icon

Od prvých narodenín dieťaťa to ide dolu vodou

lamonita
4. jún 2023

Nie sme manzelia. Mame 1,5r dieta. Nerozumieme si ale ze vôbec. Od 1.narodenin dieťaťa to ide dole vodou... žijeme spolu v dome kt obaja vlastníme. Chcem navrhnúť rozchod. O dieťa sa bude určite bit. Ak sa vrátim do rodného mesta a on do svojho, striedavka asi nehrozi... ci? Ja chcem mat dieta pri sebe. Bože ako mi je do placu

lamonita
autor
5. jún 2023

@lucia.t s triezvou hlavou, vyspata, som sa rozhodla rozchod nenavrhnut. Čaká nás ale rozhovor, to je jasne. AKO sa ale naucit komunikovať?🤔

unicornlady
5. jún 2023

O komunikácii je skvelá knižka "Na jednej vlne"
https://www.martinus.sk/?uItem=846791

nateraz si nacvičíš základy asertivity, kedy vyjadríš, čo ty cítiš, čo tebe napr. ubližuje, čo ty si ako predstavuješ. Bez výčitiek, s chladnou hlavou (toto si asi nacvič vopred a buď pripravená, že on môže vybuchnúť).
Čítala som, že dobré je riešiť len jednu vec naraz a ak sa aj odbočí, vrátiť sa späť k téme. Chcete veci vyriešiť, nie bezcieľne sa hádať.

zuzuliennka1
5. jún 2023

@lamonita zarezonovali mu tieto tvoje slova: Ale zase na 2.strane som to nechcela spominat, lebo by to vyzeralo, že si niečo vynucujem. - prepac ale cely vas vztah, to je cele zle.
ak si vo vztahu v situacii, ze nadhodenim temy svadby sa dostanes do pozicie, ze si nieco vynucujes, tak to by mi uz vsetky kontrolky na cerveno blikali pri takom partnerovi.
bud sa naucite spolu normalne komunikovat a riesit veci, alebo je to zaciatok konca

maryetta
5. jún 2023

Hlavne si napis na papier co chces komunikovat a riesit. Dat si iste pravidla.
Zaciatky su tazke. Obzvlast ked pride do rodiny dieta.
Ale prave dieta ma byt pre vas oboch tahacom na to aby ste problemy riesili a nie si ich zbytocne vytvarali tym ze si budete navzajom rozkazovat a jeden druhemu autoritu podkopavat.

hendikep
5. jún 2023

@lamonita podla toho co si tu napisala mi to pripada ako zabomysie problemy co mame s muzom bezne, myslis ze ked sa rozidete najdes si ineho a s nim bude vsetko ok? alebo Ta bude bavit byt do smrti sama? sakra budes sa nahanat od vztahu ku vztahu a riesit tieto malicherne blbosti, dieta sa nato bude prizerat, nebude mat v zivote pevny bod lebo vsetko sa bude vzdy menit. A Ty stastna tiez nebudes, lebo uz teraz chces odist len tak lebo toto a tamto.. co si urobila pre zachranu? chudak deti v dnesnej dobe, ked pozeram na tych nevyzretych rodicov.. co z nich moze vyrast? Z toho co si napisala mam pocit ze mu vycitas ze si Ta nevzal, cudujem sa ale len ze Ti to zacalo vadit az teraz ked mate dieta? Tak mu povedz ze bud sa k Tebe prizna pred svetom, zachova sa ako chlap a otec a urobi z Vas uplnu rodinu s rovnakym priezviskom , alebo odides..

hendikep
5. jún 2023

@lamonita a este k tym kamoskam, z osobnej skusenosti viem kolko toho nataraju zeny co by netolerovali a bla bla, ale vo svojom vztahu toleruju co by zas nepreslo cezomna… len vy dvaja viete co mate medzi sebou, preto s kamoskami by som to velmi neriesila lebo oni neziju ani s nim ani s Tebou a tak do toho komplexne nevidia.. a Teba to moze odradzat od dalsej snahy ved “ s takym chybnym kusom “ sa to ani neoplati… co sa ale nepozdava mne co si hovorila ze vyuziva proti Tebe rozvod Tvojich rodicov a tvari sa ze ma patent na rodinu… a spolunazivanie v nej.. ale tiez to moze byt len utok “ raneneho psa “ neciti sa napriklad dlhodobo na druhej kolaji ? tiez som s muzom po narodeni prvej dcery mala blbe obdobie.. a vedel byt strasne protivny.. ale zistila som ze to je paradoxne tym ze som sa mu malo venovala, nepohladila som ho.. citil sa odstrceny.. skus knihu 5 jazykov lasky

rebrambora
5. jún 2023

Nuz, nie kazdy vztah sa po dietati otrasie.
Tak mu daj ultimatum. Vyskusate to sami, poradna alebo rozchod.
Ved take prostredie pre babo nie je dobre.

almia
5. jún 2023

@lamonita to je tak keď má dieťa..,, dieťa.. a pri prvom probléme útek? 👎👎🥴🥴

bororka
5. jún 2023

@almia ona má 33 😃 Dospelá je kedy, v 50?

lamonita
autor
5. jún 2023

@zuzuliennka1 to je môj osobný pocit, že tým, že budem spominat svadbu, staviam sa do pozície že žobrem o to, aby si ma vzal

lamonita
autor
5. jún 2023

@hendikep nikdy som mu nevycitala, že si ma nevzal. Čestné slovo. A teraz ani po tom až tak veľmi netúžim, mam pocit, že absentuje láska. Ale nemam pocit, ze sme rodina... sme momentálne aj intímne odcudzeni. Sme spolu 5 rokov.

lamonita
autor
5. jún 2023

@almia toto nie je prvý problém. Trvá to dlhšie. Furt riešime (ako písala kočka vyssie) "zabomysie" vojny. On mi vyčíta take trivialne veci, že sa mi rozum ide zastaviť niekdy. Včera ma zlomila 1 situácia, tak som sa rozhodla sem napísať a podebatit o tom... kto si co myslí, s čím prispeje k téme... možno iný pohľad... a moc za všetko ďakujem, mam pocit ze sa tu zišli fajn ženy, od každej dačo berem k srdcu!

kp7333
5. jún 2023

@lamonita na vasom mieste by som zacala riesit najprv vztah vas dvoch - vratane intimneho. Lebo odtial zrejme prameni ta nespokojnost a vzajomne prekaranie. Skuste si nacas kusnut do jazyka a namiesto vzajomnej kritiky najst pekne slovo jeden pre druheho, venovat si usmev, objatie. Musite si uvedomit, ze najprv ste boli vy dvaja, az potom dieta. A ze prioritou nie je to, co a kde bude dieta jest, ci ako sa bude hrat, ale ci bude z vas citit lasku a harmoniu. Tu plati, ze spokojny rodic = spokojne dieta. Dlhodoby vztah je makacka, po rokoch opadne zalubenie, uz to nejde samo od seba, treba sa viac snazit a casto bojovat s vlastnym egom. Je to ako na sinusoide, pekne obdobia sa striedaju s tazsimi. S problemami sa treba popasovat, uz len kvoli dietatu.

almia
5. jún 2023

@bororka vek na to teda má...ale rozum dieťaťa 🥴

luccija
5. jún 2023

@lamonita prečo Ti povedal, že nevies ako žiť s mužom?to je také podrazacke, keďže si z rozvedenej rodiny.Mysli si, že máš naňho priveľké nároky, alebo čo?Čo myslíš k čomu povedie diskusia s ním?Keď má ego a nemá rád takéto diskusie vždy to otoci na teba, že on problém nemá ty si ho vyrábas.

lamonita
autor
5. jún 2023

@luccija lebo podla neho je to tak!! Ze neviem. On to tak vidí. Žiadne nároky na neho nemám. Dokonca som aj finančne nezávislá. Podielam sa na financovaní domacnosti a keď chcem niečo úplne ze pre seba, mam svoje peniaze. Diskusia povedie asi k výmene názorov ale nie k riešeniu. A tu poslednú vetu si dala celkom vystiznu

scorpionflower1
5. jún 2023

@lamonita tazko budes ty sama komunikovat, ked on ani nechce priznat, ze mate problem. Vela chlapov ma problem s komunikaciou, nerozumeju svojim pocitom, nevedia ich pomenovat a nevedia byt vobec empaticki.
Mam dobru kamosku s takymto manzelstvom, je s chlapom uz skoro 20 rokov, maju uz dve deti, 9 a 15-rocne a su spolu prakticky len kvoli nim. Rozpravaju sa spolu takmer len o detoch a beznych prevadzkovych veciach. Partnersky zivot nula bodov. Vacsinou, ked je jeden z nich niekde prec, ten druhy ani nevie kde je. Rodicia su obaja vyborni. Ale inak je to utrpenie a len milion zbytocnych pokusov hlavne z jej strany s nim komunikovat. Uz si na to aj zvykla. On takmer vobec nerozprava, su schopni pol roka neprehovori spolu slovo, iba, co musia.
Ale, napriek tomu si myslim, ze este maju sancu. Lebo deti su uz vacsie a ked obcas nie su doma, tak sa trochu komunikacia zlepsi.
Niektori ludia akoby nevedeli zastavat aj rolu rodica aj partnera zaroven, tym rodicovstvom sa tak prestavia ich identita, ze su schopni sa venovat iba detom. Vacsinou sa hovorilo o tomto v spojitosti so zenami, ale ja to teda vidim dost aj u muzov, ciastocne aj u mojho. Vsetku lasku a pozornost momentalne zameriava na dceru, mne moc neostane.

mon1806
5. jún 2023

No ja neviem zena skus sa kus uvolnit si strasne napiata na vsetko podla mna kedze je to tvoje vysnivane dieta po potrate musis mat vsetko tip top ale zivot taky nie je uvolni sa , uvolbi sa aj muz a aj dieta komunikacia je zaklad , nebud taka ze si zakazala a on tam dal jest ci co preboha vsak to su somariny zacni zit normalny zivot plny smiechu radosti spiny blata nemaj vsetko tak dopodrobna zoorganizovane zi tu a teraz pre muza a dieta lebo toto mi pride fakt cisto ze ty si sef okolo dietata a musi byt tak ako ty povies

tiika
5. jún 2023

@lamonita akosi cítim z teba nespokojnosť, neistotu, nevyrovnanosť, je možné, že sa potom cítiš ovela viac ublížene a urazene (nerespektuje ma, nechcel si ma vziať, nechal ma plakať samu, nepáčia sa mu moji rodičia, nesúhlasí s mojimi názormi).
Nehovorím, že pravdu ma tvoj partner alebo ty. Len mi pride, že tieto problémy sa dosť odvíjajú od tvojho nastavenia, od toho ako sa momentálne cítiš. Dúfam, že nájdeš v sebe silu, sebahodnotu a vnútorný pokoj.
Možno to vyznie divno, ale skús sa zamerať viac na seba, aby tebe bolo lepsie nezávisle od priateľa. Chod do kina, s kamoskou na kávu, na masáž, prečítaj si knihu, venuj sa niečomu, pri čom sa cítiš dobre, zabaviš sa, uvolniš sa. Staraj sa o svoje potreby, alebo si začni plniť nejaké svoje ciele (cvičenie, zdravá strava, učenie jazyka…).

Keď ti bude najbližšie pri partnerovi niečo vadiť, skús sa vedome zamerať na jeho kladne stránky, co v ten deň/týždeň urobil dobre, v čom ti pomohol, co urobil pre babo či v spoločnej domácnosti.
Skús občas zabudnúť na to, co máš na srdci ty a daj priestor jemu, nech ti povie, co ho trapi, vypočuj si ho bez komentárov, skús mu dať v niečo. za pravdu alebo mu v niečom vyjsť v ústrety.
Viem, že je to náročné. Preto by si v prvom rade mala nájsť silu v sebe, viac si vážiť samu seba, mat sa rada. Dalej si uvedomiť, že toto je realita, v ktorej žiješ. Nie sú naplnené všetky tvoje očakávania, ale taký je život.
A skús napísať do vzťahové poradne tu na MK. Ma rozumne rady. Či pozrieť nejaké podobne zodpovedané otázky.

bororka
6. jún 2023

@tiika pekne si jej odpovedala ❤️

@lamonita čítala som to už asi 7x. Je tu z tvojej strany strašne málo informácií.

Myslím si, že tvoj chlap má pravdu v rozdielnom prístupe ku partnerstvu, keďže ty si z rozv.rodiny. Aj tak vnímaš váš vzťah, nakoľko si úplne nezávislá a teda riešenie čo vidíš je rozchod a hneď máš 6 krokov dopredu naplánovaných. Nehovorím, že je to zlé, ale možno sa správaš inak ako je on zvyknutý a akoby v rodine čakal. Má s tebou dieťa, teda preňho si vyvolená. Určite si aj on uvedomuje, že váš vzťah sa zmenil, ale neuteká.
Teda tu vidím vo vás a vašom prístupe najväčší rozdiel.
Keďže si napísala, že vo vzťahu ostavas, tiež by som sa zamerala na seba. Až keď budeš ty v pohode, nájdeš čas si upratať hlavu, potom by som riešila vzťah.
Už ste rodina. Či máte, alebo nie nato papier, ste.
Teda keď začneš komunikovať, čo beriem ako základný kameň, vyber si večer, keď ste v pohode obaja. A len by som sa pýtala, ako čo berie. Samu ťa to zaujíma. Tak sa odosobni pri otázkach a opýtaj sa to na čom ti záleží. Nemusíš mu protirečiť, ani argumentovať svoj pohľad. Daj si cieľ zistiť.
Ja keď idem do takejto debaty, prizvukujem mužovi, že ma zaujíma to čo mi chce povedať a nijako to nechcem využiť a použiť proti nemu. Len stojím o úprimnost, aby som ho pochopila.
Keďže si viac nespokojná vo vzťahu, musíš sa začať riešiť ty. Sama uvidíš, že ako bude rásť tvoja pohoda, bude rásť aj vaša
Máš náročné obdobie za sebou, mám rovnako staré dieťa a teda bol tento rok a pol ozaj zahul. Už bude len a len lepšie. Držím palce a hlavne sa nevzdávaj 🍀

lapersefona
6. jún 2023

@lamonita
Nevzdávaj to. Ved dieťaťu je najlepšie keď ma oboch rodičov pri sebe. Je to nova fáza cez ktoru treba prejsť a vykomunikovat . Vyzaduje si to vela obety, lásky trpezlivosti ale pôjde to. Este lepsie by bolo zobrať sa tak človek viac bojuje za vzťah

lamonita
autor
20. jún 2023

@almia prečo mám podľa teba rozum dieťaťa? Ze chcem riešiť problém, rozprudit komunikáciu? Kde vidíš chybu? Ved sa rozpiš troška keď si sa už zapojila. Poraď

lamonita
autor
20. jún 2023

@bororka bavili sme sa dnes o peniazoch. Mame jeden problém v dome. On to vykryje z budúcej výplaty, ja si mam svoju polku zohnať (vie, že moja mama ma peniaze, takže tam alebo teda zarobiť bokom). Je to normálne od muža ktorého zena je na RD? Malú do jaslí dat nechce. Ale rad by išiel na materskú. Ze však za 400e môže aj on varit a upratovať.

lamonita
autor
20. jún 2023

@mon1806 ta mala od toho momentu odmieta jedálensku stolicku. Papa za konferenčným postojacky🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ lebo ocko ukázal, že moze

bejusicek
20. jún 2023

@luccija každý vzťah určite nie… my s manželom si pomáhame navzájom a práve maly nás ešte viac spojil.. sme spolu 16 rokov… nie každému manželstvu môže dietatko ublížiť

lamonita
autor
20. jún 2023

@luccija dnešná diskusia bola o peniazoch a svadbe... nič moc... dnes som sa dozvedela ze 3x mi navrhoval manželstvo. Ale ja ako žiadosť o ruku neberiem otázku v kuchyni "no co ta svadba?" A, samozrejme, bez prsteňa.. som zirala...teraz som vlastne ja ta, co si ho nechce vziat🤣🤣🤣 každopádne je dotknutý ze naše dieťa má MOJE PRIEZVISKO. To mi dnes aj povedal, že načo svadba, že však dieta už sa vola po mne. Ze mam vymazať tie jej "zaznamy"

lamonita
autor
20. jún 2023

@bejusicek gratulujeme, ale tým, že vyvraciaš úplne prvú vetu úplne prvej ženy, čo mi chce pomôcť, mi moc nepomáhas. My vieme, ze sú aj fajn páry, osudové lasky, spriaznené duše... tešíme sa s vami, ❤️ ale tie ostatne, nešťastnejsie, chceme objektivny pohľad na NÁš problém 😉

bejusicek
21. jún 2023

@lamonita pisala som na margo toho, že pisala že v KAŽDOM čo ale pravda nieje… tebe držím palce aby sa to vyriešilo…

bororka
21. jún 2023

@lamonita je super, že ti povedal o tom, že mu vadí, že dieťa sa volá po tebe. Je to pokrok. Každého normálneho chlapa by to sralo, tak si pogratulujem, že je jeden z tých normálnych 😉

Včera ste asi riešili, ale z toho čo píšeš, nie úplne v priateľskom duchu.
K manželstvu asi toľko.. Uprac si sama, či je pre teba viac romantická žiadosť o ruku, alebo jeho hodnota sama o sebe. U mňa to bolo tak, že som ostala tehotná a rovno som mu povedala, že keď si ma nevezme kým som tehu, bude sa volať po mne. Ale zas mne nezáležalo extra na svadbe ako takej. Len som chcela, aby sme, keď sa malá narodí, boli aj papierová rodina. Prsteň dodnes nemám a obrúčky nenosime (pre mňa sú to nepodstatné veci). Ale on bol od začiatku naklonený svadbe, kým príde dieťa, len mal čas.. Teda urgovanie bolo na mojej strane.
Nad týmto popremýšľaj sama.

K tej oprave v dome.. Či to je normálne, alebo nie, nebudem riešiť. Tam máte viac problémov, ktoré neriešite a potom sa hrotia na takýchto blbostiach.
Opýtam sa ťa takto.. Keby to podal inak, išla by si ku mame pre peniaze? Budeš sa cítiť lepšie alebo horšie, keď si to zaplatíš sama?
Písala si, že dom je váš. Aj on vníma, že ho ako partnera do života moc neberieš (dedukujem z toho čo píšeš), teda preto žiada tvoju polovicu. Chce sa chrániť, keďže obaja vnímate vzťah inak, ako čakal.
Pracuj na tom vzťahu, ak oň stojíš. To je začiatok aj koniec.
A k tej jeho materskej, vieš si predstaviť, že by išiel? Lebo ako právo nato má a kks, keď si to pýta, ja by som už bola v práci 😃

bejusicek
21. jún 2023

Mne príde že vôbec nevies čo chceš z toho všetkého… on ti navrhol svadbu aj keď to mohlo vyznieť ako zo zábavy ale keď to povedal asi to nemyslel len tak… akože mne keby moj muž povedal pred svadbou toto čo ten tvoj tebe tak by som sa potešila chytila by som ho dala pusu a flirtujúco povedala, že o tom porozmýšľam… proste mne z tohto celého čo píšeš tu príde že ty sama nevies čo vlastne chceš a najjednoduchšie je rozísť sa… keby za tých 16 rokov riešim každú kravinu a to že si nerozumieme a nepracujem na tom, tak už dávno niesme spolu a dnes by som to ľutovala…skus aj ty nad sebou popremýšľať či nebude nejaký problém aj na tvojej strane… dnes by sa ľudia pre každú kravinu hneď rozvádzali a rozchádzali a normálna komunikácia medzi ľudmi ide dolu vodou… veľa šťastia