icon

Mám mať druhé dieťa?

25. jan 2022

Dobrý večer dievčatá.
Dopredu píšem, že určite sa nebudem rozhodovať podla názorov, aké si tu prečitam-to len pre tie, ktoré by chceli rýpať 🙂 Ale rada by som otvorila túto tému a prečítala si ako to vidia aj iné mamičky.
Ide o to, že zvažujeme druhé dieťa. Prvý syn ma 4 roky. Moj partner strašne túži po druhom uz veľmi dlho-on je však taký optimista, všetko vidí ružovo, je skratka taký dobrák a v ničom nevidí problém. Ja však váham, doba je, aká je a ja vôbec neviem, či chcem do takejto doby priviesť ešte ďalšie dieťa. Mám strach skratka. Ale kedže mám 30 rokov, asi by bolo vhodné sa čím skôr rozhodnúť...
Inak máme obaja super robotu, kde nám s čimkolvek výdu v ústrety, nemáme na rozhadzovanie, ale ani netrieme biedu, máme aj niečo malo našporené, myslim si, že taký zlatý stred.
Tak ma zaujíma, či sa tu tiež nájde taká, ktorá niečo podobné riešila a ako sa nakoniec rozhodla 🙂
Ďakujem za Váš čas a prajem ešte príjemný večer 🙂

Strana
z2
laurika999
25. jan 2022

Nezostaneš sama. Máš predsa manžela a dieťa.

michaela66
25. jan 2022

Ja som za druhé mám 12 ročnú dcéru a chceli sme dlhšie druhé povedala som si že do 30 určite v júni som mala 30 a aj otehotnela teraz sa uz neviem dočkať a radšej teraz ako keby máš mat potom
Problémy ja som pri prvej problém nemala a aha 30 tla na krku a nebolo to jednoduché keď sme chceli uz som to zdavala čím skôr
Sa rozhodneš tým lepšie …dve sú v dnešnej dobe akurat poznam veľa takých čo finančne sú natom nie neni najlepšie a zvládajú to a ty podľa toho čo píšeš by nemal byt problém …ked sa nerozhodneš teraz môže byt potom neskoro a môžeš mat až za 5 príklad rokov viem o čom hovorím …ale samozrejme je na tebe ako sa rozhodneš 🙂

jani727
26. jan 2022

@number19 tak to máš dieťa jedno z mála. Ja zdieľam tiež názor že veľká časť jedináčikov chcela počas života surodenca a taktiež maju problem deliť sa s vecami. Môže im to človek ako chce vysvetlovať je to v nich a pomôže len čas...

number19
26. jan 2022

@jani727 Ty si jedinacik, alebo mas jedinacika?
A nemyslim si ze som s tymto nazorom jedna z mala, alebo jedna z mala so stastnym jedinacikom.

jani727
26. jan 2022

@number19 nie som jedináčik ale synovec bol dlho jedináčik a má správanie aké som popísala. Už skoro 2 roky ma surodenca a stále je to len ja ja ja, a o hračky sa nechce deliť. Tak isto som mala kamaratku- bola jedinačik a stale vyhladavala mna ako kamaratku, lebo sa nemala s kym hrať- ano surodenec jej chybal a takych ludí je vela.

number19
26. jan 2022

@jani727 Takych jedinacikov ako opisujes ty je vela.
Ale je vela jedinacikov, ktori taki jednoducho nie su. A su spokojmi, stastni a surodenec im nechybal a mozno socialne schopnejsi ako nejaki jedinci z viacpocetnych rodin.
A je vela velmi zlych surodeneckych vztahov, kde brat s bratom neprehovori 20 rokov.
Ono zovseobecnovat na zaklade zopar pripadov je asi to najjednoduchsie.

jani727
26. jan 2022

@number19 ja vravím len to že čo poznám väčšinu jedináčikov tak im súrodenec chýbal. Nevravím že neexistujú aj tí ktorí sú šťastní aj bez neho. A čo sa týka tých súrodeneneckých vzťahov - sú výborné ale aj o ničom. Ale vždy je lepšie mať aspon 1 surodenca ako nemať nikoho.

luccija
26. jan 2022

Nebudeš sama veď budeš mať svoju rodinu🙂tiež som jedináčik a nikdy mi súrodenec nechýbal a mala som rada svoj kľud detto moje dieťa.Riad sa ako to cítiš vek máš dobrý este si môžeš dovoliť to odložiť a premysliet

number19
26. jan 2022

@jani727 Ja mam uple ine skusenosti.

"Ale vždy je lepšie mať aspon 1 surodenca ako nemať nikoho."
Mat surodenca nie je VZDY lepsie, to mas z kadial takyto absolutizmus prosim ta?
To ze nemas surodenca neznamena ze nemas nikoho. ???

Boze zena ty to mas v hlave tak jednoduche az ti zavidim.

jani727
26. jan 2022

@number19 :D :D :D si vážne vtipná. Urážaš sa za to že mám iný názor? tak ty si potom jednoduchá žena.

zuzuliennka1
26. jan 2022

vzdy to bude 50/50, rozhodnut sa musis sama, kazdy to navyse posudzuje zo svojho pohladu, a tiez tu na mk sa ti k tejto teme vyjadri 99% zien, v detstve jedinacikov, inak to podla mna maju chlapci, neskor muzi jedinacikovia.
Zalezi od pohlavia dietata, od povahy, od vasej situacie,… mam 4r syna pas a adhd a nad druhym neuvazujeme, narocny je aj za tri deti

number19
26. jan 2022

@jani727
Nikto sa neurazil (nemam sa za co) len mam pocit ze mas zuzene nazory. Ale OK beriem aj tie tvoje 2 skusenosti ako tvoju zivotnu pravdu pausalizovanu na vsetkych jedinacikov.
A tymto by som diskusiu medzi nami dvoma uzavrela.

kristinka19
26. jan 2022

Clovek nevie, co bude zajtra, pozajtra... Clovek moze mat plany a vsetko sa to zmeni ako lusknutim prstov. Ak tuzite po babatku (aj vy, nielen partner, ci vase prvorodene dieta), tak "sup" do toho. Nikde nie je napisane ze hned sa to podari a moze to trvat nejaky cas. Ak mate pochybnosti, ci mat druhe dieta, lebo.... cokolvek, tak by som pockala na ten moment, ked budete tuzit po dietatku, ked to budete vnutorne citit, ze ste pripravena na dieta, ze po nom tuzite... Vela mamiciek neplanuje tehotenstvo (nie je na tom nic zle a su to skvele mamy), ale ked sa uz zamyslate, ci mat druhe dieta a kedy (planovane tehotenstvo), tak odporucam byt vnutorne nastavena na dieta, na to vsetko, co to obnasa atd. Naozaj musite to VY citit, ze chcete dieta, pretoze vy budete 9 mesiacov pod srdcom nosit dieta, predovsetkym vam sa zmeni zivot a povinnosti, radosti budu povacsinou na vas.

lubina
26. jan 2022

ja by som urcite chcela druhe dieta (ved mam dve dcery), pretoze prave ...aka je doba, tak aby to dieta neostalo same, ale malo surodenca. Podla mna je super, ak su aspon dve deti, aj male sa pohraju a aj ked su vacsie. My mame rozdiel medzi detmi 3 a pol roka a je to super. Urcite dce deti za mna.

prechadzka
26. jan 2022

@kuko55 presne takto to mam aj ja ..Mam skoro 2r chlapceka

simona99687
Odpoveď bola odstránená
mia_142x
27. jan 2022

Ahoj ja som tiež zvažovala či mať druhé ja mám 9r dcéru a napokon sme to nechali buď alebo a podarilo sa marci mám termín len aj strach mám zo všetkého lebo po tak dlhej dobe idem akoby od začiatku vždy je mať dobre druhé bábo po 2ci 3r ale rozhodnúť sa musíte obaja a hlavne by to malo byť spoločne rozhodnutie

ema22270
27. jan 2022

Ja keď som porodila malého cisárskym rezom pred 4.5 rokom, povedala som si, že ďalšie dieťatko určite nie, polovicu tehotenstva som vracala, potom som mala veľké problémy (hemoroidy) a kvôli nim mi urobili cisársky. Mesiac som mala bolesti a celkovo ma prekvapilo aké to je náročné starať sa deň noc o malého človiečika. Popri tom som ešte študovala na VŠ, až do minulého roku.
Keď však mal malý 2.5 roka všetko bolo už take jednoduchšie, už vedel ísť na nočník, začal viac rozprávať a nejako som začala premýšľať o druhom. Ale rozhodli sme sa počkať až na to kým skončím školu, takže teraz som v 14tt a malý ma 4.5 roka a veľmi sa teší na bábätko aj on. Už je veľmi rozumný, dáva pozor na bruško, žiadne válanie sa po mne a podobne, pri menších deťoch to niekedy nevysvetlíš, nemusím ho nosiť na rukách a podobne. A keď píšeš, že máš aj fajn prácu, myslím, že to je tiež dôležité. Držím palce.😊 ja mám 31 rokov a tiež som si povedala teraz alebo už nikdy 🙃

acrobaleno
27. jan 2022

Ked musis rozmyslat o pre a proti, tak by som to druhe dieta este odlozila. Mas iba 30. Nic sa nestane, ked s dietatom pockate este 2-3 roky. Aj celkova situacia bude ina. Inak druhe dieta sa robi pre rodicov a nie pre surodencov. Keby prve dieta surodenca nechcelo, tak matka pojde na potrat? Ja som jedinacik, nie som kvoli tomu o nic menej socialne zdatna, mala som plno kamosov a surodenca som nechcela. Kolegyna ma jedno dieta a aj pri nom ostane a jej syn drankal surodenca a o pol roka ho to preslo.

lucinka1988
27. jan 2022

@acrobaleno s týmto plne súhlasím, aj keď teda ja mám dve deti, ale sociálna zručnost nie je o počte súrodencov a odbočím trochu od témy, ale nezávisí ani od toho, či dieťa chodí alebo nechodí do škôlky..To sú také zaužívané stereotypy našej spoločnosti, že pokiaľ žena nemá aspoň dve deti- samozrejme iba "párik" a dieťa nenastúpi v 3 rokoch do škôlky, tak je to čierna ovca spoločnosti..Sociálna zručnosť, schopnosť sa deliť, to, či je kto spoločenský alebo nie vo veľkej miere závisí od povahy človeka, a povahu formujú do veľkej miery rodičia, výchova..S týmto súrodenci fakt nič nemajú, moj starší syn má skoro 4, mladší takmer 1 rok a starší sa stále nechce deliť absolútne s ničím a spoločenský extrovert je to od narodenia..A! Do škôlky nechodí😁Takže..

halci
27. jan 2022

Kazdy sa na to pozera svojimi ocami - ja som mala sestru tak som pre svoju dceru chcela surodenca, moj muz je jedinacik a tvrdi ze mu surodenec nechybal. Nastastie sa dal nahovorit. Dve deti su pre nas optimum.

ankare
27. jan 2022

Smelo do toho!

rivini
27. jan 2022

Ja ta chapem...tiez som na vazkach. Vobec nie kvoli dobe, ani kvoli financiam a navyse som presvedcena, ze surodenec je jedna z najlepsich „veci“, ktore rodicia mozu dietatu do zivota dat. No prve tehotenstvo bolo strasne, nevolnosti, bolesti a skoncilo potratom, druhe uspesne, no bolo to tiez devat mesiacov trapenia, nevolnosti, zvracanie, bolesti, tehu reuma, preeklampsia... Zaciatky s babatkom tiez neboli ruzove, porod cisarak...mna proste desi predstava, toto cele zas absolvovat...tiez neviem ako sa rozhodnut.

autor
27. jan 2022

@rivini inak napodobne, tiez tehotenstvo hroza, tiez preeklampsia a syn pol roka prereval, cize som si vlasy trhala... Ale s odstupom casu sa nato nepozeram tak tragicky, vtedy som si vsetko moc brala,prvorodicka... Ale je fakt, ze ztej preeklampsie mam strach, ale teraz som menila gynekologa, mam strasne super gynekologicku, ktora mi aj vysvetlovala postup ako by sme sa jej mohli vyhnut, ukludnovala, ze nemam mat vobec strach.
Ja sa proste dost bojim, co vsetko nas este caka, ked pozeram, co sa deje vo svete teraz az ma uzkost chyta😣 Teraz sa dost bojim o syna badam, kazdym dnom snat viac a viac, neviem si predstavit bat sa 2nasobne😳

ankare
27. jan 2022

Nechaj to osud. Nechrante sa a ak máš mať druhé dieťatko, budeš ho mať. 🙂

klaudinkad
28. jan 2022

Určite áno, my máme 2 ročnú dcéru, aj keď je to s ňou náročné, čakáme druhé a neľutujem, sama som zo 4 detí s neviem si predstaviť, že by bola jedináčik, nie je nič viac, než mať súrodenca, parťáka 🙂

Strana
z2