Mať dieťa teraz, alebo počkať?
Ahojte idem sem rozísať svoj príbeh a dilemu 🙂 ...
Prosím hneď na začiatok vulgarne a urážajuce komentáre vynechajme..
Mam 28 r. za pol roka 29 . S manzelom sme ochvilu rok manzelia.. a chceli by sme dieťatko .. ALE
a teraz moja dilema 🙂 .. ak ste sa snou niektora stretla,,, mam viac kil navyse.. nejdem hovorit ze nahvaha lebo to uz nadvaha ani nieje.. momentalne cca 115kg..( zapricinena hlavne operaciou nohy po krorej som sa dlho davala dokopy bez pohybu)
pri vyske 168 cm .. som v procese chudnutia uz mam kila dole a este chcem dat veeeela dole..
mam slabsiu inzulinovu rezistenciu .. co viem ze sa da zvratit stravou hlavne... uzivam na nu Glukophage .. ktory sa dava pri podpore otehotnenia aj vraj :D .. a z nespravneho a tvrdeho cvicenia davnejsie ( kedze som chcela hned schudnut ) som si privodila maju ( 1,5cm) diastazu ktoru tiez uz s fyzioterapeutkou riesime a je na dobrej ceste .. a ta dilema ? 🙂 zacat sa snazit o babätko teraz ?? a pocas snazenia - mozno to nebude hned - pokracovat v chudnuti a davani sa do poriadku ALEBO este pockat nejaky cas a potom sa pokusit ?? ( pripominam ze vek je proti mne ) 🙂 ... Dakujem za kazdy nazor 🙂
Čo na to vraví lekár? Mám kolegynku, ktorej lekár vyslovene povedal, že najskôr musí schudnúť, ak sa chcú snažiť, inak by to bolo veľmi rizikové pri jej zdravotnom stave (cukrovka, vyšší vek).. To sa jej podarilo a teraz už ich dcérka aj behá.. Za to sesternica otehotnela s váhou podobnou tvojej, tiež to bolo procese chudnutia, nijak vyslovene sa nesnažili, proste sa podarilo a všetko bolo v pohode... Takže ja by som to určite konzultovala s odborníkom v prvom rade 😊
@moncacko123 v tvojom veku som mala prvé dieťa a to som s ďalšími babami bola najmladšia prvorodička, takze vek nejde proti tebe. Daj sa v prvom rade do kopy a s tou váhou niečo rob, na 168cm je toto veľa, to nie je pár kíl navyše ako opisuješ, veď si mladá baba, ako si mohla dopustiť tak vysokú váhu? To ani vozíčkari, ktorí sa vôbec nehýbu toľko nevážia, nezahadzuj to na nohu…. Možno kruto napísane, ale naschval, aby si sa prebrala. Toľkoto kil nemá co mladý človek vážiť. Pri takej váhe je aj nebezpečne tehotenstvo. Mojej kamarátke, kázal lekár kvôli tehotenstvu schudnúť a to vážila podstatne menej ako ty. A tehotenstvom nemusíš vôbec veľa pribrat, ja som napríklad mala celé tehotenstvo nevoľnosti. Ale skôr by som sa bála rôznych komplikácií počas tehotenstva, lebo mat extrémnu obezitu a byt tehotná môže byt nebezpečne, ale to si pories s gynekológom aké komplikácie môžu nastať.
vieš čo, asi by som to vzala v tvojom prípade tak, že nie že sa snažiť, ale proste sa len nechrániť... nechať to tak, nebrať antokoncepciu, nechrániť sa inak, ale ani neplánovať a vyslovene sa nejak špeciálne nesnažiť, pokračovať v chudnutí, v zlepšovaní zdravotného stavu a nechať tomu voľný priebeh a až keď sa dostaneš dajme tomu k nejakej lepšej cieľovej váhe tak až potom to začať brať ako aktívne snaženie sa... ak sa vám náhodou podarí skôr tak to proste príde a budete radi, a ak nie, tak po dosiahnutí cieľa to môžte začať riešiť a plánovať naplno 🙂
moncacko123 ved ak si naozaj na dobrej ceste s tym chudnutim tak pockaj pol roka kym sa zacnete snazit. Za pol roka pri dodrziavani stravy a cviceni schundes dost a potom ak otehotnies hlavne pokracuj v zdravej strave. Pol roka je cakat je nic ale za ten cas vies s vahou spravit dost vela. Bude ti aj s dietatom lepsie ked budes mat menej kg. Ja osobne by som na tvojom mieste pockala aj rok. Za ten cas sa da vaha krasne upravit. Keby si mala 35+ tak nepoviem.
@moncacko123 ja by som popracovala ešte na vahe
Normálne sa začnite snažiť keď gynekológ nevidí problém - ono sa to nemusí podariť hneď dokonca to môže trvať aj roky. A počas snaženia sa venuj chudnutiu a cvičeniu tak ako doteraz. Ja som otehotnela tiež s dost kilami navyše a začínam 9 mesiac - nepribrala som ani kilo zatiaľ výsledky ukážkové dokonca mi v tomto teple ani nohy nepuchnu. Plno chuduckych báb v čakárni vidím čo zvládajú tehotenstvo oveľa horšie ako ja.
Ako je vek proti tebe?? 28-29 je nič. Prosím ťa, daj sa dokopy - je ináč super, že máš záujem pred tehotenstvom schudnúť - a kľudne aj o dva tri roky...podľa mňa. Tiež si poriešiť diastázu, lebo tehotenstvo ti to zhorší...
Kde sa všetci ponáhľate..? Nechápem... tento vekový stres.
Ja v tomto veku som len s manželom rozmýšľala, na aký výlet, festival kedy pôjdeme.
Otehotnela som ako 35-ročná rovno s dvojičkami a to si vravím, že sme kľudne mohli ešte min. rok počkať.
@11iva11 s týmto bohužial nesúhlasím. Keby mám poradiť svojmu mladšiemu JA, tak by som mu poradila : Ak máš muža (partnera, manžela) s ktorým chceš byť zvyšok života a obaja chcete mať rodinu a deťmi, choďte do toho 🙂 a to čim skôr. Som s manželom 13 rokov (od mojich 18), brali sme sa keď som mala 26. Dieťa som ešte nechcela. Užijeme si poštudentský spoločný život, pocestujeme a potom. Keď som mala 28 tak som si povedala, že ideme do toho. Máme kde bývať, máme dobré zamestnania, sme spokojní a vyburení....ALE! Nie vždy je to tak, ako si človek naplánuje. Snažíme sa vyše dvoch rokov a dieťa nemáme. Za chvíľu mám 31 a trieskam si v myšlienkach hlavu na čo sme čakali. Verím však, že sa nám to podarí🙏
@matus7030 súhlasím s tebou. Ja som porodila ako 25 ročná, pár mesiacov na to som mala 26. Tiež sme ešte neplánovali, nechceli ale prišlo to. Nakoniec sme si aj povedali, že to tak malo byť a aj dobre že tak. Muž mal 27 keď sa nám dcéra narodila. Takže určite ten vek do 30tky je super, ale dnes je móda rodiť pomaly na 50tku. Avšak ak sa nedarí tak ako vám tak to chápem, vtedy sú to doslova vymodlene deti a ak to je aj po 30tke tak je to super zázrak. Držím palce, určite sa čoskoro zadarí 👍🏻
@moncacko123 neviem čo písali ženy predo mnou, ale popíšem ti vlastnú skúsenosť... Snaha o dieťa začala pol roka po zoznámení sa s mm. Vtedy som mala 18r. A brala som to športovo, príde príde, nepríde, nepríde... Príde neskôr... Mala som vtedy okolo 67kg. Výška presne ako ty... Takže človek by čakal, že to pôjde ako po masle.. Až keď som mala 21 sa nám prvý krát zadarilo (okolo 80 kg.) o babo sme prišli, potom nasledovali ďalšie 2 biochem. Tehoten. A potraty, =depky, bolesť, zlosť, nervozita, zo mňa takmer troska... Neskôr sme podstúpili 4x IUI. (Nevyšlo) o 2 roky neskôr sme sa pustili do procesu IVF (ja 100kg) 2 vklady oba pozitívne, o obe sme prišli... Znova depky, ťažké srdce, bolesť... A v momente kedy som mala najviac kíl (106) som prirodzene otehotnela... Po (na deň presne 6 rokoch od straty nášho prvého anjelika som si našla // na teste a nemohla som uverit😂🙏 pánu Bohu každý deň dakujem🙏♥️) teraz som v 4 mesiaci a mám 103 kg. Keďže prvý trimester moje čreba vyzmýkal🤦♀️😂 ale verím, že už bude dobre🙏♥️ a teda moja rada znie, NEODKLADAJ snahu o dieťa len kvôli kg. Naozaj ti biohodiny tikajú a myslím že keď tvoje telo bude na bábo pripravené, tak nebude záležať či máš 67kg, 106, alebo 115👍🏻👍🏻👍🏻 netlač na pílu ale ani to neodsúvaj kvôli tomu, že máš viac kíl👍🏻 proste si užívaj, cvič, tancuj, behaj, cestuj, snažilkuj... Tvoje telo si aj tak samé vyberie... 👍🏻♥️ Kedy je preň optimálny čas.. A najmä bábo si vyberie😘♥️👍🏻🙏
@moncacko123 myslim si, že to spoj dokopy. Zdravá strava, pohyb aj snaženie o bejby. Mladšia už totiz nebudeš, naozaj nie je na čo čakať. Držím palceee
@moncacko123 ja som s najmladším drobcom otehotnela ako 88 kg. Moja pôvodná váha pred x rokmi bola 55 kg no stručne jasne vypapala som sa a keďže máme najstaršie dieťa ZTP stres tiež robí svoje.. No napriek normálnej strave počas tehotenstva som najprv schudla cca 6 kg keďže mi bolo neustále nevoľno a rodiť som šla 85 kg.. Teda som defacto 3 kg schudla. Z pôrodnice 74 kg a pri kojení šlo dole ďalších 23 kg. Nešlo by až toľko no drobec mal dočasne problémy s trávením teda som bola na veľmi prísnej diéte (žiadne mlieko, vajcia, soja, zemiaky,..) a aktuálne mám 52 kg, kojím stále už vyše roka 🙂 hmotnosť si už pár mesiacov držím. Keď ťa neodradza corona situácia tak kvôli hmotnosti by som neváhala a šla do toho hneď pretože nevieš čo s tebou tehotenstvo a kojenie spraví, možno paradoxne vďaka tomu ešte aj ako bonus schudneš 😊
Nechranila by som sa a pokracovala v cviceni a spravnom stravovani. Ak otehotnies, tak si tiez musis strazit jedlo kvoli cuktovke. Ked sa mas spravnu stravu, mas aj spravnu glykemiu a babo nie je ohrozene.
Dala by som sa zdravotne do poriadku a poradila sa s lekarom.
@moncacko123 nie daj sa najprv dokopy. Po všetkych stránkach. Daj dokopy nohu, schudni, uprav stravu, porieš diastazu - odporúčam potom kurz diastazy monika šrenkelova a potom sa snažte o bábo.
Diastaza sa ti môže o dosť zhoršiť môžeš mať tehotenstvom aj pruh. Aby si si neprivolala ďalšie problémy a bola fit. Lebo keď nie si fit a ešte budeš hladná nevyspatá unavená a fyzický ko tak to je akurát tak na popôrodné depresie 🤷. Nechcem strašiť len som si tým prešla 🤷🤦
@moncacko123 ja by som na tvojom mieste najprv riešila zdravie a váhu, až potom tehotenstvo. Hlavne chudnúť zdravo, kľudne aj 2 roky. Vybuduješ si návyky a režim, potom aj keď priberieš počas tehotenstva, už budeš vedieť, ako potom schudnúť 🙂 (s bábätkom sa chudne ťažšie) držím palce. Inak, tiež mam 168cm a pri váhe 65kg už som bola baba krv a mlieko, ako mi často hovorili.
@moncacko123 ja by som na tvojom mieste rok počkala. Či budeš mať dieťa v 29 alebo v 30 rokoch, je úplne jedno. Ale s tvojou váhou môžeš mať počas tehotenstva aj pôrodu veľké problémy. A za rok sa dá dať z tvojej váhy v pohode, bez hladovania dolu minimálne 20 kg, čo je dosť rozdiel voči dnešku.
Baby, ja fakt nechcem byt zla, ale tie co jej odporucate ist do tehotenstva teraz.. ved to je samo o sebe pre srdce zataz ako svina. Vaha 115 kg je velmi vela a este na tu vysku. Autorka, fakt sa nemas kam ponahlat. Ja som toto riesila rovnako, bola som vzdy bacula, ale aspon som zacala cvicit, fitko, mensie tury, prechadzky so psom, proste venovanie sa sebe a svojmu telu. Potom aj to tehotenstvo co pride clovek inak vnima, je celkovo spokojnensi. A to mam o dost viac rokov ako ty, netreba tlacit na pilu.
@buducamama nuž ja mam skúsenost a potvrdila mi to aj jedna Dr. že žena je schopná priberať aj doslova len z túžby po dieťati.. Súvisí to nejak s hormónmi. Je pravda že mne šla hmotnosť rapídne hore cca 2 roky predtým ako som otehotnela s najmladším drobcom a to som bola v stave že som každý deň len o ďalšom bábätku rozmýšľala. Susedku mám v rovnakom stave.. Pribrala už okolo 40kg, ale už roky strašne túži po bábätku ďalšom no chlap o tom nechce ani počuť. Ako vidíš ja som vďaka tehotenstvu a kojeniu schudla 37kg, teda možno by jej to práveže pomohlo.
@buducamama mne už muž povedal že keď začnem opäť priberať aj z vody zarobime ďalšie.. 😄
@moncacko123 najprv by som schudla.Budes mať lepšiu kondíciu, viac vládať, nikto nevie koľko v tehotenstve priberiete možno pár kg možno 20 kg.
Nie je to dobré kvôli kĺbom, srdcu, cukrovka pri dieťati zase nebudeš mať čas na pravidelné jedenie...vek máš dobrý tým sa neriad dôležité je zdravie.
@moncacko123 ja som mala 115kg 168cm vysku a 22 rokov. Rozhodli sme sa pre dieta. Podarilo sa hned na prvykrat. Bezproblemove tehotenstvo absolutne ziadne problemy ani komplikacie. Na 24 druhe dieta mala som 108 kg taktiez sa podarilo na prvykrat bez akychkolvek problem porod bleskovy
@buducamama
Si prečítaj že tie čo jej hovoria že môže ísť do toho to hovoria z vlastnej skúsenosti s tým že ak doktor nevidí problém tak môže kľudne skúšať ... Ja mám kilá navyše o dieťa sme sa snažili 4 roky ( nie váha nie je príčina vždy všetko ukážkové a žiadny doktor mi na to nepovedal nič) a na začiatku 9 mesiaca vážim stále rovnako - nepribrala som ani kilo všetky výsledky ukážkové a nemať bruško cítim sa úžasne a nič mi neprekáža. Telo je naučené žiť s kg navyše. Po pôrode budem mať menej kíl ako pred tehotenstvom... a súhlasím aj s@ tianna na čo bude mať postavu modelky keď sa jej nemusí podariť otehotnieť. Väčšina žien dnes rodí po tridsiatke ale netreba zabúdať na tie ktorým sa to nepodarí ani po rokoch - mimochodom v mnohých prípadoch stojí za vyšším vekom rodičiek to že sa im dlho nedarí. Moje chudé kamošky pribrali aj 30 kg a to je záťaž na telo za chvíľu mať toľko kg navyše tie práveže mali problémy a fucali už má treťom schode gro 50 kg kamosiek sa počas tehotenstva neskutočne vypapkalo - niektoré boli doslova ako húsenice vkuse hladné.
@moncacko123 tehotenstvo a porod je zataz pre telo...je lepsie ked to telo je zdrave a vo forme....makat na sebe, pockat, mas vybornu motivaciu....znakom tucnych ludi je aj netrpezlivost, prekonaj sa, zijde sa ti to...
@matus7030 mas len 31r ak mate 2roky problem otehotniet tak ten isty problem ste mohli mat aj v 25ke. Po roku snazenia ste sa mali dat vysetrit. Drzim palce nech sa zadari.Nema zmysel uz lutovat ze si nieco neurobila skor kedze nevies ako by to dopadlo. Vysledok by mohol byt uplne rovnaky .
Najprv schudni. Obezne zeny mavaju problem otehotniet. Ale ked uz by sa ti podarilo tak by si len chudla - nie len preto ze mas z coho a koli nevolnosti ale preto ze by si zacala viac selektovat co zjes koli babatku. Najprv schudni. Aspon na 70kg a potom to bude vsetko jednoduchsie.

@moncacko123 vek nie je proti tebe, akurát máš najvyšší čas 😉 podľa mňa presne ako si napísala v prvej možnosti - zacat sa snazit o babätko teraz a pocas snazenia - mozno to nebude hned - pokracovat v chudnuti a davani sa do poriadku.... Otehotnies, keď sa telo na to bude cítit. Dbaj na tu stravu, aby si mala inzulín pod kontrolou. Zbytočne čakať na zázraky. Podľa mňa nie je príliš nad čím premýšľať.