icon

Rozhodnutie mať len jedno dieťa

11. aug 2025

Ahojte. Viem, že táto otázka už tu bola kopu krát ale opýtam sa aj ja. Ľutovali ste niekedy, že ste sa rozhodli len pre jedno dieťa? Už som tu prečítala asi všetky diskusie na túto tému ale vždy mali tie ženy nejaký problém (nedarilo sa otehotnieť/traumatický pôrod/náročné dieťatko...). Lenže ja nič z toho nemám a aj tak mam pocit, že už nechcem druhé bábätko. Proste takto sme všetci. Veľmi ma to na mne samej prekvapilo. Vždy už ako malé dieťa som si pchala vankúš pod tričko a hrala sa, že som tehotná. Snáď každý deň som sa hrala na maminu naozaj. Aj dcéru sme mali dosť skoro (21). Ale napriek tomu, že som vždy chcela byť mamou viac deťom, mala som super tehotenstvo, krásny pôrod, malá je skvelá, tak ja som proste spokojná. Okolie to síce nechápe ale to mi je úprimne jedno. Jediné čo ma ťaží je, že čo ak malej bude naozaj súrodenec chýbať a ja jej ho sebecky nedám. Lenže ja si neviem predstaviť ísť do toho všetkého znovu. Napriek tomu, že to bolo krásne, chcem si to uchovať v pamäti také aké to bolo a nie zažiť to znovu (ak to dáva aspoň trochu zmysel). Viem, že mi nemáte ako poradiť a rozhodnúť sa musím sama ale také vypísanie sa je momentálne asi jediná forma úľavy od mojich myšlienok.

ivik4
11. aug 2025

Za 10rokov ako mam syna som nelutovala ani jedinu sekundu

zobaka
11. aug 2025

nie, nie som energeticky stavana na viac deti ako jedno, mam rada svoju slobodu volnost, nechce sa mi riesit plac, plieky a dlhe roky kym sa vypiple na samostatneho jedinca

evka52
11. aug 2025

Síce nepíšeš detailne dôvody, ale predpokladám, že jedným z dôvodov je ten, že máš dostatok času, energie, trpezlivosti a financií pre to jedno dieťa. A uvedomuješ si, že druhé dieťa by tieto možnosti redukovalo. Chcem tým povedať, že neber to tak, že si sebec - som si istá, že do tej celkovej spokojnosti zahŕňaš aj spokojnosť tvojho už existujúceho dieťaťa. A napriek častému názoru, že “to najlepšie, čo môže dať rodič dieťaťu je súrodenec”, si ja osobne myslím, že to najlepšie, čo rodič dieťaťu poskytuje, je najlepšie verzia jej osoby. A keď ty cítiš, že si lepšia osoba, mama, kamoška (hocičo) s jedným dieťaťom, tak to je podľa mňa ten najcennejší dar

kuriatko77
11. aug 2025
@zobaka

nie, nie som energeticky stavana na viac deti ako jedno, mam rada svoju slobodu volnost, nechce sa mi riesit plac, plieky a dlhe roky kym sa vypiple na samostatneho jedinca

@zobaka súhlasím

kuriatko77
11. aug 2025

@anonym_autor to proste musíš vnútorne cítiť že chceš druhé dieťa .. ak to tak nemáš a nevieš si predstaviť ísť do toho znovu ako sama píšeš tak to nerob

anonym_e70832
11. aug 2025

@anonym_autor ani ja som neni stavana na to mať viac detí ... Mam jedno to milujem ale viac už od začiatku prežívať ten stres a strach a kolíky plač nevyspane noci .... Nie som taký ten typ ktorého bavia malé bábätká...preferujem väčšie deti .

subartic
12. aug 2025

Tiež si myslím že to žena jasne musí cítiť , ak je tam pochybnosť a u teba je podľa mňa , lebo o tom píšeš a uisťuješ sa tak to nechaj na neskôr a uvidíš . Ja som po poslednom dieťati v nemocnici doslovne pocítila že kruh sa uzavrel a nikto by ma už nedonútil do ďalšieho dieťaťa a aj som to vyriešila sterilkou .

denkabemommy
12. aug 2025

Nie je to nič zlé mať len jedno dieťa, aj keby si nemala žiadne je to okey. Popravde úplne to chápem a keď viem aký záhul je to s 2, kým je to druhé maličké, tak každému kvitujem mať len jedno 😅. Okolie vždy bude vytvárať nátlak aj keby si mala 85 detí, spýtajú sa kedy bude ďalšie

kiki68
12. aug 2025

Mam kolegyne takto a nelutuju.

anonym_ee2d02
12. aug 2025

@anonym_autor ak to takto cítiš, nechoď do toho, ja mám len jedno, aj keď som ešte pred svadbou chcela aspoň dve, ale nakoniec bolo len jedno. Nikdy ma nenapadlo, že by to malo byť odo mňa sebecké. Poobzeraj sa okolo seba, sú súrodenci, ktorí sa ako deti majú veľmi radi, ale tiež sú súrodenci, ktorí sa neznášajú celé detstvo a rodičia s tým nenarobia nič. Koľko dospelých má súrodencov, ktorí o nich ani nezavadia? Prípadne sa totálne rozhádajú pri dedení. Nevieš popredu, či by to bolo tak aĺebo tak a ani to neovplyvníš. Poznám rodinu, kde majú dvojčatá, ktoré sa neznášajú od malička, rodičia ich voedli k tomu, aby sa mali radi, chránili jeden druhého, sú veriaci, ale fungovalo to tak do šesť, osem rokov. Ak sa na druhé dieťa necítiš a muž je s tým ok, ostaň pri jednom, okoliu nie si povinná nič vysvetľovať

mimikarol
12. aug 2025

Moja má 10 a súrodenec jej nechýba. Nikde nemáš záruku že si budú deti či už v detstve alebo v dospelosti rozumieť. My s mužom máme súrodencov a tie vzťahy sú o ničom.
Ja som síce dlho chcela ešte jedno, aj nad adopciou som rozmýšľala ale časom som to prijala takto ako to je a som aj rada. Teraz keby môžem mať ešte dieťa tak už nechcem.

luccys
12. aug 2025

Tak to si asi citala tie diskusie zle, 100% ne tam pisali aj zeny, co problem nemali a rozhodli sa aj tak nemat viac deti. Kludne ostan pri 1 dietati, nikomu nic nedlzis a nemusis nikomu nic vysvetlovat. Mat surodenca nie je zaruka nicoho. Mam v rodine x prikladov, ked si surodenci nevedia prist na meno, vlacia sa po sudoch kvoli dedicstvu atd. Popripade su tak rozdielni, ze si nemaju co povedat. Atd., atd.

anonym_020c66
12. aug 2025

Ano, ja som lutovala. Ale nebolo to rozhodnutie. S priatelom sme sa rozisli, ked zistil, ze som tehotna. Syn ma 11 rokov a urobila som tak vela chyb pri jeho vychove. Najma, ked bol maly. Partnera nemam dodnes (mala som narocne detstvo a odzrkadluje sa to) a aj kebyze si najdem, uz mam privela rokov na dalsie dieta. Je mi luto, ze som mu neposkytla uplnu rodinu, harmonicku. Chcela by som dalsie dieta, aby som vsetko urobila lepsie, starala sa lepsie, syn by chcel surodenca. Ale neda sa. Mozno budem mat moznost na napravu pri vnucatach a mozno nie. Na druhej strane, mam dvoch surodencov a vztahy mame chladne.

mia2906
12. aug 2025

@anonym_autor neľutujem , ani muž ani malý, máme svoj kľud všetci

anonym_412a19
13. aug 2025

@anonym_autor len aby si sa nezobudila nemala 50 rokov a lutovala ze nemas viac deti

poisonblu
13. aug 2025

mam 43 rokov a takmer 13rocneho jedinacika...nelutujem to...ale lezie mi na nervy, ked tu kazdy okolo mna ma nahovara na druhe dieta, ze ci ho necham sameho...

anonym_80e587
13. aug 2025
@poisonblu

mam 43 rokov a takmer 13rocneho jedinacika...nelutujem to...ale lezie mi na nervy, ked tu kazdy okolo mna ma nahovara na druhe dieta, ze ci ho necham sameho...

@poisonblu 13.rocny by sa uz surodencovi netesil

poisonblu
13. aug 2025
@anonym_80e587

@poisonblu 13.rocny by sa uz surodencovi netesil

@anonym_80e587 on nikdy surodenca nechcel, male deti mu vadia, lebo placu

anonym_13241f
13. aug 2025

Ja veľmi veľmi ľutujem, ale my nemôžeme mať viac detí. Snažíme sa roky. Vždy som chceli tri, ale ďakujem Bohu aj za toto jedno❤️

anonym_009704
13. aug 2025

@anonym_autor Ja nemozem mat zo.zdravotnych dovodov druhe. Boli ma to. Aj som sa traila a vycitala si, ze som neschopna. Musela som kvoli tomu uzivat antidepresiva. Kebyze mozem mat deti bez problemov, tak ich mam 3. Surodenec vie dat vela. Ja mam sestru. V detstve sme sa uprimne neznasali a momentalne je mi naj kamaratka. Mame 6r rozdiel.
Urcite to casom olutujes, ak ostanes pri 1

mia2906
13. aug 2025
@anonym_009704

@anonym_autor Ja nemozem mat zo.zdravotnych dovodov druhe. Boli ma to. Aj som sa traila a vycitala si, ze som neschopna. Musela som kvoli tomu uzivat antidepresiva. Kebyze mozem mat deti bez problemov, tak ich mam 3. Surodenec vie dat vela. Ja mam sestru. V detstve sme sa uprimne neznasali a momentalne je mi naj kamaratka. Mame 6r rozdiel.
Urcite to casom olutujes, ak ostanes pri 1

@anonym_009704 brat antidepresíva kvôli tomu že máš jedno dieťa a nemôžeš mať dve?? Preboha... Pochopim ešte keď niekto nemá ani jedno dieťa ... Nemyslím si že oľutuje aj keby mala jedno dieťa.

anonym_05ad90
13. aug 2025

Ja som velmi stastny jedinacik. Dieta (skolak) jedinacik, mi dakuje,ze nema surodenca,lebo uplne vsetci v nasom okoli maju minimalne jedneho az troch surodencov,cize same to vidi,ze to nie je idylka. Nemas sa coho bat.

zobaka
13. aug 2025
@mia2906

@anonym_009704 brat antidepresíva kvôli tomu že máš jedno dieťa a nemôžeš mať dve?? Preboha... Pochopim ešte keď niekto nemá ani jedno dieťa ... Nemyslím si že oľutuje aj keby mala jedno dieťa.

@mia2906 že, kazda to ma inak, ja som mavala nocne mory, ze som tehotna, cely zivot som sa bala, ze by som bola opat tehotna

zobaka
13. aug 2025
@anonym_05ad90

Ja som velmi stastny jedinacik. Dieta (skolak) jedinacik, mi dakuje,ze nema surodenca,lebo uplne vsetci v nasom okoli maju minimalne jedneho az troch surodencov,cize same to vidi,ze to nie je idylka. Nemas sa coho bat.

@anonym_05ad90 ani nas nechcel surodenca, ma svoju izbu, pc, auto, veruze nic z toho by nemal sam

scorpionflower1
13. sep 2025

@anonym_autor ja som posledny rok toto riesila tiez. Mala ma 6 a pol roka. Ona bola extremne narocne babatko, neskor jej potvrdili intelektove nadanie a asynchronny vyvoj. Je to velmi citlive a uzkostne dieta, je skvela, ale my sme sa definitivne s muzom rozhodli, ze uz dalsie nechceme. Je na to viacero dovodov - moje zdravotne , rodina je daleko, muz nemoze byt na RD ja uz nechcem byt na RD a jasle pre nas nepredstavuju riesenie. Mala je spokojna, surodenca neriesi a my sme spokojni tiez. A my uz sme ale aj dost stari - ja 38 a muz 45.