Neschopná fungovať ako žena/matka
Prosim neodzudzujte ma, bola som vychovavana tak,ze som nic nemusela. Ani len tanier po sebe odlozit. Teraz ako dospela zena matka rocneho dievcatka s manzelom a jeho dcerou 10 rocnou (vdovec) zijeme spolu v byte ale ja neviem co mam robit ako fungovat.
Napisem vam moj den.. bude to na hanbu,ale mozno mi pomozete.
Rano vstava muz, chysta ranajky dcere aj mne, obcas vstanem aj ja, urobim jej vlasky, oni odidu. Viem ze by som mala spratat stol, ale neurobim to..neviem preco, doobeda prezleciem malu, nakrmim, zas neodlozim. Mala by som sa jej venovat,ale neviem ako vobec, dam ju spat, mala by som navarit, ale nejde mi to, vsetko vylejem, rozlejem ,milion hrncov,tanierov, varesiek pouzivam😔,alebo nevarim. Poobede ideme von a veci uz prebera manzel,uprace, navari..ja viem hrozne.. a najhorsie je ,ze ja sa nestaram ani o seba.. mne je jedno kopec veci,..lenze nechcem taka byt, a neviem co s tym mam robit.
@elizabet173 Stále si myslím, že buď alebo... 😉
Nie si leniva, problem si uvedomujes ale nemas motivaciu.mozno mas depresiu a nevies o nej.depresia nie je len o smutku, moze sa prejavovat aj nezaujmom o hygienu svojho okolia a seba sameho.psychologovia su uz aj online, skus jedno sedenie a uvidis co ti to da.len porozpravat sa s niekym kto nie je z tvojho okolia a nebude ta odsudzovat, mozno sa o sebe nieco dozvies.toto podla mna nie je tvojou vychovou.moze to byt napr aj znak adhd, alebo nejakej inej poruchy. Ak milujes svojho muza a deti, skus sa premoct, vcitit sa do nich, co ocakavas ty od nich, co ocakavaju oni od teba a co si ochotna urobit preto, aby deti vyrastali v zdravom prostredi.teraz to mas este "lahke" lebo si doma,ale mala ti vyrastie, budes chodit do prace a ked sa vratis domov z prace unavena aj ty,aj muz,uvidis ake to je vratit sa do bordelu kde nie je navarene.nehovorim ze domov musi zasadne vytvarat len zena,nie je nic zle na tom ked muz uprace a navari,ale podielat by ste sa na tom mali obaja, pretoze casom to moze byt pre tvojho muza problem. Skuste si rozdelit povinnosti.skus si napisat plan aspon na 3 dni.rozpis si tam ze rano vstanes, spravis ranajky a spraces zo stola.varit nemusis kazdy den,mozes niekedy obed objednat,ale spraces po obede.vyperies,vyvesas, pohras sa s malou.kazdu jednu ulohu si odfajfkni hned ako ju urobis.vecer sa na ten zoznam pozri a sama si povedz ci sa ti to oplatilo,ci sa citis lepsie.ja mam taketo dni, mne pomaha robit si zoznam povinnosti,ked sa mi zda nieco prilis, tak to proste neurobim, niekedy nemam dost psychyckej enregie.ale aspon polovicu zoznamu
Porozprávaj sa s manželom nech ťa naučí nejaké veci alebo nejaká kamoška nech ti poukazuje čo ako treba. Aj na nete máš rady alebo knižky rôzne. Všetko sa dá keď sa chce.
.. raz aby si ten tvoj manzel neupratal veci do kufra ..
@elizabet173 Keby si cele dni nic nerobila a ani nic nevedela, tiez by si bola v depresii😉 Mna by priam porazilo😝
Pracovať na sebe a mať silnú vôľu nie len chcieť.
Napíš si hoc aj na papier harmonogram dňa a drž sa ho, kedy čo budeš robiť. Tak sa to učí aj deti.
Prepac, musim to povedat - si leniva. Rodicia ta proste rozmaznali a nevies fungovat v realnom zivote. Ak tema nie je vymyslena, je dobre, že si si to uvedomila. Zacni postupne. Skus povedat drahemu, ze urcite veci už on nebude musieť robiť, že ich budeš robiť ty. Ked ty neodložíš taniere - budú tam hniť a trkne ťa.
Prepac? ale nevies odpratat riad zo stola? to vie aj moj mladsi 3 rocny. Dokonca aj do mycky nalozit. To skor vyzera na nejaky iny problem, dusevny, psychicky? Ako tieto aktivity robi clovek doma pre seba a svojich najblizsich co najviac miluje a pokial ti chyba nejaka motivacia spravit tieto veci a vobec to nesuvisi s tym ze to nevies tak to svedci o nejakom probleme. Vacsina matiek by sa pre svoje deti rozkrajala a nie to im nachystat nejake ranajky.
Tak nie každá žena má vzťah k domácim prácam. Psychicky by ti ale iste pomohlo sa niekde realizovať. Na tvojom mieste idem do práce, aspoň na pár hodín, prípadne by som pracovala z domu. Na upratovanie a domáce práce si niekoho môžte najať. Mamu ale nik nenahradí, na tom vzťahu k dieťatku treba určite popracovať.... Inak, niekedy sa žena cíti neschopná a aj sa tak správa, keď je underchallenged (nenapadá ma slovenský ekvivalent, prepáč).
A ako sa cítiš Ty, necitis sa unavená, alebo ze nevladzeš?
@dorinecka45 nemusi vsetko byt depresia, moze to byt aj bipolarna porucha.
Píšeš, že tvoj muž vie variť, upratať, tak sa uč od neho...u nás to bolo opačne chlap doma nič nemusel lebo jedináčik, pri mne sa naučil aj variť, aj upratovať, časom, keď prišli deti aj o ne sa postarať, ale dôležité je, že on sám to chcel vedieť. Pokiaľ sa sama nerozhýbeš, tak raz to môže dospieť do toho bodu, že to tvoj muž prestane tolerovať. Ako sa venovať dieťaťu podľa veku je toho plný internet, stačí aj tu na koníku napísať do vyhľadávača a vyhodí ti diskusie na túto tému.
@dagmarovita ved hovorim,"moze byt aj ahdh alebo ina porucha".treba na to psychologa.podla mna je lahko povedat ze je to leniva vos, ako to tu podaktore hovoria.ale toto nikdy nikomu nepomohlo.uz len to ze si to baba uvedomuje a ziada radu,znamena ze ju to samozrejme trapi,ale sama nedokaze s tym nic urobit
ak by som ja mala fungovat ako som bola vychovana a aky vzor som dostala, tak som socialny pripad, cigareta v ruke a vrieskam po detoch, lebo som nervozna z toho, ze nemame peniaze ale do roboty sa mi nechce - takze nie to, ze fungujes ako fungujes a odovodnujes to vychovou je za mna vyhovorka, je to pohodlnost, vies, ze to niekto spravi a tvojho muza obdivujem a dieta mozno aj trosku lutujem, lebo ak toto je vzor, ktory dostane od mami a rozhodne sa ist tou istou cestou...smutne, najhorsie je, ze ani nemam pocit, ze chces nieco zmenit alebo suhlasim s babami, ze mozes mat depresiu alebo iny problem, ktory treba riesit s odbornikom, uz len kvoli sebe a detom
@elizabet173 Ono sa to nezda, ale aj depresia moze mat taketo priznaky. Ti ludia fakt nevladzu, su mantavi, maju spomalene reflexy, nezaujem...
@elizabet173 To je tazke posudit, prave preto treba robit osvetu, aby ludia vyhladali odbornu pomoc a psychiater im diagnostikuje alebo nie ...
Lebo realne podla mna aj ten najvacsi neschopak, napr. ja, dokaze riesit ten zaklad, nieco uvarit (haha dala som akurat do rury hurky 😀), udrziavat poriadok.... taky basic...
@zazvorka87 toto aj ja pozeram 😁 a organizacne videa,cistenie hocicoho a podobne.ale ja mam zas iny problem.ja si musim napisat plan co a jako,lebo potom to dopadne ako vcera.chcela som umyt dlazky,ale vsade boli hracky a bolo treba povysavat.tak som logocky zacala odkladat spinave pradlo co som ponachadzala po byte,zapla som pracku a zacala som odkladat riad z obyvacky,z detskej atd.napustila som umyvacku a padol mi pohlad na trubu.fuj jaka spinava.zacala som ju cistit,na tik toku som videla ze aj dvierka sa daju vybrat a vycistit vnutorne sklo.no samozrejme som "pol dna" rozoberala,cistila a znovu davala do kopy dvierka z rury.spolu s malou pomocnickou.a zrazu som sa nasla jak na zemi skladam tesnenie do dvierok rury, a hladam videa na yt ze jak to tam ma naskladat.a vsade okolo mna klasicky bordel,dlazka ostala neumyta.musela som rychle navarit veceru a bolo po umyvani dlazky 🤣🙈 takze nech sa to zda ako kolvek blaznivo,ja ked upratujem bez planu,narobim este vacsi bordel.a potom dojde muz domov a nechape co som cely den robila.teda vlastne chape,oznacil ma za osobu s adhd a hyperfokusom na pi..oviny 😜
vieš čo máš robiť, ale nerobíš to. To je buď psychický problém ktorý rieš. Alebo nájdi tú chuť a povinnosť a zodpovednosť v sebe a ušetríš stovky EUR !!!
@dorinecka45 toto presne má jedna známa, začne robiť jednu vec, pritom zbadá, ze treba dačo iné, začne to, samozrejme v trakte práce opäť iná vec ju zaujme a výsledok je taky, že po celom dni vecer nie je urobené nič, a ona je unavená ako mopslik.... (trebárs umyté jedna strana okna, povysavana jedna izba, plná práčka nevyvesanych veci, ktoré už smrdia od rána tam mokré, a na linke rozložená cibuľa, cesnak a ryža, na večeru je ale chlieb s pastetou, lebo obed nestihla pri takom postupe )
Nedivím sa, že jej manžel už ruší nervy z toho..ale ona jednoducho nevie robiť inak, aj keď si dá plán, vždy to tak skončí..
Ked nevies, tak nech ta manzel nauci. Spoliehas sa na neho, ze odlozi ten riad. Ani moj manzel napr.ten riad neupratoval, ked sa naje, vsetko necha po sebe na 90%. Lebo upratam ja, co som doma, alebo svokra. Ked sme boli sami, tak som ho to nejako naucila, ale zase sa "odnaucil" 🤣 Ale chlapske veci okolo domu urobi.
Mas super manzela, tak zacni v tomto smere na sebe pracovat.