Preháňam?
Ide o to,že odkedy sa mi narodil synček,snažím sa ho vychovať ako najlepšie viem.Odmalicka mu kupujem knižky,keďže sama rada čítam.Zacinali sme leporelami,potom sériami Kubka.Ked mal cca dva roky som mu kupovala malého zajačika pracovné zošity,bavilo ho lepiť nálepky a riešiť úlohy.Potom som mu kupovala montessori pracovné knižky,paw patrol pracovné zošity,aj úlohy pre škôlkarov.Jeho to baví riešiť úlohy,spojovacky,bludisko a pod.Nemyslim si že by som ho do toho tlačila.Sam si pýta že chce robiť "úlohy".Teraz má 3roky,učím ho čísla a farby.Zakladne už vie.Kupila som mu taký kalendár kde sú mesiace dní čísla a ročne obdobie.Sestra len krúti hlavou že čo toľko preháňam a kupujem malému blbosti.Ze kopa vyhodených peňazí to je a tie veci sa naučí v škole,na čo zbytočne ho s tým zaťažujem.Aj podľa vás to preháňam?
Nemyslim si, ze prehanas...vidis, ci ho bavi a podporujes ho v tom....nasa vedela v 2 rokoch abecedu a tiez niektori na mna pozerali, naco je to dobre....no na to, ze mala sama prejavila zaujem o pismenka, tak som ju len podporila....nenutim ju do nicoho,co nechce....jej rovesnik uz vedel na bicykli bez pomocnych a nasu len 3 koleosve odrazadlo zavalo bavit....no a co...kazde dieta je ine...
Naučí v škole?? 😄😄 Veď keď ide dieťa do prvej triedy už musí toľko toho vedieť, že toto čo robite nieje vôbec zbytočne. Aj moja dcéra bola presne takto ako ste vy. A doteraz nemá v škole nejaké problémy. Aj keď je zatiaľ len v štvrtej triede.
Mam tri deti, prvorodeny syn odmalicka rad kreslil, strihal, maloval ako vas. Od prveho rocbika na Zs chodil do Zusky na vytvarnu, vyhraval sútaže, pomohlo mu to aj pri studiu na strednej skole, kde mali velmi vela technickeho kreslenia, momentalne studuje vysoku skolu, kde tiez zuzitkuje kreslenie.
Druhy syn, dodnes nema rad kreslenie, strihanie na vytvarnej trpel, jeho domenou je matematika a sport. Kotul vedel ako 2 rocny, stojku na rukach a hlave tiez, vzdy som sa bala, ze si vazy polame. Matika u neho je excelentna, je chodiaca kaukulacka.
Dcera je mix chalanov, tiez krasne kresli je velm sikovna, tiez som kupovala take zosity ako spominate.
Rozvijate fantaziu, jemnu motoriku a esteticke citenie svojho syna, velmi dobrým smerom, pokracujte v tom. Raz vam bude za vsetko vdacny.
@dadka128 a od toho sú školy pre nadané deti.. nemôžeš očakávať, že dieťa, ktoré v 4-5 rokoch schová do vrecka druháka bude milované v kolektíve. Kým? Tými od neho "horšími"? Základná ľudská vlastnosť je závisť. Ako náhle je niekto lepší, šikovnejší, poďme ho neznášať. A ešte keď je lepší ako celá trieda, tak ho poďme vystvat a usikanovat. Sama som mala také detstvo. Len preto, že mama ma odmietla dať do školy pre nadané deti. Tak namiesto toho, aby som napredovala s rovnako šikovnými, stála som na výslní v triede, z môjho pohľadu, slimákov, ktorí sa potrebovali učiť a opakovať, pričom ja som mala čarovnú pamäť a ešte aj na VŠ som zbierala Áčka z predmetov, ktoré som videla prvýkrát po ceste z intráku na skúšku v električke. A najhoršie je, že naše podpriemerné školstvo v deťoch ani nevzbudzuje vášeň pre poznatky, doslova ich to zabije a zomlie, lebo robia nezmyselné veci v nezmyselnom poradí bez toho, aby sa podporovala prirodzená túžba objavovať a učiť sa nové veci. Zasa tu v BA máme trochu výhodu, máme tu dosť veľa súkromných škôl, špeciálnych škôl so špeciálnym zameraním, alternatívnymi formami učenia, waldorf, montessori, školy s nordickym modelom. Máme možnosti, ktoré možno vo východných a severných oblastiach Slovenska nie sú alebo nie sú v takom zastúpení. A na pár krokov Rakúske hranice a poznám rodičov, ktoré svoje deti dali do rakúskych škôl
@elementissa Nesúhlasím s tou časťou, že nadpriemerne nadané dieťa musí byť nenávidené. Vždy je to v prvom rade o povahe. Ak sa dieťa bude dištancovať od ostatných tým, že sa bude vyvyšovať, že ostatní sú "hlúpe slimáky", bude vždy sedieť v prvej lavici a neustále mávať na pani učiteľku, aby ho vyvolalo, pri každom podpichnutí sa urazí, tak si o šikanu celkom koleduje. Naopak dieťaťu, ktorému to páli, ale pritom sa normálne baví s ostatnými, nemá problém pomôcť, je kamarátske, vie si spraviť srandu samé zo seba, šikana nehrozí o nič viac ako priemerne inteligentnému dieťaťu.
@elementissa malokedy s tebou suhlasim, ale teraz trefa do cierneho
@elementissa Absolútny súhlas!!! A práve preto šikovní a uvedomelí študenti utekajú zo Slovenska, otvárajú svoju náruč a myseľ štúdiu a životu v zahraničí. SR-Staré, zaužívané garnitúry, spôsoby a móresy na pracovisku ušliapnú šikovného človeka ako smradľavého chrobáka. V každom odvetví! Radšej dá výpoveď sám a odchádza. A nie vždy sú peniaze primárny dôvod. V zahraničí je česť ak vo výskumnej skupine (napr. onkologického ochorenia) pracuje člen tímu mladší ako 30 rokov. Starší kolegovia si vážia mladú dravosť, odhodlanie, silu, ciele, ochotu vzdelávať sa. Mnohí sa vyjadrujú že práve mladí sú veľkým prínosom v pracovnom tíme práve kvôli spôsobu myslenia a otvorenosti po nových poznatkoch. Sú tím, nikto si nemasíruje ego výškou veku, zásluhami a straníckou knižkou, tvoria spolu. Doba je rýchla, napr. medicína sa vyvíja, pribúdajú mnohé ochorenia, tak isto pedagogická oblasť, psychologické aspekty, vývoj spoločnosti, sociológia, výchova, nároky... to čo platilo vo výskume pred 2 rokmi môže byť dnes starý poznatok. Ruku na srdce, už ste videli na Slovensku mladučkého primára? Okrem toho s politickým tričkom, primátorským a rodinným pozadím? Väčšinou sú to seniori však? Veď to by ego s diplomom z roku 1975 neunieslo, aby nejaký 40 ročný "sopliak" určoval a rozprával ako má pracovať, no nech by mal zrovna titul a prax z Harvardu 🤭Vedúceho oddelenia? Tak možno v nadnárodnej spoločnosti. Tento prehnitý zaužívaný systém sa recykluje každým volebným obdobím, všetci sa hrnú na teplé vyprdené stoličky, a pritom si nerobia svoju odbornú prácu, nemajú na to mentálnu kapacitu posunúť sa inam a hlavne tam, kde by svojou zbytočnosťou nezavadzali a uvoľnili miesto šikovníčkom. Hodiny sú, výplata chodí. Ja osobne mám rada ľudí ktorí ma vedia obohatiť a posúvať vpred. Fandím aj vám mamičky, nech z vašich drobcov vyrastú múdre bytosti, či už akademicky, remeselne, umelecky, alebo ľudsky.
Synovec sa veľmi zaujímal o čísla už ako 2,5 ročný. Dvojciferné. Teraz je z neho nadpriemerne inteligentný žiak. Mal na to bunky.
Nepočúvaj sestru. Ak to syna baví, tak ho veď k vedomostiam.
Nepredáva prosím niekto staršie čísla malého zajačika alebo drobčeka?
Neprehanas, len pokracuj🙂, vzdy lepsie ako mobil v ruke. Pripomenula si mi mna samu. Ale ked bol moj syn v tomto veku, tablety este neboli. Asi to bolo aj na nieco dobre😀.

@svetlonos sak o tom hovorim, všetko je prekrútené naopak, ale dietatu sa nedá zakázať nepíš písmenká lebo je to priskoro, este nerátaj čísla lebo je to priskoro... On to proste chce sám, ja nieco pisem do zošita on si ti predpisuje na papier... To ze vie maľovať to je talent, aj ten mu budu závidieť taký sú ludia