Prílišná naviazanosť na jedného rodiča

13. dec 2023

Maminky, prosím ako ste riešili, ak bolo dieťatko silno naviazané len na vás? Myslela som si, že separacnou úzkosťou sme si prešli, keď mala dcera 8 mesiacov, ale očividne nie. Cim je staršia, tým viac a viac je na mňa naviazaná. Chapem, že som s ňou doma, tak je to normálne. Ale ja sa nemôžem pohnúť ani na wc, do vedľajšej miestnosti, nemôžem variť, nemôžem robiť nič. S najhoršie je že dcera začala odmietať uplne všetkých z rodiny, vrátane manžela. Nikoho nechce ani len za ruku chytiť, u každého na rukách plače, akonáhle sa vzdialim, spustí hrozný plač s okamžite záhodi hracky a ide ma hľadať. Ja ozaj neviem čo robiť. Trvá to celé mesiace a nelepší sa to, práve naopak. Naozaj nedokážem cez deň niečo urobiť ani nikam ísť..

terezka1947
13. dec 2023

Koľko má rokov?
Nechas ju niekedy samu s manželom? odídeš na nákup,na kávu s kamoškou?daj im.prilezitostbyt spolu.

pribinak
13. dec 2023

Píšeš že u každého na rukách place, predpokladám že je to malé dieťa, tak každému vysvetli že dcéra má teraz take obdobie že je veľmi nalepená na teba a nedávaj ju nikomu na ruky
Nechaj ju aby sa cítila bezpečne a sama mala záujem o kontakt

autor
13. dec 2023

Áno, som s ňou ešte na rodicaku. Manžel sa jej venuje najviac ako ide. No lenze rodičia a svokrovci nemajú pochopenie pre to, aby bola len u mňa, aj oni si ju chcú užiť, keďže ju vidia raz za 3-4 týždne. A práveže cim menej ma kontaktu s inými, tým sa mi to zdá horšie. Všetci hovorili, že treba len prečkať, že to môže byt obdobie, ale fakt to trvá dlho predlho. A nijako sa to nezlepšuje, skôr zhoršuje 🤷🏻‍♀️

deedol
13. dec 2023

kolko ma rokov?

beata_k
13. dec 2023

Je niekolko separacnych uzkosti, nie len jedna.

titla
13. dec 2023

Je to uplne normalne. A moze to trvat este rok, dva aj tri...
Separacna uzkost nie je len jedna, ako tu uz zaznelo. A deti si nou neprechadzaju v rovnakom obdobi. Niektore "fazy" separacnej uzkosti mozu vynechat (napr. u mojho syna sa po prvykrat objavila v 1,5 roku). Je to len obdobie a treba to vydrzat. Ma len 8 mesiacov, na koho ineho by mala byt naviazana, ak nie na teba?
Najlepsie asi bude pre vas obe ak budete travit co najviac casu s blizkymi, najskor v tvojej pritomnosti a casom uvidis, ako bude reagovat.

zorkahorka
14. dec 2023

Nie ste nahodou na seba naviazane obe? Nechavas ju aj a niekym inym alebo s nou travis cas len ty?
Ja by som od nej odchadzala - ako pisu vyssie - bude plakat,ale ked zajdes za roh, prejde ju to. Zabavia ju