icon

Syndróm vyhorenia počas materskej dovolenky

3. jan 2026

Ahojte rodicia,

som 5 rokov na materskej, mame 3 deti, najmladsie ma 1 rok. Deti sme vsetky chceli a planovali. Do nedavna bolo vsetko celkom ok. Pred casom som si zacala vsimat na sebe zmeny.
Som vycerpana i ked si pospim, bez energie. Propisovala som to unave - kojenie, zuby, obdobie vzforu u deti... takze mi to prislo v ramci situacie "normalne".
Avsak asi uz mesiac som orestala mat radost. Vzdy ma tesilo zdobit dekotovat na vianoce, velku noc atd. Ledva smecurobili stromcek aj to az 24, koli detom.
Mam jedno hoby, velmi ma to bavi, nakupeny material plu skrynu. Nemam chut. Napriek minmu casu som si vedela ukradnut cas, kludne na ukor domacnosti. Alebo som najmladsoe dala do postielky, dalsie dve sa hrali a ja som si 1-2 hodiny tvorila.
Prestala som mat radost a chut nieco z toho robiť.
Dnes som sa od rana snazila fungovat az som sa nakoniec rozplakala. Nevladzem, som vybusna, vsetko sa deje akoby mimo mna. A ja ked sa rozplacem, to uz musi byt, lebo viem ze realne za mna dlhodobo muz deti nepreberie. On nepochopil, ze aj on je unaveny a za par dni je znovu skolka... O to ale nejde. Mali ste niektora z vas realne diagnostikivany s. vyhorenia pocas materskej?

anonym_d9b974
3. jan 2026

@anonym_autor och, to je nas veeeela v takej situacii ako spominas.. a ano aj mi to potvrdila psychologicka, nieje to psychycka choroba ale proste vyhorenie... zial, ale aj to casom prejde, dufam, utesujem sa, aj ja mam 3 male, do 6r ale nutim muza pomahat maximalne, ved aj on chcel, a pomaha aj babka.

autor
3. jan 2026

Viete, nedopisalo mi to cely text a potomvsom sa uz nedostala k doplneniu. Mozno tu je taky rodic, ktory vyhorel a mal to od dr na papiery. Ak ano, ako ste to riesili? Ja sa ad aj trochu obavam. Zvladli ste to len s ad - ak ano ako dlho ste ich brali?
Alebo uplne bez - ak ano ako sa vam to podarilo?
Dakujem vsetkym za tie slusne a normalne komentare ❤️

oblecenie99
3. jan 2026

@anonym_autor "takový řídký… jako protažený… jako máslo namazané na příliš velký krajíc chleba." [Bilbo Baggins - Pán prsteňov]. Väčšinou si spomeniem na tento citát z filmu, keď čítam/prežívam tebou popisované.

Si vyčerpaná fyzicky, ale najmä mentálne a emočne. Vyprazdnila si sa. To sa stáva a stáva sa to ženám často. Neviem, či momentálne viem pomoct radou, ale chcem, aby si vedela, že nie si sama 💚

anonym_d3f751
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_d3f751
je super, pokial si ty ako matka malych deti takto naladena.

@anonym_autor no evidentne to doma nedavas, asi si sa, ako tu s obľubou niektoré vypisujú v materstve nenasla. Tak radšej sa pchať AD, keď si myslíš, ze ti to viac pomôže.

autor
3. jan 2026
@anonym_d3f751

@anonym_autor no evidentne to doma nedavas, asi si sa, ako tu s obľubou niektoré vypisujú v materstve nenasla. Tak radšej sa pchať AD, keď si myslíš, ze ti to viac pomôže.

@anonym_d3f751
teba mat za priatela, clovek ani nrpriatrlov nepotrebuje. A vestecku gulu mas doma tiez. Esteze existuje mnoho takych dokonalych hrdinov ako si ty, vsak?

anonym_d9b974
3. jan 2026
@anonym_autor

Viete, nedopisalo mi to cely text a potomvsom sa uz nedostala k doplneniu. Mozno tu je taky rodic, ktory vyhorel a mal to od dr na papiery. Ak ano, ako ste to riesili? Ja sa ad aj trochu obavam. Zvladli ste to len s ad - ak ano ako dlho ste ich brali?

@anonym_autor ze si mam davat viac magnezia, b komplex, zapchat usi vatou aby ma nedostaval ren ich hluk do sialenstva, ale tiez aby som ich pocula, chodit casto von, ked sa da tak sama alebo aj s detmi, dychat z hlboka, ked mi to ide uz nad hlavu, planovat si dni do predu co sa da, zapajat muza viac, hovorit mu tom atd. Spat ked mozem aby som dotoho nebola vycerpana, citat nejaku knihu, kde je vymysleny pribeh..napr. roman

anonym_d9b974
3. jan 2026
@galadriel90

@anonym_autor menej detí treba dnes robiť, a nebudeme takí unavení... Na 3deti je už treba village ktorý ak nemáte, tak jasne ze padate na hubu, co neviem načo je dobre... Strasne nechapem dnešné ženy ktoré majú +2 deti, a myslim si o nich ze bud nemajú pud sebazáchovy, alebo su len nezodpovedné

@galadriel90 jasne diki za radu, pomohli ste nam velmi

autor
3. jan 2026
@oblecenie99

@anonym_autor "takový řídký… jako protažený… jako máslo namazané na příliš velký krajíc chleba." [Bilbo Baggins - Pán prsteňov]. Väčšinou si spomeniem na tento citát z filmu, keď čítam/prežívam tebou popisované.

Si vyčerpaná fyzicky, ale najmä mentálne a emočne. Vyprazdnila si sa. To sa stáva a stáva sa to ženám často. Neviem, či momentálne viem pomoct radou, ale chcem, aby si vedela, že nie si sama 💚

@oblecenie99
dakujem, si zlata. Je to ako vyhadzovanie myslienok z hlavy / neudrzanie. Nieco chcem urobit - mamaaa. Znova zacnem, ozve sa dalsie koli hadke. A ked uz su starsi upratani zacne to najmensie, do toho pride mladsi lebo chce uz zase papáť! Stihla som datcaz 2 taniere do umyvacky za 15 minut 🤯 Nehovoriac o schopnosti sustredit sa s tymto neustalym trhanim myslienok.
Kedysi mi muz hovoril, ze som len nesustredena. On bol aj keby tsnky padali. Par krat si to vyskusal a je na tom rovnako.

autor
3. jan 2026
@anonym_d9b974

@anonym_autor ze si mam davat viac magnezia, b komplex, zapchat usi vatou aby ma nedostaval ren ich hluk do sialenstva, ale tiez aby som ich pocula, chodit casto von, ked sa da tak sama alebo aj s detmi, dychat z hlboka, ked mi to ide uz nad hlavu, planovat si dni do predu co sa da, zapajat muza viac, hovorit mu tom atd. Spat ked mozem aby som dotoho nebola vycerpana, citat nejaku knihu, kde je vymysleny pribeh..napr. roman

@anonym_d9b974
dakujem, super rady. A zvladas to s nimi teda bez ad, hej? To je pre mna najpislednejsie riesenie 🫣. Neodsudzujem to, len z nich mam obavy. Vzdy si si planovala dni dilredu ci si az potom zacala?

galadriel90
3. jan 2026
@anonym_autor

@galadriel90
vies, ja uolne chapem ludi, ktori maju jedno, dokonca aj ziadne dieta. Nemam potrebu s nimi diskutovat preco nemaju/maju len jedno. Kazdeho slobodne rozhodnutie. Ale pokial ide o viacdetne rodiny, uz je to hlupost, nezodpovednost, sialenszvo atd. To nie je dobry pristup. Bolo to nase vedome rozhodnutie mat 3 deti. Kazdy rok jesen/zima sne si odkrutili 2-3 mesiace chorob. Je to vycerpavajuce, narocne ale viem, ze max koncom aprila he koniec. Tu nepisem o beznej unave a stat sa moze a zenam s 2 detmi, uoratovackou a opatrovatelkou - zazila som. Takze nemusi sa to stavat pravideone matkam s vuac detmi len. A vies, pri prvom, druhom az doteraz sa mi to nestalo. A he jedno ake narocne co bolo. Ani teraz to nie je nejaky extrem, su na tom ludia horsie. Kkzdne mozes pisat priamo, tiez tak pisem. Ale skus si to obratit - tebe by sa pacilo keby ti niekto povedal, ze si schopna zvkadnut ken jedno dieta? Nemyskim a mozno by si s prehladom zvladla aj tie 2 alebo 3. Nie kebo musis, preto lebo chces a vies. Nemam ut davno 25 aby som nevedela, do coho idem. Tak niekedy radsej popremyslaj ako to podas. A prajem ti toto nikdy nezazit, lebo ono sa dobre odsudzuje v pohode v plnom zdravi.

@anonym_autor druhé ci dokonca ani tretie dieťa nepadne tým rodičom do rúk len tak z neba. Vedome šli do toho, ze ďalšie náklady, ďalšie newborn obdobie, ďalši strach, zodpovednost, súrodenecké závisť a bitky a hlúposti, ďalšie zuby, skolkarske choroby atd.. Pri prechode z 0 na 1 je úplne logicky ok, ze nevedia co ich čaká, vsetko je nové. Ale už vtedy každý zisti, aký je to skutočne zahul.. Ešte pochopím 2. dieta... Ze dobre, dajme prvému súrodenca nech nieje chudak sam ked sa my pominieme ach..... 3 a viac detí v dnešnej dobe ale nechápem..ano je to každého rozhodnutie, ale sorry no potom nech tu ti rodičia proste neplacu ze to nedávajú...

anonym_27e668
3. jan 2026
@galadriel90

@anonym_autor druhé ci dokonca ani tretie dieťa nepadne tým rodičom do rúk len tak z neba. Vedome šli do toho, ze ďalšie náklady, ďalšie newborn obdobie, ďalši strach, zodpovednost, súrodenecké závisť a bitky a hlúposti, ďalšie zuby, skolkarske choroby atd.. Pri prechode z 0 na 1 je úplne logicky ok, ze nevedia co ich čaká, vsetko je nové. Ale už vtedy každý zisti, aký je to skutočne zahul.. Ešte pochopím 2. dieta... Ze dobre, dajme prvému súrodenca nech nieje chudak sam ked sa my pominieme ach..... 3 a viac detí v dnešnej dobe ale nechápem..ano je to každého rozhodnutie, ale sorry no potom nech tu ti rodičia proste neplacu ze to nedávajú...

@galadriel90 Najma, ked sa chlap tvari, ze vsak on nic, jeho sa to netyka

terry658
3. jan 2026

@anonym_autor ja som sa takto cítila, keď sa muž prosto nejak aktívne nepodieľal. Moja záchrana bola ísť do práce a muž na materskú.
Konečne si aj on uvedomil aké je to byť s deťmi celý deň. A ja som si mentálne oddýchla.
Tu nejde ani tak o ten fyzický záber, aj ten je šialený ale ten mentálny, že každých 30 sekúnd niekto niečo chce a ty musíš reagovať.
Muž už teraz inak zaberá aj keď príde z práce, lebo vie aké to je s deťmi.

majlo1234
3. jan 2026
@majlo1234

@galadriel90 mas pravdu, mat deti dnes bez pomoci je pre zeny maximalny zaberak, lebo z kazdej strany tlaky

Autorka, tazko radit, ja mam len dve a citim sa podobne. Zbieram sily na dalsi pol rok, co budem a nimi sama🫣

@majlo1234 mam 4 rocneho a 1,5 rocnu. Ale posledny rok som na nich bola viac menej sama, syn zacal do skolky chodit v septebri a odvtedy vkuse choroby. Ja som uz proste hotova🤣 ale ja som aj psychicky slabsia, ze tazko znasam nezdar, a oed nieco nejde podla planu. Takze aj to ma dava dole, a aj predstava mojho muza, ktory si po veceroch po praci vala sunky 500 km od nas zatial co mne sichta nekonci

majlo1234
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor inak sledujem zhodou nahod jednu zenu na ig, ktora otvorene priznava ze ad z nej spravili lepsiu maminu. Ale je z ameriky, tam sa to podla mna berie uplne inak ako tu

majlo1234
3. jan 2026
@galadriel90

@galadriel90 kazdy moze plakat kolko chce. Ved to nemusis citat☺️

anonym_866bd1
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_99e17e
dufam, ze ano. So zelezom mavam problem, po porode mi dali infuziu a bolo dlho fajn. Dakujem.

@anonym_autor ja napisem zo svojej skusensoti.....skus predchdzat vyjoretiu sportom aspon si pocvic na karimatke doma ....mame viac deti.. chapem co pises.

anonym_d9a802
3. jan 2026
@galadriel90

@anonym_autor menej detí treba dnes robiť, a nebudeme takí unavení... Na 3deti je už treba village ktorý ak nemáte, tak jasne ze padate na hubu, co neviem načo je dobre... Strasne nechapem dnešné ženy ktoré majú +2 deti, a myslim si o nich ze bud nemajú pud sebazáchovy, alebo su len nezodpovedné

@galadriel90 mam 5,a teda za 11r pri nich doma som nezazila vyhorenie,ani teraz pri 5tom ale isla som po roku do prace.Deti uz mam velke,mam muza,co sa tak isto venuje a stara o maleho.Grcky,hnacky,horucky a ja na nocnej,muz sa o maleho perfektne postaral,hoci sam vstaval o 4hod rano,do roboty.Umyl ho,prezliekol vsetko,dal mu lieky od horucky,uspal.
Raz ked je normalny muz,a podporuje zenu vo vsetkom moze byt aj 10deti ked rodicia stoja pri sebe a su si vzdy oporou.
Ale dnes nepoznaju ani mladi,bez deti,s detmi 1,2, tak to je.Je malo muzov,co nema problem okolo dietata,v dome,a okolo domu.Spolu ako rodina,ucit aj deti robit spolu ako rodina.
Boze ved dnes ani neobeduju,neveceraju spolu ako rodina.Ako mozu fungovat ako rodina,ked sa za stolom vidia len na Vianoce.

nadijaeren
3. jan 2026

Nápis mi správu

galadriel90
3. jan 2026
@anonym_d9a802

@galadriel90 mam 5,a teda za 11r pri nich doma som nezazila vyhorenie,ani teraz pri 5tom ale isla som po roku do prace.Deti uz mam velke,mam muza,co sa tak isto venuje a stara o maleho.Grcky,hnacky,horucky a ja na nocnej,muz sa o maleho perfektne postaral,hoci sam vstaval o 4hod rano,do roboty.Umyl ho,prezliekol vsetko,dal mu lieky od horucky,uspal.
Raz ked je normalny muz,a podporuje zenu vo vsetkom moze byt aj 10deti ked rodicia stoja pri sebe a su si vzdy oporou.
Ale dnes nepoznaju ani mladi,bez deti,s detmi 1,2, tak to je.Je malo muzov,co nema problem okolo dietata,v dome,a okolo domu.Spolu ako rodina,ucit aj deti robit spolu ako rodina.
Boze ved dnes ani neobeduju,neveceraju spolu ako rodina.Ako mozu fungovat ako rodina,ked sa za stolom vidia len na Vianoce.

@anonym_d9a802 mas pravdu ale takých mužov ako máš ty, klobuk dolu pred ním, je malo. Áno, v porovnani s minulou a vlastne všetkými predošlými generáciámi sa muži dnes chvalabohu viac zapájajú, a sú viac poriadnymi otcami, ale v mnohých prípadoch je to stale malo, a nepokrýva to realistické potreby dnešnej domácnosti, so zreteľom na finančné zaťaženie, sociálne tlaky a hlavne fyzickú a psychickú kapacitu matiek (pri ktorých sa v hlave bije generačna trauma mat dokonalosť, s fyzickými limitmi).. .

autor
4. jan 2026
@anonym_27e668

@galadriel90 Najma, ked sa chlap tvari, ze vsak on nic, jeho sa to netyka

@anonym_27e668
netvari sa, on je rovnako rodic. V poskednom case toho ma vela. Spolupodiela sa na vychove, vozi deti do skolky atd.

autor
4. jan 2026
@galadriel90

@galadriel90
si povrchna. Keby som vynechala deti a napisala - vyhorela som v praci, robim vrcholovu menezerku - bola reakcia uolne ina, vsak? Rozdiel v tom nie je ale ziadny, kedze vysledok je rovnaky. Ale to by uz bola cest - ved predsa by som pracovala!
Ja ti blahozelam k tvojmu krasnemu zivotu, kde vsetko robis spravne a si perfektne naladena. Trosku porozumenia by ti ale nezaskodilo.
Skus si uvadomit, ze stat sa moze kazdemu a nie zrovna koli detom. Su zeny zrovna s 5 detmi a su ok, nevyhorene, doma. Vobec to nemusi nyt kkôli detom.
Ale nevadi

autor
4. jan 2026
@terry658

@anonym_autor ja som sa takto cítila, keď sa muž prosto nejak aktívne nepodieľal. Moja záchrana bola ísť do práce a muž na materskú.
Konečne si aj on uvedomil aké je to byť s deťmi celý deň. A ja som si mentálne oddýchla.
Tu nejde ani tak o ten fyzický záber, aj ten je šialený ale ten mentálny, že každých 30 sekúnd niekto niečo chce a ty musíš reagovať.
Muž už teraz inak zaberá aj keď príde z práce, lebo vie aké to je s deťmi.

@terry658
presne tak, dakujem. Nechcem dat rocne dieta do jasli. Ono ti nepovie co sa tam deje. Druhe dieta islo v 1,5 roku a ja som sa chystala do prace. Prave te som nechcela byt doma a cakat kym otehotniem. Otehotnela som mesiac po nastupeni do jasli. Pracu som si aj tak hladala, jasne ze bezuspesne. Tu v jasliach sme riesili jeden problem. V druhych jasliach su 2 nasilnicke ucitelky. Deti smykaju, tahaju. A toto mi to make ani ken nenaznaci. A jedna opatrovatelka, ktora tu bola uz nepracuje. Potrebujem pockat do dvoch rokov, v idealnom pripade. Pri prvom som 2x tyzdenne pracovala potom aj ako tehotna, to bolo fajn. Dakujem za dobre rady.

autor
4. jan 2026
@galadriel90

@anonym_d9a802 mas pravdu ale takých mužov ako máš ty, klobuk dolu pred ním, je malo. Áno, v porovnani s minulou a vlastne všetkými predošlými generáciámi sa muži dnes chvalabohu viac zapájajú, a sú viac poriadnymi otcami, ale v mnohých prípadoch je to stale malo, a nepokrýva to realistické potreby dnešnej domácnosti, so zreteľom na finančné zaťaženie, sociálne tlaky a hlavne fyzickú a psychickú kapacitu matiek (pri ktorých sa v hlave bije generačna trauma mat dokonalosť, s fyzickými limitmi).. .

@galadriel90
dakujem velmi dobre si to napisala.

autor
4. jan 2026
@nadijaeren

Nápis mi správu

@nadijaeren
mala si to podobne ?

autor
4. jan 2026
@majlo1234

@anonym_autor inak sledujem zhodou nahod jednu zenu na ig, ktora otvorene priznava ze ad z nej spravili lepsiu maminu. Ale je z ameriky, tam sa to podla mna berie uplne inak ako tu

@majlo1234
ahoj dakujem ti. Ano, tam sa to berie inak, tu si stale za exota. Vkastne su tu zeny jednoducho rozmaznane a nic nezvladnu, vsakze? Lebo ved nase mamy a babky este aj na pole museli a podobne pesnicky.
Raz som videla ako sa zena po vyhoreni s ad chovala, to ma odradza. Ale tak urcite su aj ine.

autor
4. jan 2026
@majlo1234

@majlo1234 mam 4 rocneho a 1,5 rocnu. Ale posledny rok som na nich bola viac menej sama, syn zacal do skolky chodit v septebri a odvtedy vkuse choroby. Ja som uz proste hotova🤣 ale ja som aj psychicky slabsia, ze tazko znasam nezdar, a oed nieco nejde podla planu. Takze aj to ma dava dole, a aj predstava mojho muza, ktory si po veceroch po praci vala sunky 500 km od nas zatial co mne sichta nekonci

@majlo1234
tiez to mas vesele teda ako uolbe sama. Bude to i vas este dlho trvat, ze budes sama na deti?

autor
4. jan 2026
@anonym_866bd1

@anonym_autor ja napisem zo svojej skusensoti.....skus predchdzat vyjoretiu sportom aspon si pocvic na karimatke doma ....mame viac deti.. chapem co pises.

@anonym_866bd1
dakujem za pochopenie 🙂 vyskusam rada.

terry658
4. jan 2026
@anonym_autor

@terry658
presne tak, dakujem. Nechcem dat rocne dieta do jasli. Ono ti nepovie co sa tam deje. Druhe dieta islo v 1,5 roku a ja som sa chystala do prace. Prave te som nechcela byt doma a cakat kym otehotniem. Otehotnela som mesiac po nastupeni do jasli. Pracu som si aj tak hladala, jasne ze bezuspesne. Tu v jasliach sme riesili jeden problem. V druhych jasliach su 2 nasilnicke ucitelky. Deti smykaju, tahaju. A toto mi to make ani ken nenaznaci. A jedna opatrovatelka, ktora tu bola uz nepracuje. Potrebujem pockat do dvoch rokov, v idealnom pripade. Pri prvom som 2x tyzdenne pracovala potom aj ako tehotna, to bolo fajn. Dakujem za dobre rady.

@anonym_autor ja som nemusela dávať do jaslí. Manžel robil na smeny tak sme sa striedali. Ale úplne chápem túto jasličkovú dilemu. Tiež by som nemala to srdce dať dieťa do takých jaslí.

anonym_e91b69
4. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor je to narocne s 3 detmi. Citila som sa chvilu podobne. Neuvazovala som ani nad AD, vedela som, ze je to vyhorenie. Pomohli mi vitaminy kazdy den, brala som omega 3, magnezium, zelezo. Daj si spravit krvny obraz, uvidis ako dopadnes. Cas pre seba je pre mna dolezity. Ale tak, aby si bola realne sama v miestnosti/vonku. A pohyb, cvicila som podla videa alebo prechadzka kazdy den, po cviceni som sa citila plna energie. Teraz ked najmladsi kusok vyrastol, je to ovela lepsie. Rozmyslam nad opatrovatelkou prilezitostne, aby sme mohli s manzelom niekam ist spolu a oddychnut si aspon na 2 hodinky za par tyzdnov.

nadijaeren
4. jan 2026
@anonym_autor

@nadijaeren
mala si to podobne ?

@anonym_autor no nápis mi