icon

Mám oprávnené výčitky ako mama pracujúca na plný úväzok?

29. apr 2025

Ahojte. Mám strasne vycitky svedomia, že som zla mama :(
Moja dcéra ma rok a tri mesiace. Od jej 6 tich mesiacov pracujem na polovičný úväzok, aktuálne kvôli lepšej ponuke idem na plny. Pracujem 2x do tyzdna z kancelárie a 3x do tyzdna mám HO. Počas HO ju mám 2x doma, praca mi to dovoľuje, síce sa jej cely cas nevenujem na 100% ale chodíme von, čítame si knihu, staviame kocky atd atd.. 3x do tyzdna chodí dcéra do jaslí. Okrem toho ju beriem kazdy deň von, 1x do tyzdna v rámci obednej pauzy stíhame plavanie pre deti. Ale ja mám pocit že je to malo, že by som mala byt doma a chodiť s ňou napríklad viac na krúžky. Doobedu sedíme na záhrade. Ja mám notebook pri sebe ona sa hra a keď skoncim ideme na prechádzku cca 2hodiny. Ja neviem, je to malo? Mám opravnene vycitky? Snazim sa jej po práci a cez víkend venovat na 300% - žiadny telefon, televízor le sa hráme, učíme sa…

Strana
z3
monsterablue
Autor odpoveď zmazal
mamamasama
29. apr 2025

Ak pracovať musíš, tak výčitky nemaj. Ak pracovať nemusíš, tak sa na to vykašli a venuj sa malej. Jej detstvo preletí bleskovou rýchlosťou. Práca vždy bola aj bude, ale deti máme malé len par rokov.

drobcek26l
29. apr 2025

Si super mama a dcérke zjavne nič nechýba. Je o ňu postarané a je určite spokojná. No a rovnako aj ty, ak ti práca vyhovuje a si v nej spokojná, tak je všetko tak ako má byť.
Nikdy sa neporovnávaj s inými. Ja som tiež pracovala od kedy mali moje deti rok. Teraz sú už starší , máme super vzťah a nemám pocit že by nám vtedy niečo ušlo.

autor
29. apr 2025
@monsterablue
Odpoveď bola zmazaná

@monsterablue tak asi normálne, nakoľko mám deadline a je jedno či na ňom makam o 15:00 alebo 3:00

jaass
29. apr 2025

Určite nie si zla mamka, každá mame iné nastavenie, ja sama chcem byť doma so syncekom do troch rokov. Ale môžem byt lebo nie sme bez peňazí. Iné by asi bolo keby nemáme peniaze, vtedy by som do prace ísť musela. Záleží od nastavenia mamky, či si “vyberie” byť doma a ísť fullku pri dieťati alebo chce prácu skĺbiť s dieťaťom. Ale osobnú skúsenosť, čo mi mamky spätne povedali, že ľutujú, že sli v roku do prace a že dali dieťa do jaslí. Proste si to dieťa neužili. Dieťa bolo mimo mamky v tak skorom veku… ale to je môj názor 👍 lebo určite sú mamky čo nebudú so mnou súhlasiť

deedol
29. apr 2025

ak nemas na vyber a musis pracovat, tak ok.
ak mas na vyber, tak si to musis ty zvazit a v hlave usporiadat, co vlastne chces. vacsinou sa zial neda mat vsetko.
ja som tiez pracovala od synovych 6m, ale po nociach, cez den nie. len ja som szco, cize ina situacia.

autor
29. apr 2025
@mamamasama

Ak pracovať musíš, tak výčitky nemaj. Ak pracovať nemusíš, tak sa na to vykašli a venuj sa malej. Jej detstvo preletí bleskovou rýchlosťou. Práca vždy bola aj bude, ale deti máme malé len par rokov.

@mamamasama nemusím… ide len o to že ma praca veľmi baví a mám fakt super miesto.

ajdika
29. apr 2025

Na ake kruzky sa chodi s batolatom? Nestresuj, si dobra mama ♡

pe_mi
29. apr 2025

Ahoj, stíhaš toho pekne veľa.čo mysliš,že robia denne mamy doma s deťmi?presne taký plán, možno aj nudnejší ako vy.
Takže kľud, robíš toho dostatok

lucilaines
29. apr 2025

Nie si zla mama, ale myslim si, ze ta zachvilu, prkne povedane, drbne. Toto, co popisujes, je podla mna extrem veduci k vycerpaniu a vyhoreniu. Este cez obednu prestavku plavanie stihat, no masaker. Je v poriadku vsetko, co vyhovuje vasej rodine. Ak chces pracovat, pracuj. Kludne nch by bola dcera v jaslach aj cely tyzden, je to ok. Ak by si bola len doma, je to ok. Ak si to nejak skombinujes, je to ok. Len sa nesnaz mat to vsetko, lebo sa to proste neda. Budes nonstop v strese, pretoze nic nebudes robit poriadne. Nestihacky, vycitky svedomia v praci, vycitky vo vychove, v domacnosti. Spomal trocha.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
mamamasama
29. apr 2025

Tak potom neviem, co riešiš. Vybrala si si to, čo je pre teba dôležitejšie.

deedol
29. apr 2025

a keby si bola doma dlhsie, napr. do 2-2,5r, tak o to miesto prides? (nechcem, aby to vyznelo rypavo, len sa pytam.)

autor
29. apr 2025
@ajdika

Na ake kruzky sa chodi s batolatom? Nestresuj, si dobra mama ♡

@ajdika baby balance napr, baby gym je toho strasne veľa čo pocuvam kde chodia kamosky

autor
29. apr 2025
@deedol

a keby si bola doma dlhsie, napr. do 2-2,5r, tak o to miesto prides? (nechcem, aby to vyznelo rypavo, len sa pytam.)

@deedol áno, pretože už v práci nie som vedená ako na MD čiže ak odídem už jedine výpoveďou

autor
29. apr 2025
@monsterablue
Odpoveď bola zmazaná

@monsterablue a spanok? 🤣

deedol
29. apr 2025

my sme nechodili na ziadne kruzky, lebo covid, a nemam pocit, ze by nam nieco uniklo. dieta v tom veku potrebuje matku a jej cas. my sme chodili vela von do prirody, ked sa dalo, tak na ihriska, von s kamosmi s partackou v rovnakom veku, hrali sme sa doma, robili sme rozne aktivity. cize o kruzky by som sa nejako neobavala, to fakt nie je ziadna nutnost 🙂

preco uz v praci nie si vedena ako na MD/RD?

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
autor
29. apr 2025
@lucilaines

Nie si zla mama, ale myslim si, ze ta zachvilu, prkne povedane, drbne. Toto, co popisujes, je podla mna extrem veduci k vycerpaniu a vyhoreniu. Este cez obednu prestavku plavanie stihat, no masaker. Je v poriadku vsetko, co vyhovuje vasej rodine. Ak chces pracovat, pracuj. Kludne nch by bola dcera v jaslach aj cely tyzden, je to ok. Ak by si bola len doma, je to ok. Ak si to nejak skombinujes, je to ok. Len sa nesnaz mat to vsetko, lebo sa to proste neda. Budes nonstop v strese, pretoze nic nebudes robit poriadne. Nestihacky, vycitky svedomia v praci, vycitky vo vychove, v domacnosti. Spomal trocha.

@lucilaines no ešte studujem na VŠ a roubieham podnikanie. Sama tomu Nechapem kedy a ako, ale strasne veľa toho robim po večeroch a nociach

autor
29. apr 2025
@deedol

my sme nechodili na ziadne kruzky, lebo covid, a nemam pocit, ze by nam nieco uniklo. dieta v tom veku potrebuje matku a jej cas. my sme chodili vela von do prirody, ked sa dalo, tak na ihriska, von s kamosmi s partackou v rovnakom veku, hrali sme sa doma, robili sme rozne aktivity. cize o kruzky by som sa nejako neobavala, to fakt nie je ziadna nutnost 🙂

preco uz v praci nie si vedena ako na MD/RD?

@deedol lebo som sa do prace vrátila 🙂

luccija
29. apr 2025

Stíhaš aj prácu aj dieťa prečo máš výčitky?
Veľa žien sa ani toľko nevenuje deťom.Mas aj partnera?Len pozor na energiu vyzerá, že chces stihnúť vsetko

autor
29. apr 2025
@luccija

Veľa žien sa ani toľko nevenuje deťom.Mas aj partnera?Len pozor na energiu vyzerá, že chces stihnúť vsetko

@luccija áno mám, ale ten ma naprd pracovnú dobu 7-17 takze to je cely deň zabitý …

autor
29. apr 2025
@luccija

@luccija a kvôli tomu, že nedokazem byt len tak doma, aj keď to nie je len tak ale neviem to opisat. Myslim, že mám nejaký problem kvôli ktorému sa neviem vzdať pocitu “som sebestačná zena ktorá ma kariéru”

lucilaines
29. apr 2025

Preto ti hovorim spomal. Bola som podobna hrdinka, ja nebudem len doma sedet na riti predsa na materskej, ja som emancipovana zena, vsetko zvladnem. Tiez som si robila VS popri materskej, tiez som rozbiehala podnikanie. Tiez som absolvovala plavanie, babybalance, ihriska a kadeco. A to som popritom nemala este pracu, ako ty. A poviem ti, uz by som to tak nerobila. Nespala som nikdy, nestihala som poriadne nic, vkuse som bola v strese, lebo som mala pocit, ze uz by som mala robit nieco ine, ponahlala som. Nahodou mi dieta nechcelo zaspat podla planu alebo vecer bolo dlhsie hore, uz som mala nervy. Muza som poriadne ani nevidela, spavat som chodila po polnoci, do rana ma maly este x krat zobudil a rano som uz ficala. Bola som hlupa. Keby som to mala robit od znova, kaslem na to vsetko a uzijem si deti a klud. Robit budes este desiatky rokov. Potrebovala som sa totalne vycerpat, aby som pripustila, ze nemusim mat vsetko a nemusim nikomu nic ani sama sebe dokazovat. Ale ak by si sa rozhodla robit, to je vsetko v poriadku. Len si naozaj uvedom, NEDA sa mat vsetko. Niekde proste musis vypustit, lebo ta to zosrotuje. A btw podla mna na rodicovsku mozes kludne nastupit z prace znova. Kedykolvek do 3 rokov dietata ak sa nemylim.

luccija
29. apr 2025

Veď to je fajn, že chcela byť samostatná, ale nedá sa sedieť na 4 stoličkách mama, zamestnanec, škola, podnikanie...krátkodobo áno, ale teraz prejdes na plný úväzok hlavne neponocuj.Este si asi mladá, ale potrebuješ aj nejaký relax a vypnúť.

deedol
29. apr 2025

nie je to tak, ze na RD mozes ist opat, keby si chcela?
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/ako-sa-vratit-na-rodicovsku-dovolenku/

no ale vlastne neviem, ci chces, ked chces toho tolko postihat. nebojis sa o svoje zdravie? ja som bola tiez taky typ, ze vsetko zvladnem, aj pracu, aj dieta, aj spat 5h denne, aj aj aj... ale vekom zistujem, ze to nie je najlepsie nastavenie.

bolarazjedna
29. apr 2025

Autorka, ja veľakrát nestíham doma na materskej s 2 deťmi ani to, čo ty stíhaš počas HO s dcérou, ako píšeš, čo všetko robíte.
Čo sa týka krúžkov, nemaj obavy, deti ani v skolkarskom veku nepotrebujú žiadne krúžky, nieto ešte batoľa. To, že kamarátky chodia na baby-aktivity, neznamená, že deti to potrebujú a budú o niečo ukrátené, znevyhodnene v zivote, ak tam nechodíte. Teraz je to trendy. Ale psychológovia sa zhodujú, že deti do 6rokov nepotrebujú žiadny krúžok, ani tanečný, ani jazykový, ani baby-jogu atď.... Potrebujú sa hrať neorganizovane, behať, liezť, naháňať sa, občas sa aj nudiť, lebo to rozvíja kreativitu.

miadi
29. apr 2025

Tak v usa bezne matky makaju od par tyzdnovych babatok na full time . V kanade byvala materska pol rok teraz je rok .3r doma je luxus ktory nema kazda mama ani kazda nechce: Mne sa zda ze toho robis az moc a Proste jeden den si Daj aj relax uc dieta nech sa zahra aj same . Zas 300% je prehnane . Take it easy .

miadi
29. apr 2025

A Hlavne sa neporovnavaj s kamoskami

sss777
29. apr 2025
@bolarazjedna

Autorka, ja veľakrát nestíham doma na materskej s 2 deťmi ani to, čo ty stíhaš počas HO s dcérou, ako píšeš, čo všetko robíte.
Čo sa týka krúžkov, nemaj obavy, deti ani v skolkarskom veku nepotrebujú žiadne krúžky, nieto ešte batoľa. To, že kamarátky chodia na baby-aktivity, neznamená, že deti to potrebujú a budú o niečo ukrátené, znevyhodnene v zivote, ak tam nechodíte. Teraz je to trendy. Ale psychológovia sa zhodujú, že deti do 6rokov nepotrebujú žiadny krúžok, ani tanečný, ani jazykový, ani baby-jogu atď.... Potrebujú sa hrať neorganizovane, behať, liezť, naháňať sa, občas sa aj nudiť, lebo to rozvíja kreativitu.

@bolarazjedna
To si krásne napísala, málokedy tu vidieť takúto podporu od ženy, ktorá to má doma opačne (teda je na materskej).
Ďakujem za tento príspevok.

Strana
z3