a hlavne vaic čiastočný h úväzkov resp sharingjob aj keď toto by zjavne moc problém nevyriešilo lebo samozrejme aj teraz veľa žien hľadá pracovnú dobu len počas dňa, skôr ráno alebo neskor poobede by už žiadna robiť nevhcela. 9bzvladt ak je škôlka len do 16.00
nič, ja som spokojná s 1. Možno ak by chlap veľmi chcel, tak by som sa nechala ukecať na druhé ešte pár rokov dozadu, teraz už ani keby ma zasypali diamantami.
Žiadna dávka, príspevok, politika, benefity ani nič iné od štátu by ma nemotivovalo mať dieťa - štát k nemu nebude v noci vstávať, ani plienky meniť, ani sa starať.
mňa by to rozhodne nemotivovalo, nikdy som sa na štát nespoliehala. Mám tri deti a viac by som nechcela.
Mám jedno a určite by som nemala viac z dôvodu, aby som tým pomohla štátu, nech by bol akokoľvek ústretový. Na Zemi je aj tak ľudí viac, ako dosť.
Nemala. Dve stačia. Chcem aj žiť, nie len rodiť, v noci vstávať a byť pol života pri plienkach a spoliehať sa potom na to,čo mi dá štát.
My máme 3 deti. Neviem, možno to je divné, ale keď sme ich plánovali tak paradoxne financie boli na poslednom mieste, ak vôbec. Vždy som hľadela len nacto, či to zvládnem ja fyzicky, psychicky. Či budú zdravé, či budú dobre spať. Prvorodený bol dosť náročný.
Na moje rozhodnutie mať deti nemalo vplyv to, koľko pridavkov dostanem, aká je politická situácia. Dôležite bolo či máme kde bývať, či máme stabilný vzťah, ci mame dobrú robotu a hlavne vnútorný pocit, ze chcem deti. Podľa mna raz ked niekto nechce deti tak aj 500€ mesačne to nezmení. Tak isto ked sa rozhodnem mať len jedno dieťa. Mňa by nikto nikdy nepresvedčil na ďalšie dieťa. Proste ako píšu vyššie, chcem žiť a nie sa len o deti starať.
tak zas čo budeme, sú určité skupiny ľudí, pre ktorých by "prorodinná" politika v podobe zvýšenia príspevkov bola silno motivujúca, pretože so starostlivosťou ako takou si hlavu nerobia😎
Nic zo strany statu by ma neprimalo mat viac deti 😀 ked raz mam pocit, ze aj tieto dve su na mna dost, tak si nebudem robit dalsie ani za peniaze a nic ine 😀
Nic na svete ma nedonuti mat viac deti 😁
Ani mna by nic neprinutilo mat viac deti. Chcela sim vzdy iba1. Financie mame aj na 3. Proste staci. Zem je preludnena. Roznych vymyslenych davok je na Sk viac nez dost. Potom sa kotia ludia, co ziju len z toho. Kazdy nech ma tolko deti, kolko uzivi. A nie spoliehat sa na stat. Potom sa jedna skupina len mnozi a my ostatni muklujeme na rozne davky. Slobodnych mamiciek na mraky, a na koniku denne dotazy, ze na ake davky maju narok.
Je zaujímavé, že ikeď je v niektorých západných krajinách podstatne vyšší podiel skrátených úväzkov, čiže rodiny majú viac času, na vyššej pôrodnosti sa to neodrazilo. Teraz v niektorých štátoch prebiehajú pilotné fázy štvordňového pracovného týždňa, ale ani to zrejme populačnú krivku nezdvihne, bezdetnosť či max. jedno dieťa je vo väčšinovej populácii nezastaviteľný trend, ktorý už žiadne prorodinné opatrenia výraznejšie neovplyvnia.
neexistuje nic, co by ma podnietilo mat viac, nez 1 dieta 😁
autorka- prečo by sa mal štvordňový prac. týždeň odraziť na vyššej pôrodnosti? Ľudia deň voľna využijú pre rodinu, ktorú už majú, príp. na svoje aktivity. Pre mňa je podstatné, aby som ja bola zdravá, mala kde bývať, mala prácu, určitý príjem a určitý štandard a v prípade potreby, vedela sa o to dieťa postarať sama. Dieťaťu sa treba venovať každý deň a nie len v dni voľna. Možno pár rodín, ktoré nemajú dosttočný príjem by mali 2 ,príp. 3 deti, ak by mali vyšší príjem. Inak nevidím dôvod mať ďalšie dieťa, pokiaľ to človek nechce sám od seba, len preto, že mám deň voľna, príp. skrátený prac. úväzok a pri ňom ide dolu aj príjem.
A ak niekto netúži mať vôbec dieťa, tak neviem, prečo by ho mal niekto presviedčať o opaku.

keby neboli take urevane kludne aj 4 🤣