icon

Manželské problémy po narodení dieťaťa

22. jún 2025

Ahojte, s mužom sme spolu 15 rokov, z toho 3 roky sme zosobášení a máme malé dieťa, s ktorým som ešte na rodičaku. Manžel bol vždy extrémne extrovertný a doslova až hyperaktívny. Predtým mi nevadilo, že lietal kade tade a robil si prakticky čo sa mu chcelo. Ale v poslednej dobe mám pocit, že sa to vymyká spod kontroly. Chcel dieťa dlho, ja som nebola pripravená, aj skrz toho, že som sa bála, ako to bude s niekým, kto je svojím spôsobom veľmi nezodpovedný (čo on teda je). Napokon som ale aj ja zatúžila po rodine a tak sme šli do toho. O dcérku sa viac-menej starám sama, tiez o celú domácnosť. Na začiatok poviem, ze mi to absolutne nevadí. Varenie a upratovanie sú pre mňa forma relaxu. Ale problém je, ze mám pocit, že on všetko berie ako samozrejmosť v poslednej dobe. Miliónkrát sme sa rozprávali, ešte viackrát sme sa hádali. Snažila som sa mu vysvetliť, ako veci vidím ja, čo trápi mňa, ale akoby som hrach o stenu hádzala. Keď je doma, malej sa venuje, vezme ju aj von, nech si môžem porobiť čo potrebujem, ide do obchodu, porobi veci okolo domu ak treba, občas chodí po brigádach, keď má voľno. Ale absolútne sa nevenuje mne ako svojej žene. Po pôrode sme mali dost problémy najmä po sexuálnej stránke. Po asi roku sa to upravilo a sex bol lepší ako hocikedy predtým a teraz sme znovu na bode mrazu. Sám od seba nepríde, ked ho volám ja, tak ho to akurát vytoči. Tak normálne ľudsky sa porozprávať sa nám tiež už dlhsie nedá. Včera ma nemilo prekvapila jedna jeho reakcia - išli sme s malou dnu zvonku a ona volala aj jeho, ale on nechcel ísť, začala plakať, on na to vybuchol, že to ja ju takto učím a huckam, aby on musel skákať ako mu piskame

autor
22. jún 2025

Tak som chytila dvere a zabuchla ich, lebo som fakt nechcela hádať a on na to cez okno skrikol dnu, že nech si dverami trieskam vo svojom. Áno, dom je zdedený po jeho babke, ALE peniaze za ktoré sa rekonštruoval sú z pôžičky, ktorú som brala ja ešte pred manželstvom (stavebný úver na 15 rokov). Toto ma extrémne dostalo a neviem na to prestať myslieť. Večer, samozrejme, prišiel dnu už až keď si myslel, že spím. Dnes od rána sa snaží komunikovať akoby sa nič nestalo (to je unho klasika pri každej hádke), ja ho viac-menej dneska ignorujem. Už dlhšie stagnujeme a vidím, že čím viac sa ja snažím, tým viac on všetko sabotuje. Ja už naozaj neviem ako naňho. Som z toho unavená. Hádať sa mi už nechce, ale nepáči sa mi jeho prístup. Ja ani neviem akú radu tu čakám, možno som sa len vyrozprávať chcela...

alickapusinka
22. jún 2025

takže máš si buchať vo svojom. A ty si nabrala pôžičky ktore splacaš a nemáš nič z domu len splacaš no neťastný krok.

hederamonstera
22. jún 2025

Fuh, to bolo hnusne co povedal a bolo by dobre, aby si to v sebe nedrzala a normalne sa ho na to opytala a povedala mu tvoje pocity.
Ano, deti velmi dobre prevetraju vztah, my to mame tiez nalomene, extremne sa musime snazit, aby sme to prezili ako partneri. Vela vela veeeeeela komunikovat.

lukbe
22. jún 2025

Taky bol aj predtým, toto nechápem, prečo si do jeho domu vrazila peniaze a mala s ním dieťa.

lienka.7
22. jún 2025

@autorka keď už si bola taka naivná (Nechcem písať hlupa) a netrvala si na %z domu, verím, že máš aspoň "podpisane" koľko si do toho cudzieho domu dala. A inak gratulujem k takému chu...vi. 👌 nechápem, naco si si s nim po toľkej dobe robila dieta, keď si vedela aký je . A nie, chlap sa nezmení 😉

autor
22. jún 2025

Muž, aj napriek tomu, že občas reaguje prchko, vo svojej podstate nie je zlý človek. Nikdy mi nijako neublížil (zámerne). Pre druhých by sa aj rozdal, aj keď na svoj úkor. Vedela som, že je vetroplach a s tým som zmierená. Inak dom bol prepisany až po svadbe (dovtedy ho mala na meno jeho mama). Predala ho mužovi za 1 euro, takže zo zákona je polovica moja. Nebojím sa o to, že by som ostala bez strechy nad hlavou, raz keď sme sa veľmi pohádali, tak sa protestne zbalil a odišiel on a možno aj práve preto ma tá včerajšia poznámka tak extrémne prekvapila a zabolela. Nečakala by som od neho niečo také. A ešte viac ma nahnevalo, že to povedal pred dcérou.

gribka1
22. jún 2025

Čo ja viem, podľa opisu je to chuj, ale obhajuješ ho, lebo si samu seba presvedčila, že vcelku je to dobrý človek. Akurát ty si tak trošku nižšie v jeho rebríčku. A to ti akosi začína vadiť už teraz. No neviem, ak nepomôže nejaká šoková terapia pre neho, tak potom záleží na tebe, či ti toto bude stačiť.

rejka7
22. jún 2025

Si na liste vlastníctva uvedená aj ty? Máte dom v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov?

autor
22. jún 2025
@rejka7

Si na liste vlastníctva uvedená aj ty? Máte dom v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov?

@rejka7 áno. Pravda je, že svokra chcela ten dom prepísať, už keď sme začali prerábať. Je to vyše 5 rokov. Manžel chcel nech to celé napíše na mňa, lebo on na meno nechcel nič, aj auto mal napísané na mne už cez 5-6 rokov. Ja som nesúhlasila, bolo mi to blbé. Nakoniec sme to po svadbe už museli dať do poriadku, lebo bolo treba opraviť ešte strechu a to bola ďalšia pálka, takže sme išli 50:50 (muž aj po svadbe trval nech to je na moje meno, ale som mu vravela, že veď BSMko aj tak nepustí a rušiť ani zužovať ho nebudeme pre jeho rozmar).

rejka7
22. jún 2025

Tak z môjho pohľadu je vzťah narušený a keďže sa už po hádke spakoval a išiel preč, možno začal dôkladnejšie premýšľať čo a ako ďalej a došlo mu, že dom je vlastne jeho tak preto tá poznámka. Človeka nikdy dôkladne nespoznáš, až keď nastanú krízove situácie, tak sa ukáže charakter. Tak buď sa zmieriš s tým, čo máš, teda aký je muž. Alebo to smeruje ku koncu. Lebo hádky len vyostrujú situáciu a sama píšeš, že všetko ste už miliónkrát riešili, takže vie kde je problém, ale nevie, alebo nechce ho riešiť.

autor
22. jún 2025
@rejka7

Tak z môjho pohľadu je vzťah narušený a keďže sa už po hádke spakoval a išiel preč, možno začal dôkladnejšie premýšľať čo a ako ďalej a došlo mu, že dom je vlastne jeho tak preto tá poznámka. Človeka nikdy dôkladne nespoznáš, až keď nastanú krízove situácie, tak sa ukáže charakter. Tak buď sa zmieriš s tým, čo máš, teda aký je muž. Alebo to smeruje ku koncu. Lebo hádky len vyostrujú situáciu a sama píšeš, že všetko ste už miliónkrát riešili, takže vie kde je problém, ale nevie, alebo nechce ho riešiť.

@rejka7 no veď vzťah narušený zjavne je. A to je ten problém. Na jeho hodnotovom rebríčku som ja vonku z top 10, aspoň ja mám ten pocit. A neviem ako to napraviť, lebo on nemá snahu. Ale na druhú stranu, keď už sa schyľuje k zlému, že ozaj vidí, že mám nervy a že už mi nebude brnkať na ne viac, lebo to prepískol, tak stiahne chvost a ustúpi. Len potom sa to po pár dňoch vždy vráti do zabehnutých koľají.
Úprimne, v tomto celom je dom náš najmenší problém. Keď sme sa raz tak úprimne rozprávali, tak sám povedal, že v prípade, že by sme šli od seba, tak sa vráti do zahraničia (pracoval v Nemecku, keď sme spolu začali chodiť a de facto sa vrátil kvôli mne, lebo ja som tam odmietala ísť natrvalo).

miadi
22. jún 2025

To znie ze nie je spokojny doma na Svk a ty “ mozes za to” ze nie je v Nemecku. Ty si taka jeho kotva. Tak si tu nespokojnost ventiluje na tebe . A dietatko je dalsia “ kotva” . On je zatazeny na ten svoj pocit osobnej slobody Preto mal tak prehnanu reakciu ked ho mala volala dnu s vami. A duplom nesiel Lebo to nebolo jeho rozhodnutie ist do domu a naschval sa tomu vyhybal kym sa dalo . Ako male decko ze jemu nebude nikto diktovat co mà robit . On pre vas vztah obetoval to Nemecko a zda sa ze to olutoval Lebo nie je tak spokojny ako si mysli ze by bol Keby sa tak nerozhodol. Uz teraz vie co by urobil Keby ..

gribka1
22. jún 2025

Veď nech ide do Nemecka, pripraví zázemie a môžte ísť. Prečo to stopol? Mohli ste ísť aj spolu, kým ste nemali dieťa.

rejka7
22. jún 2025

Hm, tak človeka nezmeníš, keď to má takto a takto to cíti, že je nespokojný so vzťahom a celkovo ten rodinný život, požiadavky na starostlivosť o dieťa a rodinu, udržiavanie vzťahu, starostlivosť o vzťah. Dieťa chcel, ale ty si cítila, že nie je to celkom zodpovedný typ, tak čo s tým. Asi by som mu dookola prestala vyčítať, že sa o teba nezaujíma. Keď niekto chce, tak sa zaujíma a stará, keď nechce tak ho nijako za celý svet neprinútiš. Skrátka, keď je v strese, že sa mu rozpadne vzťah a rodina, tak sa prinúti, ale po čase to vždy príde do starých koľají. S tým, nič nenarobíš, zbytočne mu vytýkaš, kričíš. On sa nezmení a ty zo seba zbytočne hysterku robíš. Tak to nechaj tak, nech to plynie a pravdepodobne to nejako časom samo vychladne aj z tvojej strany. Nemôžeš nútiť druhých, aby ťa milovali, to skrátka nejde.🥺

domkakvet
22. jún 2025

Byvate aj so svokrou?

autor
22. jún 2025
@domkakvet

Byvate aj so svokrou?

iivancova
22. jún 2025

Poradňa ako ultimátum? Sak normálne mu povedz - Fero pocuj, ja tak žiť nechcem a pochybujem, že ty si takto šťastný. Poďme do poradne a keď to nevyjde, rozídeme sa ako dvaja civilizovaní RODIČIA

autor
22. jún 2025
@gribka1

Veď nech ide do Nemecka, pripraví zázemie a môžte ísť. Prečo to stopol? Mohli ste ísť aj spolu, kým ste nemali dieťa.

@miadi
@gribka1 ja som ho posielala. Že nech ide buď na týždňovky, alebo nastalo a časom prídeme za ním. Vždy to zmietol zo stola. Teraz menil prácu, že aby mohol byť viac s nami. Áno, voľna má viac, s malou je viac, so mnou nie.

Starať sa on stará, nič nám nechýba po materiálnej stránke. Problém je naozaj ta citová stránka voči mne. Keď som sa ho aj pýtala, či ma prestal ľúbiť (ja by som to akceptovala, nenutila by som ho do ničoho, viem že to nemá zmysel), tak mi povedal, že nech si nenamyslam blbosti, že on ma miluje. Ale nedáva to najavo absolútne ničím. Tak ja už naozaj neviem. Už som skúšala aj obrátenú psychológiu, že ho ignorovať a nič od neho nevyžadovať, ale to tiež nejako nefunguje. Proste, keď on raz za čas má náladu, tak vtedy je dokonalý manžel/milenec. A potom znovu neviem, že niekoho mám. Na krízu stredného veku je ešte mladý, tak ozaj neviem, čím by to mohlo byť.

autor
22. jún 2025
@iivancova

Poradňa ako ultimátum? Sak normálne mu povedz - Fero pocuj, ja tak žiť nechcem a pochybujem, že ty si takto šťastný. Poďme do poradne a keď to nevyjde, rozídeme sa ako dvaja civilizovaní RODIČIA

@iivancova no jeho k všeobecnému lekárovi neviem dostať, keď mu niečo je, nie ešte aby išiel "vyplakávať" psychológovi, ako mi to povedal, lebo poradňa už napadla aj mne.

gribka1
22. jún 2025

Tak takto časom stratiíš k nemu lásku a potom to už nezachráni. Zatiaľ by mohol. Ja by som asi v prípade, že by mal akurát náladu všetko v poriadočku, super prejavy či sex, asi už odignorovala. Ja si myslím, že toto môže byť povahou, takéto typy mužov boli vždy, akurát, že voľakedy boli ženy ticho a neriešili to.

miadi
22. jún 2025

Mozno sa to zlepsi ked nastupis do prace. Budes viac free viac mimo dom budes vzacnejsia . 15r je dost dlha doba . Vztahy su Ako roller coaster 🎢 raz si hore raz dole Mozno je to len blbe obdobie.

domkakvet
22. jún 2025

Ako bolo spomenute dat ultimatum bud sa to zlepsi, alebo nie.