Od času ako máme bábätko, tak nechcem chodiť na výlety
Máte niekto podobné skúsenosti?
S manželom radi chodíme do prírody, radi sa túlame, chodíme na túry... odkedy máme dieťa (1 rok bude mať čoskoro) tak ja ale nevládzem. Som rada keď si môžem oddýchnuť. On to ťažko znáša, chce aby sme chodili do prírody aj s bábom a ja sa snažím, aj on ho má niekedy v nosiči a snaží sa, ale je to náročné. Muž nechápe ani také veci že ani deku si nemôžem dať na hocijakú vysokú trávu, s bábom sú vyššie nároky na pohodlie. Ja som najradšej doma, robím program podľa potrieb dieťaťa. Byť v cudzom prostredí je stres pre mňa (čo bude jesť? Kde bude spať?) a nestojí mi to za to. Z výletu nemám nič len stres. Ešte pre dokreslenie: nemáme auto a všade sa trepeme verejnou dopravou.
Povedzte mi prosím že je to normálne a že keď bábo vyrastie tak budeme zasa chodiť na výlety.
@aiana24... Nemáš nízky hgb? smer obvodny🌺
aiana24
AUTOR
•
21. aug 2023
@ahhola haha.... ved ja ho milujem a som rada ze je taky aky je... len mi porad ako sa necitit vycerpane z tych vyletov 🙂 ale dik za povzbudenie
Ja mam 3 mesačne dieťa a boli sme na 3 výletoch a zajtra ideme na jeden.. Ale popravde, nechce sa mi absolútne. Robím to len kvôli tomu, že mám ešte aj 7rocnu a chcem, aby si užila prázdniny. Takže chápem ta. Ja osobne by som rada šla na výlety.. Ale nie s babatkom. Keď už ale ma rok tak sa ozaj dá toho viac... Ja neviem, čo si taka nešťastna, ved každý máme iné záľuby a keď si unavená a nebaví ta to tak sa nenut. Bud zbal dieťa a muža a nech idú alebo chod s nimi 🤷♀️ inak to nevidím
Ja ťa chápem, pri prvej dcére som to takto cítila, predtým sme všade chodili, pri malej som bola unavená, úzkostlivá, lebo veď keď zamrncala tak som bola na ihlách, no muž do mňa hustil ako som sa zmenila, hormóny so mnou lomcovali a silný materinský pud😄, aspoň na krátke výlety sme chodili. Po 3 rokoch sa to zmenilo a keď sa narodila ďalšia, tak som zo začiatku pociťovala to isté, no po 3 mesiacoch to prešlo, v pol roku s nami chodila všade a aj na celý deň.je to celé v hlave ako si to nastavis.. a nezávidím bez auta je to naprd.(tiež som zažila pri prvej).
@thoughtfulweirdo presne tak, velmi lahko sa mudruje a takym dietatom, ktore pekne sedi v kociku alebo je v nosici pokojne hodiny. Moj vydrzal v kociku kym spal, v nosici ani nahodou, ani 5 minut, inak iba reval a reval. Dost ma hneva, ze niektore pani najmudrejsie ani len nemyslia na to, ze su na svete aj ine deti 🙄
Uplne vas chapem, nie je to nic nepochopitelne... Kazda chceme najlepsie pre dieta a samozrejme aj pre seba. Nemyslim, ze vam cosi ujde. A na vylet sa da ist aj niekam blizko, kde to nie je nejake narocne . Vela stastia a zdravia hlavne
Nie nechápem to , máme 5 deti a chodíme stále niekam von . Najmenší bude mať 3 mesiace a ideme k moru , čo mnoho ľudí nechápe lebo pre nich asi život s deťmi už skončil alebo ako 😇 no zrejme si iná povaha ako ja
Ziaden extrem nie je dobry. Ty musis pochopit, ze narodenim dietata sa zabava nekonci a tvoj muz sa zas musi naucit prisposobit novej realite. Vsetko je o kompromisoch. Trepat babo v nosici na tury v horucavach je nerozumnost. Ale medzi tym a sedenim doma je kopec inych moznosti - vyjst si spolu na prechadzku s kocikom, do ZOO, do prirody, do parku, na minifarmu, do botanickej zahrady - kdekolvek sa da ist s kocikom. Aj ine rodiny chodia s detmi von - nabalia do ruksaku jedlo, pitie a nahradne oblecenie a ide sa. Dieta bude rast a vy budete postupne aktivity menit podla veku a moznosti.
@queen_el suhlasim. Ja mam rocne dieta, nikde, podotykam, nikde neobsedi viac ako minutu, s nicim nevydrzi viac ako minutu. Stale musi mat nejake ine podnety, idealne viac naraz, potom mrnci, lebo ho to rychlo unavi. Mne az luto niekedy pride, ked idem co i len na prechadzku a vidim deti, ako pekne sedia v kocikoch, nieco prezuvaju a moj len mrnci, puci sa, natahuje sa krizom-krazom, zacne revat a mame po prechadzke. Nosic nula bodov, tam reve este viac. Takze velmi vela zavisi od samotneho dietata. Urcite treba skusat rozne situacie a potom vyselektovat, ktore su prijatelne pre nas aj pre dieta. Ale to, ze dieta ma rok, este neznamena, ze je to cukricek, ktory si pekne posedka, pobezka a potom zaspinka. Nie vsetky deti su take.
Aké vyššie nároky na pohodlie dieťaťa? My sme od úplného malicka chodili na túry. Keď mal 9m syn prešli sme celú Demänovsku dolinu aj s jaskyňou. Keď mal 2r a 7m išli sme aj s 4 mesačnou dcérou do jasovskej jaskyne. Na huby s nami chodili od malička. Teraz máme 3 dieťa, síce už má 3 roky ale chodievame stále.
Najstarší mal 7m keď sme s ním prvýkrát stanovali
Práveže tým deťom je to úplne jedno či má tráva 2mm alebo 10cm.
Tu skôr ide o teba a tvoje pohodlie, čo plne chápem. Mne sa tiež po celom dni s dieťaťom, ktoré dlhšie ako 20m cez deň a hodinu a pol v noci nespalo. A takto som to mala u všetkých troch. Od 1,5 roka ani jedno cez deň nespalo vôbec.
Ale premahala som sa najmä kvôli nim. Veľmi im to pomáhalo a páčilo sa im to. A teraz keď najstarší má 12 a dcéra 10r, nás volajú vkuse do lesa, na túru, na huby, ryby, bicykel. Som za to vďačná, lebo keď vidím deti známych, či v rodine v rovnakom veku a vkuse sedia s mobilom alebo Pc, viem, že to stálo za to, že som sa vzdala svojho pohodlia
@aiana24 chodili sme na výlety aj s drobcom, náročnosť a čas strávený na výlete sme prispôsobovali dieťaťu. Niekedy to bolo len hodinu, niekedy pol dňa. V porovnaní s dcérou bol náročnejším, uplakaným bábätkom, v kočiari nechcel byť, nosievala som ho v šatke. Chodili sme len do blízkeho okolia, aby sme si výlet užili všetci.
Co take treba pre rocne dieta na cely den? Na dovolenku?
Plienky mlieko jedlo.
Ja som sama bola cele dni na kupalisku s kamoskami, chodili sme na dovolenky lyzovacky vylety.
To ked bude nat toto dieta 5 rokov a druhe sa narodi starsie nikam nepojde lebo zas mate babo?
Na vylet polievka husta do termosky, voda, kolac.
Nedas deku na travu? Nechodis ani na ihriska?
@aiana24 uži si ich, chod na výlety... Pokiaľ budeš s babom sedieť doma, nikdy si na nič nezvykne... Naša má 1,5 roka.. Ako 7 mesačná bola autom v chorvátsku, v Prahe bola.. Keďže odmala cestujeme hore dole, je zvyknutá.. Neviem si predstaviť sedieť iba doma a keď niekam idem, tak mať stres... Ak ideme na výlet, mám v zásobe kapsičky, kúpené fľaštičky s jedlom, chrumky.. A pohoda...
@aiana24 ja Ta chapem.. mna sa tiez snazi vkuse niekto dotiahnut niekam na vylet ( mama, sestra) a predstavuju si to takym tym sposobom ze zivot gombicka a len ja viem co to obnasa a ze z toho nemam nic len stres, deti rozdrbane nevyspate ( starsia nie je taky ten typ ze zaspi vsade ) a uz sa citim ze som taky domased podla nich … tak mi chcu zobrat dieta oni aspon starsie ked uz maju taku nudnu matku 🤦🏼♀️ ale samozrejme spanok ziadny na obed ani nic a pred nimi dieta vsetko ok, jakmile zabuchnu dvere dieta rev od hladu a nevyspatia a ja zas len skacem … a cez ich optiku ked s nimi je v pohode zas len prehanam 🤦🏼♀️🤦🏼♀️ no ja si myslim ze mam spokojne deti lebo mame svoju rutinku ktoru si ideme a sme spocko … podla mna poriadne vylety pridu ked budeme vsetci z toho nieco aj mat. Naposledy sme boli na take 4 dni na mini “ dovcu “ po slovensku… prisla som viac unavena nez som tam sla.
Prečo nedáš deku na trávu? Nechápem. My máme tri deti. Na prvej túre bol s nami najmladší, keď mal asi 6mesiacov 🤪. Kým sme mali len jeho pobehali sme toho celkom dosť. Z Lomnického sedla máme pekné fotky, ako drichme v nosiči a my sa kocháme výhľadmi. Také malé dieťa nakomplet všade odnesieš, veď to je úplne super. Druhá dcérka cca 2,5 ročná prešla takmer celú Kvačiansku dolinu. Mali sme nosič, ale chcela chodiť. Nechápem, ako to dala 🤷♀️. Teraz je syn už slušný turista, ten prejde hocičo, stredná dcéra, keď má motiváciu ide, najmladšia (vtedy 2,5) naposledy v Tatrách polovicu chodila, polovicu sa nosila. Keď nad tym dumem, najľahšie to bolo, keď bol syn sám a všade sme ho proste odniesli. Mám pocit, že VŠETKO strašne riešiš. Chlap je možno aj z teba otrávený, že furt decko naprávaš a posúvaš a kontroluješ. Keď to máte radi, treba to začať robiť, len tak sa to naučíte a zabehnete si rutinu a už to pre teba nebude taký stres. Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody. A daj si skontrolovať železo/hemoglobín, možno máš málo a preto tá únava.
Co ja by za takeho muza dala...
Moj mal doma pocas rd full servis, o deti sa starat nemusel. A i tak po robote (jednoduchej) bol zdochnuty. Lenivy. Nikam s nami nechcel chodit.
Od babatka ludia chodia kadetade. Za mna si pohodlna, nechce sa ti. Akoze dobre, aj taki ludia su, ale skoda takeho muza pre teba.
Veľa žien počas materskej zlenivie, zasedia sa doma a už sa im nič nechce a nebude chcieť ani o rok, či dva.
Podľa mňa to sedenie doma je oveľa unavenejšie, ako vybehnúť kdesi do hor, na čerstvý vzduch, zdvihnúť si endorfíny. Ročné dojčené dieťa toho potrebuje minimum, zabalenie trvá 5 minút, nejaké jedlo, pitie pre dospelých a môže sa ísť.
Z okolia som videla, že kto sa takto po pôrode zasedi sa ani neskôr nerozhýbe, prídu ďalšie deti, náročné obdobia - dieťa len sedí zle je, dieťa všade behá zle je, potrebuje režim, na obed musí byť doma, na večeru musí byť doma, o 7 musi byť doma…,človek sa ani nenazdá deti sú v puberte a chuť niekde chodiť s rodičmi ich prejde úplne.
Užívať si bábätko, malé dieťa, väčšie dieťa … nie je pre mňa sedieť doma na zadku a pozerať sa ako pekne sedí/leží v postieľke/ na koberci, ale mať s ním spoločné zážitky, robiť spolu niečo… našťastie aj môj muž je akčný, s domasedom, čo vidí problém v každom výlete si to neviem predstaviť
@queen_el
Šak ale autorka nepíše nič o tom, že ma urevané dieťa … či som si len nevšimla? Inak, moje deti do 9meisacov považovali kočík za mučiaci nástroj a revali tam neskutočným spôsobom, najmladší reval tiež furt, ale na túrach spal, tak bol aspoň kľud 🤪. Stredná a najmladšia mali taký reflux, že nechceš zažiť. Takže ja viem o tom svoje, neboj sa.
@aiana24 kto chce ide aj s 5 deťmi 😊 kto nechce, nepôjde ani bez jedného. Ja by som bez výletov doma asi zosalela 😂 (2,5r a 15m). Stanujeme, kempujeme, vyletujeme, všetko čo sa len dá pretože chcem a maximálne si to užívam.
@aiana24 ja by som to urobila tak, ze deň pred výletom by som na neho hodila 80% starostlivosti o dieťa, aby som nabrala silu niekam ísť. A v deň výletu mu hodila na plecia tie také ako prebaľovanie, nosenie a také nech si premysli kde ho bude prebaľovať. Jedine tak si užiješ výlet.
Ale úplne chápem, že sa ti nechce. Podrastie a užijete si výlety dosytosti.
Na druhej strane chápem aj jeho. Chce ísť niekam, je aktívny, tak nejako musíte nájsť kompromis. 🙂
Pozri ja som nechodila prakticky do dvoch rokov na celodenne vylety a teda o nic som neprisla ani ja ani dieta....stacilo nam byt v okruhu par km od domu. A ako niekto pisal ze si leniva, tak s lenivostou to nema nic spolocne. A kxm spavala poobede tak som den prisposobovala jej rezimu.
Najdite kompromis , nemuste na cely den, moze ist aj on sam. Takisto nech naplanuje, nachysta a prevezme nielen planovanie ale aj staroszlivost o dieta picas vyletu on.
Úplne ťa chápem,ja som tiež nechodila max.ku rodičom.Uprednostnila som svoje pohodlie.Dieta malo režim,svoju postieľku.Boli sme raz a stačilo.To nebol výlet ale utrpenie.Muzom sa to hovorí, ale vždy to celé stojí a padá na ženách.
@aiana24 my suce auto mame, ale mala som podobne nastavenie pri prvom. A to este aj stylom do 18tej doma, aby uz o 19tej spinkala. Zlom prisiel narodenim syna, zrazu uz nebolo ticho, trebalo ist pre sestru do skoljy a zrovna v case obedneho spanku, kojil sa na ihrisku, nosil v nosici a co sa ich muz nanosil. A narodil sa v juli a v septembri sme uz boli na chate, kde sa spalo na matracoch, nebola elektrina len svietidla, plienky som v prala latkove v potoku a susila nad pecou lebo to bolo v horach a odpad trebalo zniest. Ale ak sa nato necitis manzel by to mal ppchopit o nic nepridete. A nad autom neuvazujete lebo cestovat sa da len je to narocnejsie na presuny, kondicku a nervy. Moji ked boli starsi som tak absolvovala par vyletov s nimi sama, teraz aj na chatu vlakom, vlakom, autobusom, 2 deti a 20kg pes a mala som teda co robit cize ta chapem. Ale nosic je super vec, moji v tom bezne aj zaspali.
@aiana24 som za výlety, začlenenie aj nech si dieťa zvyká na nové situácie, ale baliť všetko a chodiť MHD, vlakom by sa mi nechcelo.Su deti čo majú svoj režim a inde nezaspia...robte si kratšie výlety príde čas, keď to bude lepšie
Plus si aj unavená, menej spiš a nechce sa Ti...aj muž by to mohol rešpektovať.Ustup trocha aj ty aj on.
@lilizzachy presne,to chlapi tak, len na výlety oni bez starostí a žena s vyplazeným jazykom.A keď im človek povie, však čo,zober si dieťa a choď tak kdezeeeee.Vedia ze z výletu by mali prt a dieťa tiež.To ani nevie kde je a má to na salame
@aiana24 úplne Ta chápem...tiež som veľká turistka ale s tak malým babom je to trápenie. Hlavne keď je všetko na Tebe. Nemáš si co vyčítať, my sme raz boli opekať s detmi v lese, bol to stres a ešte malý aj doniesol kliešťa, na chirurgiu sme boli vyberať. Potom sme si kúpili chatodom, kde je všetko pohodlie a je to oveľa lepšie, deti sú pod lesom v prírode a ten stres je menší 🙂 Minule sme boli s detmi na Popradskom plese zo Strbskeho, naša 4rocna to dala ale ku koncu už padala na kameňoch,nevládala...a celý čas mňaucanie že mne sa neeechceee, kedy tam už budeme. Ale o pár dní sa pýtala kedy pôjdeme znova...
Chápem, že sa ti nechce, ani mne sa koľkokrát nechce, ale keď už vyrazíme, vždy to "rozchodim" ... Chodiť s dieťaťom na výlety je super 🙂 my chodíme už s dvomi, a je to narocne, ale stojí to za to ...

Suhlasim s @lily09 . Je obrovsky rozdiel mat jedno a mat dve deti. Prvorodeny bol prudko rezimovy. Ak som ho dala spat do kocika o 10min neskor ako mal stanoveny cas, tak uz nezaspal a vrieskal mi az do vecera. Mohlo sa diat okolo neho cokolvek. Proste reval. Druhorodena chce nechce musela vela veci proste vydrzat. Lebo ved aj starsi ma potreby a aj tie treba naplnat.