Nezvládam materskú - cítim sa nešťastne a depresívne
Ahojte, potrebujem sa vyrozprávať. Nezvládam materskú. Cítim sa nešťastne, depresívne, neviem si na nový život s dieťaťom zvyknúť, trápim sa. Dcéra ide mať dva roky. Bola plánovaná, veľmi sme ju chceli, tehotenstvo bezproblémové. Narodila sa však trochu predčasne a práve toto dnes vnímam ako začiatok všetkých problémov. Milión doktorov, kontrol. Pôsobí ako zdravé dieťa, ale všetky tie kontroly na mne zanechali hlbokú stopu. Dlho sme s ňou cvičili, veľa pri tom plakala... Tie neustále otázky doktorov, čo už robí a čo nie... Keď si v karte prečítate "pomalší vývin" alebo neustále riešite, že jej chýba nejaká látka v krvi. Riziková, metabolická ambulancia, psychomotorický vývin. Tam zaostáva o toľko, tam o toľko. Treba si všímať, ako tlieska, ako sa otáča, čo hovorí, ako sa pozerá. Odolnejší človek by to zvládol, ale ja som úzkostlivá, už predtým som mala problémy s depresiami a do toho som ešte aj pedant... Hrozná kombinácia a výsledkom je, že to akosi nezvládam. Mám veľkú podporu muža, pomáha mi, ako sa len dá. Ide skôr o to, čo cítim. Prestala som veriť, že je moje dieťa v poriadku, veľmi si ho všímam, porovnávam. Hnevá ma, keď mu nejaké veci nejdú. Všímam si, ako sa vonku správa, všetko sa mi zdá zvláštne. Už som mu prisúdila asi všetky možné diagnózy a vnútorne sa pripravujem na to, že má nejakú formu autizmu. Žiadny doktor mi to nikdy ani nenaznačil, ale všetko mi to akosi zapadá. Oneskorená reč, motorika, záujem o zvláštne veci na ihriskách, je toho viac. Manžel ani rodina to nikdy ani nespomenuli, je to vnútorný pocit a sčasti to mám aj vsugerované skrz tie návštevy doktorov. Výsledkom toho je, že sa dcére snažím fakt venovať a občas sa cítim ako nejaký stroj. Doktorka povie, aby sme kreslili a kopali si loptu, tak sa to snažím robiť a veľa od toho očakávam. Ďalšia povie, aby som ju naučila pochopiť viac slovies, tak na ňu jednoslovne rozprávam, gestikulujem a pripadám si fakt čudne. Lebo sa snažím robiť, čo mi povedia, aby som nič nezanedbala, ale zároveň ma to stojí hrozne veľa energie. Cítim na sebe hrozne veľkú zodpovednosť, nechcem nič pokaziť, to je to moje pedantné ja. Na druhej strane, moje úzkostlivé ja sa z tohto všetkého z času na čas zrúti, vyplačem sa a rozmýšľam, ako z toho celého von. Bývame v meste, nemám tu kamarátov, jediný kontakt je rodina, ktorá býva ďaleko. Korona mi neprospieva, lebo nechodíme ani na žiadne krúžky. Zacyklila som sa v svojom svete a vo svojich pochybnostiach. Ale aby ste nemali pocit, že chodím ako bez duše. Naopak, snažím sa fungovať čo najnormálnejšie, variť, upratovať, starať sa, chodiť na prechádzky. Veľa malú chváliť a keď zaspí, neviem sa vynadívať na to, aká je krásna, pusinkujem ju a veľakrát si aj poplačem - od dojatia, že ju mám, ale aj od strachu, či bude v poriadku a či sa skôr či neskôr nezložím. Dlhé roky, a aj počas tehotenstva, som brala antidepresíva, ale teraz ich už asi polroka nemám. Ale nechcem ich znovu brať, môj problém je inde - ja sa cítim strašne neistá, nemám žiadne sebavedomie, prežívam obrovské obavy o to, či bude v poriadku alebo bude mať nejakú diagnózu. Pýtam sa samej seba, ako to zvládnem. Cítim sa neskutočne smutne, bez východiska, akoby som každý deň len čakala, či sa niečo nové naučí, či začne rozprávať, kedy sa naučí piť z pohárika, kedy nás vyradia z nejakej ambulancie. Je to množstvo rôznych obáv. Budím sa s tým, aký program mám zase vymyslieť, čo robiť, aby napredovala. Neviem, je to dosť na prášky a niekedy dúfam, že nie som jediná mama, ktorá to prežíva takto ťažko.
Btw autorka mozes poziadat admina aby tuto temu vymazal a mozes spamovat aj ty znovu to iste.. ak Ta nic co sme ti tu napisali nikam neposunulo. .
@damiq vytriezvela si a doslo ti, ze podla ip adresy si ta naozaj mozu vyhladat, preto ti lepi a sypes si popol na hlavu. Z tvojho dalsieho vyjadrovanie vidno, ze nie si az taka sprosta, ale zjavne, ked mas pod parou si iny clovek. Dufam, ze ti tato diskusia bude prinosom, vstupis si do svedomia a prehodnotis svoje spravanie k tomu hnusnemu decku
@miadi ale prosím ťa 😀 Lebo tvoje komenty sú prínos pre každého. Ty si skoro všade a všade najmúdrejšia na svete. Zjavne si autorka prečítala, zobrala si z každého komentu, čo uznala za vhodné a ostatné je spam. Ty sa ako prosím snažíš pomôcť nejakému dieťatku? Pindaním na koníku? To ako si myslíš, že reálne aj pomôžeš? Tak gratulujem! Takým osobám (ako damiq) môže byť tvoj koment ukradnutý, pôjdu si svoje, ak si si nevšimla. Myslieť si, že sa niekto zmení, lebo ty mu prehovoríš do duše na koníkovi je prinajmenšom naivné, sú to len spamy na cudzom príspevku a strata času.
@maximilie aha, takže ak nesúhlasím s jej prezentovaním, tak som automaticky ta istá osoba? Ja dýcham, kľudne. To vy asi nie. Keď vám nedôjde, že k určitým typom ľudí sa neoplatí vyjadrovať a už vôbec nie radiť.
Autorke odporúčam toto zmazať alebo nahlásiť, pôvodnému príspevku je venovaná asi len prvá strana.
@amelie2017 tvrdíte že nejde o alkohol a v každom príspevku niečo o alkohole a že som pod parou a pritom som napísala už asi tak x krát že jeden pohár !! A predstav si včera po cely čas keď som to písala som bola s triwzvou hlavou a nie pod parou ako si napísala len už mi proste preplo z toho ako každá začala písať že to aký maly je je vina mna, pretože nie vždy to tak je moja zlata. Prajem aby si nikdy nezažila ten pocit čo ja pretože sama psychologička povedala že sa nedá ani porovnať výchova dobrého a náročného dieťa ale otom potom to už ďalej riešit nejdem.. môžeš si ešte kľudne kopnúť do mna je mi zo jedno.. ja som sa verejne ospravedlnila za svoje správanie a budem niesť následky ak aj príde sociálka..a známa právnička mi odporučila volať hneď ráno a vysvetlit čo sa stalo... tak aj urobím. A dievčatá ruku na srdce a úprimne ako sa dá veriť nejakým prispevkom na mk?? Však tu hocikto píše hocičo.. veľa ľudí si tu dokazuje ego ako som ja napríklad urobila včera 🤷🏼♀️🤷🏼♀️
@miadi a vidno že aj ty si ideš len svoje ! Čo sa tu o mna obtierš? Nechápem čo Tu stále píšeš a ideš si svoje že pravdepodobne to bolo zbytočne čo si sa mi snažila poradiť! Koľko krát mám ešte napísať že To čo som písala boli hlúposti ?? Že som spravila zo seba kravu a že maly nebýva sám doma a býva snim moja mama ?????
@klarka56 nasla som tvoj prispevok k teme. Lenze to ze tvoje dieta mà diagnozu je ina story. Este raz si precitaj co pise autorka . Nikto sa jej nevysmieval z jej pocitov ale ona sama opisuje viac svoj problem ako nejake problemy dietata. Dlhe roky bola na antidepresivach teraz nejaku dobu neberie. A pocituje nasledky. Tu jej nikto nepomoze musi to riesit so svojim psychiatrom. Ok uz tu nebudem spamovat nech mas klud .😜
@miadi bože môj...ty ale fakt neznesieš, keď s tebou niekto nesúhlasí... Tak aj môj posledný koment k tejto téme, lebo to by bolo neverending story. Prečítala som si aj autorkin príspevok aj svoj koment. Stojím si za ním. Nie je to len o dg môjho syna, asi nevieš čítať medzi riadkami. Alebo si si vytrhla z kontextu len toto. Každá máme svoj názor a pohľad na to. A už ozaj koniec, dobre? Maj sa fajn a už mi daj pokoj, peace.
@klarka56 Ja nepotrebujem aby si somnou suhlasila .si si nevsimla ze mas rovnaky nazor - ten prvy -ako ja ze autorka tu svoj problem nevyrieši. Len mi je tisic x jedno ze tebe a autorke vadi kolektivna ( Neviem kde si nabrala ze len moja) snaha vysvetlit damiq ze dieta male nemoze nechat same doma., a ano som stym otravna kludne to vsak poviem aj 300 x kludne ma volaj virtualnou policajtkou . Našiel sa tu Niekto s vacsim problemom ako autorka temy .Takze ano jej reakcia je detinska a zaujata len sama sebou a svojim problemom ked jej vadilo ze sa tu rozoberala viac ina osoba ako jej. Pre teba a pre nu je to “najhnusnejšie “dietatko nepodstatne Lebo jeho mama nevytvorila tuto temu. Tak sorry but not sorry ze mne a inym mamam to take irelevantne neprišlo. Kludne mi daj privlastky ale chces kritizuj ma kolko chces cit voci Mne nechut ked nevies lepšie. Ja nepotrebujem tvoj suhlas ani pochopenie. Mne stači že damiq tu nieco pochopila. .. ak som pri tom zranila tvoje ego prijmi moje hlboke ospravedlnenie. Ale stale si budem mlet svoje . MALE DIETA NEMOZE BYT SAME DOMA ANI V AUTE NIKDE.
@miadi prekrúcaš. Ja som napísala, že je to tu zaspamované, jediný kto sa zo všetkých ozval a útočil si bola ty, ostaté to prešli bez povšimnutia. Takže ty to tu rozvíjaš do nemoty. Mne nie je žiadne dieťatko ukradnuté, pomáham veľa, ale tak rozpisovať
o tom nejdem. Ale v reálnom živote.
Keď si myslíš, že niekto niečo pochopil, ok. Je tu aj možnosť, že sa tu niekto skôr zľakol, že bol spoznaný a môžu byť z toho dôsledky. A zľakla sa asi inej osoby, nie teba.
Ale teda dobre, už to NAOZAJ nechám tak, nemá to zmysel 🙂 Ak si myslíš, že si pomohla, tak fajn no.

@klarka56 autorke bolo poradene viac než dost. Keby nepisala anonymne tak tuto temu mohla raz dva vymazat Ked jej vadi ze tu chceme pomoct jednemu dietatku aby nebolo same doma raz za tyzden. Ked mas problem stym ze sa tu dookola piše to iste tak aspon nepindaj a skus jej poradit k veci Lebo tvoj koment mà 0% hodnotu.