Nedocenenie na materskej
Ahojte mamičky, mám taký vnútorný problém a to s tým že ma za starostlivosť o dieťa nikto neocení. Mám malého 2,5 ročného syna a naozaj vie veľmi veľa veci a je veľmi šikovný no ja počujem stále frázu" aký je šikovný a to sa mu ani nikto špeciálne nevenuje". Ale to nie je pravda. Je fakt že nedrilujem doňho informácie 24/7 ale venujem sa mu, hovorím mu veľa o veciach a vysvetľujem.
Snažila som sa odpovedať na tu frázu že tie informácie mu ale nespadli do hlavy samé ale nepomohlo...napriek tomu sa používa
ajaaaaj.. vies co je najvacsie ocenienie pre mna? bude mat coskoro 3.. "mami, lubim ta".. "zena moja, vazim si ta a velmi sa mi paci, ako sa staras o nasu dceru".. zvysok sveta mam u prdele 🤷♀️🤣
Potrebujes fakt od inych ludi pochvalu, ze sa staras o svojho syna? Ved to snad robis kvoli nemu a nie uznaniu okolia...
Navyse keby maly nebol sam od seba sikovny, mozes do neho hustit horom dolom a vykasle sa ti na to ako moj v tom veku 🙄 Ten bol riadna brzda velmi dlho... a mohla som sa aj na hlavu stavat.
Je to tak, mas pravdu. Materstvo (rodicovstvo) je job, kde nedostanes za extra dobre vykonanu pracu odmenu ani povysenie😀 a preto je to obcas take frustrujuce. Ale vies co, poviem ti to ja, si super skvela mama, ze sa malemu tak venujes a tolko toho vie👍🏻👍🏻👍🏻❤️
Ja ti rozumiem. Mas prve dieta a si prvy krat mama. Potreba uznania je jedna zo zakladnych potrieb v maslovovej teorii. Psychologia nepusti. No tak isto ta nepusti ani zivot. Uznanie proste nedostanes. Nikdy. NIe je to platena praca aby si niekto vsimal tvoje vysledky. Vysledky za vychovu uvidis sama neskor, ked sa tvojmu dietatu bude v zivote darit. Ked z neho vyrastie sikovny clovek s dobrym srdcom. Vtedy si mozes sama pre seba uznat, ze si ho dobre vychovala a vsetko co si sa snazila donho vlozit sa ti ukazalo ako uzasna investicia. Ine mamy ti mozu len rozumiet ale neuznaju tiez nakolko robia uplne to iste co ty (teda aspon vacsina). Manzel ta tiez neoceni lebo nemoze - nepochopi ta lebo nezaziva pocas materstva to co ty. Vybrala si sa na cestu zivotom tym, ze si mama. To je vsetko. Dalej do nejde nikam 🙂 Idealne si skus pre seba nastavit pohlad na svet, ze si tu pre tvoje dieta a robis vsetko najlepsie ako sa len da. Bodka. Nikdy zeny mamy nechcu aby im niekto kecal do vychovy a starostlivosti tak nech to plati aj na druhej strane - nech nikto nevyjadruje uznanie pretoze tym ze sme si spravili deti bolo nase rozhodnutie a teda zijeme s tym, co sme si zabezpecili a nalezite sa o to starame 🙂 To je vsetko. Viem, ze ti potreba uznania chyba ale skus sa netrapit tym, ze ju nedostanes a zi dalej po svojom.
@riyadh a kde presne autorka pise, ze dieta je na nu pricucnute? alebo ze ma nesamostatneho jedinca?
to, ze sa niekto v materstve najde, venuje sa svojmu dietatu a dobre by mu padlo, ak by si to niekto vsimol a ocenil, neznamena, ze vychovava nesamostatneho jedinca a kde si prisla na to, ze autorka planuje byt doma dalsie tri roky a niekto ju ma za hnidku lenivu, tak tomu uz vobec nerozumiem, na co su dobre taketo komentare nepochopim, ci len si si potrebovala kopnut (lebo aj napriek desiatim emoji, ten komentar je aspon, podla mojho nazoru kusok cez)
Toto ma troska pobavilo. 😁Naozaj si myslis, ze ak mas šikovnejšie dieta, tak vdaka tomu, ze si ho to ty "naucila"? 😁
Ja som to tiez tak vnímala... Dietatu sa venuješ, a ked vie nieco viac, vsetci sa tvaria, ze dieta je genius, same to vie od seba a ty robis podla okolia len obsluzne veci ako varis, peries... Aj mna to stvalo, ze svokra napr hovorila, ze ake je dieťa sikovne... Nie, ze aj vdaka mne je sikovne. Ale ano, je aj pravda, ze nikto ta neoceni. Mozes ocenit sama seba. Robis najlepsie ako vies a evidentne to ma uspech. Takze len tak dalej. Male je sikovne aj vdaka tebe 🙂
@teddustok Zato ked dieta vzdoruje, zle spi alebo nechce jest, tak to uz rozhodne tvoja zasluha je 🙂
@marianarem nikde som nenapisala, ze je zle, vzdoruje, zle spi alebo nechce jest :D lebo toto nie je moj pripad... Hovorila som o nauceni básniciek, bicyklovani, spievani pesniciek a pod :D toto moja zasluha je urcite
A to myslíš tak všeobecne, či ti to niekto konkrétny hovorí? Určite si skvelá mamina a tvoje dieťa tak dobre prosperuje aj vďaka tebe. Ak ti to pomôže, tak pochváľ niekedy sama seba. A buď rada, že nemáš okolo seba nikoho takého, čo by ti hovoril, že si hnidka lenivá, pretože si na materskej 😄 Lebo očividne aj takí ľudia existujú!
Tak to je zvláštne, že často toto počuješ. Lebo ja som zase často počúvala, keď bol syn malý, že "aký je šikovný, je vidieť, že sa mu veľa venuješ". To kto ti toto hovorieva?
@teddustok Jasne, ja som to myslela tak vseobecne. Viacere tu hovoria, ze za sikovnost dietata sa zasluha nepripisuje im, ale dietatu. Ja som si zase vsimla, ze ked je naopak s dietatom nejaky problem, tak vtedy si prave zena casto vypocuje, ze toto jej zasluha je.
autorka a to ti kto vlastne hovorí? manzel? či svokra a okolie? lebo ak by som to počula od manžela, tak chápem že asi by ma to zamrzelo, že vlastne nevidí tu robotu okolo dieťaťa a že samo to úplne z neba nespadlo. ale ak ti to povie niekto z okolia tak to by som mal vieš kde…brala by som to len ako poznamk a chceli okomentovať že mám šikovne dieta
@marianarem presne 👍🏼😂
@riyadh a co ak sa chce realizovat ako mama a nechce odkladat svoje dieta do roznych institucii?? A nie nemam dieta pricucnute 14/7 ak by si ma takto chcela oznacit?
@anjelicek26 ja som sa tak z chuti zasmiala na tomto komente 😂 akože made my day, ďakujem 🙏❤️😂 veľa mamičiek to takto otvorene na svoje vlastné dieťa povedať nevie 😁

A je take dolezite, aby Ta za to chvalili? Nestaci ti to, ze to dieta to vie?