icon

Stávam sa matkou, akou nechcem byť

Včera o 13:11

Ahojte.
Kým sa nenarodila mladšia dcéra, nikdy som na staršiu nesiahla rukou, nekricala, nevydierala, vždy sme sa vedeli dohodnúť. Mali sme krásny vzťah. Ako sa narodila druha, ja sa cítim ako obrovské monštrum pre staršiu. Snažím sa, dávam jej čas, ktorý viem. Chodím s ňou von o samote, každý večer ju kupem, dávam zo seba maximum. A aj tak proste si ide svoje, vzdoruje, kričí, vystrája. Ja chápem, že je to pre ňu ťažké. Ale cítim sa hrozne. Už aj dostala po zadku. Viac krát. Nie som na to hrdá.. cítim sa fakt hrozne.
Nedokážem sa na ňu napojiť. Vzdialujeme sa. A mne to je veľmi ľúto. Cítim sa tak, že chránim “len” druhorodenu. Od kriku, od fyzického kontaktu so staršou, kedy nevie odhadnúť silu. Bojím sa. Cítim sa vyčerpane z tejto situácie. Cítim sa ako najhoršia mama na svete. A pritom by som im dala aj modré z neba. Ja som bola tiež prvorodena. A otvárajú sa mi všetky rany a správam sa presne tak, ako sa správali ku mne- ty to vieš, ty už toľko nepotrebuješ a podobne. Prejde to? Myslite, že si časom nájdeme režim, systém? Že sa budem vedieť viac “regulovať”? Mladšia ma 3 týždne. Nevladzem. Fakt. Vkuse revem. Citim, že sa nevenujem poriadne ani jednej. Do toho sa snažím udržať domácnosť, varit, dať sa dokopy po pôrode, riadiť firmu..

anonym_4b1133
Včera o 13:15

Neboj kazdy ma len jedny nervy. Vsetci mame svoje chvilky zlyhania. Vydrz par mesiacov a bude lepsie (rozdiel medzi detmi mam rok a bola som na ne sama)

A teraz prakticky:
1. Kolko rokov ma prva?
2. Preco riadis firmu na ukor deti? Nemate co jest? Co tak si vybrat priority a co tak mat ako prioritu rodinu? Asi to nebude firma na riadenie zemegule - tym padom bud existuje nejaky clovek ktory ju dokaze udrziavat v chode "aspon nejak" kym sa Tebe zlepsi situacia, alebo vydrzi aj chvilu pauzy. Asi to za tie deti stoji, ci?
3. Kde je otec tych deti? Domacnost vypusti, alebo nech upratuje on, alebo nech Ti zaplati pani co Ti raz za par dni poupratuje, ak je cele dni v praci.
4. Naco varis? Aspon na nevyhnutny cas nech vari muz alebo to ries donaskami. Po porode som to tiez vykryvala tak aby som eliminovala cas straveny v kuchyni.

Vsetko sa da ked sa chce, lenze Ty mas problem v tom, ze chces a "musis a potrebujes" robit VSETKO. A ked robis vsetko popri 3 tyzdnovom dietati, takto to potom vyzera. Vsetko - a nic poriadne.

anonym_d5185f
Včera o 13:17

@anonym_autor ?????co? Si 3 tyzdne po porode a ty sa snazis drzat domacnost?varit? Riadit firmu? To si nemozes aspon to “symbolicke” sestonedelie dat trochu pauzu? Co pomoc od partnera a rodiny? ….je fer voci tvojmu telu aby ked “pestovalo” 9 mesiacov dieta tak mu doprajes oddych psychicky aj fyzicky….potom si stoju az premotivovanost by som to nazvala odskace tvoje starsie dieta a casom asi aj to mladsie.
Najskor sa skludni, najdi si system a potom sa blazni kvoli upratovaniu a vareniu. Ved teraz ta to starsie potrebuje. TERAZ. Potrebuje vediet ze aj ona je stale tvoje dieta. Radsej kup presnidavku a cas venuj dietatu hrou a svojmu psychickemu pokoju ako statiu pri hrncoch.

anonym_99aa4c
Včera o 13:25

@anonym_autor si normálna takto? Smeruješ nie len k tomu, že ťa staršie dieťa bude nenávidieť, ale že sa zrútiš. Kde je tvoj muž? Na čo si išla do druhého dieťaťa, keď musíš riadiť firmu, alebo prečo si niekoho riadením nepoverila? Tri týždne po pôrode by som sa na všetko vykašlala a užívala si novú situáciu, novorodenca strčila do šatky, ten potrebuje len prsník, mamu a suchú plienku a venovala sa staršej. Objednala donášku aspoň dva krát do týždňa a oddychovala. Tie dokonalé matky, ktoré to stíhajú na všetky strany, sú len na IG, ale už nepíšu, aká armáda matiek, svokier, opatrovateliek im pomáha. to si sa zhliadla v nich, alebo ako ťa toto napadlo? To ste sa s mužom nebavili o tom, ako to bude s dvomi deťmi?

anonym_ffda7b
Včera o 13:28

Cakala som, ze napises, ze babo ma pol roka ale 3 tyzdne? Ved to je malinko. Daj tomu cas. Teraz by sa v prvom rade mal zapojit otec a obstaravat starsiu dceru kym ty sa musis venovat babatku. Tie vztahy sa este len utrasu. Pre starsiu dceru je to velmi narocne.
Trochu som sa pozastavila nad tym, ze riadis firmu. To vazne? Akoze bud riadim firmu a mam minimalne 1 opatrovatelku k ruke (ked uz bezomna firma nevydrzi ani 3 tyzdne) alebo si mala niekoho na prve mesiace poverit riadenim aby si ty mohla byt s detmi.

anonym_4afb2a
Včera o 13:34

Udržať domácnosť, variť, starať sa o 2 malé deti a riadiť firmu 3 týždne po pôrode? Si myslíte, že dostanete nejakú špeciálnu medailu ak budete toto všetko robiť? 3 týždne po pôrode by som odpočívala, varil a upratoval by muž, aktivity by som robila doma nenáročné s obomi deťmi a nepracovala. Nesnaž sa stíhať všetko a začneš to lepšie zvládať.

majlo1234
Včera o 13:35

Prejde to, bohaca, prejde, slubujem!

Vsetko sa utrasie, uvidis. Pre mna to tiez bola obrovska zmena, a lamalo mi srdce, ze prvorodeny ma uz nema len pre seba. A snazis sa rozdelit na milion casti. A aj tak je to malo. A do toho hormony.
Je to velmi narocne obdobie, ale co ti odporucam, a co aj zaznelo, robit len nevyhnutne a nechat si vsetok cas na deti a seba. Nic ostatne ti neujde
Ja som po druhom porode zavolala k sebe mamu, a na cas spanku som jej babtko nechavala. Bol maj a my sme so starsim chodili na ryby, na zmrzku, vracala som sa domov na kojenie iba, aby som mu to aspon trichu vynahradila.

januska12323
Včera o 13:49

Chceš byť dokonalá matka, riaditeľka, správkyňa domu a ty si kde? Deti sú na ktorom mieste? Kde je ich otec? Firmu porieš inak, domácnosť prežije keď sa jej nebudeš venovať a otec detí sa tiež má zapojiť. Ty máš teraz oddychovať a dávať sa dokopy. Pretože keď sa zrútiš už sa deťom nebudeš vedieť venovať vôbec.

anonym_6c5a65
Včera o 14:03

Máš 3 týždňové dieťa, a ešte druhé, a ty riadis firmu a robíš všetko ostatné? Tak sa ani nečudujem ze sa cítiš vyčerpane a hrozne.

gribka1
Včera o 14:03

To malé má ešte len tri týždne a už si mimo a už staršia aj po zadku dostáva? A ešte chceš zvládať všetko ako predtým? To vážne? Ak budeš takto pokračovať, nedopadne to dobre.

anonym_8f6e90
Včera o 14:17

pre staršiu to je ako keby si tvoj muž priviedol druhú manželku a od teba by chcel, aby si ju prijala, ľúbila a starala sa o ňu s láskou... chce to čas, je ešte malinká, doteraz stredobod tvojho vesmíru a zrazu sa má o teba s niekým deliť, len trpezlivosť, nech sa zapája do starostlivosti o mladšiu spolu s tebou, alebo ty sa staráš o dieťatko a ona o bábiku (napríklad pri prebaľovaní, kŕmení)

nikushka8
Včera o 14:31

Musis zapojit muza a zvolnit, inak sa zblaznis a odnesie si to tvoj vztah k starsej. Byt unavena, nervozna, nevyspata,je normalne, no nemoze si to odnasat starsia. To ze vystraja je prirodzene, zvyka si na novu situaciu, ziarli, bojuje o tvoju pozornost, potrebuje ta. Dokonca viac ako novorodenec. Skus ju do vsetkeho zapajat, nevynechavat. Ja som sa sama neznasala za opakovanie viet k starsej "pockaj,lebo toto, lebo tamto.." Domacnost isla bokom (porobil muz alebo on mal deti a upratala som ja),venovala som sa len detom a ten vekovy rozdiel 2r sme prezili bez ujmy.
U mna sa tiez otvarali stare rany,lebo som bola prvorodena,no naopak ako u teba. Ked niekto starsej povedal,ze nieco musi,nemoze, ma byt mudrejsia a pod ...lebo je starsia, tak u mna vybuchoval obranny mechanizmus,ze nie nemusi. Nemusi dat hracku sesternici len preto,ze je starsia, nemusi ustupit vtestiacej sestre a pod. Inak s tum vydobijanim si svojho u mladsich je to des. Daj si na to pozor,aby to neskoncilo tak,ze starsiu budete nutit vkuse ustupovat, lebo mladsia bude maly despota.

siska53
Včera o 16:05

@anonym_autor toto je obdobie, kedy potrebujes pomoc. Nemas co riadit firmu. Dcerku zapajaj do starostlivosti o mladsiu sestru. Vzdy, ked sa da, venuj sa len starsej. Moj dostal ako 20mesacny vzdor, do toho sa o par mesiacov narodilo druhe babo, co malo koliku. Ale vdaka tom, ze som si nechala.pomoct, cize chodila moja mama cez tyzden, cez vikend pomahal muz a druhi stari.rodicia ( babka navarila obed, pripadne zobrali starsieho von alebo naopak postrazili mladsiu a ja som sa venovala starsiemu) tak ame to v pohode zvladli. A ano, starsi vzdoroval. Ale zapajala som ho do starostlivosti a nasla si cas aj na neho, tak som to lahsie zvladla. Neskor som si to uz uzivala sama. Jasne, nasli sa aj besne dni, ale... Varila som na viac dni, zamrazila, prip.starsi mal aj hotove kupene jedlo obcas. To som ocenila najma v tych tazsich dnoch.
Hlavne nechci vsetko naraz zvladnut 100%. Nateraz ta potrebuju najma deti!!!

doriiis
Včera o 17:16

Neprejde to, ak na sebe a svojom postoji nebudeš pracovať. Ja som tiež nikdy nechcela byť matkou, aká bola moja mama mne ale to vyžaduje čas a vedome pracovanie na sebe. A to ty nerobíš,lebo jednoducho nemáš kedy. Naložila si si na seba toho moc. Predpokladám, že medzi deckami je ,, ideálny " vekový rozdiel 3 roky a to je v prvom rade kameň úrazu. Najviac sa osobnosť dieťaťa formuje medzi 3-7 rokom.V druhom rade v celom príbehu chýba pán manžel a jeho vplyv a prítomnosť pri výchove.

tiika
Včera o 17:33

Mna by zaujimalo, akú predstavu si mala o materstve a kde sa zobrala? Niekde v rodine, okoli, na Instagrame alebo len ty sama si to mala takto naplánované? Lebo dokázať byt flexibilná a vedieť sa prispôsobiť okolnostiam nie je slabosť či prehra, je to veľmi dôležitá schopnosť. Spoznať, kde sú moje hranice a vedieť, kedy mám dosť, je podstatná cast spoločného života. Rovnako byt schopná postarať sa o seba a dovolit si sama sebe nemať všetko dokonale a vysnívané, keď vidím, že v realite to nefunguje.

autor
Včera o 17:46
@tiika

Mna by zaujimalo, akú predstavu si mala o materstve a kde sa zobrala? Niekde v rodine, okoli, na Instagrame alebo len ty sama si to mala takto naplánované? Lebo dokázať byt flexibilná a vedieť sa prispôsobiť okolnostiam nie je slabosť či prehra, je to veľmi dôležitá schopnosť. Spoznať, kde sú moje hranice a vedieť, kedy mám dosť, je podstatná cast spoločného života. Rovnako byt schopná postarať sa o seba a dovolit si sama sebe nemať všetko dokonale a vysnívané, keď vidím, že v realite to nefunguje.

@tiika presne všade tam, kde píšeš, som zobrala to, že musím byt všade 100%.. jednoducho kladiem na seba príliš veľa . Neviem si dovoliť len byť, ale musí byť výkon… chápem, že sa takto nedá dlhodobo fungovať. Len si to neviem upratať. Žiaľ. Sama sebe chcem dokazovať, že všetko dám. Neviem z ničoho upustiť. Som na seba príliš prísna.

Manžel je väčšinu času vo firme. Ja som si nechala na starosť fakturácie a celkovo financie, mzdy. Ale stále to robím po nociach, často na úkor oddychu a spánku. Do toho zamestnanci..

Keď je doma, pomáha s dievčatami, striedame sa. Ale chápete, že firma sa nedá odložiť. Musí fungovať. Častokrát neviem nič naplánovať, lebo neplánovane odíde alebo sa niečo zmení..

Variť musím, staršia je multialergik.
Manžel je mimo dom, ja sebe rýchlo niečo uvarim. Ale dcére musím variť nonstop. To ma neskutočne unavuje a psychicky vyčerpáva.

A má 3.

doriiis
Včera o 17:49

🙄... Ďalšia, čo uverila mytu o ideálnom vekovom rozdiele. Ach žienky, žienky, keby ste viac ako Instagram a internet počúvali svoj vlastný rozum a srdce.

autor
Včera o 17:53
@doriiis

🙄... Ďalšia, čo uverila mytu o ideálnom vekovom rozdiele. Ach žienky, žienky, keby ste viac ako Instagram a internet počúvali svoj vlastný rozum a srdce.

@doriiis neuveríš, ale druhé dieta sme neplánovali. Zlyhala antikoncepcia.

anonym_4afb2a
Včera o 17:58
@anonym_autor

@doriiis neuveríš, ale druhé dieta sme neplánovali. Zlyhala antikoncepcia.

@anonym_autor ale keď sa už stalo tak ste sa s mužom nebavili aký bude balans deti a robota? Ja viem že tu na koni je každá dokonalá a pracuje popri rodičovskej ale prax je taká že dvaja karieristi a dve malé deti nejdu dokopy. Jedine ak sú opatrovateľky alebo upratovačky. Firma sa síce nedá odložiť ale na fakturácie, mzdy, financie viete kľudne zamestnať aj brigádníčku. Nie je skutočne na mieste aby si toto všetko robila 3 týždne po pôrode. To je záhul sám o sebe aj bez práce.

anonym_4b1133
Včera o 18:00

Myslela som ze si jedina majitelka specifickej firmy. Ale robtit fakturacie a mzdy, sorry ale to zvladne aj externy clovek. Ale ked to tak velmi chces robit po nociach, nech sa paci.

Varenie teda nemozes vypustit, a teda pani na upratovanie? Ked uz taka firma, co tak ukrojit par euro na upratovanie?

A dcerka do skolky aspon na pol dna? Aj ked podla Tvojho vyjadrenia by si toho poldna zas nevyuzila na deto a seba, ale (aktualne) neprioritizovane prace v dome...

Toto podla mna nie je "superzena". Podla mna je to hlupost a odkladanie deti na druhu kolaj.

autor
Včera o 18:05
@anonym_4b1133

Myslela som ze si jedina majitelka specifickej firmy. Ale robtit fakturacie a mzdy, sorry ale to zvladne aj externy clovek. Ale ked to tak velmi chces robit po nociach, nech sa paci.

Varenie teda nemozes vypustit, a teda pani na upratovanie? Ked uz taka firma, co tak ukrojit par euro na upratovanie?

A dcerka do skolky aspon na pol dna? Aj ked podla Tvojho vyjadrenia by si toho poldna zas nevyuzila na deto a seba, ale (aktualne) neprioritizovane prace v dome...

Toto podla mna nie je "superzena". Podla mna je to hlupost a odkladanie deti na druhu kolaj.

@anonym_4b1133 v škôlke bola, na 3 hodiny, ale alergologička jej to už neodobrila. ( za 4 mesiace tam bola dokopy 12 dní). Rozvinul sa jej nábeh na astmu po častých infektoch. Je teraz v imuno liečbe.

Sme s manželom 2ja. Ale mame rozdelené sektory. Tým, že podnikáme na viacerých frontoch. Teraz prebral aj moj. Ja som si nechala len to najnutnejšie. Ale aj tak priznávam, že je to nad moje sily..

anonym_4b1133
Včera o 18:07
@anonym_autor

@anonym_4b1133 v škôlke bola, na 3 hodiny, ale alergologička jej to už neodobrila. ( za 4 mesiace tam bola dokopy 12 dní). Rozvinul sa jej nábeh na astmu po častých infektoch. Je teraz v imuno liečbe.

Sme s manželom 2ja. Ale mame rozdelené sektory. Tým, že podnikáme na viacerých frontoch. Teraz prebral aj moj. Ja som si nechala len to najnutnejšie. Ale aj tak priznávam, že je to nad moje sily..

@anonym_autor drzim palce nech najdes balans, lebo toto nie je dobre pre nikoho. Neda sa robit vsetko a poriadne. A to Ti hovorim ako clovek co Tiez popri malych babatkach padol na hubu s mnohymi svojimi ambiciami aj profesne aj hobby 😊😁

vivuska666
Včera o 18:10

Ked dostanes infarkt, pripadne sa ti privodia problemy zo stresu, tak co spravis? Proste potrebujes dalsie ruky. Bud niekoho kto sa ti par hodin povenuje detom a ty mozes pracovat alebo niekoho na mzdy a tiez firemne veci a ty mozes byt 100% mamou.

tiika
Včera o 22:05
@anonym_autor

@anonym_autor je fajn, že si dokážeš priznať, že je toho na teba moc, lebo to nie je vždy take ľahké a samozrejmé. A niektori ľudia sa take nieco naozaj boja povedať, považujú to za prehru, i keď to vôbec nie je. Čiže, keď si rozpoznala signál, ktorý si dostala, uvedomila si svoju hranicu, už sa môžeš rozhodnut, čo s tým urobíš. A myslím, že sa môžeš buď poriadne (na 100%) venovať jednému či par veciam , napr. deťom, nie všetkému. Čiže si vyber prioritu, aby si to zvladla a bola spokojná a ostal ti ešte čas aj na oddych a dobitie bateriek.

tiika
Včera o 22:19
@anonym_autor

@tiika presne všade tam, kde píšeš, som zobrala to, že musím byt všade 100%.. jednoducho kladiem na seba príliš veľa . Neviem si dovoliť len byť, ale musí byť výkon… chápem, že sa takto nedá dlhodobo fungovať. Len si to neviem upratať. Žiaľ. Sama sebe chcem dokazovať, že všetko dám. Neviem z ničoho upustiť. Som na seba príliš prísna.

Manžel je väčšinu času vo firme. Ja som si nechala na starosť fakturácie a celkovo financie, mzdy. Ale stále to robím po nociach, často na úkor oddychu a spánku. Do toho zamestnanci..

Keď je doma, pomáha s dievčatami, striedame sa. Ale chápete, že firma sa nedá odložiť. Musí fungovať. Častokrát neviem nič naplánovať, lebo neplánovane odíde alebo sa niečo zmení..

Variť musím, staršia je multialergik.
Manžel je mimo dom, ja sebe rýchlo niečo uvarim. Ale dcére musím variť nonstop. To ma neskutočne unavuje a psychicky vyčerpáva.

A má 3.

@anonym_autor a vlastne si mi neodpovedala na otazku, prečo tomu u teba tak je 😅 ani nemusíš, avšak stoji za to o tom popremýšľať