Už viem, prečo mlčíme a nepovieme o deťoch pravdu
Kamošku som dnes zbadala s 5 mesačným bruškom, sesternica sa pred mesiacom narodilo krásne babo, no proste baby boom v mojom okolí... Mam doma 9m synceka ktory jasne ze dáva zabrať ako každé dieťa.. Len som sa teraz tak zamyslela, ze spoločnosť ako je nastavena.. Keď oznámime rodine a blízkym tehotenstvo, všetci sú takí ze: "jeeej supeeer, juchuuu, huraaa, babo je úžasne, nový život vás čaká, je to mnaam, teste sa radujte sa". Ale ani vlastná mať mi nepovedala ze budem malo spat (takmer nespat), ze budem zanedbaná a nebudem stíhať domácnosť, ze mi zmäkne mozog a ze je to v konencom dôsledku áno dar a radosť, ale aj sakra makacka. Tak by som teraz tej kamoške od srdca povedala co ju neodvratne čaká, a ci vedia do čoho idú, ale neodvazila by som sa. Ja som bola istú dobu nasrata ze prečo mi nik nepovedal o realite, teraz ale chápem ze asi ma nik nechcel odradiť ci znechutit
... Mate to aj vy tak, takéto zmýšľanie?
skus povedat tehotnej co ju caka a povie, ze jej neprajes, preco sa jej snazis pokazit radost a urcite zavidis!😀 nik nechce pocut pravdu
Ja to vidím inak. Áno je to aj makačka, ale to ako sa dá na to pripraviť? Pre mna je to stále viac radosť ako starosť. A do cca dcérinej puberty to bolo rozhodne viac o radosti. Pre mna je to babätkovske obdobie jedno z najčarovnejších
A ty si ako predstavujes novorodenca - ked som odtala tehotna tak spm vedela viac menej co to obnasa - nesedela som na ruzovom oblaciku a co ti maju rozpravat, ze dieta bude plakat/ty nebudes nic stihat budes mat poporodnu debku a ty by si tu potom zakladala temy o tom ako vsetci negativne prijimaju tvoje tehotenstvo. Tak hadam je lepsie ked sa vsetci tesia a vidia len to pozitivne to negativne ta este dostihne a aj tak ak sa citis vyhorena tak predsa by mal pri tebe stat tvoj partner a ten by ta mal hlavne podrzat aby si sa ty necitila uplne na dne
mne povedal nejeden clovek co ma caka. A nenavidela som to! Na co mi je pocut 10x tu istu poznamku typu: "spi kolko mozes, lebo potom uz roky spat nebudes" 🤷
Materstvo je predovšetkým radosť a hneď po tom starosť. Prečo tehotnej rozprávať jooj tak ťa ľutujem, hrozne si pribrala, spuchla, pôrod bolí, šestonedelie je vyčerpávajúce, materstvo náročné, oblbneš, zdementieš, už nikdy nebudeš taká bezstarostná ako predtým, nič nebude ako doteraz, prvé dva roky budeš mať na wc spoločnosť 😃 ja som rada že mi nikto takto nedeptal hlavu, došlo mi to aj samej 😃
To sa da aplikovat na uplne vsetko. Ked povies, ze si ides kupovat auto, nikto ti nezacne menovat vsetky negativa a buduce tecjnicke problemy ale bude sa s tebou tesit.
Wow... To je ale nastavenie. Čiže keby ti niekto pred tehotenstvom povedal, že sa tri roky nevyspíš, nebudeš nič stíhať, tak by si si naozaj povedala, "tak ja radšej deti nebudem mať"??? Hmm, to si NAOZAJ nevedela predtým? V dnešnej dobe internetovej si si nezistila základné veci? A tej kamoške v piatom mesiaci to ideš povedať, aby rýchlo dala to dieťa na adopciu, alebo čo si od toho sľubuješ? Ak je to tak ako píšeš, prečo PREBOHA "niektoré" ženy majú druhé, nebodaj tretie či štvrté/piate/... dieťa??? PS: ja som sa na všetky tri svoje deti veľmi tešila.
@aceris úplne uprimne a otvorene to teraz poviem, ze keby som poznala aspoň polovicu pravdy pred otehotnenim, tak ešte počkáme a netlačíme na pílu.. Mala som 27,myslela som ze už už babo treba, ale ešte rok by sme aspoň po cestovali ci viac sa mentálne pripravili, alebo lepšie by som si zdravie dala dokopy na ktoré teraz absolútne nemám čas riešiť... Fakt, syna lubim samozrejme, je z lásky a viem ze je to naša budúcnosť a náš poklad, ale myslela som si ze som na to ready, no padám na hubu a nebola som asi dosť ready... A este mi tu susedy hovoria ze druhé kedy bude... Treba aj druhé rýchlo.. Treba si to vraj ODSRAT naraz a potom už bude dobre 😂😂😭 no, smejem sa aj plačem zároveň
Ja som bola pripravena na najhorsie 🤷🏻♀️ Zmierena ze nebudem spat, manzel pripraveny ze o domacnost sa stara on, jedlo namrazene na pol roka dopredu lebo ani varit nebudem stihat…ale uprimne keby mi to niekto povedal pocas tehotenstva takym stylom asi by ma nasral ze ma podcenuje a brala to ako nevyziadanu radu ktore som sa v tehotenstve naucila blokovat 🤷🏻♀️
Ja som sa po narodení dieťaťa čudovala, prečo mi nikto nepovedal, že sa môže (a veľmi často sa to aj stáva) pokaziť vzťah s partnerom. Človek všade číta a počúva, ako manželov či partnerov narodenie dieťaťa stmelí, akí sú všetci šťastní a ako si to užívajú. Takže realita potom bola tvrdá. Kým som sama zistila, že je to v podstate bežné a hlavne, pri troche snahy dočasné, som bola na nervy. Pritom, keby som s tým rátala dopredu, niesla by som to určite ľahšie.
@h2 súhlasím
Autorka, ODSRAŤ je to najtefnejšie pomenovanie reťazového pôrodu aké som kedy počula 🤣 fakt tiež som občas padala pri jednom na hubu, keď sa to zlepšilo spravili sme druhé. A vtedy som si uvedomila že jedno dieťa je oproti dvom ako nebe a dudy 😃 ale nemenila by som nech je to akokoľvek ťažké. Ale ruku na srdce, na tretie by ma neukecal nik.
@aceris presne mne to kazdy hovoril. A teraz sa uz nikdy nevyspis, po porode uz neschudnes a podobne veci. Strasne ma to otravovalo.
Teraz cakam druhe dieta a teda uz mi nejeden kolega stihol povedat ze druhe dieta nie je 1+1 ale to je ako keby mas nasobne viac deti. Alebo, ze doteraz som oddychovala s jednym dietatom, este len teraz uvidim 🙈. Akoze naco je to dobre? Mne to teda nedalo nic tieto hlasky. Dobrovolne som sa rozhodla mat druhe, nikto ma nenutil, nemam ani babku v blizkosti (byva 160km od nas) alebo niekoho kto by mi opatroval a zijem.
Mili kamarati :D ja ked som oznamila ze som tehotna tak vela z nich davalo aj tie trapne reci - pockaj ako sa nevyspis, a to ked pojdu zuby amen, rip chodenie von na akcie 🤣 noo veru radsej by som pocuvala tie pozitivne reci…lebo tieto dristy pozna asi kazdy aj bez toho aby to pocul 🤗
inak skvela poznamka @h2, kazdy jeden par sa javil ako idealny ze to so vztahom nic nespravilo a az neskor ked sme sa bavili pomimo ci s zenou alebo muzom tak som zistila ze riesili stejne vztahove problemy ako my 😅 nadarmo sa nevravi, ze dieta je skuska vztahu…
Bohuzial alebo chvalabohu?- je skusenost neprenostná😄 mozes niekomu povedat ake to bude, ale nepochopi, pokial to nezazije. Tiez mam dcerku, ma 11mesiacov a prve mesiace boli zahul a hroza. Total uplakane nespave babatko do 7mesiacov.. neviem, ako som prezila😄 Uz je teraz lepsie..Nie je to len pri detoch..tento ,,aha,, moment mam v zivote celkom casto cim som starsia.. ked si poviem, ze ved toto mi mama vzdy hovorila..clovek si to v zivote najde ked to zazije😊
Tak mne to nemusel nikto hovoriť, mám oci tak som cca vedela čo má čaká. Že bábätko neni zvyčajne take, že len papa a spinka. Nikdy som nemala zidealizované predstavy 🤷🏽♀️
Nikomu som nemusela nic hovorit, stacilo ma vidiet s mojou dcérkou ked bola mini a bolo hneď vsetkym tehu kamaratkam jasne, ze to nemusi byt len pokojne,vonave ,spiace klbko stastia 😁 ale tehulkam je to jedno, kazda zena ,ktora sa tesi na babo,,si aj tak mysli, ze jej babo bude ako bábätká z filmov, videi, popripade ako kamoskine ,ktora ma take bábätko, ze len spinká, kaka, papa, zo sna sa vzdy usmieva 😊 nech je ako chce, tá láska nekonečná vsetky bôle a únavy zapláta
Tehotnej to už budeš neskoro hovoriť. 🤷
Ja som vedela,že to nebude ľahké, ale snažila som si udržiavať pozitívne naladenie celé tehotenstvo a počas pôrodu som mala nacvičené,že si budem hovoriť,že každou kontrakciou som bližšie k dieťatku. No a mamka moja, tá mu riadne dávala.... 🤦 Nevyspis sa, prestanú Ti bezstarostne časy, pôrod je to najbolestnejsie,čo môžeš zažiť,... 🤦🤦🤦 No motivácia jak sviňa. Bolo to ozaj ťažké zachovať si pozitivitu v sebe.
No ale preplesk to bol poriadny a pôrodom to všetko len začalo. Očakávala som,že to bude všetko náročné,ale že to bude až taký masaker,som necakala. Predpokladala som,že malé nebude dobre spávať,ale až toto som nečakala. No ale keď sa to trošku zlepšilo, baaaac, naplánovali sme si druhé. 🤭 Ale nemenila by som. ❤️
Držím Ti palce a mysli na to,že bude lepšie. ❤️
Mam o 12 rokov mladsieho brata. Presne som vedela do coho idem a to msmka stihala aj gazdovstvo zahradu - bez automat.pracky , mycky a robot.vysavaca.
prepac,, ale presne tento vylev,,, si mala adresovat mame,,,, ona ti nikdy nerozpravala o tom ake to bolo, ked si bola babo,, ked bola s tebou tehotna,, a,, pod.,,, vies, lebo vacsina mam to zdiela so svojimi detmi aj dievcatami aj chlapcami, ja som napr, od mala vedela, ze som mala prehodeny rytmus den - noc,,, takze je to vec,, prostredia, z ktoreho pochadzas,,, ako sa o danych veciach rozpravate,,, ,,,,, ja neviem, teraz mam pocit, ze slovne spojenie narocne dieta,, je max v kurze, ja som do 1 roka, mala prehodene den - noc a mama to zvladala aj so surodenco, ale teda privlastok narocne dieta, som z jej ust nastastie nepocula,, ,...bolo to akceptovatelne,,, nutne sa s tym vyrovnat... a zivot sa zil dalej,,,,ale moze byt, ze z generacie na generaciu zpohodlnievame,,,, a sme ovela citlivejsi na svoj osobny komfort
ja som vela pocula ake to je narocne, ako nespia matky atd, si nemala blizsiu kamosku, u ktorej si bola po prebdetej noci? ja hej. vyzerala hrozne, bola nervozna. a vzdy som si vravela, preco nejde spat aj vecer skor. a ja chodim skor.
popravde je to lepsie nez som cakala, ja sa citim vyspato skoro kazdy den. klop klop
Nikdy by si nebola dostatočne pripravená na to co ta čaká, aj keby ti každý povedal co je tehotenstvo, čo je pôrod, čo je materstvo s malým bábätkom, predskolakom, pubertiak om. Niektoré skúsenosti sú neprenosne. Nehovoriac o tom, že každé dieťa je iné, každá matka je iná.
Ja ked som tvrdila, ze deti nechcem som bola podla okolia sebecka harpia co mysli len na vlastne pohodlie. A ked som cakala tak zas reci zacinajuce “ved pockaj ked…” ludia vzdy citia potrebu sa vyjadrovat. 😁 ale suhlas s tebou, mne keby niekto dal pocitit tu unavu, diskomfort ako slobodnej, tak by som do dietata nesla nikdy. A tiez pocuvam ako druhe treba lebo jedno je len pre strach a pod. No des. A tiez sa usmievam ked mi premotivovana tehotna prvorodicka maluje ruzove oblaciky a dusuje sa ako co bude a nebude robit. Ale nic nehovorim. Len sa usmejem, ze “hej? Supeer.” 🤭😁
Vieš čo, ja si veľakrát pomyslím, že kebyže viem čo ma v živote čaká, tak sa asi zakopem pod zem, Niekedy je lepšie nevedieť a riešiť za pochodu.. A takých ako ty alebo ja je ohľadom detí veľa. Kedysi žili generácie spolu, veľa detí, jedny sa starali o druhé, celá rodina o seba navzájom.. Teraz je to často iné. Ja som tiež netušila čo to obnasa, so súrodencov som bola najmladšia. Prvé dieťa bola pre mňa radosť, ale aj riadny psychicky a fyzický zahul. Už v pôrodnici prvú noc reval 6hodin kým iné spali.. Na to sa ani nedá pripraviť. Potom je žena veľakrát doma celé dni sama, muž do večera preč.. To je taká doba. Tiež si myslím, že tie skúsenosti a predstava aspoň ako taká o materstve mnohým ženám chýbajú. Ja som napríklad veľa čítala tie knihy o deťoch a snažila sa to nejak dodržiavať. Pri druhom dieťati som to už mala dosť u prdele, niet nad vlastnú skúsenosť alebo aspoň nad nejakú skúsenosť so starostlivosťou o deti.
Ja som bola tak isto prekvapena ako sa narodenim dcery vsetko na mna spustilo ako lavina. Nikto ma nevaroval ake to je narocne. 😒
myslim, ze takto to nastavila "priroda",aby sme prezili ako ludstvoa vobec tie deti mali. Keby sme naozaj vedeli do coho ideme a co nas caka, tak by ludstvo neprezilo.Toto som si myslela ja, ked som bola presne v tomto stadiu pri prvom dietati. A pri druhom uz vieme do coho ideme,ale zaroven vieme, ze sa to da prezit a tajne dufame, ze to bude jednoduchsie ako s prvym dietatom (co ciastocne aj je,ale nie uplne :D
Ja by som bola radsej keby ma na to niekto pripravi. Sestra mala kludne babatka, co len spali a papali. Ine deti som nepoznala, myslela som si, ze to tak je. Hned ako sa dcera narodila som zazila taky preplesk cez papulu. To dieta mi preplakalo 2 mesiace. Este teraz si pamatam ako som povedala sefovi,ze kludne volajte ked bude nieco treba, ved babatka len spia a papaju. 🤣🤣🤣 realita bola taka,ze som rok mala na telefone tichy rezim 😆
Nie, nemám to tak. Ale citala som..to nemyslim vobec na Teba, ze u zien sa znizil materský pud.

Vidim to podobne...nikto sa asi nejak nezamysla nad tymi starostami ale vidi hlavne radosti...ale asi by nas to odradilo od deti, kebyze viem presne co ma caka 😂 aj napriek tomu vobec nelutujem, zboznujem nase dieta a to ma akurat fakt krute obdobie vzdoru (3,5r)...ale presne ako pises...je to makacka :D