icon

Syndróm vyhorenia počas materskej dovolenky

3. jan 2026

Ahojte rodicia,

som 5 rokov na materskej, mame 3 deti, najmladsie ma 1 rok. Deti sme vsetky chceli a planovali. Do nedavna bolo vsetko celkom ok. Pred casom som si zacala vsimat na sebe zmeny.
Som vycerpana i ked si pospim, bez energie. Propisovala som to unave - kojenie, zuby, obdobie vzforu u deti... takze mi to prislo v ramci situacie "normalne".
Avsak asi uz mesiac som orestala mat radost. Vzdy ma tesilo zdobit dekotovat na vianoce, velku noc atd. Ledva smecurobili stromcek aj to az 24, koli detom.
Mam jedno hoby, velmi ma to bavi, nakupeny material plu skrynu. Nemam chut. Napriek minmu casu som si vedela ukradnut cas, kludne na ukor domacnosti. Alebo som najmladsoe dala do postielky, dalsie dve sa hrali a ja som si 1-2 hodiny tvorila.
Prestala som mat radost a chut nieco z toho robiť.
Dnes som sa od rana snazila fungovat az som sa nakoniec rozplakala. Nevladzem, som vybusna, vsetko sa deje akoby mimo mna. A ja ked sa rozplacem, to uz musi byt, lebo viem ze realne za mna dlhodobo muz deti nepreberie. On nepochopil, ze aj on je unaveny a za par dni je znovu skolka... O to ale nejde. Mali ste niektora z vas realne diagnostikivany s. vyhorenia pocas materskej?

Strana
z3
lucia.t
4. jan 2026
@anonym_044a20

@lucia.t no co by povedala na mna ja mam tri ale chcem este jedno 🤣a áno aj napriek tonu ze sa občas cítim unavená 🤣

@anonym_044a20 že klobúk dole a držím palce🙂 Mne už tri veru stačia. Ale všetko závisí aj od podmienok konkrétnej rodiny, od toho, ako je nastavená, aké sú vzťahy, financie...

lucia.t
4. jan 2026
@anonym_autor

@oblecenie99
dakujem, si zlata. Je to ako vyhadzovanie myslienok z hlavy / neudrzanie. Nieco chcem urobit - mamaaa. Znova zacnem, ozve sa dalsie koli hadke. A ked uz su starsi upratani zacne to najmensie, do toho pride mladsi lebo chce uz zase papáť! Stihla som datcaz 2 taniere do umyvacky za 15 minut 🤯 Nehovoriac o schopnosti sustredit sa s tymto neustalym trhanim myslienok.
Kedysi mi muz hovoril, ze som len nesustredena. On bol aj keby tsnky padali. Par krat si to vyskusal a je na tom rovnako.

@anonym_autor ach presne, akoby si o mne hovorila! To neustále pretrhanie myšlienok, neschopnosť niečo dokončiť a potom celková nechuť sa do niečoho pustiť, lebo nevieš, kedy ťa zase prerušia 😂 Je to hrozne vyčerpávajúce, aj keď tie deti miluješ. Ale toto sa zlepší, keď trochu podrastú. Treba ich viesť k samostatnosti a postupne ich učiť, aby ťa stále nevyrušovali. Lebo pamäť, sústredenie, psychika dávajú zabrať, tiež si len človek.

anonym_d9b974
4. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_d9b974
dakujem, super rady. A zvladas to s nimi teda bez ad, hej? To je pre mna najpislednejsie riesenie 🫣. Neodsudzujem to, len z nich mam obavy. Vzdy si si planovala dni dilredu ci si az potom zacala?

@anonym_autor ano snazim sa bez AD, nechcem skoncit na liekoch.. celkovo berem lieky az ked je uz zle (silnejsia bolest) je to chemia, darmo... tak raz sa mi podari planovat, raz nie, ale asi skôr nie, moc mi to nejde.. tak ale zas ine rady su lahsie a tie pomozu tiez, a modlitba veru, potom to ide

autor
4. jan 2026
@lucia.t

@anonym_autor ach presne, akoby si o mne hovorila! To neustále pretrhanie myšlienok, neschopnosť niečo dokončiť a potom celková nechuť sa do niečoho pustiť, lebo nevieš, kedy ťa zase prerušia 😂 Je to hrozne vyčerpávajúce, aj keď tie deti miluješ. Ale toto sa zlepší, keď trochu podrastú. Treba ich viesť k samostatnosti a postupne ich učiť, aby ťa stále nevyrušovali. Lebo pamäť, sústredenie, psychika dávajú zabrať, tiež si len človek.

@lucia.t
ano citi sa clovek ako keby mal nejaku psychicku poruchu. A hlavne ked pred tym normalne fungoval v praci a uplne jednoduche veci neruesil. Napriklad ze hodis do pracjy, zapbes susicku, zaroven soraces kuchynu a popri tom varis, pocuvas - uolne hedno co. Teraz? Zacnem plnot oracku, koli placu zsbudnem zapnut, sucicka rovnako. Idem do kuchyne - od linky ku chladnicke zabudnem co som chcela, lebo zase krik, cibula zrihori, hadzem do kosa. Namiesto duseneho masa s ryzou su cestoviny s maslom 🫣🤯. A kuchyna? Se... m na nu, urobi muz vecer. O tom, ze sa denne tak 7x musi papaať ani nevravim. Pokial clovek bol vzdy zmeteny a chaosny, ok je to zvyk. Ale ked viem, ze som bola multifunkcna, co je teraz scifi, je to des.

autor
5. jan 2026
@radacak

@anonym_autor mám to rovnako 😭napíš mi..budem rada ak popíšeme 🙏🏼

Ja som na malú v podstate stal sama ,muž nepomôže .. starý rodičia..nikto a už to na sebe cítim ...na mojej psychike nájme
Nemám tu rodinu, kamarátov..nikoho

@radacak
ahoj, dam sa trochu dokopy a buduci tyzden si mozme popisat, budem rada 🙂.

radacak
Včera o 13:34
@anonym_autor

@radacak
ahoj, dam sa trochu dokopy a buduci tyzden si mozme popisat, budem rada 🙂.

@anonym_autor aj ja 🙏🏼

Strana
z3