Nerozhodnosť ohľadom ďalšieho dieťaťa
Muz by chcel v blizkej buducnosti druhe dieta. Prve ma skoro 7 a iste tazkosti,kvoli comu navstevujeme rozne terapie.Financne sme sa kvoli tomu dostali troska nahranu,avsak zda sa,ze sa mi crta dobre platena praca,kedy moj plat vzrastie o dost pekny peniaz,cim sa podari vytvorit aj financna rezerva lepsia (momentalne je max na vymenu pracky),lez predchadza tomu zaucenie,co bude trvat dlhsie cas (aj rok) a som jedina,ktora sa nato moze zaucit,teda bude tazke po zauceni z toho fleku odist (kedze mi dali sancu).Vekovo sme sa rozhodli,ze druhe do mojej max 36,teda ostavaju 2 roky.Teraz som vsak v slepej ulicke,druhe dieta by som aj chcela,ale co ked bude mat tiez problemy co je dost financne narocne,zaroven praca,ktoru by som musela eventualne na dlhsiu dobu opustit,tym padom ziadne zaucanie.Momentalne ja neviem,ako sa rozhodnut,ci ostat pri jednom a ist troska vyssie alebo mat 2 deti s terajsim platom a ist na knap.
ved do práce môžes ist aj po jednom roku čo budes doma. Dás dieta do jasli, zaplatis to z RP a tebe pojde normálne plat. 🙂
Vy pri dvoch platoch vychadzate uplne naknap a ty planujes ist na trojrocny rodicak a zvysit vydavky celej rodine, chapem dobre (?) Ake mas problemy, psychicke? Nezhorsi sa to po dalsom porode? Tehotenstvom? Stresujucou situaciou s financiami?
Tot dobry plan nebude... samozrejme chapem tuzbu po dalsom babatku, len tam musia byt aj podmienky... bud si naplanujes skorsi navrat do prace (babo jasle), alebo do toho nepojdes vobec, lebo rezerva ziadna, platy potrebujete oba.
za takychto podmienok by som do druheho dietata nesla, radsej by som vyssim prijmom viac dopriala rodine/dietatu, ale rozhodnutie je len na Vas
@anjelicek26 vela penazi davame na rozne terapie pre dieta,cim vychadzame naknap.Ja nemam ziadne psychicke problemy,neviem odkial si nato prisla.Na rodicovskej chcem ostat max do 1. roka dalsieho dietata (ak by aj niekedy dalsie bolo).
Ale ano,presne tak to vidim i ja.Avsak muzove slova peniaze boli aj budu (on to berie troska lahkovazne a nevie sa zmierit s tym,ze druhe skor nie).
Neviem čo ti poradiť ale ja osobne by som nechcela dieťa kým nebudem mať dostatok financií...moji rodičia žili z ruky do huby a trpeli sme všetci, nonstop sa hádali o peniaze väčšinou nevychádzali a museli si požičiavať keď sa pokazilo auto atď. lebo tiež nemali žiadnu rezervu(boli mladý keď ma mali a nič nestihli našetriť)...moje detstvo nebolo moc dobré takmer žiadne výlety alebo že by sme išli spolu na pizzu, do kina, skoro žiadne zážitky...jedine keď ma vzala babka. Ja osobne som si z toho zobrala to, že sa najskôr zabezpečím nech má môj potomok aj na čo spomínať a nie len na stres, že sme nemali na nič :/
Tak s toho, co si napisala, mi vyznelo, ze tazkosti mas ty, prepac. Kazdopadne tie naklady ostanu (?) do buducna tiez a financie nech to clovek otaca z kazdej strany treba... ja to beriem od mojich, kolko kruzkov maju, kam vsade ich treba vozit, tu tablet do skoly, tam vylet, tam skola v prirode, tam to ci hento, stale niekde idu peniaze. U nas to nastastie problem nie je, ale tie dva platy treba, keby jeden z nas nema prijem, rodina by to hodne pocitila. Neviem si predstavit nemoct ich zobrat na dovolenku, nedopriat im zmrzku ci kolac, ked ideme okolo cukrarne, vysvetlovat dokola, ze to nejde, to nemozeme, na to musime dosetrit. Nehovorim o rozmaznavani, ale o takych tych beznych radostiach a veciach, co ich kamarati vsetci budu mat a oni by nemali. Vyrastala som podobne - neboli na nic e - ked nasi kupili k bytu este dom, lebo chceli dom... jeden plat zhltla hypoteka a z druheho to bolo na odrete usi... od 15/16 rokov tym padom pracujem - na zaciatku kazde prazdniny, potom aj kazdy bozi den po skole... lebo v podstate na tie normalne veci aby som mala, som musela... som rada, ze moje deti tento tlak nemaju... ja som potom aj sestram uz pokupila veci, doplnala chladnicku, to je na dlhu story mimo temy... kazdopadne by som utriasla financie, aby to fungovalo. Tie naklady na zivot idu strasne hore.
Veta: peniaze boli, budú a sú je ta najdebilnejšia veta v 21.storoci že až, vy neviete ako bude o 3 mesiace, o 2 roky , o 5 rokov a tiež Nie ako bude zajtra. Ak máte "choré dieta" , neviem ako choré, či dedične, či ochorelo ešte ako plod .. neviem ... nikdy si nebudete istá, či sa to nezopakuje. Sorry ale život podľa mňa nie je , že budem veriť ze sa nič nepokazí. S tým treba v dnešnej dobe rátať aj pri výdavkoch, či budem schopná uživiť ďalšie dieťa za predpokladu , že by bolo choré. Ak mi nevychádza, tak poviem nie . Ak muž veľmi chce , tak nech berie nadčasy alebo nech zmeji prácu, chodí do zahraničia, vidieť sa budete cez víkendy, on donesie peniaze , vy to zaplatíte a on bude mať vysnívané druhé dieťa, ktoré ani neuvidí vyrastať . Deťom treba zabezpečiť všetko, plnohodnotné jedlo , hobby , oblečenie (čisté a neroztrhané) , strechu nad hlavou, výlety, kvalitne vzdelanie. Nie sa uskromňovať, že ty dieťa moje dnes na výlet so školou nepôjdeš lebo nemáme tento mesiac toľko peňazí. Smutné... moje dieťa by som také smutné nenechala. Všetko je to otázka peňazí.
V takomto prípade by som do druhého dieťaťa nešla. Druhé nemusí byť zdravé, musela by som ostať doma, nemohla do práce.. Radšej by som si zvýšila kvalifikáciu, a zabezpečila prvé dieťa. A druhá otázka by ma trápila, či budem zvládať terapie aj tehotná, čo ak skončím na rizikovom, bude chodiť muž na terapie, bude doma s prvým? Bude to potom vychádzať s neúplným platom, lebo OCR...
Co je to naknap? 🙄🙊To som este necitala... To je nejake nove slovo?
Aby som upresnila,nase dieta chodi aj na terapie,aj je oblecene (nie pepco),neotrhane,chodime aj na kavu/kolac,rozne "vyletiky",objednavame si aj pizzu,ma toho dostatocne na hranie dost,nasu pozornost i skoro vsetko,co si zazela (Mimo ps4/5,toto nedovolim 🙂 ) .
@panda21 ja uz nemam ako zvysit kvalifikaciu (resp.mam,ale tam je potrebne splnit niekolko podmienok,co trva aj 15 rokov),momentalne ako mozem zvysit plat je to,co som hore popisala.Muz si teraz zvysuje kvalifikaciu,ale obidvaja pracujeme v obore,kde s tabulkovym platom sa clovek extra nehne.
Ja sama som rozhodnuta nechat myslienku druheho na minimalne 2 roky tak a uvidime,ci sa nato dame,ci sa nam podari splnit nase plany.
@derdia otazka bola ina.Ale je to z nemciny knapp (tesno),u nas ludovo povedane naknap (natesno,ltt)
Ja nehovorím, ze vaše dieťa chodí strhané a neohrabané. Myslela som to tak, ci dokážete ešte toto iste dat druhému dieťaťu, za predpokladu , že by tiež bolo choré ,bez Toho aby ste sa uskromňovali vy s mužom.
Druhé dieťa buď neskôr keď budú peniaze alebo vôbec. Predpokladám, že prvorodený bude terapie potrebovať dlhodobo čiže aj peniaze míňať na neho plus na druhé s nižším príjmom. Nejako mi to nevychádza.
Nelimituj sa vekom, keby ste ho mali v 37, 38 r svet sa zrúti?
Ale, ak má byť od roka v jasliach radšej zostanem pri jednom, ale ty máš možno iný nazor.Teraz sa zabehni v práci a uvidis možno Ta práca zaplní, že zostanete pri jednom vypiplanom a zabudneš na ďalšie, možno sa vám nepodarí mať už druhé nie všetko ide naplánovať
Ale teraz a za takej situácie nie.
Tak ono tie vydavky na dieta vzrastu az ked je starsie, a to ty uz budes v praci. Ale ty si rozumies najlepsie ako ste na tom financne, ci by si s malym mohla byt doma dlhsie ako rok (ja by som tak skoro od dietata nedokazala odist) a pod. Takze ja ti neviem povedat ci ist do toho alebo nie.
Ja sa radsej uskromnim a mam to dieta. Pre mna je to dolezitejsie a tiez razim vetu, ze peniaze boli a budu. Na jedlo, osatenie a byvanie urcite. A kebyze nejake obdobie nie je na konzumny styl zivota, to prezijem ;)
keby si vedela že dieťa nebude mať žiadne aleže žiadne zdr. problémy tak kľudne aj hneď...
ale akonáhle prídu problémy s dieťaťom s prácou si skončila...
takže nech odpovie kto má vešteckú guľu...
Išla by som na nový, lepší flek. Zaučila sa, zvýšila rodinný príjem. Také 2 roky nie je tak veľa, to že ste si stanovili limit tvoj vek a to 36 nemusí byť predsa vôbec smerodajné. Ženy bežne rodia aj v 40tke, či máš nejaké zdravotné problémy? Pracovať môžeš aj tehotná, dovoľuje ti to charakter práce? A ak sa chystáš byť doma max do roka, mi nepríde ako veľká prekážka. Prvé čo by som však riešila je finančné zabezpečenie. Pretože v tejto dobe si povedať že peniaze boli aj budú, je ľahkovážne.
Ja by som si život nekomplikovala. Jedno úplne stačí.
Tá 36tka je taká nereálna nič nehovoriaca méta... Nie je to svätý grál, dieťa môžeš mať aj 46tke, ale najskôr si daj do poriadku život po finančnej stránke.
Ja by som ti poradila ist do novej prace a podala by som si vek na dieta o 2 roky na 38... to mas este 4roky, sa aj zabehnes aj porobis aj dovtedy daco usetris.. ved maju aj prve v 40te, druhe v 38 je v pohode

zmierila by som sa s jednym dietatom a nekomplikovala vsetko, co ta caka.