Nezvládam materskú - cítim sa nešťastne a depresívne
Ahojte, potrebujem sa vyrozprávať. Nezvládam materskú. Cítim sa nešťastne, depresívne, neviem si na nový život s dieťaťom zvyknúť, trápim sa. Dcéra ide mať dva roky. Bola plánovaná, veľmi sme ju chceli, tehotenstvo bezproblémové. Narodila sa však trochu predčasne a práve toto dnes vnímam ako začiatok všetkých problémov. Milión doktorov, kontrol. Pôsobí ako zdravé dieťa, ale všetky tie kontroly na mne zanechali hlbokú stopu. Dlho sme s ňou cvičili, veľa pri tom plakala... Tie neustále otázky doktorov, čo už robí a čo nie... Keď si v karte prečítate "pomalší vývin" alebo neustále riešite, že jej chýba nejaká látka v krvi. Riziková, metabolická ambulancia, psychomotorický vývin. Tam zaostáva o toľko, tam o toľko. Treba si všímať, ako tlieska, ako sa otáča, čo hovorí, ako sa pozerá. Odolnejší človek by to zvládol, ale ja som úzkostlivá, už predtým som mala problémy s depresiami a do toho som ešte aj pedant... Hrozná kombinácia a výsledkom je, že to akosi nezvládam. Mám veľkú podporu muža, pomáha mi, ako sa len dá. Ide skôr o to, čo cítim. Prestala som veriť, že je moje dieťa v poriadku, veľmi si ho všímam, porovnávam. Hnevá ma, keď mu nejaké veci nejdú. Všímam si, ako sa vonku správa, všetko sa mi zdá zvláštne. Už som mu prisúdila asi všetky možné diagnózy a vnútorne sa pripravujem na to, že má nejakú formu autizmu. Žiadny doktor mi to nikdy ani nenaznačil, ale všetko mi to akosi zapadá. Oneskorená reč, motorika, záujem o zvláštne veci na ihriskách, je toho viac. Manžel ani rodina to nikdy ani nespomenuli, je to vnútorný pocit a sčasti to mám aj vsugerované skrz tie návštevy doktorov. Výsledkom toho je, že sa dcére snažím fakt venovať a občas sa cítim ako nejaký stroj. Doktorka povie, aby sme kreslili a kopali si loptu, tak sa to snažím robiť a veľa od toho očakávam. Ďalšia povie, aby som ju naučila pochopiť viac slovies, tak na ňu jednoslovne rozprávam, gestikulujem a pripadám si fakt čudne. Lebo sa snažím robiť, čo mi povedia, aby som nič nezanedbala, ale zároveň ma to stojí hrozne veľa energie. Cítim na sebe hrozne veľkú zodpovednosť, nechcem nič pokaziť, to je to moje pedantné ja. Na druhej strane, moje úzkostlivé ja sa z tohto všetkého z času na čas zrúti, vyplačem sa a rozmýšľam, ako z toho celého von. Bývame v meste, nemám tu kamarátov, jediný kontakt je rodina, ktorá býva ďaleko. Korona mi neprospieva, lebo nechodíme ani na žiadne krúžky. Zacyklila som sa v svojom svete a vo svojich pochybnostiach. Ale aby ste nemali pocit, že chodím ako bez duše. Naopak, snažím sa fungovať čo najnormálnejšie, variť, upratovať, starať sa, chodiť na prechádzky. Veľa malú chváliť a keď zaspí, neviem sa vynadívať na to, aká je krásna, pusinkujem ju a veľakrát si aj poplačem - od dojatia, že ju mám, ale aj od strachu, či bude v poriadku a či sa skôr či neskôr nezložím. Dlhé roky, a aj počas tehotenstva, som brala antidepresíva, ale teraz ich už asi polroka nemám. Ale nechcem ich znovu brať, môj problém je inde - ja sa cítim strašne neistá, nemám žiadne sebavedomie, prežívam obrovské obavy o to, či bude v poriadku alebo bude mať nejakú diagnózu. Pýtam sa samej seba, ako to zvládnem. Cítim sa neskutočne smutne, bez východiska, akoby som každý deň len čakala, či sa niečo nové naučí, či začne rozprávať, kedy sa naučí piť z pohárika, kedy nás vyradia z nejakej ambulancie. Je to množstvo rôznych obáv. Budím sa s tým, aký program mám zase vymyslieť, čo robiť, aby napredovala. Neviem, je to dosť na prášky a niekedy dúfam, že nie som jediná mama, ktorá to prežíva takto ťažko.
@damiq So good for you
@biela_sova a čo je ten závažnejší podnet ? Že jedna pani na mk napísala toto a hento ??!! Hmm... tak to by sa teda ta sociálka nabehala veru hore dole.. vravím kľudne si ich sem aj sama zavolám že nejaké paranoidne ženy majú podozrenie na mna tak nech má naozaj prídu skontrolovať pretože tu je všetko tak ako má byt
@damiq synček Damián, 2 roky 6 mesiacov, zdravotná sestrička (aj keď tomu fakt neverím), žila si údajne 8 rokov na Cypre a v Anglicku... nejako by ťa už len vďaka tvojim príspevkom vypátrali a preverili 🙂 neboj nič 🙂 Sama si písala, že susedia, doktorka, všetci vás poznajú ako to doma máte... A že si si všetko vymyslela pochybujem, veď sa hovorí, že vo víne je pravda 😁
@damiq Tento usudok uz nechaj na socialnu kuratelu. Baby na socialke uz vedia, ako nalozit s informaciami.
@biela_sova Ok nechám diky
@damiq Nie. Zato, že nechávaš 2 a pol ročné dieťa v noci samé, aby si šla s manželom tancovať, zabávať sa a popíjať. Lebo vraj váš život sa príchodom dieťaťa nezmenil.(Takže ktovie odkedy to robíte a ďakuj Bohu, že sa mu zatiaľ nikdy nič nestalo!) A kto si myslí, že to nieje ok, tak sme (lebo aj ja si to myslím) psycho, eko, biomatky 🤦♀️
Ok. Ja už mám dosť. Chcela by som to všetko zobrať späť a nepísať take debiliny aby som bola zaujímavá. Je čas sa priznať že som to prehnala lebo toto už nemá význam. Ospravedlňujem sa tým ktoré som urazila. Samozrejme plne chápem tie ženy ktoré má už nahlásili, stym nič neurobím len sa budem stresovať denno denne ze som sa kvôli mojej nerozvážnosti dostala zbytočne do takýto sraciek.. no nebojím sa pretože doma je fakt o doeta postarané a veci sú nie vždy tak ako ich niekto kto chce byt možno zaujímavý napíše. To je celé už sa fakt Nebudem vyjadrovať lebo mi je z toho celého zle.. jasne môžem si za to sama... ešte raz sorry tie ktoré som urazila...
Tak vám želám pekný deň 🙂
@damiq Dami, Ty si nikoho neurazila (teda necitala som vsetky Tvoje ptispevky). Ale samozrejme zvnikla vazna obava o dodrzanie zakona o rodine, z ktoreho vyplyva povinmost nepretrzitej starostlivosti (nielen o) batola. Ak nie Ty a manzel, tak ina poverena osoba.
My Ti nemame co odpustat.
Ak Ti mozem mimo misu poradit ohladom maleho, prihlas sa na FB do skuoiny Vnimava vychova. Da sa aj anonymne poradit, ako zvladnut maleho. Treba prekrocit svoj tien a uznat, z3 za zle spravanie dietata aj nechtiac mozu rodicia a potesim Ta, deti su velkoryse a odpustaju. Vzdy je cas na napravu a malinky bude Tvoj kamos, bez skriekania a hluku 🙂
@biela_sova ale urazila a hlavne som zo seba urobila totálnu kravu a matku ktorá sa nevie o dieťa starať. Viete ako som ešte na začiatku včera čítala tie vaše komentáre tak som si začala uvedomovať že to je moja vina asi fakt aký je upištaný s že musím niečo zmeniť ale potom sa všetky začali do mna navážat za to slovo ktoré som napísala a už to išlo tak som písala kraviny. Proste som to nezvládla a celé má to mrzí.. veď niesom nejaké decko mám dosť rokov na to aby som sa vedela ovládať ale bohužiaľ už sa to na mna z každej strany sypalo.. fakt má to mrzí teraz a verte alebo nie o malého je dobre postarané. Už len ta čo videla tie fotky vo som dala včera musela vidieť z nich že doeta je šťastne a má všetko.. a to že jeho hlúpa mama písala už potom blbosti za to on nemôže
@damiq ok mna si neurazila ani tymi vulgarizmami nechcem ti zle len aby si pochopila ze male dieta nemozes nechavat same doma. Nie preto aby si nemala zivot mimo dom ale koli jeho bezpecnosti. Aj ho takeho velkeho este mas v postielke on moze vyliezt spadnut rozbit si hlavu alebo tak a ty to nemusis na kamere hnet registrovat. Ak sa mu nedaj boze nieco stane a ty budes u susedov budes trestne stihana.
@miadi vravím že mama k nemu chodi keď ideme von a jedine keď je sám je vtedy keď sme na záhrade cez deň alebo večer ale mám vysielačku aj pestúnku.. a hej pochopila všetko len má mrzí že som to nestopla hneď včera a urobila zo seba kravu, alkoholičku a matku ktorá sa o svoje doeta nestará lebo ver mi že take matky poznám a ja k ním nepatrím.. veď by som mu vesmír dala a preto má trápi že aký maly je.. že prečo si stále vrsvime s manželom keď má všetko , venujeme sa mu, chodíme snim kade take, večer mu čítame pred spaním, spime snim kým nezaspi a proste nás to už dáva psychicky dolu... že čo zle robíme.. lebo nehadame sa, nekricime, je tu veľa smiechu, vidí nás obijmat sa, on sa miluje stiskat snami a v zápati z nicoho nič sek a piští, reve kope... však preto som snim aj ku psyche išla veď keby mi na ňom nezáležalo tak nejdem a serem na to.. už sme aj sami dvaja boli s manželom aby nám poradila čo robíme zle my dvaja teda.. a proste včera som vybuchla lebo ste začali písať že to je všetko nasa vina.. ale nie nieje to len nasa vina je to aj o povahe dieťaťa a to nieje z mojej hlavy ale od psychlogičky
@damiq ja nehovorim ze je vsetko len vasa vina . Ale ked to citis tak ze mas najhnusnejsie dieta... a si z neho nervozna..pozri Mozno mà len obdobie vzdoru a niekedy nie je dobre ked dieta zahrnies vsetkym. Potrebuje aj hranice co moze co nie, Deti skusaju co vsetko im pri rodicoch prejde.
@miadi
@maximilie dievčatá a ešte raz a úprimne. Nie nezlakla som sa lebo fakt sa nemám čoho báť ale určite nechcem mat opletačky zo socialkou keď tu je všetko v poriadku.. to že ja som sa na 24 hodín zmenila na kravu a fakt písala debiliny tak za to maly nemôže.. veď nemusím Vám nič dokazovať ja viem ako to u nás je len už má to ťažilo a bolo mi z toho zle tak som sa chcela ospravedlniť už včera ale ešte som mala priveľké ego na to.. a už som si povedala že stačilo.. sama si príznam že bolo úbohé sa tu hrať na to čo som sa hrala.. baby v skupine julovky a augustovky má poznajú od tehotenstva a vedia čo som za mamu.. možno je tu aj niektorá z nich a nechápu čo som to tu podpísala za 24h
@damiq Ja Ta vobec neodsudzujem za ten pohar vina ani keby si sa nahodou raz za cas opila kym mas v dome pri dietati dospelu osobu chapes? Preto som pisala ze mozes sa ist chlastat aj do ineho mesta ( Mne to je jedno mna do toho nic ) ale to ze dieta je v dome same to bol problem . Je to nebezpecne.
Autorka nie je ako malé dieťa, to skôr tieto nekonečné spamy 🤦♀️

@biela_sova kľudne aj 3x do týždňa sem môžu chodiť a potom vás budem určite informovať.. o doeta je postarané, je čisté, nakŕmene, všetci susedia, statosta, predavačky učiteľky v škôlke vedia ako je o neho postarané takze ja sa nemám čoho báť ani nebojím.. lebo fajčenie a cigarety a to že dieťa spi samé v postieľke a je na vysielačke/kamere nieje v rozpore so zákonom... len vaša predstavivosť moc fungovala.. že dieťa je tu samé celé noci a nieje o neho postarané.. no sklamem vás ale je p neho až moc dobre postarané 😀