Mám oprávnené výčitky ako mama pracujúca na plný úväzok?
Ahojte. Mám strasne vycitky svedomia, že som zla mama :(
Moja dcéra ma rok a tri mesiace. Od jej 6 tich mesiacov pracujem na polovičný úväzok, aktuálne kvôli lepšej ponuke idem na plny. Pracujem 2x do tyzdna z kancelárie a 3x do tyzdna mám HO. Počas HO ju mám 2x doma, praca mi to dovoľuje, síce sa jej cely cas nevenujem na 100% ale chodíme von, čítame si knihu, staviame kocky atd atd.. 3x do tyzdna chodí dcéra do jaslí. Okrem toho ju beriem kazdy deň von, 1x do tyzdna v rámci obednej pauzy stíhame plavanie pre deti. Ale ja mám pocit že je to malo, že by som mala byt doma a chodiť s ňou napríklad viac na krúžky. Doobedu sedíme na záhrade. Ja mám notebook pri sebe ona sa hra a keď skoncim ideme na prechádzku cca 2hodiny. Ja neviem, je to malo? Mám opravnene vycitky? Snazim sa jej po práci a cez víkend venovat na 300% - žiadny telefon, televízor le sa hráme, učíme sa…
Ja by som dieťa nevymenila za peniaze,ale ty musíš vedieť či ten pocit ustojis. Ak áno tak pracuj ďalej
Ak to nepotrebujes kvôli financiám tak sa riaď podľa toho ako to cítiš. Stojí ti tá práca za tie výčitky? Sama musís najlepšie vedieť, či ta to zožiera alebo ťa to len tak občas napadne, čo je prirodzené. Osobne by ma od 6 mesačného bábätka nedostal nikto za žiadnu cenu, ani od 1,5 ročného. Ale každá to máme usporiadaná v hlave inak a keď si s tým ty aj dieťa v pohode, je to v poriadku.
Prachy prachy prachy....otec dietata v praci 7-17h ( denne ?) a matka chce tiez len silou mocou pracovat cele dni...a malinke dietatko (15mes)...sup do jasli, nech sa o nho postaraju "cudzie tety". Alebo mamka sem tam hodi ockom na neho spoza notbooku...od polroka pol uvazok...a to ani nemusis, len chces...nuz peniaze, kariera je tvoja priorota zjavne. Dieta ako doplnok do rodiny ? Kedy s nim travi plnohodnotny sustredeny cas aj ocko ? Vecer pred spanim okupe a uspi ?
Moja odpoved na tvoju otazku: nie, tvoje vycitky nie su opravnene. Aj ked po precitani niektorych odpovedi v tejto diskusii chapem, ze si neista. Ludia casto nechapu, ze praca nie je vzdy len o peniazoch. Ak mas pracu, ktora ta bavi a naplna, urcite by som v nej zostala. Byt matka nie je jedinou identitou zeny. A dcerke sa venujes viac, ako vela matiek, ktore su 24/7 doma. Jasle 3x do tyzdna nie je urcite ziadna katastrofa. Si skvela mama. Tak sa nenechaj zneistit frflosmi.
dieťa je spokojné, nevystresované, usmiate? Ak áno, nestresuj sa a nezaťažuj sa zbytočnými výčitkami
Prachy prachy prachy....otec dietata v praci 7-17h ( denne ?) a matka chce tiez len silou mocou pracovat cele dni...a malinke dietatko (15mes)...sup do jasli, nech sa o nho postaraju "cudzie tety". Alebo mamka sem tam hodi ockom na neho spoza notbooku...od polroka pol uvazok...a to ani nemusis, len chces...nuz peniaze, kariera je tvoja priorota zjavne. Dieta ako doplnok do rodiny ? Kedy s nim travi plnohodnotny sustredeny cas aj ocko ? Vecer pred spanim okupe a uspi ?
@silvike ona by bola doma nešťastná, keby bola iba s dieťaťom je aktívny, cieľavedomý typ a potrebuje napredovať.Kazda sme iná ja by som to nevedela, ale chápem ju
No kvalitne preháňaš. Jednak preto, lebo máš zbytočne výčitky. Druhak preto, lebo režim a systém, ktorý opisuješ sa nedá držať do nekonečna a po čase zhasneš ako fakľa. Nemusí to byť teraz, ani o rok, ale možno o dva. Začne to tým, že pre nedostatok spánku a rozlietania, atď. začneš robiť malé nenápadné chyby v práci.. O tom, že doma si zvyknú na to, že ty si "super girl" ani nehovorím, bude to po čase štandard, ktorý sa bude brávať ako samozrejmosť. Budeš ubita a frustrovaná, už teraz ta škrie, či je to OK (že pracuješ popri malej je úplne OK), a to robíš viac, ako štandardné žena len na materskej. Spomaľ. Batoľa nepotrebuje žiadne kruzky. Resp. nie toľko. Môj syn bol len o chlp starší, keď začal chodiť do jasiel, a na našu otázku, čo robia celý deň, aká je interakcia s inými deťmi povedali všetky sestričky na rovinu: oni pri nejakej tvorivej činnosti vydržia ozaj krátko a čo sa týka tej socializácie, oni sa hrajú skôr vedľa seba, a nie spolu. Sú to ešte naozaj malinké deti.
Ja viem, čo píšem, a v dobrom ti radím. Tiež som robila to isté. Aj som chcela, lebo sa naskytla príležitosť, prachy sa tiež zišli a mala som pocit, že na materskej sa zbláznim. Kým som bola doma, tak to začalo byť problematické, menej a menej som spala, dohnala som to v noci (lebo deadline, čiže si myslíš, že to máš v ruke a pod kontrolou), ale robota sa kopila. A niekedy sa v noci nedalo, najmä keď sem tam som musela hovoriť aj s klientmi. Do toho v pozadí revajúce dieťa, zajko Bing, a rozbitá kuchyňa s polopripravenym jedlom. A už by bol aj čas, aby dieťa spalo, aby sme išli von.. tak som išla spáť na plný úväzok a malý do jasiel. A zo začiatku som bola nadšená a super, ale po čase som začala padať i tak na hubu (choroby, home Office a spol.).
Čiže to, že robíš, je naprosto v poriadku. Dcére sa venuješ. Až moc. Spomaľ, lebo to nedopadne dobre. Z programu si kľudne uber, a vypusť z hlavy blbé myšlienky.
@silvike ona by bola doma nešťastná, keby bola iba s dieťaťom je aktívny, cieľavedomý typ a potrebuje napredovať.Kazda sme iná ja by som to nevedela, ale chápem ju
@luccija Sak nejde o typ ale o to dieta predsa. Mam dieta ktore akoze milujem a drbnem ho od pol roka na poldna a od roka na cely den do jasli lebo ani nemusim ale chcem peniaze a karieru ? A keby aspon otec mal viac realneho casu na to dieta, ale on je tiez dost teda pracovne vytazeny. Jasne ze to dieta prezije, ale neviem, no mne by to proste nedalo, pre mna bola priorita deti, nie peniaze a kariera.
@silvike Toto bolo zbytočne ustipacne. Niekto môže byť dobrá matka, ale potrebuje mať aj tu pracu, ktorá ju napĺňa. Väčšina sveta funguje tak, že ženy pri takto starých deťoch už pracujú, či chcú či nechcú. Štatisticky by teda mali byť u nás najvyrovnanejsie a najzdravšie deti sveta, ktoré mali pri sebe matku tri roky, pozor, ani o deň viac. Podľa opisu sa tomu dieťaťu venuje viac a kvalitnejšie, ako väčšina žien len na materskej. Niektoré profesie si aj vyžadujú, aby sa človek vrátil do práce skôr, napr. lekárky, advokátky, sudkyne.. Tam si ani nemozes dovoliť vypadnúť z toho tempa úplne na tri roky. Nehovorim o extremoch typu porodila som a o mesiac zavesim na krk babke či pestúnke, ale o Tom, čo opisuje autorka.
Osobne poznám, resp. evidujem len maličkú omrvinku žien, ktoré zostali doma tri roky a boli full time mama. Väčšina sa vrátila do práce skôr.
@silvike Toto bolo zbytočne ustipacne. Niekto môže byť dobrá matka, ale potrebuje mať aj tu pracu, ktorá ju napĺňa. Väčšina sveta funguje tak, že ženy pri takto starých deťoch už pracujú, či chcú či nechcú. Štatisticky by teda mali byť u nás najvyrovnanejsie a najzdravšie deti sveta, ktoré mali pri sebe matku tri roky, pozor, ani o deň viac. Podľa opisu sa tomu dieťaťu venuje viac a kvalitnejšie, ako väčšina žien len na materskej. Niektoré profesie si aj vyžadujú, aby sa človek vrátil do práce skôr, napr. lekárky, advokátky, sudkyne.. Tam si ani nemozes dovoliť vypadnúť z toho tempa úplne na tri roky. Nehovorim o extremoch typu porodila som a o mesiac zavesim na krk babke či pestúnke, ale o Tom, čo opisuje autorka.
Osobne poznám, resp. evidujem len maličkú omrvinku žien, ktoré zostali doma tri roky a boli full time mama. Väčšina sa vrátila do práce skôr.
@oblecenie99 Tvoj nazor. Podla mna u nej je priorita peniaze a kariera a nie dieta.
@oblecenie99 Tvoj nazor. Podla mna u nej je priorita peniaze a kariera a nie dieta.
@silvike Čítala si, čo všetko s tým dieťaťom napriek všetkému stíha?
Podľa toho, čo píšeš toho zvládaš viac než dosť. Ja by som sa skôr trochu obávala toho tempa, čo máš, dokedy to vydrzis. Nerypem, ani nechcem aby to tak vyznelo, len máš teda nalozene veľmi veľa. Práca, skola, dietatko, domácnost...kruzky dalsie podľa mna take malé dieta ani nepotrebujeme. V kolektive je v jaslickach, na plavani...podľa mňa úplne stačí, keď sa jej ty venujes.
Len si nájdi niekde medzi tým všetkým aj čas na seba, oddych.
@silvike Čítala si, čo všetko s tým dieťaťom napriek všetkému stíha?
@oblecenie99 Hej citala, viem co obnasaju deti a nechce sa mi verit ze to je tak ako pise. Urcite sa na 300% venuje dietatu...po praci...jojo...mame len 24hodin...jedine ze ma upratovacku, kucharku a spol.
@oblecenie99 Hej citala, viem co obnasaju deti a nechce sa mi verit ze to je tak ako pise. Urcite sa na 300% venuje dietatu...po praci...jojo...mame len 24hodin...jedine ze ma upratovacku, kucharku a spol.
@silvike ale ona to chce takto.Jedna je lenivá, lebo je doma dlho druhá karieristka, lebo krátko...
možno má prácu, ktoru si vie spraviť večer.Nie každá žena je ochotná sa až príliš oddať rodine a dieťaťu.Niekto navarí na 3 dni a stačí mu to.Ona sa rozhodla ísť touto cestou jediný kto jej do toho môže hovoriť je muž.Ved sama vidíš, že to semienko, že sa nevenuje dostatočne v sebe má a ešte tlačí na väčší výkon čo nie je dobré.
Dcere sa venujes viac, nez mnohe mamy na rodicovskej!
Pracu si udrz, takato benevolentnejsia prac. doba sa ti zide najblizsich 10 rokov ❤️
Ja mam prvostupniarov, a bezna praca mi cez tyzden dovoli navarit/oprat, tri raz ich zvrieskat bo mam nervy z povinnosti na hrane, a dat spat 😥
Veď žiadny stres podľa mňa stíhaš všetko aj keď niekedy sa nedá úplne všetko zmaknúť, nemusíš chodiť na krúžky, však si choďte každý víkend zaplávať a máš krúžok hotovy, tie kamošky chodia lebo čo máš doma robiť tri roky s dieťaťom treba aj dačo iné, a ty robíš som toho názoru, keď tá práca baví a dieťa je spokojné nieje o čom
Podľa mňa je všetko úplne vporiadku
@luccija Sak nejde o typ ale o to dieta predsa. Mam dieta ktore akoze milujem a drbnem ho od pol roka na poldna a od roka na cely den do jasli lebo ani nemusim ale chcem peniaze a karieru ? A keby aspon otec mal viac realneho casu na to dieta, ale on je tiez dost teda pracovne vytazeny. Jasne ze to dieta prezije, ale neviem, no mne by to proste nedalo, pre mna bola priorita deti, nie peniaze a kariera.
@silvike dcéra ide do jaslí až teraz. Do roka som bola doma, nechodila do kanclu.🙂
Veď žiadny stres podľa mňa stíhaš všetko aj keď niekedy sa nedá úplne všetko zmaknúť, nemusíš chodiť na krúžky, však si choďte každý víkend zaplávať a máš krúžok hotovy, tie kamošky chodia lebo čo máš doma robiť tri roky s dieťaťom treba aj dačo iné, a ty robíš som toho názoru, keď tá práca baví a dieťa je spokojné nieje o čom
@zuzubb007 áno tiež mi napadlo že cez víkend to stačí
@silvike a prečo nie? Mám system ktorý funguje. Jedlo pre seba si objednávame, malej varim na dva dni. Poriadok sa snazim udržovať. Mám pracku, sušičku. Vysavac čo sam vysáva. A predstav si že byvame na dome a mame aj pokosené aj okna umyte.
Dcere sa venujes viac, nez mnohe mamy na rodicovskej!
Pracu si udrz, takato benevolentnejsia prac. doba sa ti zide najblizsich 10 rokov ❤️
Ja mam prvostupniarov, a bezna praca mi cez tyzden dovoli navarit/oprat, tri raz ich zvrieskat bo mam nervy z povinnosti na hrane, a dat spat 😥
@dkethe veď práve, môžem začať kedy chcem a skončiť kedy chcem. Dovolenku si planujem podľa seba, aj dni v kancelárii. Ak poviem že pridem a nakoniec nepridem je to okej.
Ja som išla do roboty keď syn mal takmer 2roky,aj som chcela ale aj sme to potrebovali, do jaslí síce nechodil pretože sa ponúkla svokra že bude s ním tie 4hodiny (je na dôchodku) ,na začiatku som tiež mala výčitky ale keď som došla z roboty som sa mu venovala,a každý videl že som oveľa spokojnejšia, takže za mňa ak to vám ako rodine vyhovuje tak je to v poriadku. Len ako baby písali pozor na vyhorenie.
kasli teraz na to co hovori okolia co sa patri co je zauzivane
pozri sa na seba
si stastna spokojna v praci aj doma? pozri sa na dcerku je stastna spokojna doma aj v jasliach?,
Travit cas s dietatom nie je o pocte kruzkov. Ide o tie zivotne drobnosti a velke milniky, ktore nerobi s tebou ale s tetou. Nemusis byt doma 3 roky, ale mne pride skoro dat 6 mesacne do jasli ( aj 1,3 rocne). A co je na zapade ma nezaujima lebo aj psychologovia zo zapadu odporucaju aby bolo dieta s matkou aspon do 3 rokov.
Moja odpoved na tvoju otazku: nie, tvoje vycitky nie su opravnene. Aj ked po precitani niektorych odpovedi v tejto diskusii chapem, ze si neista. Ludia casto nechapu, ze praca nie je vzdy len o peniazoch. Ak mas pracu, ktora ta bavi a naplna, urcite by som v nej zostala. Byt matka nie je jedinou identitou zeny. A dcerke sa venujes viac, ako vela matiek, ktore su 24/7 doma. Jasle 3x do tyzdna nie je urcite ziadna katastrofa. Si skvela mama. Tak sa nenechaj zneistit frflosmi.
@beahaydee Aj ja mám prácu, ktorá ma baví a napĺňa. Tá práca je však do konca zivota. Dieťa máš doma chvíľku. Tak ale, sú matky a madky.
@monsterablue Mysliet si mozes, pravda to nie je.
Tak pozri, keby v tebe nehlodal cervik pochybnosti, tak nezakladas tuto temu.

V ES je materska 4 alebo 6 mesiacov … uz neviem. Maximum co si dovoli obyc stredna trieda je excedència 1 rok az toho je polka neplatena … pomaha babka, mamicka atd … 3 r Luxus maju len fakt ludia za vodou alebo …. marokanci a pod kde zena rodi ako jablon a pracovat per tu nebude. Na zapade este nevyhynuli na jasle a nemam ani dojem, ze by na Svk boli tak prehnane lepsi a inteligentnejsi ludia, len preto, ze boli 3 roky doma s mamou … Rob tak aby ste boli vsetci spokojni a nikto sa nenahanal … dietatu sa nemusis venovat na 300% a chodit na nejake kruzky …. Na co, ma sa hrat, behat po vonku a objavovat svet.