Od kedy nechavate dieta doma same?
Mam syna 5r, ktorý je zdravý a dosť samostatný, netrpí žiadnym PAS ani nemá prehnaný strach, proste zdravy chlapec fungujúci v školke bez problémov.
Mame byt na samom prízemí, okná s pojistkami.
Nie, nehodláme isť s mužom večer do mesta piť, a dieťa nechať same celý večer doma (toto rátam ale že ešte cca 10 rokov budeme kvasit doma kazdy vecer, lebo nemáme babky ani žiadne stráženie.. 🤦)
Veľmi často som snim sama, dá sa povedať celé dni, a občas sa stane ze aj napriek velkej snahe planovat, sem-tam mi niečo z potravín doma chybne, supermarket mam 4 minúty peso tam, 4 naspäť. Myslíte že by som ho mohla na tých 20 minút nechat doma so zapnutou rozprávkou? Aby som mohla vysprintovat do obchodu po 2-3veci? Prosim nepíšte mi veci typu - sak ho zobeeeer von, budete mat aj prechádzku, alebo si to vybav cestou zo škôlky s nim, alebo cestou z práce atď. Nou, po vonku sa sním trajdam viac než dosť, no občas to takto vypáli. Cítim sa v takýchto chvíľach neschopná, akoby s guľou na nohe pretože bud musím potom volať mužovi, aby to kúpil večer cestou domou, alebo až na druhý deň ráno, sa dokážem dostať von, keď ho o 7 hodín do skolky, ale to tiež zase len utekám tam a spat lebo o 8 mi začína telework práca. Tak my zaujíma, ze od kedy môžem dieťa nechať doma same a pachtit do obchodu... 🙁
nenechala by som. moze sa tebe po ceste nieco stat... ja mam tak isto stare dieta a same ho necham max ze idem na ulicu do auta ( rodinny dom ) 20 minut je podla mna vela
@anonym_autor nechapem, snad vies najlepšie kedy mozes svoje dieťa nechať same. Prekvapuje ma ale ze v tomto veku vobec uvažujes a fakt nechápem v com spočíva problem zobrat ho so sebou, gula na nohe??!!! Wtf!!!🙈🙈 blbá otázka,blbá odpoveď, sorry
@lejduska Lebo kym ho oblečiem a vychystam, často býva chorý a furt ma nejaký sopel tak sa mi nechce ťahať ho zbytočne do obchodu keď idem fakt po 2 veci, plus ako každé dieťa, v obchode vymýšľa a chce kúpiť hlúposti, fakt na toto nemám kapacitu, a nemám ani víkendový deň kedy si môžem dovoliť plantat sa sním po obchodoch a robiť veľký nákup....ide o pracovný deň kedy vyflusnuts po práci bežím poňho do skolky, a o pol 6 idem riešiť večeru a zistím ze proste mi dačo drobné Chyba..
@anonym_autor nie nie a ešte raz nie.
Ahoj, 5 ročneho by som takto nenechala. Nikdy nevies čo mu skrsne v hlave, alebo si dačo vezme jesť, zabehne mu. Ešte mi príde že je malý na to.
Nas ma skoro 5 rokov a teda netrufla by som si ho doma sameho nechat ani 5 minut, lebo je to maximalne zive a kreativne dieta a na to aby sa stalo nieco zle mu staci sekunda a stane sa mu to aj ked je s nami 🤷♀️. Takze ano my ideme obaja do toho obchodu, ak mi chyba vec, bez ktorej neprezijem, co sa stane tak raz za velmi dlhe obdobie a ano je to obcas narocne, lebo kazdy kolotoc, kazda hojdacka, kazdy kamienok, palicka a v obchode chce toto a ono...co uz...alebo ano zavolam muzovi a kupi on.
Na vacsie nakupy chodi muz alebo u nas funguje donaska, neviem ci taku moznost mate . A mensi nakup urobim pred tym ako idem po neho do skolky alebo ked ideme zo skolky. A ked mi nieco chyba, tak zmenim plan alebo holt ideme do obchodu spolu ak to nepocka na muza.
@anonym_autor Riad sa svojim pocitom z dietata. Moj ma 6 a uz dost davno byva takto doma sam, v 5r uz urcite bol. Tiez sa jedna len o male vychadzky - 10, 15, max. 20 minut. Je sice dost nepozorny a ked som pri nom, tak kadeco vyvedie, ale paradoxne ked je sam, tak sa asi citi neisto a nic moc nepodnika, hra sa na mieste s niecim alebo tak. Ja som v 5r byvala sama doma tiez a teda aj s mladsou sestrou a tiez si pamatam, ze po istom case som uz len cakala pri okne, kedy sa niekto vrati a rozhodne som nic nevymyslala. Maleho v podstate dlhsie nechcem nechat sameho ani nie zo strachu, ale mam pocit, ze po istom case uz by sa zacal bat sam.
Nie, nenechala by som. Nedávno tu bola podobná téma a niektoré sa chválili, ako nechávajú svoje malé deti behať samé na sídlisku, po dedine. O pár dní na to niekoľko tragédii mslychvderi: topenie, zmrazené autom, nehoda na bicykli.
Áno, každý vieme byť hrdina, pokým sa niečo nestane.
Stojí ti to za to?
Mne nie. Jedno dieťa nám vzala choroba. Tej sme zabrániť nedokázali.
Mám 5 ročnú a takto by som ju nenechala. Občas ma čaká hore kým zabehnem vyniesť smeti, zobrať balík, pozrieť schránku. Nechávam si ale otvorené dvere a vždy sa snažím prísť čo najrýchlejšie. Doma ju samú plánujem nechávať až okolo 7-8 rokov.
Na druhú stranu má starších kamarátov 6-10 rokov a zvyknú ísť ako "partia" spolu pred bytovku. Je to ale malinké sídlisko, auta tam moc nechodia, vidím ich z okna, chodím sa ich pýtať či je všetko v pohode a hlavne viem že sa môžem na nich spoľahnúť. Má hodinky, vidím polohu a môže mi zavolať.
Áno, môžeš 5 ročného nechať 20 minút samého doma. To nie je žiadna dlhá doba.
Ja myslím, že to záleží od dieťaťa. Moja dcéra bude mať 5 rokov a je extrémne zodpovedná a spoľahlivá. 20 minút by v pohode vydržala, kreslila by si, pozerala knižky. Jej brat je síce ešte malý, ale predpokladám, že s jeho povahou ho v piatich rokoch samého nenechám ani minútu 🙈
@lejduska Lebo kym ho oblečiem a vychystam, často býva chorý a furt ma nejaký sopel tak sa mi nechce ťahať ho zbytočne do obchodu keď idem fakt po 2 veci, plus ako každé dieťa, v obchode vymýšľa a chce kúpiť hlúposti, fakt na toto nemám kapacitu, a nemám ani víkendový deň kedy si môžem dovoliť plantat sa sním po obchodoch a robiť veľký nákup....ide o pracovný deň kedy vyflusnuts po práci bežím poňho do skolky, a o pol 6 idem riešiť večeru a zistím ze proste mi dačo drobné Chyba..
@anonym_autor urcite nenechala. Co tam potrebujes vychystat dieta do obchodu? dam topanky, kabat a ideme - zalezitost max. 2 minut. A ze je casto chore a ma sopliky? ak moze do skolky, moze aj do obchodu.
Este treba trochu pockat.
@anonym_autor
Mne je to tak na smiech ako sa vsetko za jednu generaciu zmenilo, od prvej triedy mama mi zavesila kluce na krk, ja som predtym ako som isla do skoly musela vypnut plynove kurenie , zamknut dom, tasku na chrbat a pesi kilometer do skoly poobede do druziny a potom sama domov, nie na dedine ale v Bratislave.
@anonym_autor Aj keď sa ti zdá, že za tú krátku dobu sa nemôže nič stať a že dieťa si ani nevšimne, že mama bola chvíľu preč, nespoliehala by som na to,lebo aj za tú krátku dobu sa môže stať niečo nepredvídateľné

@anonym_autor nechapem, snad vies najlepšie kedy mozes svoje dieťa nechať same. Prekvapuje ma ale ze v tomto veku vobec uvažujes a fakt nechápem v com spočíva problem zobrat ho so sebou, gula na nohe??!!! Wtf!!!🙈🙈 blbá otázka,blbá odpoveď, sorry